Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MASHA BIJLSMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Masha Bijlsma

Periode

05-05-1971 - heden

Genre

componist, jazz, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Masha Bijlsma Band

Masha Bijlsma

Masha Bijlsma (Utrecht, 5 mei 1971) zingt zowel klassiek jazzrepertoire als eigen composities. In arrangementen van haar bandleden en met vaak zelfgeschreven teksten zet Bijlsma werk van zulke uiteenlopende componisten als Thelonious Monk, Fats Waller, Charlie Haden en Nat Adderley naar haar hand. Masha Bijlsma wordt geïnspireerd door de Amerikaanse ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

2010   Greetje Bijma

Biografie Masha Bijlsma

Masha Bijlsma (Utrecht, 5 mei 1971) zingt zowel klassiek jazzrepertoire als eigen composities. In arrangementen van haar bandleden en met vaak zelfgeschreven teksten zet Bijlsma werk van zulke uiteenlopende componisten als Thelonious Monk, Fats Waller, Charlie Haden en Nat Adderley naar haar hand. Masha Bijlsma wordt geïnspireerd door de Amerikaanse jazz-zangeres Abbey Lincoln, maar ze schrikt er ook niet voor terug om popsongs van Kate Bush en Noa of chansons van Edith Piaf te interpreteren. Haar stem is krachtig en lenig, met een groot bereik in zowel hoog als laag. Bijlsma's band, meestal een kwartet waarin haar vader Dries Bijlsma drumt, wordt voor platen en concerten geregeld aangevuld met gastsolisten uit binnen- en buitenland, zoals Bart van Lier, Bob Malach, Jarmo Hoogendijk, Tony Lakatos en Benny Bailey.

1990 - 1994

In haar tienerjaren speelt Masha Bijlsma basgitaar en piano, maar op haar negentiende kiest ze voor zang. Ze houdt van jazz, maar ook van pop en hardrock. Dat laatste genre zingt ze in de band Caveman en dat wordt haar niet in dank afgenomen tijdens haar studie aan het Arnhems Conservatorium, waar ze in 1990 wordt weggestuurd. Ze zou niet kunnen zingen, volgens haar docenten. In 1990 formeert ze de Masha Bijlsma Band, met haar vader Dries Bijlsma op drums, Gé Bijvoet piano en Eric van der Westen bas. Een eerste hoogtepunt voor de frequent optredende band is in 1992 een concert op het internationale jazzfestival in het Duitse Gronau. In 1994 verschijnt Winds Of Change, Bijlsma's debuut-CD, waarop trompettist Eric Vloeimans gastsolist is.

1995 - 2000

Masha Bijlsma's bekendheid groeit, eerst vooral in Duitsland, waar ze veel concerten geeft, maar al snel in heel Europa en daarbuiten, getuige succesvolle optredens in Indonesië en Amerika. In 1996 trekt ze voor haar tweede CD Lebo de Amerikaanse tenorsaxofonist Bob Malach aan. De plaat wordt goed ontvangen. Erik van den Berg schrijft in de Volkskrant: “Haar tour-de-force is het razendsnel vertolkte The Way You Look Tonight, waarin ze aan een jonge Rita Reys herinnert: dezelfde uitdagende roekeloosheid en brutale vitaliteit.” Voor Lebo schrijft Bijlsma samen met Jasper van 't Hof, een jeugdvriend van Dries Bijlsma, het mistroostige Low Down. Hein Van de Geyn produceert in 1999 de CD Profile, die wordt genomineerd voor de Edison Jazz Award 2000. De van oorsprong Hongaarse tenorsaxofonist Tony Lakatos is gast op zowel de plaat als het podium. Pianist en arrangeur Rob van den Broeck wordt Bijlsma's nieuwe klankbord in de band.

2000 - 2010

Hein Van de Geyn produceert in 2003 ook de CD Lopin'. De plaat bevat een opmerkelijke versie van Thelonious Monk's Ruby My Dear, door Sally Swisher van tekst voorzien. In het Utrechts Nieuwsblad schrijft Jeroen de Valk dat Bijlsma veel kan: “Ze doet aan abstracte stemkunst, maar zingt ook vertrouwde standards. Ze vertolkt tedere ballads á la Abbey Lincoln - een inspiratiebron én een goede kennis - maar kan ook uithalen als een vervaarlijke big fat mama.” Bijlsma's versie van de standard How Long Has This Been Going On staat in 2003 op de compilatie-CD The Finest In Female Vocal Jazz, een plaat waarop ze in het gezelschap verkeert van onder anderen Cassandra Wilson en Diana Krall. Daarna is het een paar jaar stil rond Masha Bijlsma. Ze wordt moeder van Ella en Teun. In juni 2008 neemt ze in Wuppertal een CD met louter ballads op, Whispers And Moans, met medewerking van Bart van Lier en Tony Lakatos. Bert Jansma schrijft in Den Haag Centraal: “Ik ken geen zangeres met zo'n diep doorvoelde, intense benadering als zij heeft. Ze grijpt elk stuk aan voor een persoonlijk verhaal.” Masha Bijlsma uit haar bewondering voor Abbey Lincoln in augustus 2010 met de CD For The Love Of Abbey. In december doet de zangeres een duo-concert met stemkunstenares Greetje Bijlsma tijdens het festival Stranger Than Paranoia op het Tilburgse muziekpodium PaRaDoX. De twee vocalisten worden begeleid door gitarist Jan Kuiper en bassist Henk de Ligt.

Greetje Bijma

Discografie Masha Bijlsma

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Masha Bijlsma

Audio/Video Masha Bijlsma

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer