Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MERLIJN TWAALFHOVEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

merlijn twaalfhoven

Periode

14-02-1976 - heden

Genre

altviool, componist, hedendaags

Online

Officiële website

Merlijn Twaalfhoven

Voor componist Merlijn Twaalfhoven maakt muziek deel uit van een totaalervaring voor alle zintuigen. In zijn composities laat Twaalfhoven zich beïnvloeden door niet-westerse muziek en de schoonheid van natuurgeluiden. Publieksparticipatie speelt een grote rol in Twaalfhovens multidisciplinaire muziekevenementen, composities en concerten. Zijn composities zijn vaak voor grote groepen musici geschreven.
Volledige biografie...

Instrumenten

altviool, componist

Genoemd in de biografie van

2003   Orkest de Volharding

Biografie Merlijn Twaalfhoven

Voor componist Merlijn Twaalfhoven maakt muziek deel uit van een totaalervaring voor alle zintuigen. In zijn composities laat Twaalfhoven zich beïnvloeden door niet-westerse muziek en de schoonheid van natuurgeluiden. Publieksparticipatie speelt een grote rol in Twaalfhovens multidisciplinaire muziekevenementen, composities en concerten. Zijn composities zijn vaak voor grote groepen musici geschreven. "Wat het publiek ervaart door wat jij maakt, dát is kunst. Als kunstenaar moet je je altijd afvragen: wat communiceer ik eigenlijk?", vertelt hij in 2008 aan De Volkskrant. Twaalfhoven is zowel componist als cultureel ondernemer en met zijn stichting 'La Vie sur Terre' organiseert hij grootschalige muziekprojecten op bijzondere locaties als een poptempel, in Palestijnse bezette gebieden of een Slowaaks zigeunergetto. Met veel van zijn latere projecten zoekt Twaalfhoven gebieden op waar sociale conflicten het dagelijkse leven beheersen en via zijn muziekprojecten hoopt hij muren te slechten en bruggen tussen de mensen te slaan.

1976

Merlijn Twaalfhoven wordt geboren op 14 februari in Wapserveen, Drenthe.

1990 - 1997

Aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam volgt Merlijn Twaalfhoven de vooropleiding altviool bij Gisella Bergman en Marjolein Dispa. Hij zet zijn studie voort bij Esther Apituley en volgt klassen etnomusicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1995 studeert hij Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en behaalt de propedeuse. Vervolgens begint hij zijn compositiestudie bij Daan Manneke aan het Conservatorium van Amsterdam.

Daan Manneke Esther Apituley

1999 - 2000

Met 'Onrust in het roest' creëert Twaalfhoven een van zijn eerste locatieprojecten in de duinen bij de Hoogovens, Wijk aan Zee. Hij krijgt de NOG-stimuleringsprijs voor Jonge Componisten voor de compositie 'Gush' (2000) voor orkest.

2001

Merlijn Twaalfhoven studeert af (Compositie eerste fase) aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daan Manneke. Hij richt zijn stichting 'La Vie sur Terre' op en brengt een maand door in Hirado (Japan), resulterend in een project voor honderd muzikanten. Het totaalevenement 'La vie urbaine' vindt plaats in onder meer Groningen, Tilburg en de Oude Kerk in Amsterdam.

2002

De eerste editie van het totaalevenement 'La Nuit n'est pas un Chocolat' vindt plaats in poptempel Paradiso, Amsterdam. In de jaren daarop volgen edities van 'La Nuit' in onder meer Utrecht, Praag, Bratislava, Maribor en Enschede. Het orkestwerk 'If you reveal your secrets to the wind' (2002) haalt tweede prijzen tijdens de KBC Aquarius Compositiewedstrijd in Brussel en de Jur Naessens Muziekprijs.

2003

Twaalfhoven rondt zijn studie Compositie tweede fase af. Het samenwerkingsproject met Orkest De Volharding resulteert in drie multidisciplinaire evenementen in het Korzo Theater, Den Haag onder de noemer 'Soirées Unextracted'. Zijn compositie 'If you reveal your secrets to the wind' (2002) krijgt een eervolle vermelding in de categorie jonge componisten tijdens het UNESCO International Rostrum of Composers én de Publieksprijs en Juryprijs op de Nederlandse Muziekdagen.

Orkest de Volharding

2004

Merlijn Twaalfhoven start als lector popkunst aan de ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem

2005

Project 'Kursk' in een oude Russische onderzeeër gaat in première tijdens het Over 't IJ Festival in Amsterdam. Het locatieproject 'Long Distance Call' vindt plaats op Cyprus bij de Green Line.

2006

Concertzaal Tilburg nodigt Merlijn Twaalfhoven uit als artist-in-residence voor drie projecten. Hij maakt eveneens een jaar lang 'community-art' in de gemeente Zaanstad ('n Zaanse Droom').

2008

merlijn twaalfhoven Grootschalige muziekevenementen 'Symphony for all' en 'Carried by the Wind' vinden plaats in respectievelijk Amman, Jordanië en de Palestijnse gebieden. Zijn lectorschap aan de ArtEZ Hogeschool is beëindigd en Twaalhoven publiceert zijn boek 'Kunst in de wereld'.

2009

Het muziekevenement 'Carried by the Wind' (2008) krijgt de Movision Prijs Buitenland van het 'Kunst en Cultuur in mijn Wijk' festival.

2010

Twaalfhoven wordt in oktober aangesteld als Stadscomponist Haarlemmermeer. Voor de opening van het nieuwe cultuurgebouw in Hoofddorp begin volgend jaar werkt hij met de inwoners aan het project voor 1000 stemmen 'Stem van Haarlemmermeer'.

2011

Hij krijgt de titel 'Young Artist for intercultural dialogue between the Arab and Western worlds' toegekend van UNESCO. Zijn verbindende projecten in o.a. Cyprus, Slowakije, de Palestijnse Westoever en Oost-Jeruzalem zijn de aanleiding. Tijdens de Operadagen Rotterdam in mei wordt een uitgebreide versie van 'The Air we breathe' uitgevoerd in de Maassilo te Rotterdam. Professionele zangers uit verschillende muziektradities werken samen met het publiek.

2012

Voor het Internationaal Orgelfestival Haarlem maakt Merlijn Twaalfhoven 'VOX HUMANA', een uniek improvisatie-concert in vijf Haarlemse kerken, met een organist, een rietblazer van Calefax en tweehonderdvijftig zangers. Op 21 augustus 2012 maakt IKV Pax Christi in Den Haag de nieuwe Minister en Staatssecretaris van Vrede bekend. Het Ministerie van Vrede wordt vertegenwoordigd door Jörgen Raymann als Minister en Merlijn Twaalfhoven als Staatssecretaris.

2013

Merlijn Twaalfhoven organiseert op 16 april in Paradiso het benefietconcert Syrious Music voor kinderen uit het grote Syrische vluchtelingenkamp in Jordanië. Eind april reist de componist samen met andere muzikanten naar het vluchtelingenkamp om in samenwerking met Unicef workshops te verzorgen voor de kinderen in het kamp.

Discografie Merlijn Twaalfhoven

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Merlijn Twaalfhoven

Audio/Video Merlijn Twaalfhoven

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer