Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARCEL DE GROOT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Marcel de Groot

Periode

27-12-1964 - heden

Genre

gitaar, Nederlandstalig, pop, pop/rock, zang

Online

Facebook

Pseudoniemen

PowerPack Trio

Marcel de Groot

Een van de muzikale zonen van Boudewijn de Groot. Maakt in de jaren negentig enkele soloplaten met Nederlandstalige pop en rock.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1976   Rob Chrispijn
1985   John Sonneveld
1989   Laura Vlasblom
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Marcel de Groot

Een van de muzikale zonen van Boudewijn de Groot. Maakt in de jaren negentig enkele soloplaten met Nederlandstalige pop en rock.

In bezetting van

An + Jan   gitaar
Ma Rain   gitaar
Maarten van Roozendaal   gitaar
Ricky Koole   gitaar

1964 - 1990

Marcel wordt geboren in 1964. In 1970 scheiden zijn ouders; vader Boudewijn verhuist. Marcel begint in 1976 met gitaar spelen, twee jaar later speelt hij voor het eerst in een bandje. Na het afronden van de grafische school gaat De Groot werken bij een drukker. Na drie jaar besluit hij om zich toch weer met muziek bezig te gaan houden: hij vindt een baantje als plugger bij een platenmaatschappij.

Boudewijn de Groot

1990

De Groot begint met het schrijven van de liedjes voor zijn eerste album, onderwijl heeft hij een rol in de musical Tsjechov.

1991

De Groot gaat de studio in, neemt de plaat op en vindt in HKM een geïnteresseerde platenmaatschappij. Ook komt de eerste Marcel de Groot-groep tot stand.

1992

Het debuutalbum komt uit, simpelweg getiteld Marcel de Groot. De plaat wordt mede-geproduceerd door George Kooymans van de Golden Earring. Onder de muzikanten ondermeer Thijs Vermeulen en Jaap Vrenegoor, de ritmesectie van Sjako!. De Groot doet samen met een band een toernee als voorprogramma van de Golden Earring, maar de plaat flopt. Niet lang daarna gaat de band weer uit elkaar.

George Kooymans Sjako!

1993

Met medewerking van onder andere Thomas Acda, Simone Kleinsma en Hans Hollestelle neemt De Groot een benefietsingle op getiteld Save Them. De opbrengst is bedoeld voor de kinderen in voormalig Joegoslavië.

Hans Hollestelle Simone Kleinsma Thomas Acda

1995

De Groot werkt aan een tweede plaat. Voor Ernst Jansz is een gastrol weggelegd. Vader Boudewijn neemt de productie voor zijn rekening en geeft zijn zoon een tekst in handen van Henk Westbroek getiteld Mag Ik Naar Je Kijken. De Groot maakt hier de muziek bij. Het nummer komt in augustus uit op single en bereikt de elfde positie van de Top 40. Het album Manen Kweken doet het door dit hitsucces ook goed en staat tien weken in de albumlijsten.

De Dijk Ernst Jansz Henk Westbroek Sjako!

1996

Het nummer Wil Je Dat Nooit Meer Doen verschijnt op single, maar flopt.

1997

De Groot doet met zijn band een theatertoernee.

1998

De Groot wordt gevraagd om een korte Marlboro Flashback-toernee te doen. Hij heeft hier wel oren naar en gaat het land door met zijn interpretatie van Beatles-nummers. Het live-album Toer! verschijnt. De plaat bevat opnames van afgelopen theatertoernee. Er wordt ook een single van getrokken met de titel Ik Wil Jou. In het seizoen 98/99 doet De Groot weer een theatertoernee met de titel Open Boek. Hij brengt, naast ouder werk, zeven nieuwe liedjes ten gehore die bedoeld zijn voor de nieuwe plaat.

1999

In september zegt De Groot in een interview dat hij even genoeg heeft van het muziekwereldje en dat hij zich met andere dingen bezig gaat houden. Hij heeft inmiddels twee kinderen.

2001

Na een korte stilte verschijnt de single Hutje Op De Hei (een bewerking van John Hiatt's Buffalo River Home) als voorloper op het album De Liefde, De Wals En De Kater dat in het najaar uitkomt.

2003

Vanaf januari is Marcel de Groot samen met bassist Ton Nieuwenhuizen en drummer Richard Heijerman onder de naam PowerPack Trio actief in muziekcafés en (blues)festivals waar ze het steviger deel van het eigen repertoire spelen aangevuld met covers van o.a. The Cream, Steve Miller en The Beatles.

Richard Heijerman Ton Nieuwenhuizen

2005

Marcel de Groot, Egon Kracht en Maarten van Roozendaal bundelen hun krachten voor het theaterprogramma Barmhart. De voorstelling wordt genomineerd voor de Poelifinario, de cabaretprijs die sinds 2003 jaarlijks wordt uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Maarten van Roozendaal

2008 - 2009

In maart 2008 gaat Maarten van Roozendaals programma Het Wilde Westen in première. Hij wordt wederom begeleid door Marcel de Groot en Egon Kracht. De voorstelling wint in november ditmaal wel de Poelifinario. Het daaropvolgende jaar maakt De Groot van oktober tot en met december deel uit van van Roozendaals begeleidingsband tijdens het theatertournee Maarten Van Roozendaal En Noem Het Maar Vrienden.

2010 - 2011

Marcel de Groot speelt mee in de begeleidingsband van zangeres Beatrice van der Poel tijdens haar tournee met het programma Hard En Hoofd. Hij maakt deel uit van de bezetting van Ma Rain, de band rondom singer/songwriter Marijn Wijnands, en is te horen op het album Glory Runner (2011).

Beatrice van der Poel Ma Rain

2012

Op 7 februari 2012 vindt in de Kleine Komedie in Amsterdam de officiële première plaats van Voor We Verder Gaan, een Nederlandstalig theaterconcert met een literair randje waarin Marcel de Groot een muzikaal duo vormt met Beatrice van der Poel. Samen vertolken ze eigen werk, aangevuld met vertaalde soul-, pop- en bluesklassiekers. Ze wisselen solo's en duetten af met gesproken literaire teksten van Thomas Verbogt. Overige tekstbijdragen in Voor We Verder Gaan zijn van de Amsterdamse stadsdichter F. Starik, dichter Jean Pierre Rawi en Maarten van Roozendaal.

Discografie Marcel de Groot

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Marcel de Groot

Audio/Video Marcel de Groot

Video Marcel de Groot

De platenkast van Marcel ...
De platenkast van Marcel de Groot (jr, music scene 11, 1993)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De platenkast van Marcel de Groot (jr, music scene 11, 1993)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer