Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAX NIJMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Persfoto Dureco 1975 (Bron: website Top Notch)

Periode

18-03-1941 - 19-01-2016

Genre

R&B, soul, Suriname, wereldmuziek, zang

Max Nijman

Max Nijman is een Surinaamse zanger met de bijnaam 'soulman number one'. Hij zingt zijn soulballads en kaseko-nummers in de Surinaamse taal Sranan Tongo. Bekende nummers zijn Adjossi en Ine Miene Mutte.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1965   Oscar Harris

Biografie Max Nijman

Max Nijman is een Surinaamse zanger met de bijnaam 'soulman number one'. Hij zingt zijn soulballads en kaseko-nummers in de Surinaamse taal Sranan Tongo. Bekende nummers zijn Adjossi en Ine Miene Mutte.

1941 - 1968

Max Reinier Nijman wordt geboren in 1941 in de bauxietstad Moengo in Suriname. Op zijn zestiende zingt hij bij de plaatselijke voetbalclub covers van onder andere soulzanger Brook Benton en maakt daarmee veel indruk. Al snel treedt hij door heel Suriname op met soulcovers. Hij wordt gevraagd om in Trinidad op te treden bij de populaire Caraïbische zanger Mighty Sparrow. Daar valt hij in de smaak en mag hij door het winnen van een songfestival een single opnemen met het combo van Mighty Sparrow. Het wordt het nummer Ai Sranang, een soulballad in de Surinaamse taal Sranan Tongo. Het wordt een hit in Suriname en Trinidad. In 1968 vertrekt Nijman naar Nederland om daar te werken en te zingen.

1969 - 2004

Nijman krijgt een vaste baan in Nederland en blijft daarnaast zingen. Hij maakt albums en treedt op in Nederland en Suriname. Zijn ballads Adjossi en Katibo zijn bijzonder populair op Surinaamse radiostations. Behalve ballads maakte hij ook kaseko, latin en reggae. In de jaren tachtig wordt het wat stiller rond Nijman. In 1986 besluit hij op veler verzoek weer wat nieuw materiaal op te nemen. Op zijn album Positive brengt hij met het lied Bijlmermeer een ode aan de slachtoffers van de Bijlmerramp in 1992. Nijman blijft tot in de jaren 2000 albums maken met nieuw materiaal.

2005 - 2014

In 2005 wordt Nijman door de president van Suriname Ronald Venetiaan gedecoreerd tot 'Ridder in de ere orde van de gele ster'. Ook wordt de 45-jarige carrière van de zanger gevierd met een groot concert in Paramaribo met optredens van grote artiesten waaronder de Amerikaanse soulzanger Percy Sledge. De gezondheid van Max Nijman verslechtert en hij wordt meerdere malen opgenomen in het ziekenhuis. Af en toe treedt hij nog op in Suriname. In 2014 verschijnt er bij het label Top Notch een compilatie van de zanger.

Discografie Max Nijman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Max Nijman

Audio/Video Max Nijman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer