Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARTIN CRAMER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1958 - heden

Genre

engineer, gitaar, producer, producers, zang

Martin Cramer

Martin Cramer is producer en geluidsman bij de Amsterdamse gitaarband Fatal Flowers. Hij staat samen met de Flowers en technicus Luc Suèr aan de wieg van de DDL-studio's in Amsterdam waar acts als Shine, Rex, Spo-Dee-O-Dee en Sjako!, Jack of Hearts, Bartales en Wally Tax hun materiaal opnemen. Tegenwoordig werkt ...
Volledige biografie...

Instrumenten

engineer, gitaar, producer, zang

Genoemd in de biografie van

1987   Les Zazous
1995   Jack Of Hearts

Biografie Martin Cramer

Martin Cramer is producer en geluidsman bij de Amsterdamse gitaarband Fatal Flowers. Hij staat samen met de Flowers en technicus Luc Suèr aan de wieg van de DDL-studio's in Amsterdam waar acts als Shine, Rex, Spo-Dee-O-Dee en Sjako!, Jack of Hearts, Bartales en Wally Tax hun materiaal opnemen. Tegenwoordig werkt Martin Cramer als productiemanager bij Mojo Concerts en is hij actief in de band De Hufters.

In bezetting van

De Hufters   gitaar
Little Furry Things   gitaar, zang
Midnight To Six   gitaar

1958 - 1999

Martin Cramer wordt geboren op 15 juli 1958 in Groningen. In zijn jeugd verhuizen hij en zijn familie naar Amsterdam. Op de middelbare school speelt hij voor het eerst in verschillende bandjes. Een van de eerste bands waarin Cramer (gitaar) speelt is de Spikes. De overige leden van de Spikes zijn Henk Jonkers (drums), Johannes van Riessen (bas) en Jan Dirk van Riessen (zang). De Spikes worden omgedoopt tot White Heat, met als bezetting Henk Jonkers (drums), Johannes van Riessen (bas), Lot Bierens (zang) en Martin Cramer & Delano Toppin (gitaar). Wanneer Peter ten Seldam (Peter Penthouse van PANIC) de band hoort spelen, wordt White Heat onder de naam Panic Special de begeleidingsband van Peter en staan ze onder meer in het voorprogramma van The Ramones in Paradiso. Panic Special maakt in de studio van Stichting Popmuziek Nederland (later NPI) in eigen beheer opnames voor een album. Na de opnames valt de band echter uit elkaar. Peter Ten Seldam brengt de opnames later in eigen beheer uit als een dubbelalbum met de titel Wat Kan Het Leven Toch Mooi Zijn (1983). Cramer werkt vervolgens met de band Midnight To Six, waarin ook Henk Jonkers en Richard Janssen zitten. Deze band is in feite de voorloper van de Amsterdamse gitaarrockband Fatal Flowers. Martin Cramer wordt geluidsman en technicus bij de band. In deze periode richt het drietal Cramer, Janssen en Jonkers samen met geluidsman Luc Suèr de DDL, oftewel De Domme Lul, studio op. De studio is gevestigd aan de Brouwersgracht in Amsterdam en groeit al snel uit tot een professionele 24-sporen studio/oefenruimte, waar acts als Shine, Rex, Spo-Dee-O-Dee en Sjako!, Jack of Hearts, Bartales en Wally Tax hun materiaal opnemen. De DDL-studio bestaat inmiddels niet meer, maar de stichting en ook de oefenruimte nog wel. Martin Cramer begint al met produceren op het moment dat hij nog in White Heat zit. Hij doet voornamelijk veel demowerk. Een van zijn eerste productieklussen is een track van de punkband Amsterdamned op de compilatie Als Je Haar Maar Goed Zit. In 1984 werkt hij ook mee aan de mini-LP Always van de Belgische band Red Zebra. Hij produceert ook de Hoornse punkbands (Op Oorlogspad, 1985) en The Vernon Walters (Present History, 1987). Begin jaren negentig speelt Martin Cramer in de Amsterdamse indie-pop band Little Furry Things waar ook de latere drummer van Daryll-Ann, Jeroen Kleijn, en Roald van Oosten, de toekomstige zanger van Caesar, in spelen. Hij is in de studio te vinden bij de groepen Jack Of Hearts, Treble Spankers, Sjako! en The Bouncers (IwIwaYoCa, 1997).

Caesar Daryll-Ann Fatal Flowers Jack Of Hearts Little Furry Things Luc Suèr Midnight To Six Panic (1977-1979) Sjako! The Treble Spankers Vernon Walters

2000 - 2005

Cramer werkt nog enige tijd als geluidsman bij Loïs Lane alvorens hij in 2000 als productiemanager bij Mojo Concerts gaat werken. Hij houdt zich in deze functie bezig met de organisatie van onder meer Fields Of Rock, Lowlands en Arrow Classic Rock. Martin Cramer werkt niet meer als producer of geluidsman maar is wel actief in de band De Hufters. Deze band is al ontstaan tijdens de Fatal Flowers periode, heeft vervolgens een tijd op een laag pitje gestaan, maar is sinds een jaar of vijf weer actief in de bezetting Martin Cramer (gitaar), Frank van der Steen (drums) en Alex van Veen (ex-Amsterdamned, bas).

De Hufters Loïs Lane

2009

Cramer produceert het album Fire And Iron van de Bintangs.

Bintangs

Discografie Martin Cramer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Martin Cramer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer