Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARCO BORSATO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tijdens een luistersessie van het album Duizend Spiegels, november 2013 (Bron: officiële website Marco Borsato)

Periode

21-12-1966 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop, zang

Online

Fansite
Officiële website

Marco Borsato

Nederlandse zanger van Italiaanse afkomst die na het overschakelen van Italiaanse covers naar Nederlandstalige pop midden jaren negentig enorm populair wordt en daarmee een opwaardering van het Nederlandstalige lied in werking zet. Hij beleeft naar Nederlandse maatstaven ongekende commerciële successen, maar zijn carrière kent ook een tweetal diepe dalen. In ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Ferry van Leeuwen   achtergrondzang
John Ewbank   arrangeur, toetsinstrumenten
Will Maas   achtergrondzang, orgel
Rob Winter   gitaar
Wiboud Burkens   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1951   Lex Bolderdijk
1980   Henny Huisman
1985   Leonie Meijer
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Marco Borsato

Nederlandse zanger van Italiaanse afkomst die na het overschakelen van Italiaanse covers naar Nederlandstalige pop midden jaren negentig enorm populair wordt en daarmee een opwaardering van het Nederlandstalige lied in werking zet. Hij beleeft naar Nederlandse maatstaven ongekende commerciële successen, maar zijn carrière kent ook een tweetal diepe dalen. In 2009 gaat zijn bedrijf The Entertainment Group failliet en in 2020 kampt hij na aanhoudende privé-problemen met een burn out.

1966 - 1988

Marco Borsato, de oudste zoon van de Nederlandse verpleegster Mary de Graaf en de Italiaanse muzikant Roberto Borsato groeit met zijn broer en zus op in Alkmaar bij zijn gescheiden moeder. Hij typeert zijn jeugd als ongecompliceerd. De kinderen brengen elke zomer door bij hun vader aan het Gardameer. Marco heeft geen muzikale ambities: zijn droom is een eigen restaurant en na de mavo volgt hij een koksopleiding aan de brood- en banket-bakkersvak-school in Amsterdam. Bij het afzwaaien uit dienst brengt hij, als het enige vocale talent in zijn bataljon, het lied My Way ten gehore en ontdekt daarbij de magie van het zingen. Na zijn diensttijd gaat hij 's avonds aan de slag in de horeca en helpt overdag zijn moeder, die in Alkmaar de bruidszaak De Witte Markies is begonnen.

1989

De muziek blijft hem boeien. Hij neemt zangles en in februari doet hij mee aan een talentenjacht in zaal De Citadel in Den Helder, bijgestaan door vriend Erik die de rookmachine bedient terwijl Marco In America zingt. Zijn act slaat aan en hij wordt gevraagd voor optredens in café's, buurthuizen en bejaardencentra. De kersverse zanger is een perfectionist en hult zich als een volwaardig performer in mooie pakken, schaft een sneeuw- en bellenblaasmachine aan en zet een act in elkaar. Sophie de Graaf uit Schagen, organisatrice van talentenjachten, hoort Borsato zingen tijdens de bruidsshow waarmee De Witte Markies door Noord-Holland trekt. Haar man Tom de Graaf, zangleraar van o.a. Gerard Joling en Karin Bloemen, neemt het talent onder zijn hoede en in het voorjaar worden met Marco in een muziek-winkel voorgespeelde orkestbanden aangeschaft. Via Jan Kannegieter, de eigenaar van de muziek-zaak, valt Marco op het laatste moment in bij een voorronde van de Soundmixshow in theater De Speeldoos in Zaandam. Met zijn in allerijl in elkaar gezette imitatie van At This Moment van Billy Vera wint Borsato de voorronde en kwalificeert zich voor de finale op televisie.

Gerard Joling Karin Bloemen

1990

De finale van de Soundmixshow laat een jaar op zich wachten omdat het programma verkocht wordt aan een ander televisiestation. Ondertussen werkt Borsato als kok in Bouwes Palace in Zandvoort, in de bruidsboetiek van zijn moeder en in de bouw. Soms treedt hij ook op als zanger. Begin april vindt eindelijk de finale plaats en Borsato wint. Daarna breekt het tumult los: bloemen, gelukstelegrammen, televisie-optredens en veel telefonische felicitaties. Platenmaatschappij Polydor biedt hem een contract aan en half mei verschijnt At This Moment op single, met op de b-kant de Italiaanse vertaling van hetzelfde nummer (Emozione), vertaald door Marco en zijn neef Remco. Met het succes komen de aanvragen voor optredens en Jan Kannegieter richt een boekingskantoor op om Marco's belangen te behartigen. De single belandt in de top 5 van de hitlijsten en Marco's agenda puilt uit van de optredens. Hij trekt door het land, opent winkels, zingt op bedrijfsfeesten en in discotheken. In augustus verschijnt de langspeler Emozioni met Italiaanstalig materiaal.

1991

Polydor kan zich wel vinden in de Italiaanse aanpak en brengt in het voorjaar de single Una Donna Così uit, een cover van Riccardo Fogli. Helaas doet het plaatje weinig en dat wordt voornamelijk toegeschreven aan de geringe airplay. In november verschijnt de tweede, door Borsato zelf geschreven cd Sento, die feestelijk gepresenteerd wordt op het Waagplein in Alkmaar. Op aandringen van collega's, de platenmaatschappij en de fans verandert Borsato zijn imago van besnorde dandy naar vlotte jongen in spijkerbroek en trui om op de informele poptoer te kunnen zoals Eros Ramazotti en Zucchero. De platen-verkoop blijft echter tegenvallen en Marco wordt geadviseerd iets Nederlandstaligs te gaan doen. Dit advies slaat hij vooralsnog in de wind omdat hij geen hoge pet op heeft van het Nederlandstalig repertoire dat hij associeert met smart-lappen.

1992

Het derde, door Borsato zelf geschreven, Italiaanse album Giorno Per Giorno verschijnt en verdwijnt al gauw in de uitverkoopbakken. De carrière van Marco Borsato lijkt een aflopende zaak. Polydor wil alleen met hem verder als hij zich onderwerpt aan het marketingplan van artiest- en repertoiremanager Jan Tekstra.

1993

Na een periode van heroriëntatie laat Marco zijn gebit renoveren, zijn oren plattrekken en volgt hij bewegingsles om zijn podiumact te verlevendigen. Onderwijl werken Jan Tekstra, Han Kooreneef, Leo Driessen en het jonge componeertalent John Ewbank (bekend van Gordon's Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn) aan nieuw Nederlandstalig repertoire dat voornamelijk bestaat uit bewerkingen van Italiaanse popnummers.

Gordon Jan Tekstra John Ewbank Leo Driessen

1994

In juli verschijnt het nummer Dromen Zijn Bedrog op single, een vrolijke meezinger op een house-achtig ritme. Het nummer is een gruwel voor de behoudende Marco. Het plaatje ontmoet in Hilversum veel scepsis. Het wordt voornamelijk gedraaid omdat men tekstschrijver Leo Driessen, die medewerker is van het radio-programma Langs De Lijn, zo’n aardige jongen vindt. In oktober gebeurt echter een mirakel. Het publiek pikt het plaatje op en het schiet naar de bovenste plaats van de hitparade, waar het dertien weken blijft staan. De single overtreft alle verwachtingen en verkoopt 350.000 exemplaren. De Nederlandstalige cd Marco is inmiddels verschenen en de zanger begint aan zijn zegetocht als meest belangrijke exponent van de opgeleefde interesse in de Nederlandstalige amusementsmuziek. De cd Marco verkoopt 425.000 exemplaren. In november is ook de tweede single Waarom Nou Jij? bovenaan de hitlijst beland. De zanger bevindt zich binnen rap tempo in een gekkenhuis waarbij hij van het ene optreden naar het andere zoeft, onderwijl in winkels lintjes doorknippend en opdravend voor allerlei andere promotionele activiteiten.

Leo Driessen

1995

Naast de vele optredens werkt Borsato in de zomer met Tekstra en Ewbank aan de opnames voor zijn nieuwe cd Als Geen Ander. Het meerendeel van de songs is wederom door Driessen en Kooreneef uit het Italiaans vertaald materiaal, maar het geluid is ditmaal meer rockgeoriënteerd. Als Geen Ander verkoopt 475.000 exemplaren en bevestigt Borsato's status als popidool. Zijn grote kracht lijkt zijn eenvoud en zijn vermogen een breed gemeleerd publiek aan te spreken. In augustus komt de single Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht in de hitparade en in november is Kom Maar Bij Mij een hit.

1996

In februari staat de single Ik Leef Niet Meer Voor Jou in de hitlijst. Op 5 mei vliegt Marco per helikopter langs vijf grote bevrijdings-festivals in Nederland om een aangepaste versie van het nummer Vrij Zijn te zingen. Eind juni staat hij met zijn begeleidingsband op het Parkpopfestival in Den Haag en levert hij een overtuigend optreden af dat ook de interesse wekt van de ‘serieuze’ muziekwereld. Jan Tekstra, Nico Brandsen en Ton Dijkman, drie muzikanten uit de Marco Borsato Band brengen onder de naam In De Steen hun debuutalbum uit. In november komt de single De Waarheid in de hitparade, het eerste nummer van de gelijknamige nieuwe cd van Borsato. Deze langspeler is bijna helemaal geschreven door John Ewbank, die inmiddels uitgegroeid is tot begenadigd componist met een fijnzinnig gevoel voor harmonie en dramatiek. In Borsato heeft hij naar eigen zeggen de perfecte vertolker van zijn emoties gevonden. In december is het duo te gast in het kunstprogramma De Plantage van Hanneke Groenteman (VPRO) en lijkt de acceptatie door de ‘progressieve muziekliefhebbers’ een feit. De natie heeft moeite de ogen droog te houden bij de tranen-trekkers die hij her en der op tv ten gehore brengt, wetend dat de zanger zojuist zijn vriendin Denise heeft verlaten.

In De Steen John Ewbank

1997

Na een wekenlang aangehouden publiciteitscampagne verschijnt op 17 januari de cd De Waarheid. Er ontstaat een enorme run op de platenwinkels: in één dag worden zo'n 275.000 exemplaren verkocht. Binnen enkele weken is het half miljoen gepasseerd. Nederland is in de ban van Borsato en de zanger is het gesprek van de dag. Sonja Barend wijdt zelfs een complete aflevering van haar praatprogramma aan de hype rond het volksidool. Begin februari geeft Borsato met een optreden in het Amsterdamse Paradiso het startschot voor een maanden-lange tournee langs het club- en theatercircuit, begeleid door zijn dertienkoppige Droom-band die bestaat uit gerenommeerde sessiemuzikanten. Deze toer wordt in oktober afgesloten met veertien (!) uitverkochte avonden in het Rotterdamse Ahoy'. In de zomer wordt het duet Wereld Zonder Jou met goede vriendin en collega Trijntje Oosterhuis (Total Touch) een grote hit. Ondertussen vindt de zanger nieuw liefdesgeluk met de van het Rad Van Fortuin (RTL4) bekende Leontien Ruiters. Het door Rudie Kagie geschreven boekje Marco! verschijnt bij uitgeverij Mets.

Total Touch Trijntje Oosterhuis

1998

Marco Borsato krijgt op het festival Noorderslag in Groningen de Popprijs 1997 uitgereikt. In mei trouwen Borsato en Ruiters in Venetië. Borsato ontvangt TMF Awards voor beste zanger en beste album (De Waarheid). Marco krijgt ook twee Edisons. Een als beste zanger en de publieksprijs voor de beste single van het jaar, Wereld zonder Jou, een duet met Trijntje Oosterhuis van Total Touch. De single De Bestemming wordt platina, het album zelfs vijf keer platina. Borsato wordt ambassadeur van War Child. Daarnaast gaat hij reclame maken voor een chipsmerk. Een telling door de SENA wijst uit dat Borsato in ’98 de meeste op de radio gedraaide Nederlandse artiest is. Op 30 november wordt zoon Luca geboren.

John Ewbank Total Touch Trijntje Oosterhuis

1999

Samen met componist/tekstschrijver John Ewbank krijgt Marco ook nog een Gouden Harp van Conamus. Muzikaal leider en gitarist Jan Tekstra verlaat de begeleidingsband van Borsato ten faveure van een solocarrière. Juist op dat moment staat zijn compositie Het Water hoog in de hitparade. Ferry van Leeuwen, de 'tweede' stem uit de band brengt ook een soloplaat uit, maar blijft beschikbaar. Borsato kondigt een Milleniumconcert aan dat op 31 december in de Amsterdamse Arena staat gepland. De kosten voor een kaartje (470 tot 545 gulden) zijn voor de meeste fans te hoog. Het alternatief, een circustent naast het stadion, trekt ook te weinig bezoekers. In juli wordt het evenement afgelast. Toch krijgt het einde van het millennium voor Borsato een gouden randje als de single Binnen, een voorproefje op het album Luid En Duidelijk, met kerst op de eerste plaats staat. Borsato is, net als in 1998, de meest gedraaide Nederlandse artiest op de vaderlandse radio.

Ferry van Leeuwen Jan Tekstra John Ewbank

2000

Het album Luid En Duidelijk wordt ondersteund door een uitgebreide campagne. Het is niet alleen te koop bij platenwinkels, maar ook bij supermarkten, buurtwinkels en via internet. Marco bezorgt de eerste exemplaren die via internet worden besteld zelf thuis. Deze marketingstrategie roept weerstand op bij de reguliere platenwinkels, maar ze kunnen niet om het album heen. Binnen de kortste keren is het meerder malen platina. De zanger wint met Binnen de Hitkrant award voor beste single. Hij scoort twee TMF Awards, Beste Zanger en Beste Album (Luid En Duidelijk). Na de single Binnen duurt het even voordat de volgende verschijnt. Via zijn management laat Marco weten dat de lucht tussen hem en de platenmaatschappij eerst moet zijn opgeklaard. Borsato treedt wel op, waaronder op het benefietfestival voor slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. In oktober vult Borsato, ondanks de aanhoudende discussie met zijn platenmaatschappij, negen keer Ahoy'. Enkele van de gasten bij deze concerten zijn Frank Boeijen en Twarres. Pas in november verschijnt de nieuwe single van Borsato. Het is het live opgenomen Wat Is Mijn Hart. Het conflict tussen Polydor en de zanger is bijgelegd in het voordeel van de laatste. Hij heeft zowel financiële garanties als artistieke vrijheid weten te bedingen. Met een concert op Mambo Beach op Curaçao wordt de Luid En Duidelijk toer afgesloten.

Frank Boeijen Twarres

2001

Begin januari wordt bekend dat Borsato voor de derde keer in zijn carrière de best verkopende artiest in Nederland is geworden. Volgens platenmaatschappij Polydor werden er in 2000 totaal 421.000 cd's van de zanger verkocht. Alleen al van zijn laatste cd Luid En Duidelijk gingen er 398.000 exemplaren over de toonbank. De SENA (de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten) maakt bekend dat Borsato, net als in 1998 en 1999, in 2000 van alle Nederlandse artiesten het meest op radio en televisie te zien is geweest. Op 27 februari krijgt Borsato naar aanleiding van het album een Edison in de categorie Beste Zanger Nationaal.

Sita

2002

Op dinsdag 28 januari zingen Marco Borsato en Sita hun duet Lopen Op Het Water tijdens het feestje in de Arena ter gelegenheid van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. De single Lopen Op Het Water is te vinden op de compilatie Onderweg die op 1 maart uitkomt. Het album komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Onderweg wordt tevens de best verkochte cd van 2002 in België. In juni is Borsato de eerste Nederlandse artiest die drie avonden achter elkaar in een uitverkochte Kuip in Rotterdam speelt. Borsato is ook de eerste Nederlandse artiest die een gouden DVD in ontvangst neemt. De concerten van Marco Borsato trekken in 2002 de meeste bezoekers. Zijn drie optredens in De Kuip en theatertournee worden door 157.216 bezoekers bezocht.

2003

Op 24 februari krijgen Marco Borsato en Stef Collignon (managing-director van platenmaatschappij Universal Music) tijdens de uitreiking van de Zilveren en Gouden Harpen in 't Spant in Bussum de Exportprijs 2002 uitgereikt. Op 6 maart krijgt de zanger in de Heineken Music Hall een Edison Music Award uitgereikt in de categorie beste zanger nationaal. Marco Borsato krijgt in april niet alleen een TMF Award in de Categorie Beste Zanger Nationaal, maar ook nog een Lifetime Achievement Award. De zanger staat een exclusief nummer af aan de benefiet-cd Hoop! Peace Songs Voor War Child die op 2 mei verschijnt. Voor War Child reist hij naar Eritrea. Borsato is een van de gastmuzikanten tijdens de twee optredens die Frank Boeijen op 10 en 11 oktober verzorgt in het sportpaleis te Antwerpen. Achtergrondzangeres Tessa Boomkamp drumt (!) in het najaar mee tijdens de theatertournee van Normaal. Voor de tv-registratie van de Kuipconcerten krijgt Borsato op 25 september een Academy Award. In november wordt bekend dat het volgende album van Borsato alleen op dvd uitkomt. De dertien nieuwe nummers gaan gepaard met filmpjes, gemaakt door de Nederlandse regisseurs Dick Maas, Johan Nijenhuis, Matthijs van Heijningen jr. en Theo van Gogh. De aanleiding voor deze uitgave is het succes van de vorige dvd Onderweg, de dalende cd-verkopen en de stijgende verkoop van de dvd. De dvd staat gepland voor maart 2004. Als voorloper komt eerst de dvd-single Afscheid Nemen Bestaat Niet. Het schijfje behaalt de hoogste plaats in de hitparade.

Frank Boeijen Normaal

2004

De single Voorbij is een duet met zangeres Do. Voorbij behaalt de hoogste plaats in de hitparade. Tijdens de presentatie van de dvd Zien in bioscoop Tuschinski te Amsterdam in maart krijgt Marco Borsato een Airplay Award uitgereikt door Sky Radio. De zanger is met 17.500 'plays' de bestgedraaide artiest ooit op de commerciële radiozender. Op moment van de uitreiking zijn er al 320.000 exemplaren van de dvd verkocht. Borsato wordt door Nederlandse collega-muzikanten uitgekozen tot beste zanger van Nederland en wint daarmee in eind maart een Duiveltje. De prijs is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut. Tijdens de uitreiking van de TMF Awards op 10 april in Ahoy' wordt Marco Borsato voor de negende keer op rij uitgeroepen tot de beste zanger nationaal. Tijdens de lintjesregen op 29 april wordt Marco Borsato benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. In juni is Marco Borsato de eerste Nederlandse artiest die zes dagen achter elkaar de Rotterdamse Kuip weet uit te verkopen (270.000 bezoekers). Daarmee verbreekt hij een oud record van Dire Straits, de band die in 1993 vier keer de Kuip uitverkocht. Tijdens zijn concerten in de Kuip doet Borsato ondermeer een duet met Ali B. Het is de eerste keer dat de zanger samenwerkt met een rapper. De single Wat Zou Je Doen samen Ali B komt in september direct binnen op de eerste plaats van de hitparade. Borsato sluit op 9 oktober het 750-jarige jubileum van zijn geboortestad Alkmaar af met een concert voor alle inwoners op de Drafbaan. Marco Borsato staat aan het eind van het jaar op de eerste plaats in een lijst Mojo met de bestbezochte artiesten van 2004. Hij is daarnaast in Nederland ook de meest gedraaide nationale artiest. Borsato verdringt daarmee Bløf van de eerste plaats. Dat blijkt uit de jaarrapportage van de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (SENA).

Ali B Bløf Do

2005

Marco Borsato is op 14 februari de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Edison Music Awards 2005. Hij wint in drie categorieën: beste zanger, beste muziek-dvd en de publieksprijs voor beste album. Marco Borsato ontvangt in april in Ahoy' voor het tiende achtereenvolgende jaar een TMF Award voor Beste Nederlandse artiest. De zanger wordt ook uitgeroepen tot Artist Of The Decade. Marco Borsato doet op 30 april mee aan Dit Is Een Land Om Lief Te Hebben, een show op het Haagse Malieveld ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Beatrix, in aanwezigheid van de jubilerende koningin. Van 13 mei tot en met 1 juni staat Borsato in het Sportpaleis te Antwerpen met de uitverkochte show Symphonica. Speciaal voor dit programma wordt de band uitgebreid met een Guido and his Orchestra, een orkest van 32 personen onder leiding van Guido van Dieteren. Tijdens de uitreiking van de Belgische TMF Awards wordt Marco Borsato begin oktober uitgeroepen tot beste internationale artiest. Op 4 oktober, tijdens Friends For Warchild in Ahoy', zingt Marco Borsato samen met Tasha's World het duet Vlinder.

Tasha's World

2006

Begin februari verschijnt Because We Believe, een duet met de Italiaanse zanger Andrea Bocelli. De single is geschreven door Bocelli en David Foster, die ook al nummers schreef voor Madonna, Lionel Richie en Barbra Streisand. De single in Nederland krijgt nog een toevoeging van een Nederlandse tekst die is geschreven door Borsato's vaste tekstschrijver John Ewbank. Het plaatje komt binnen op de eerste plaats van zowel de Mega Top 100 als de Top 40. Voor Borsato betekent dit zijn negende nummer 1 hit in de Top 40. Daarmee is hij na The Beatles de artiest die het vaakst de hoogste plaats in deze lijst heeft bereikt. Tijdens het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied brengen verschillende Nederlandse artiesten op 19 maart een hommage aan Marco Borsato. Artiesten als Paul de Leeuw, Frank Boeijen,Trijntje Oosterhuis, Paskal Jakobsen (Bløf), Veldhuis & Kemper, Herman van Veen, Lenette van Dongen, MIR en Esther Hart worden daarbij begeleid door het Metropole Orkest. Borsato ontvangt die dag de Radio 2 Zendtijd Prijs 2006. Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Melkweg, tijdens de afsluiting van het Weekend van de Nederlandse Popmuziek in maart, wint Marco Borsato in de categorie Beste Zanger. Op 19 september is voor het eerst de Babys-cover Everytime I Think Of You op de radio te horen. Dit duet met de Britse zangeres Lucie Silvas is de eerste Engelstalige single van Borsato. De zanger wordt op 13 oktober tijdens de uitreiking van de TMF Awards opnieuw uitgeroepen tot Beste Mannelijke Artiest. Hij wint ook een TMF Award in de categorie Beste Pop Act en de 538 Single Award voor het nummer Rood. Het is de laatste keer dat de zanger de TMF Award in ontvangst neemt, omdat hij andere acts ook de kans wil geven deze Award te winnen. Hij initieert een nieuwe prijs voor veelbelovend jong talent die in 2007 voor het eerst uitgereikt wordt als de TMF Borsato Award. Eind oktober/begin november geeft Borsato tien optredens in het Arnhemse Gelredome onder de titel Symphonica In Rosso. De zanger en zijn band worden begeleid door GUIDO & His Orchestra, een bijna 40-koppig Nederlands orkest.

Bløf Esther Hart Frank Boeijen Herman van Veen Metropole Orkest MIR Paul de Leeuw Trijntje Oosterhuis Veldhuis & Kemper

2007

Op 15 april wint Borsato twee 3FM Awards: voor beste liveact en beste single (Rood). De zanger staat op 18 augustus op de allereerste editie van het zomerse Vlaamse popfestival VTM Live 2007 in Gent. Op 3 oktober maakt Borsato deel uit van het Friends For War Child Concert in Ahoy'.

2008

Borsato speelt de hoofdrol in de speelfilm Wit Licht (december) van regisseur Jean van de Velde (All Stars, Lek, Wild Romance). De zanger is daarin een vader die in een Afrikaans land op zoek gaat naar het vriendje van zijn zoon, dat door rebellen is meegevoerd. Wit Licht is ook de titel van de single, het volgende album (september) en een concertreeks in het Arnhemse Gelredome. De acht concerten, van 10 tot en met 21 oktober, zijn allemaal uitverkocht. Onder de gastvocalisten Daniël Boissevain en Paul Carrack. De single Dochters is de derde nummer 1-hit van het album Wit Licht en de veertiende single van Borsato die de hoogste positie in de hitparade bereikt. Marco Borsato staat, net als in 2004, in 2008 bovenaan het overzicht van de Meest Gedraaide Artiest Nationaal / Internationaal, jaarlijks gepubliceerd door SENA, de organisatie die de naburige rechten regelt van artiesten en platenproducenten.

Daniël Boissevain

2009

Bij de uitreiking van de Edisons, op 22 maart in het Beurs-WTC-gebouw in Rotterdam, wint Marco Borsato twee publieksprijzen: voor Beste Album (Wit Licht) en Beste Nummer (Dochters). Tijdens de 62ste editie van het filmfestival van Cannes in mei gaat de internationale versie van Wit Licht in première. The Silent Army, zoals de Engelse titel luidt, is door regisseur Jean van de Velde opnieuw gemonteerd. Na afloop van de voorstelling krijgen de makers een staande ovatie. Tijdens de lancering in juni van de website Top40.nl wordt Marco Borsato onderscheiden met de Nummer 1 Award, omdat hij de meeste nummer 1-hits op rij heeft gescoord, in totaal negen. The Entertainment Group (TEG), waarvan zanger Marco Borsato aandeelhouder is, is in september failliet. Het bureau organiseert grote concerten, begeleidt Nederlandse artiesten als Guus Meeuwis en Ilse de Lange en is ook verantwoordelijk voor de organisatie van het muziekspektakel Symphonica In Rosso het Arnhemse Gelredome. Van de drie geplande Symphonica-concerten met de Amerikaanse zangeres Diana Ross gaan er twee door. Om deze optredens te bekostigen geeft Marco Borsato zelf twee concerten in het Gelredome op 20 en 21 oktober. De twee concerten van Borsato & Friends zijn binnen 2,5 uur uitverkocht. De stem van de zanger is te horen in de Nederlandse versie van de Franse speelfilm Arthur En De Wraak Van Malthazard (regie: Luc Besson) die in december in première gaat.

2010

De single Schouder Aan Schouder (mei) is een duet met Guus Meeuwis, geschreven door Meeuwis samen met John Ewbank, JW Roy en Jan-Willem Rozenboom. Volgens Borsato, in zijn toelichting in een persbericht, staat Schouder Aan Schouder voor 'saamhorigheid, broederschap, samenspel en kameraadschap, in muziek, sport, spel en het leven zelf'. De single behaalt de eerste plaats van de single Top 100. John Ewbank schrijft de muziek en tekst van de single Waterkant (oktober). De ballad is de voorloper van het studioalbum Dromen Durven Delen - 3Dimensies (november) en komt binnen op de eerste plaats van de single Top 100. Op het album verwerkt de zanger de indrukken die hij heeft opgedaan in het bewogen jaar 2009. Hij noemt de plaat een van zijn meest persoonlijke albums. De Sena rekent uit dat net als in 2008 Marco Borsato in 2010 de meest gedraaide Nederlandse artiest is op de Nederlandse radio.

Guus Meeuwis

2011

Onder de titel 3Dimensies staat Marco Borsato op 7, 10, 11 en 13 mei in het Gelredome te Arnhem (met gastbijdragen van Ben Saunders, Krystl en Lange Frans) en op 17, 18, 20, 21 en 22 mei in het Antwerps Sportpaleis. In België staat VanVelzen in het voorprogramma. Het album Dromen Durven Delen is in juni met een verkoop van meer dan tweehonderdduizend exemplaren viervoudig platina. Na de concerten in het Gelredome en Antwerpen heeft Borsato last van zijn stem en blijkt na onderzoek dat het om een poliep gaat. De artsen verwachten dat de zanger na de operatie ruim op tijd hersteld zal zijn voor zijn najaarstour Dichtbij On Tour die op 28 oktober van start gaat in de Rodahal in Kerkrade. Borsato's rol als coach bij The Voice of Holland gaat gewoon door, maar de fanclubdag wordt afgelast. Marco Borsato krijgt op 2 oktober de Edison Pop Oeuvreprijs 2011. In het juryrapport wordt hij geprezen als een zanger met veel gevoel voor smaak en oprechtheid, die zijn liefde voor het leven altijd gebruikt als leidraad in zijn opnames.

Ben Saunders Krystl Lange Frans VanVelzen

2012

Borsato reist door het land en doet bijna alle provincies aan met de show Dichtbij On Tour. Hij sluit de tournee af op 24 juni en treedt op die dag als allereerste artiest op in de Ziggo Dome. Sinds 1994 is Dromen Zijn Bedrog de plaat die het langst op de eerste plaats van de Top 40 heeft gestaan (12 weken). In augustus wordt de single van de troon gestoten door de Braziliaanse zanger Gustavo Lima en zijn zomerhit Balada. The Voice Of Holland wint in oktober 2012 de Televizierring.

2013

Tijdens een luistersessie van het album Duizend Spiegels, november 2013 (Bron: officiële website Marco Borsato) In januari vindt in Ahoy’ de 15-jarige jubileumeditie plaats van de Vrienden Van Amstel Live, de eerste editie waar ook Marco Borsato aan meedoet. De zanger is op verschillende manieren actief voor War Child. Zo bezoekt hij in maart enkele hulpprojecten in Congo. Hij is op 30 april een van de deelnemende artiesten tijdens het meezingconcert Samen Voor Oranje. Hij zingt mee in Koningslied dat speciaal voor de troonswisseling is geschreven. In mei verkiezen de luisteraars van 100% NL De Waarheid (1997) tot allerbeste album van Nederlandse bodem. Ook tijdens de vierde editie van The Voice of Holland zit Borsato in de jury. Zangeres Julia van der Toorn komt in zijn team en wint de finale. Op 14 oktober gaat zijn single Muziek op de radio in première, een dancenummer gemaakt met Baggi Begovic en Ali B. Eind november komt het album Duizend Spiegels uit waarop dance-invloeden te horen zijn en gastvocalen van o.a. Trijntje Oosterhuis en Lisa Lois. Net als Muziek gaan ook de singles Ik Zou Het Zo Weer Overdoen en Samen Voor Altijd (met o.a. dochter Jada) naar de eerste plaats in de GfK Single Top 100.

Ali B Baggi Begovic Julia Zahra Lisa Lois Trijntje Oosterhuis

2014

Begin januari wordt de zanger getroffen door een tia. Hij is voldoende hersteld om in april zijn Duizend Spiegels-tournee te starten.

2015

Op 7 april is het precies 25 jaar geleden dat Marco Borsato de Soundmixshow wint. Ter gelegenheid hiervan zendt RTL4 een zesdelige documentaire over zijn muzikale carrière uit. 25 jaar na dato lijkt het succes van Borsato nog steeds geen grenzen te kennen. In maart maakt hij bekend dat hij opnieuw twee Symphonica in Rosso-concerten gaat geven in de Amsterdamse Ziggo Dome. Omdat de concerten razendsnel uitverkocht raken blijven er maar nieuwe data toegevoegd worden. Uiteindelijk staat de teller op tien uitverkochte concerten in oktober 2015 en februari 2016. Op 20 november 2015 verschijnt zijn 13e studioalbum Evenwicht. Op het album staat de ingetogen eerste single Mooi en een duet met collega-coach (uit The Voice of Holland) Sanne Hans.

Sanne Hans

2016

Borsato maakt bekend te zullen stoppen als coach in het nog altijd populaire programma The Voice of Holland. Hij blijft wel te zien in The Voice Kids. In april gaat de musical 'Sky' in première. 'Sky' is ontwikkeld door Borsato, John Ewbank en producent Robin de Levita (van de hitmusical 'Soldaat van Oranje'). In de productie die wordt aangekondigd als de allereerste 3D-musical, zijn nummers van Borsato en nieuw werk van Ewbank te horen. Omdat de kaartverkoop tegenvalt stopt de musical in juni.

2017

Borsato ontvangt een Buma NL Award voor zijn single Breng Me Naar Het Water, een duet met de Amerikaanse zanger Matt Simons. In november verschijnt zijn tiende studioalbum Thuis.

2018

Voor Thuis krijgt hij een Buma NL Award voor het meest succesvolle album. Toch levert de plaat geen grote hits op.

2019

De magie van Borsato is zeker niet uitgewerkt. Hij scoort twee grote hits door slimme samenwerkingen aan te gaan. Hoe Het Danst is een uitstapje naar de dance, samen met Davina Michelle en Armin van Buuren. Op Lippenstift flirt hij met het hiphopgenre. Op de single is de jonge succesvolle rapper en zanger Snelle te horen. Ook John Ewbank, nog altijd de vaste componist van Borsato, staat op de hoes van de single. Naast de successen worden de besognes in het privéleven van de zanger breed uitgemeten in de pers.

Armin van Buuren

2020

De zanger kampt met een burn out en zegt al zijn optredens af. Hij maakt bekend te gaan scheiden van zijn vrouw Leontien. Wel is hij is nog te zien als coach in de reeds opgenomen serie van The Voice Kids.

Discografie Marco Borsato

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Marco Borsato

Audio/Video Marco Borsato

Video Marco Borsato

Het prille begin
Het prille begin
John Ewbank
John Ewbank
Van Italiaans naar Nederl...
Van Italiaans naar Nederlands
Van single-act naar album...
Van single-act naar albumartiest
Millenniumfiasco
Millenniumfiasco
De Kuip
De Kuip
De Waarheid
De Waarheid
De controle terug
De controle terug
Complete Interview
Complete Interview
Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
BNN & Friends voor War Ch...
BNN & Friends voor War Child ~ Voorgoed
Marco Borsato - De Bestem...
Marco Borsato - De Bestemming
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De controle terug

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer