Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MEKANIK KOMMANDO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1980 - 1988

Genre

alternative, new wave, psychedelica, ultra

Mekanik Kommando

Band uit Nijmegen die in de armen wordt gesloten door de zogenaamde Ultra beweging. Mekanik Kommando groeit uit tot de lieveling van tijdschrift Vinyl en VPRO radio (Spleen), maar ontwikkelt zich snel en ontdoet zich van de Ultra-stempel. De combinatie van twee bassen, de eenvoudige ritmebox, electronische percussie en synthesizer ...
Volledige biografie...

Bezetting

Peter van Vliet   basgitaar, gitaar, toetsinstrumenten, zang
Simon van Vliet   ritmebox, sampler, synthesizer, viool
Jack Kaat   piano, saxofoon, synthesizer, zang

Overige muzikanten

Mirjam van Hout   percussie, synthesizer
Lasika Panyigay   basgitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1979   Das Wesen
1982   Bazooka

Biografie Mekanik Kommando

Band uit Nijmegen die in de armen wordt gesloten door de zogenaamde Ultra beweging. Mekanik Kommando groeit uit tot de lieveling van tijdschrift Vinyl en VPRO radio (Spleen), maar ontwikkelt zich snel en ontdoet zich van de Ultra-stempel. De combinatie van twee bassen, de eenvoudige ritmebox, electronische percussie en synthesizer is opvallend. Voorloper van dance/house en ambient muziek, wat onderstreept wordt door vervolgprojekten Ulanbator en The Use Of Ashes.

1980

De band wordt in de zomer geformeerd door Peter van Vliet en Lasika Panyigay (bas, zang) beide afkomstig uit Zelek. Het viertal wordt gecompleteerd door Simon van Vliet en Mirjam van Hout (synthesizer, percussie). Model voor de band staan het Franse Magma (een lp van die groep heet Mekanik Destruktiv Kommandoh) en het Duitse Kraftwerk. Het geluid van Mekanik Kommando zit tussen het duistere zware van Magma en het kille electronische van Kraftwerk. Een in de begindagen opgenomen cassette komt in handen van Wally van Middendorp, oprichter van de Amsterdamse Minny Pops en baas van het onafhankelijke label Plurex. Hij programmeert Mekanik Kommando op een Ultra-avond in Paradiso.

Wally van Middendorp Zelek

1981

De debuutsingle verschijnt in eigen beheer. Kort daarna is de groep te horen op een flexi-disc bij het eerste nummer van muziekblad Vinyl (Connection/Disconnection verschijnt een jaar later op Dokument, een compilatie van Vinyl). In de zomer van 1981, thuis en met minimale middelen, wordt voor het Torso label de LP It Would Be Quiet In The Woods If Only A Few Birds Sing opgenomen. Het klinkt nog wat krakkemikkig, maar sfeer en goede ideeën zijn zeker aanwezig.

1982

Na het verschijnen van de Dancing Elephants 12" zorgt de zoon van de directeur van EMI dat de groep een contract krijgt. De band wordt ondergebracht bij het nieuwe sublabel Wereld Rekord. De band krijgt veel vrijheid wat betreft eigen koers en productiewijze. Snake Is Queen is het debuut voor EMI. De goede productie en het feit dat de leden muzikaal gegroeid zijn maakt het tot een opvallend album. Mekanik Kommando lijkt het Ultra-juk te hebben afgeschud; de muziek is lichtvoetiger dan wat gangbaar is op dat moment. Daar waar veel tijdgenoten het zoeken in directe confrontatie, werkt Mekanik Kommando meer met sfeer en probeert het onderbewuste aan te spreken.

1983

In het begin van het jaar mag Mekanik Kommando de live-special verzorgen bij het op dat moment zeer populaire VPRO zondagmiddagprogramma Spleen. De band tourt in binnen- en buitenland en de muzikanten raken zo steeds beter op elkaar ingespeeld. De laatste maanden worden besteed aan het derde album.

1984

In januari verschijnt Bay The Moon. Het geluid is nog beter geworden, maar er wordt iets teveel voortgeborduurd op de voorganger. In het voorjaar gaat de formatie samen met labelgenoten Tent en MAM op tournee door Europa. De groep doopt de eigen huiskamer-studio De Tempel.

MAM Tent

1985

De band kan in De Tempel op alle gemak aan diverse film- en theatermuziekstukken werken. Tijdens de opnames van de nieuwe plaat verlaat Lasika Panyigay de groep en vlak daarna stapt ook Mirjam van Hout op. Panyigay richt Güler op, dat later transformeert in Ulanbator. Ter vervanging komt maar één persoon terug: Jack Kaat. Dit alles veroorzaakt het einde van de overeenkomst met EMI. In november verschijnt de cassette Do met live-opnamen, vastgelegd tijdens een tournee met het theatergezelschap Die Raben uit Bonn. Het geluid van Mekanik Kommando wordt veelzijdiger, er is meer ruimte voor akoestische instrumenten en de ritmes worden minder mechanisch.

Güler

1986

Shadow Of A Rose komt uit in eigen beheer. Van het titelnummer is een clip te zien bij de VPRO-televisie. De langspeler is misschien wel het beste dat Mekanik Kommando ooit gemaakt heeft, mede door de ontwikkelingen die al op de Do cassette te horen waren, weeft men sfeerrijke klanktapijten die hun tijd vooruit lijken. In Nederland wordt de plaat nauwelijks opgepikt, maar in het buitenland wordt het album in de jaren '90 een collectors item. Eind van het jaar komt de cassette ...And The Wind Died Down uit met opnamen van theater- en filmcomposities.

1988

Onder de naam Mekanik Kommando verschijnt op het eigen Rosebud Records nog het album The Castle Of Fair Welcome. De drie overgebleven leden vinden dat naam Mekanik Kommando niet meer bij de muziek past en besluiten de naam te veranderen in The Use Of Ashes naar een elpee van de psychedelische folkformatie Pearls Before Swine. In de jaren '90 wordt The Use Of Ashes steeds meer de soloband van Peter van Vliet. De albums verschijnen op buitenlandse labels en zijn daarom in Nederland moeilijk verkrijgbaar.

The Use Of Ashes

2005

The Castle Of Fair Welcome komt voor het eerst uit op cd via het label ToneFloat.

2017

Voor het eerst sinds bijna 30 jaar treedt de formatie weer op. Aanleiding is de heruitgave van hun eerste LP ‘It Would Be Quiet In The Woods If Only A Few Birds Sing’ op het label Tonefloat Records.

Discografie Mekanik Kommando

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Mekanik Kommando

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer