Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARIUS VAN ALTENA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

10-10-1938 - heden

Genre

barok, klassiek, opera, renaissance, tenor

Pseudoniemen

Marius Hendrikus Schweppe

Marius van Altena

De tenor Marius van Altena mag een van de belangrijke pioniers op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk van renaissance en barokmuziek genoemd worden. Daarnaast is hij voor vele musici een geestelijk vader en inspiratiebron.
Volledige biografie...

Instrumenten

tenor

Genoemd in de biografie van

1965   Geert Smits
1969   Nelly van der Spek

Biografie Marius van Altena

De tenor Marius van Altena mag een van de belangrijke pioniers op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk van renaissance en barokmuziek genoemd worden. Daarnaast is hij voor vele musici een geestelijk vader en inspiratiebron.

1938

Marius van Altena wordt op 10 oktober 1938, als Marius Hendrikus Schweppe, in Amsterdam geboren. Hij gaat studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens zijn studie ontwikkelt hij zich tot concert- en oratoriumzanger. Zijn voorliefde gaat echter uit naar het barokrepertoire en op dat terrein weet hij zich dan ook te specialiseren.

1972

Wanneer dirigent Gustav Leonhardt in 1972 start met het project om alle geestelijke cantates van Johann Sebastian Bach op te nemen vraagt hij Van Altena voor de tenorpartijen. Diverse cantates neemt Marius van Altena dan ook voor zijn rekening, in samenwerking met het Tölzer Knabenchor (koordirigent Gerhard Schmidt-Gaden) of het Knabenchor Hannover (koordirigent Heinz Hennig), het King's College Choir (koordirigent David Willcocks) en het Leonhardt-Consort.

Gustav Leonhardt

1973

Van Altena zingt de rol van Evangelist in de eerste authentieke uitvoering van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach onder leiding van de dirigent Johan van der Meer. Aan deze uitvoering van de Groningse Bachvereniging, die live wordt opgenomen, werken de zangers Max van Egmond, René Jacobs, Harry Geraerts, Michiel ten Houte de Lange, Frits van Erven Dorens, Harry van der Kamp en drie jongenssopranen van het Tölzer Knabenchor mee. Aan het orgel zitten Ton Koopman en Bob van Asperen. Naast optredens in Duitsland, Engeland, Spanje, Italië en Zwitserland treedt Marius van Altena ook regelmatig op in de Verenigde Staten, Mexico, Japan en Australië.

Bob van Asperen Harry van der Kamp Max van Egmond Ton Koopman

1974

In 1974 treedt Marius van Altena tijdens het Holland Festival op in de opera's 'Eumelio' van de componist Agostino Agazzari en 'Das geistliche Waldgedicht oder Freudenspiel genant Seelewig' van Sigmund Theophil Staden.

Holland Festival

1975

Marius van Altena zingt de tenorpartij in de Mis in b kl.t. (BWV.232) van Johann Sebastian Bach tijdens het Holland Festival in 1975. Johan van der Meer dirigeert La Petite Bande met concertmeester Sigiswald Kuijken.

1980

Tijdens het Holland Festival in 1980 staat 'L'ile de Merlin (Wotq.23)' van Christoph Willibald von Gluck op zijn programma. Met het ensemble Spectaculum vertolkt Van Altena in de jaren 1980 tot 1984 in Wenen andere onbekende barokopera's zoals van de componisten Johann Joseph Fux, Francesco Bartolomeo Conti en keizer Leopold I van Oostenrijk. Marius van Altena werkt samen met in oude muziek gespecialiseerde dirigenten zoals Gustav Leonhardt, René Jacobs, David Wilcox en Max van Egmont. Ook zingt hij vele jaren in het ensemble Currende onder leiding van Erik van Nevel.

1985

Sinds 1985 treedt Marius van Altena ook regelmatig op als dirigent. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Brabants Conservatorium is Van Altena actief als docent zang.

1995

In 1995 neemt Marius van Altena, als lid van het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel, deel aan de opname van de CD 'Tears of Lisbon' met daarop werken van Portugese componisten uit de renaissance, zoals Joaquim Pimentel, Fontes Rocha, Paulo Valentim, Manuel Mendes, Armando Machado, Francisco Viana en Fernando Tordo. Ook in 1995 werkt Van Altena mee aan een opname van zes cantates van Dietrich Buxtehude, ditmaal onder leiding van Jos van Immerseel.

1999

Na zijn pensionering is Van Altena nog altijd actief op muziekgebied, geeft masterclasses en is een gewaardeerd jurylid bij wedstrijden en concoursen op het gebied van de barok. In 1999 en 2005 is hij jurylid voor de wedstrijden barokinstrumenten en zang in het kader van het Festival Musica Antiqua te Brugge.

Discografie Marius van Altena

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Marius van Altena

Audio/Video Marius van Altena

Video Marius van Altena

Bach - Cantate BWV106 "Ac...
Bach - Cantate BWV106 "Actus Tragicus"
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bach - Cantate BWV106 "Actus Tragicus"

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer