Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MATHILDE SANTING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mathilde Santing

Periode

24-10-1958 - heden

Genre

Gouden Harp, pop, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Matilde Santing

Mathilde Santing

Eigenzinnige cover-koningin met een aristocratische stem.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Simon Planting   contrabas
Peter Meuris   drums
Gert Wantenaar   accordeon, toetsinstrumenten
Kris Barczewski   cello
Rolf Hermsen   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1958   Stephen Emmer
1960   Willem Duys
1980   Nynke Laverman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Mathilde Santing

Eigenzinnige cover-koningin met een aristocratische stem.

1958

Op 24 oktober wordt Mathilde geboren in Amstelveen. Daar groeit ze op met haar twee broers en haar ouders, die oorspronkelijk uit Drente komen. Santings vader is piloot bij de KLM.

1963

De zangeres gaat op muziekles bij mevrouw Zwart.

1971

Nadat ze is afgewezen bij de muziekschool in Amstelveen, neemt de zangeres privé-zangles bij Elisabeth Ooms.

1972 - 1981

Mathilde Santing (haar artiestennaam) zingt met een pianist in cafes en in allerlei bands. Ze dankt haar lokale bekendheid echter aan haar solo-optredens met haar Elka-machine. Het is een automatische begeleidingsmachine, een computer-ritmebox annex synthesizer. Santings warme stem krijgt meer karakter dankzij de koele machine. Ze treedt ermee op in het voorprogramma van de Amsterdamse groep The Tapes en zingt ook mee in de achtergrondkoortjes van de laatste Tapes-elpee. Verder is ze een graag gezien gast op vrouwenfestivals, party's, in galeries en kleine clubs.

The Tapes

1982

Mathilde Santing Een tv-optreden bij Sonja Barend bezorgt Santing landelijke bekendheid. Johan Visser en Willem Wisselink bieden aan een mini-album op te nemen voor hun eigen Idiot-label. Er verschijnen twee versies: een met zeven en een met negen nummers. Santings repertoire bestaat uit evergreens. Onvergetelijke melodieën uit het wereldrepertoire van de afgelopen veertig jaar krijgen door Mathildes music box een eigentijds geluid mee. De zangeres treedt enkele jaren op met een combo dat bestaat uit Michiel Brandes (gitaar, accordeon) en Rolf Hermsen (bas, gitaar, achtergrondzang).

Johan Visser Willem Wisselink

1983

Met haar optreden in het voorprogramma van Randy Newman wint ze het Engelse publiek en de pers voor zich. De grillige zangeres vertrekt niet lang daarna bij Idiot en werkt, samen met Dennis Duchhart, in eigen tempo aan haar tweede album. Van het Mathilde Santing Combo verschijnt de single Hand In Hand. Het titelnummer is van Elvis Costello.

Dennis Duchhart

1984

Het tweede album, Water Under The Bridge, verschijnt. Duchhart trekt Santing daarop mee in een strak gearrangeerd en stijlvol instrumentaal decor, uniek voor Nederland. Ook dit album kent twee versies: een met zeven en een met tien nummers.

Dennis Duchhart

1985

Het eerste mini-album blijkt inmiddels goed voor een gouden plaat. Santing doet samen met Julya Lo'ko en Astrid Seriese mee aan het Knokke-festival. Hun soul/jazz-show behaalt de eerste prijs. Wederom verschijnen er loftuitingen in de Britse pers.

Astrid Seriese Julya Lo'ko

1986

Mathilde Santing krijgt de BV Popprijs 1985 uitgereikt. In mei begint Santing aan de opnamen voor haar derde plaat, Out Of This Dream. Daarvoor wordt producer Hal Willner aangetrokken. Het tweetal krijgt echter ruzie. Bandlid en arrangeur Rolf Hermsen (ex-Tapes) neemt het roer over en klaart ondanks technische problemen de klus. Santing wordt in de studio bijgestaan door een aantal los-vast musici en door haar Ensemble, dat bestaat uit violist Sebastiaan Koolhoven, toetsenist Peter Meuris, contrabassist Simon Planting, percussionist Michael Vatcher en gitarist Hermsen, die ook vier composities aandraagt.

1987

Out Of This Dream komt uit. Aan het eind van het jaar verschijnt ook nog eens Out Of This Dream: A Third Side. Deze elpee heeft slechts op één kant muziek en bevat restopnamen van Out Of This Dream. Beide albums worden nauwelijks gepromoot in het buitenland, omdat Santing tijdens de opnamen ruzie krijgt met haar platenmaatschappij WEA Londen, die haar daarop aan de dijk zet. Santing treedt op met de Japanse toetseniste Mimi Izumi Kobayashi, die ook op Out Of This Dream meedoet.

Mimi Izumi Kobayashi

1988

Tijdens concerten in Londen, in de zomer, wordt het grootste deel van Breast And Brow opgenomen.Kobayashi begeleidt Santing op een midi-concertvleugel, die alles wat zij speelt op tape en als computerdata vastlegt. In het najaar speelt het Ensemble onder de noemer 'handbereik' op kleine, ongebruikelijke lokaties.

Mimi Izumi Kobayashi

1989

Het Ensemble onderneemt in het voorjaar een prestigieuze, grootschalige schouwburg-toernee. Kobayashi moet wegens ziekte verstek laten gaan. Santing zingt het thema-nummer van de film Rituelen in. Het nummer verschijnt als single (Beauty Of The Ritual). Santing is ook te horen als een van de vier vocalisten op het album iK.i van Kobayashi.

Mimi Izumi Kobayashi

1990

In het begin van het jaar geeft Santing met haar Ensemble concerten in Londen en Tokio. Ze ontvangt een Edison Populair voor Breast And Brow. In juli staat Santing voor de derde keer op het North Sea Jazz Festival.

1991

Ter promotie van haar zesde pop-achtige album, Carried Away, toert ze uitgebreid door Nederland. Daarbij zingt ze veel werk van Randy Newman.

1992

Met Knokke-collega's Lo'ko en Seriese staat Santing in het theater. Tijdens deze toernee speelt de muziek van Smokey Robinson een grote rol.

Astrid Seriese Julya Lekranty

1993

Santings voorliefde voor het werk van Randy Newman komt tot uiting op het album Texas Girl & Pretty Boy, waarop ze enkel covers van Newman zingt. Het levert haar haar tweede Edison op. Ook staat Santing wederom in het theater. Met haar eigen band en met Ladies Voices, waaraan ook Karin Bloemen, Alexandra van Marken en Gerda Havertong meewerken.

Karin Bloemen

1994

In het voorjaar gaat de Amsterdamse met nieuwe begeleiders het theater in. Haar Whole Band bestaat uit oudgediende Planting, Arnold van Dongen (gitaar), Gert Wantenaar (accordeon/keyboard), Kris Braczewksi (cello) en Kim Weemhoff (drum). In de zomer neemt de zangeres de popplaat Under A Blue Roof op. Ook verschijnt de single Hey Joan, Santings versie van het door Jimi Hendrix bekend geworden nummer Hey Joe.

1995

Mathilde Santing Met de Whole Band duikt Santing het clubcircuit in.

1996

Mathilde Santing Santings eerste live-album verschijnt. Haar Choosy Beggar Tour loopt van januari tot en met juni. In december werkt ze mee aan een live-project rond tekstdichter Ira Gershwin.

1997

De eerste helft van het jaar treedt Santing met haar Whole Band op, in het kader van de Luckybug-toernee. De zangeres verbreedt bovendien haar werkveld. Eind augustus maakt de pilotendochter haar musicaldebuut. Ze speelt een hoofdrol in Joe - De Musical. Bovendien stemt Santing erin toe dat haar versie van Beautiful People (oorspronkelijk van Melanie) wordt gebruikt in de reclamespot van een verzekeringsmaatschappij Interpolis.

1998

Santing en Anne Affourtit bedenken samen 'Sprookjes van Grip', een muziekdansvoorstelling in de vorm van een drieluik. Op het toneel worden Mathilde en Anne bijgestaan door een band onder leiding van componist/violist Alexander Balanescu, en door 5 prominente dansers. Erwin Olaf en Frans Weisz werken mee aan de produktie. De show is het sluitstuk van het Holland Dance Festival. Op de Gay Games is Santing nadrukkelijk aanwezig. Ze werkt verder nauw samen met pianist Cor Bakker. Ze verwijdert de 'h' uit haar naam en gaat voortaan door het leven als Matilde Santing. Mede dankzij het succes van Beautiful People is de compilatie dubbel -cd Matilde, Matilde een verkoopsucces. Santing ontvangt een Gouden Harp.

Cor Bakker

1999

Mathilde Santing In februari start de promotiecampagne rond de cd To Others To One. Het album bevat naast werk van Irving Berlin en Janis Ian composities van violist Sebastiaan Koolhoven en filmcomponist Theo Nijland. Naast de single Beautiful People bevat de cd ook Wonderful Life, een hit voor de Britse zanger Black en eveneens gebruikt voor een reclamespotje van Interpolis. Samen met begeleidingsband The Oversoul 13 treed Santing op diverse plaatsen in het land op. Ze sluit de tour To Others To One in juni af met twee optredens in het voorprogramma van Shirley Bassey. Ondertussen scoort ze een hit met Wonderful World (origineel van Black), dat eveneens in een reclame voor een verzekeringsmaatschappij wordt gebruikt en op veler verzoek op single wordt uitgebracht. Vanaf 5 oktober tot en met 28 maart 2000 speelt Santing met een klein ensemble van drie begeleiders het programma Mathilde Binnen Handbereik. In december maakt Santing onder leiding van Cor Bakker samen met ondermeer Rita Reys deel uit van het theaterconcert Sinatra's Songbook.

2000

Mathilde Santing werkt samen met Stanley Burleson en regiseur Ruut Weissman, librettist Haye van der Heyden en componist Theo Nijland aan de musical Van Mannen En Vrouwen. Santing speelt een rol in de film Babs van Brigitte Kaandorp.

Stanley Burleson

2001

Het voorjaar staat in het teken van het programma May Be waarmee Mathilde & The Oversoul 9 onder regie van Ruut Weissman door het land trekken. In maart wordt bekend gemaakt dat de musical Van Mannen En Vrouwen wordt afgelast, volgens de producenten in verband met "onverenigbaarheid der geesten". Op 14 mei is in het Ketelhuis te Amsterdam de premiere van de NPS documentaire Ze Gaat Naar New York waarin Santing wordt gevolgd tijdens haar bezoek aan New York. Ze is daar ondermeer understudy in een musical en houdt audities voor haar album New Amsterdam. Santing staat in juli op North Sea Jazz. Van 28 september t/m 21 december tourt Mathilde & The Oversoul 9 door Nederland met het programma Nieuw Amsterdam. De eerste single van het album New Amsterdam is In The Meantime.

2002

Santing ontvangt een Edison in de categorie Beste Zangeres.

2003

Mathilde Santing in 2003 In februari gaat Mathilde Santing van start met haar theatertournee De Negen Levens van Mathilde Santing. De lichte, cabareteske voorstelling met autobiografische momenten is geheel Nederlandstalig. Trapperdetrap is een album met liedjes voor kinderen gezongen door Mathilde Santing samen met de Brabantse kleinkunstenaar Peer de Graaf. De teksten zijn van illustratrice Ela van Hoogstraten en productie van Thijs Borsten. Op 20 december zingen Santing, Izaline Calister en Francien van Tuinen samen met het Jazzokest van het Concertgebouw een speciaal kerstconcert.

Izaline Calister

2004

Mathilde Santing zingt op 14 maart twee liedjes tijdens het Gala van het Nederlandse Lied in Luxor te Rotterdam. In oktober en november doet de zangeres onder de titel In Een Adem een korte tournee met het Nederlands Fluitorkest. Mathilde Santing is een van de Nederlandse artiesten die een bijdrage levert aan Lied Voor Beslan. Het lied is geschreven door Marjolein van der Klauw (Powderblue) en de opbrengst van de single gaat naar Het Nederlandse Rode Kruis en de Stichting Help Beslan en komt ten goede aan de slachtoffers van het gijzelingsdrama in het Russische Beslan. In september geeft Santing op televisie een masterclass in het programma Sonja, De Meester En De Leerling van Sonja Barend. Haar leerlingen in het programma zijn Antonie Kamerling, Mirjam Timmer en Birgit Schuurman.

Birgit Powderblue

2005

Mathilde Santing Mathilde Santing is een van de vocalisten op Als Je Iets Kan Doen, een benefiet-single voor de slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azië. Onder de naam Mathilde Santing & Her New Traditions staat de zangeres vanaf februari in het theater met het programma Basement Bargains, een reis door 'de koopjeskelder van haar repertoire'. Santing wordt begeleid door Tim Satink (drums), Simon Gitsels (toetsen), Jac Bico (gitaar), Cok van Vuuren (gitaar), Marc Tromp (basgitaar, ex-Tineke Schouten) en de achtergrondzangeressen Daniëlle van de Stoor en Renske Taminiau. Kunstenaar Wouter Stips voegt bij zijn boek Ongeveer Zoveel Hou Ik Van Jou een cd waarop zijn teksten op muziek zijn gezet door Meg en Hans Eijkenaar. De liedjes worden live ingespeeld door de vaste begeleidingsband van Anouk en ingezongen door bekende vocalisten waaronder Mathilde Santing. In het najaar gaat Santing samen met The New Traditions de studio in voor de opnamen van haar album Under Your Charms.

Tineke Schouten

2006

De zangeres doet in het voorjaar samen met Frank Boeijen de theatertournee Even door Nederland en België. In de begeleidingsband spelen Lené te Voortwis (bas), Ton Snijders (toetsen) en Dionys Breukers (toetsen). Mathilde Santing neemt ook enkele nummers op voor een album van Frank Boeijen. Haar eigen album Under Your Charms verschijnt op 17 april. Vanaf 25 augustus is Mathilde Santing in het Beatrix Theater te Utrecht te zien in de musical The Wiz. Ze speelt daarin de rol van Glinda the Good.

Frank Boeijen

2007

Voorafgaand aan Koninginnedag wordt Mathilde Santing benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

2008

Van 4 januari tot en met 7 juni gaat Mathilde Santing met haar begeleidingsband The Spirit Of Volunteering op tournee met de voorstelling Stay Inside The Light. De tournee gaat van start in kleine theaterzalen en eindigt via middenzalen in de grote theaters. The Spirit Of Volunteering wordt gevormd door gitarist Jac Biko, toetsenist Simon Gitsels (en soms in zijn plaats Marcus Olgens) en bassist Lené te Voortwis (kleine bezetting), drummer Haye Jellema (aanvullend in de medium bezetting) en gitarist Cok van Vuuren en achtergrondzangeres Torsten Kindermann (in de complete bezetting). In september verschijnt het album Forty Nine, verwijzend naar de leeftijd van Mathilde Santing. Het is haar laatste cd bij Sony.

2010

Mathilde Santing in 2010 De theatertournee Sinatra's Tonic van Mathilde Santing & The Spirit Of Volunteering gaat vanaf januari van start. Zoals de titel aangeeft staat dit programma in het teken van Frank Sinatra. In november geeft de zangeres samen met de Amerikaanse zangeres Lori Lieberman drie concerten waarbij de twee zangeressen worden begeleid door het Matangi Quartet. Santing en Lieberman spelen hoofdzakelijk hun eigen sets, aangevuld met enkele duetten. De speciale concerten zijn te zien in de Stadsschouwburg Groningen (5 november), Carré Amsterdam (8 november) en de Stadsschouwburg Enschede (10 november).

Matangi Quartet

2011

Voordat Mathilde Santing haar dertigjarige jubileum viert, doet ze eerst nog enkele optredens in het popcircuit met haar band The Possible Lovers, te beginnen op 4 februari in haar woonplaats Amstelveen. Tijdens haar optreden in juni in het Amsterdamse Vondelpark presenteert de zangeres haar livealbum Luck Be A Lady met songs van de Sinatra-tournee. De cd verschijnt officieel pas in september. De jubileumtheatertournee Given gaat van start in november.

2012 - 2013

Op 11 november 2012 maakt Mathilde Santing als speciale gast deel uit van het achtergrondkoor tijdens het optreden in Paradiso van de Amerikaanse singer-songwriter/producer Todd Rundgren samen met het Metropole Orkest onder leiding van Steve Sidwell. Tijdens de tournee Recital wordt de zangeres begeleid door pianist Marcus Olgers. De liedjes zijn speciaal voor deze voorstelling door Santing zelf geschreven. Het duo wordt terzijde gestaan door producer Ward Veenstra en geluidstechnicus Sebastiaan Meijer. Liveopnamen verschijnen op het album Half Moons, Whole Truths & Heartbreaks. Recital doet op 13 oktober het BKA theater in Berlijn aan. Mathilde Santing is een van de zes zangeressen die meedoen aan de voorstelling Klaagliedjes van Muziektheater Hollands Diep. Klaagliedjes is een muziektheaterbewerking van de Oudtestamentische Klaagliederen, met teksten van schrijfster Judith Herzberg en muziek Boudewijn Tarenskeen. De andere zangeressen zijn Lucia Meeuwsen, Charlotte Riedijk, Lucretia van der Vloot, Esra Dalfidan en Ekaterina Levental. Het stuk gaat op 22 november in première in het Energiehuis in Dordrecht. Op 8 december geeft de zangeres een dubbelconcert met Frank Boeijen in Koninklijk Theater Carré.

Frank Boeijen Lucretia Metropole Orkest

Discografie Mathilde Santing

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mathilde Santing

Audio/Video Mathilde Santing

Video Mathilde Santing

Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer