Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARGRIET HOENDERDOS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

margriet hoenderdos

Periode

06-05-1952 - 14-10-2010

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags, twaalftoonsmuziek en seriële muziek

Online

Officiële website

Margriet Hoenderdos

Margriet Hoenderdos componeert vooral kamermuziek, maar ook werk voor andere bezettingen, onder meer ter begeleiding van dans- en mime-voorstellingen. Cijfers, hun onderlinge relaties en bewegingen in de tijd fungeren als een medium tussen abstracte klankelementen en de subjectieve aspecten van haar composities. Zelf zegt zij: "Er zit in mijn werk ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Margriet Hoenderdos

Margriet Hoenderdos componeert vooral kamermuziek, maar ook werk voor andere bezettingen, onder meer ter begeleiding van dans- en mime-voorstellingen. Cijfers, hun onderlinge relaties en bewegingen in de tijd fungeren als een medium tussen abstracte klankelementen en de subjectieve aspecten van haar composities. Zelf zegt zij: "Er zit in mijn werk een discrepantie tussen de eenvoud van het gegeven dat er aan ten grondslag ligt, en de vaak gecompliceerde omwegen om bij het uiteindelijke doel te komen".

1952 - 1976

Margriet Hoenderdos wordt op 6 mei te Santpoort geboren. Ze studeert piano bij Thom Bollen aan het Conservatorium van Zwolle.

1977 - 1987

Hoenderdos doceert hedendaagse muziek en piano aan de Zwolse muziekschool. Daarnaast studeert zij compositie bij Ton de Leeuw aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ook werkt ze in de elektronische studio van het conservatorium. Met haar examencompositie 'Het nieuwe verlaat' voor orkest wint Margriet Hoenderdos de Prijs voor Compositie in 1985. Dit jaar begint ook de artistieke samenwerking met cineaste Frederieke Jochems en componeert ze de muziek bij de film 'Spiegelzaal' over de architectuur van het Concertgebouw in Amsterdam. Het werk wordt uitgevoerd door het Asko Ensemble onder leiding van Ernst van Tiel.

Ton de Leeuw

1990 - 1994

margriet hoenderdos Aanvankelijk geeft Margriet Hoenderdos haar werken poëtische titels maar vanaf nu krijgen haar composities de maand en het jaar van afronding als titel. Tijdens de Nederlandse Muziekdagen wordt 'July '90' uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Lucas Vis. Stichting Prime organiseert in 1991 een festival rond Margriet Hoenderdos.

1995 - 1999

Margriet Hoederdos schrijft muziek in opdracht van de mime-theatergroep 'De Daders/Jan Langedijk' voor de voorstelling 'Sur Place'. De première vindt plaats in Theater Frascati te Amsterdam; een videoversie wordt gemaakt door Paul van Dijk. Tijdens de Rumori Dagen 1999 staat het werk van Hoenderdos centraal.

2004

Margriet Hoenderdos componeert 'Juli '04' voor Bas Geerts en Rhøde NT4 stereo microfoon, een werk met een variabele lengte tussen de 30 en 60 minuten. De grafisch/verbale partituur wordt uitgevoerd in Galery Goncourt in De Haag.

2005

In samenwerking met Frederieke Jochems schrijft Margriet Hoenderdos muziek voor de historische documentaire 'Zout/Zoet', een film over de inpoldering van de Zuiderzee, zoals waargenomen door de bewoners van het voormalige eiland Urk.

2008

Op 20 januari brengt het podium voor hedendaagse muziek Axes in Eindhoven zeven werken van Hoenderdos in première. Dit componistenportret wordt vervolgens ook in Venlo, Utrecht en Tilburg gepresenteerd.

2010

Margriet Hoenderdos voltooit haar laatste compositie 'Januari '10'. Zij overlijdt op 14 oktober in haar woonplaats Amsterdam.

2012

Ter ere van haar zestigste geboortejaar gaan vier nog niet uitgevoerde composities van Margriet Hoenderdos op 6 mei in première in het Bethaniënklooster in Amsterdam.

Discografie Margriet Hoenderdos

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Margriet Hoenderdos

Audio/Video Margriet Hoenderdos

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer