Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARIA DE FATIMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Maria de Fátima

Periode

1961 - heden

Genre

fado, wereldmuziek

Online

Officiële website

Maria de Fátima

Portugese zangeres van de fado, tegenwoordig opererend vanuit Amsterdam.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

2008   Thé Lau

Biografie Maria de Fátima

Portugese zangeres van de fado, tegenwoordig opererend vanuit Amsterdam.

1973 - 2005

Fadozangeres Maria de Fátima (Lissabon, 1961) neemt als twaalfjarig meisje haar eerste fadoalbum op; in de jaren zeventig volgen er nog drie. Op haar veertiende wint ze de eerste prijs van de Grande Noite do Fado (Grote Nacht van de Fado), de belangrijkste fado-onderscheiding in Portugal. In haar geboorteland deelt zij vervolgens het podium met sterren als Amália Rodrigues, Jorge Fernando en Camané. De Fátima treedt op in het fameuze Maria Victória Theater en verschijnt regelmatig op radio en televisie. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam, van waaruit ze de Nederlandse podia verovert. In 2002 maakt De Fátima met haar groep Rosário de cd Foi Deus, een combinatie van traditionele fado, folk- en new age-elementen. Eind 2004 verschijnt Fado Vivo met liveregistraties van haar Nederlandse theaterconcerten in het voorjaar van datzelfde jaar. Het album bevat naast enkele akoestisch uitgevoerde nummers van het Foi Deus-album bekende klassieke fado's, en ballades van onder anderen Amália Rodrigues en Vitorino. In Nederland is De Fátima onder meer te bewonderen in het Amsterdamse Concertgebouw en Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht. Ze is regelmatig te gast bij radio- en televisieprogramma's, waaronder TROS Muziekcafé, Met Het Oog Op Morgen, en Kunststof. Ook in Portugal maakt zij haar opwachting voor radio en televisie, en ze viert ook successen in Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland.

2006 - 2008

In het najaar van 2006 werkt De Fátima in Portugal met haar groep aan de opnamen van de cd Alma, waarop zij eigen nummers en enkele klassiekers van Amália Rodrigues zingt. Ze werkt voor dit album samen met gerenommeerde Portugese musici, onder wie viola-speler en zanger Diogo Clemente (o.a. Mariza) en viola-speler Bernardo Couto. Het Parool schrijft over Alma: 'Wat een stem! Wat een overrompelende overtuigingskracht', en muziekblad Heaven: 'Ik durf de stelling aan dat Alma de mooiste fado-cd van dit jaar is. Is dat gek? Een beetje wel, want dan komt de mooiste Portugese fado domweg uit de Dapperbuurt.' Van december 2008 tot april 2009 tourt De Fátima met zanger Thé Lau door Nederland en België met het programma Tussen Schelde, Amstel & Taag. Het duo wordt niet overal even enthousiast onthaald. Het Belgische dagblad De Morgen is weliswaar lovend over De Fátima, maar schrijft over de zanger: 'Lau op zijn beurt trok als een haperende veerboot door die muzikale Taag, en smokkelde en passant wat weltschmerz van eigen bodem binnen.'

Thé Lau

2009

Vanaf januari 2009 trekt Maria de Fátima met haar eigen groep langs de Nederlandse theaters met de voorstelling Memorias, genoemd naar haar nieuwe album Memorias Do Fado. Hierop bezingt zij herinneringen aan haar vaderland, in het bijzonder die aan haar geboortestad Lissabon. Zanger-componist Fernando Lameirinhas tekent voor Alma Da Vida. Ook zingt De Fátima een aantal eigen teksten waarin zij het gevoel van de traditionele fado op haar eigen manier tot uiting brengt. Er klinken gastbijdragen van accordeonist Rob Stoop en percussionist Daniel Patriazs. Op een bonustrack is een opname uit 1980 te horen, afkomstig van De Fátima's tweede lp, Meia Laranja, waarin zij het lied Pedaço De Rua zingt. In het voorjaar tourt de zangeres ook met zanger Thé Lau door Nederland en België met het programma Tussen Schelde, Amstel & Taag. In juni 2009 zingt zij met zanger Simon Linnenbank van de groep 99 Procent Puur het duet Om Mij in TROS Muziekcafé. Deze verrassende combinatie van Nederpop en Portugese fado krijgt zo veel bijval dat zangeres en band besluiten van dit nummer een single uit te brengen.

Fernando Lameirinhas

2010

Het album Live bevat een registratie van de concertreeks Memorias, het programma waarmee de zangeres in het seizoen 2009-2010 langs de Nederlandse theaters tourt. Op de cd worden klassieke fado's afgewisseld met ballades van onder meer Jorge Fernando. Live bevat ook een bewerking van La Chanson De Vieux Amants (Liefde Van Later) van Jacques Brel. Tijdens de Amsterdamse Uitmarkt in augustus geeft De Fátima een voorproefje van haar programma Alles Is Fado met interpretaties van internationale levensliederen waaronder ook Hollandse klassiekers van André Hazes.

André Hazes

Discografie Maria de Fátima

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Maria de Fátima

Audio/Video Maria de Fátima

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer