Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MECANO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mecano

Periode

1978 - 1983

Genre

alternative, new wave

Online

Facebook
Officiële website

Pseudoniemen

Mecano Ltd., Mecano Un-Ltd.

Mecano

Mecano (aanvankelijk nog met de toevoeging Ltd.) is geen popgroep in de gebruikelijke zin, maar meer een collectief, dat zich ook richt op schilderkunst en literatuur. De schilder André Mesman, die niets met de muziek te maken heeft, wordt net zo goed als lid van Mecano meegerekend. In eerste instantie ...
Volledige biografie...

Bezetting

Theo Bolten   basgitaar
Cor Bolten   gitaar, klarinet, toetsinstrumenten, viool
Pieter Kooijman   gitaar
Dirk Polak   accordeon, drums, zang

Overige muzikanten

Ton Lebbink   drums
Mark Ritsema   gitaar
Reinier Rietveld   drums
Idan Karutchi   gitaar, synthesizer
Sonja Rozenblum   achtergrondzang, percussie, synthesizer

Genoemd in de biografie van

1978   Helmettes
1980   Helmettes
1980   Ton Lebbink
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Mecano

Mecano (aanvankelijk nog met de toevoeging Ltd.) is geen popgroep in de gebruikelijke zin, maar meer een collectief, dat zich ook richt op schilderkunst en literatuur. De schilder André Mesman, die niets met de muziek te maken heeft, wordt net zo goed als lid van Mecano meegerekend. In eerste instantie is de muziek geënt op Engelse wave met vooral invloeden van Joy Division, maar gaandeweg krijgt het steeds meer een Europees karakter.

1978

In 1977 vindt Dick Polak (geboren als Dirk Maurits Polak te Amsterdam in1953) in een tweedehandswinkeltje een boekje over het constructiespeelgoed Meccano. Het is een grote bron van inspiratie voor zijn schilderkunst; vanaf dat moment duikt de meccanovorm op in zijn werken. Als hij in 1978 samen met Pieter Kooyman een band opricht, gaat deze groep Mecano heten. Mecano borduurt voort op de uit Engeland overgewaaide punkexplosie. Voor het eigen label No Fun wordt de single Face Cover Face opgenomen, met behulp van drie studiomusici.

1979

De broers Tejo (ex-Lulu Zulu & White Guys) en Cor (ex-Divorce) Bolten en drummer Ton Lebbink (ex-Charlie Davidson en Lulu Zulu & White Guys) versterken Mecano. Tejo, Cor Bolten en Ton Lebbink zijn opdat moment werkzaam bij Paradiso. Ton en Cor als portier en Tejo als podium manager bij Paradiso, wat ertoe leidt dat de groep heel veel kan oefenen in de kelder van Paradiso en regelmatig optreedt in de Amsterdamse poptempel. De muziek ontwikkelt zich meer richting Engelse wave met als schoolvoorbeeld Joy Division. Samen met Hans Joustra en Peter Dispa begint Dick Polak het independent-label Torso.

Charlie Davidson Divorce Lulu Zulu & White Guys

1980

Mecano Dick Polak is geïnspireerd door kunststromingen als het surrealisme en het dadaïsme en daarnaast door Franse en Russische literatuur en met name dan Mayakovski. Dat alles is goed terug te horen op en te zien aan Untitled, een vijf nummers tellende mini-LP die in april verschijnt. De titeltrack maakt gebruik van een onafgemaakt gedicht dat Mayakovski vlak voor zijn dood schreef. Untitled wordt goed ontvangen in de vaderlandse poppers en dat geldt ook voor het een krap half jaar later uitgebrachte mini-LP Subtitled. Inmiddels heeft Dick ontdekt dat de kunstenaarsbeweging De Stijl in de jaren twintig een tijdschrift uitgaf onder de titel 'Mécano', dat vormt de inspiratie voor Subtitled. Beide platen zorgen ervoor dat Mecano een tour kan doen door een groot deel van Europa. Bij Torso verschijnt de single Escape The Human Myth.

1981

In het begin van het jaar vinden onderhandelingen plaats om beide mini-LP's samen te bundelen tot een speciaal voor de Amerikaanse markt gemaakt album. Deze plaat verschijnt als het resultaat van een samenwerking tussen Torso en Plexus. Een nieuwe single verschijnt bij Torso. Het is een veel lichtere mix van het aanvankelijk nogal donkergekleurde Robespierre's Re-Marx. In april, midden in een tournee door Frankrijk, waar Mecano onder andere optreedt tijdens het Festival International des Musiques Nouvelles in Reims, steken allerlei persoonlijke conflicten de kop op.
Ton Lebbink maakt op dat moment al naam als popdichter (aan zijn plaat Luchtkastelen werken ook Theo, Cor en Pieter mee) en gaat solo verder. Dick produceert de mini-LP Minimal Compact van het gelijknamige gezelschap (een groep in Nederland verblijvende Israëli's) en werkt ook in uitvoerende zin aan die plaat mee, evenals Cor. In juni maakt Dick samen met de Rotterdammers Peter Graute en Martin van Leer opnamen onder de naam A Shapeless Volume. Pieter trekt zich een tijdje terug uit de muziek en Cor Bolten leert zichzelf allerlei instrumenten bespelen en studeert klassieke muziek. Tejo is te horen op een cassette bij het Franse tijdschrift Tago Mago.

A Shapeless Volume

1982

Dick heeft samen met Joop van Brakel (van Nasmak) en Bea de Visser (die hij heeft leren kennen tijdens het productiewerk voor De Div's Stap Voor Stap) opnamen gemaakt als Valori Plastici, waardoor hij toch weer zin krijgt om met Mecano verder te gaan. Theo en Cor Bolten keren terug, Pieter Kooyman is af en toe van de partij, maar Ton Lebbink keert niet terug. In het vervolg zullen Dick en Cor voor de ritmes zorgen. De groep bestaat dan wel weer, maar treedt niet meer op. Tussen mei en november maakt de groep opnamen voor de te verschijnen LP Autoportrait.

Ton Lebbink Valori Plastici

1983 - 2002

Autoportrait verschijnt in februari, wederom via Torso. Het donkere wave sfeertje is geheel verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een bijzonder gevarieerd album. Sommige nummers doen denken aan het Amerikaanse gezelschap Tuxedomoon, en er is verwantschap met minimale neo-klassieke muziek. Een opvallend nummer is Besprizorni, dat gedeeltelijk in het Russisch en in het Frans wordt gezongen. De VPRO (radioprogramma Spleen) en tijdschrift Vinyl zijn laaiend enthousiast over de plaat. Bij de Vinyl van februari vult Mecano één kant van de bijgeleverde flexi-disc (de andere kant is voor Fad Gadget), te horen is het nummer The March Of The Iron Workers. Ondanks de goede ontvangst van Autoportrait besluiten ze definitief een punt te zetten achter Mecano. Dick en Theo leggen zich toe op schilderen. Pieter Kooyman trekt zich terug uit de muziek, Cor maakt samen met Edward Gijsen de LP Vista van Flue (welke band in een grotere bezetting, zonder Cor, in 1981 al de door Dick Polak geproduceerde lp One And A Half maakte). De Fransman Pascal Bussy (de man achter Tago Mago) brengt in mei nog een bloemlezing uit Mecano's werk uit voor de Franse markt (waar Mecano erg populair was) onder de titel Retitled. In 1986 is diezelfde Bussy ook verantwoordelijk voor een cd van Mecano onder de naam Titled, dit is in wezen de LP Retitled met wat extra tracks. In 1996 verschijnt op Lazy Doc Records een tweede cd-compilatie: The Half Inch Universe : Complete Works '78-82. De 'definitive version' van The Half Inch Universe wordt in 2002 uitgebracht door =Mutantjasz=. Het retrospectief bevat 36 tracks met naast de complete studio-opnamen ook niet eerder uitgebrachte livetracks. Polak schrijft samen met Rainer Hensel het nummer Blissful Thinking dat te horen is in de soundtrack van Baby Blue (Theo van Gogh, 2001). Hensel componeert de filmmuziek, Polak is betrokken als 'musical consultant' en onder de naam Erector Set samen met Mick Ness te horen met het nummer Indoor Forest..

Flue Mick Ness

2003

Polak brengt samen met het Ensemble van de Zilveren Eeuw een Nederlandstalige solo-cd uit. Wonder van de Liefde bevat gastbijdragen van o.a. Theo Bolten en Hans Dagelet. De plaat komt uit via theovangoghproducties.

Dirk Polak

2005

Snake Tales For Dragon is het eerste nieuwe album van Mecano na 22 jaar. De op het eigen label Mutant Jasz uitgebrachte cd bevat onder meer een ode aan de in november 2004 vermoorde cineast Theo van Gogh.

2007

Mecano in 2007 Cor Bolten brengt met de gebroeders Funcken (Funckarma) onder de naam Legiac het experimentele elektronische album Mings Feaner uit. Dirk Polak neemt met Mecano het dubbelalbum Those Revolutionary Days op en doet optredens met de band. De livebezetting bestaat naast Polak verder uit Mark Ritsema (Spasmodique, Raskolnikov), Reinier Rietveld (Spasmodique, Footsnakes) en Idan Karutchi en Sonja Rozenblum uit de band Sophya.

Footsnakes Funckarma Raskolnikov Sophya Spasmodique

2008

Als Mecano opnieuw uiteenvalt, schrijven Polak en Ritsema nieuw songmateriaal. In de zomer treden ze een paar keer in Athene op met hun Nederlands/Griekse band Deep Sea Conspiracy. Na dit korte Griekse avontuur keren ze terug naar Nederland om als duo verder te gaan onder de naam Polar Twins.

Polar Twins

2011

Dirk Polak tekent zijn levensverhaal en de geschiedenis van Mecano op in het boek Mecano: Een Muzikaal Egodocument, in mei uitgegeven door Lebowski. Hij draagt het boek op aan zijn vader Lou Polak (1933-1988).

2012

Van Polar Twins verschijnt in oktober het debuutalbum Wee Small Hours At Swansneck.

2013 - 2014

Mecano wordt opnieuw actief onder de naam Mecano Un-Ltd. en gaat weer optreden. Ook verschijnt het album 'Presents: Erector Set – Rebuilt' dat in 1997 is opgenomen maar nooit eerder is uitgebracht. In juni 2014 maakt Dirk Polak een kleine tour langs boekhandels en platenzaken om zijn boek Suicity (uitgeverij Lebowski) te promoten. Aan het einde van de eendaagse tour treedt de groep op in Paradiso.

2016

Voor het album 'Mecano Unlimited' neemt Dirk Polak samen met Mick Ness oud en nieuw materiaal op. Gastmuzikanten zijn Hans Dagelet (trompet) en Esther Apituley (viool). Voor het eerst is ook een cover opgenomen: Waterloo Sunset van The Kinks. Op het podium worden Polak en Ness bijgestaan door Mark Ritsema, Idan Karutchi, Peter Jessen en Sin.

Mick Ness

Discografie Mecano

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mecano

Audio/Video Mecano

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer