Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARTIJN PADDING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

haven

Periode

24-04-1956 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Martijn Padding

In de introductie op zijn website schrijft Martijn Padding over zijn muziek en manier van werken dat hij een deel uit Béla Bartóks 'Microcosmos' instudeerde met de verkeerde noten. "Ik vond het uitstekend klinken en het kostte me enorme moeite om de correcte versie aan te leren." In zijn muziek ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Martijn Padding

In de introductie op zijn website schrijft Martijn Padding over zijn muziek en manier van werken dat hij een deel uit Béla Bartóks 'Microcosmos' instudeerde met de verkeerde noten. "Ik vond het uitstekend klinken en het kostte me enorme moeite om de correcte versie aan te leren." In zijn muziek speelt hij algemeen geldende opvattingen van 'foute' of 'incorrecte' noten, met ideeën over goede smaak. Zijn muziek getuigt van een vlegelachtige humor. Kopiëren is geoorloofd, schrijft hij, net als in herhaling treden, maar omdat mensen nu eenmaal geen machines zijn moet dat op een gegeven moment mislopen. Het zijn juist zulke onwillekeurige fouten die tot onvoorspelbare resultaten leiden, zelfs tot vernieuwing. Padding heeft documentaires gemaakt voor de radio en is docent compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

1956

Martijn Padding wordt op 24 april geboren in Amsterdam.

1973 - 1990

Martijn Padding studeert piano bij Fania Chapiro en musicologie aan de Universiteit van Utrecht. Na een aantal jaren als pianist bij de Academie van het Nationaal Ballet en diverse balletgroepen zoals Krisztina de Châtel, Beppie Blankert en Bianca van Dillen, begint hij zijn compositiestudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Louis Andriessen.

Fania Chapiro Louis Andriessen

1993

Voor 'Blend' (1992) voor piano ontvangt Padding de Aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

1995 - 1997

Padding componeert 'Scharf Abreissen' voor groot orkest voor het 50-jarig jubileum van de Stichting Gaudeamus. Hij werkt regelmatig samen met Paul Koek en zijn muziektheatergroep de Veenfabriek.

1998 - 2000

Martijn Padding wordt docent aan het Koninklijk Conservatorium en is gastdocent tijdens de International Young Composers Meeting in Apeldoorn. Hij wordt 'composer in residence' bij ensemble LOOS.

2001

Tijdens het Warschauer Herbst festival vindt de première plaats van de opera 'Tattooed Tongues (or the mechanics of angel N.ESS)' op een libretto van Friso Haverkamp en uitgevoerd met ensemble LOOS.

2002 - 2003

De Nederlandse première van 'Tattooed Tongues' wordt uitgevoerd in december tijdens de Nederlandse Muziekdagen in Utrecht. In 2003 volgt een uitvoering in St. Petersburg.

2004

Het Nederlands Blazers Ensemble, Guus Jansen en bariton Frans Fiselier spelen 'Kafka's Sketchbook' voor bariton, fortepiano, ensemble van historische instrumenten en live elektronica. Het werk is gebaseerd op schetsen van Ludwig van Beethoven.

2007

haven Voor de jaarlijkse tournee van het Nederlands Studenten Orkest componeert Padding 'Two Scenes for Orchestra'.

2008 - 2009

Martijn Padding componeert 'Licht is de Machine', muziektheater over het leven en werk van Charles Fourier, in samenwerking met Paul Koek en de Veenfabriek. 'First Harmonium Concerto' gaat in première met Dirk Luijmes en orkest De Ereprijs op 9 november in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Het werk wint de International Rostrum of Composers Competition 2009 in Parijs.

2010 - 2011

Martijn Padding is dit seizoen 'composer in residence' bij Het Gelders Orkest. De cd 'Three Concerti' met het vioolconcert 'White Eagle' (2009), geschreven voor Heleen Hulst, 'First Harmonium Concerto' (2008) en 'Eight Metal Strings' (2007), voor mandoline, is winnaar van de Edison Klassiek 2011 in de nieuwe categorie De Ontdekking.

2012

Op 1 maart gaat in Zutphen 'In Memoriam Hector Berlioz' in première met Het Gelders Orkest onder leiding van Antonello Manacorda.

2016

Padding ontvangt tijdens de 41ste editie van Dag in de Branding de Johan Wagenaar Prijs van de Gemeente Den Haag. De prijs wordt eens per vier jaar uitgereikt voor een heel oeuvre en bestaat uit een geldbedrag van € 15.000,- en de opvoering van werken uit het oeuvre van de winnende componist. Eerdere laureaten waren onder meer Louis Andriessen (2008) en Guus Janssen (2012).

Discografie Martijn Padding

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Martijn Padding

Audio/Video Martijn Padding

Video Martijn Padding

Schumann's last processio...
Schumann's last procession - Martijn Padding - Vrije geluiden
Avaton Music Festival 201...
Avaton Music Festival 2010 Martijn Padding "Mordants"
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Avaton Music Festival 2010 Martijn Padding "Mordants"

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer