Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MICHEL BANABILA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Michel Banabila

Periode

1961 - heden

Genre

ambient, componist, elektronica, instrumentaal, producer, wereldmuziek

Online

BandCamp
Soundcloud
Officiële website
Facebook

Michel Banabila

Michel Banabila is een in Amsterdam geboren en vanuit Rotterdam opererende componist, geluidskunstenaar en producer. Vanaf de eerste helft van de jaren tachtig maakt hij kwalitatief hoogstaande, experimentele ambient, waarin invloeden uit de wereldmuziek zitten verweven. Zijn pionierswerk in het genre bevat samenwerkingen met talloze musici uit diverse stijlen.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, elektronica, producer

Genoemd in de biografie van

1980   Lesley Joseph
2000   Hanyo van Oosterom
2002   Eric Vloeimans
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Michel Banabila

Michel Banabila is een in Amsterdam geboren en vanuit Rotterdam opererende componist, geluidskunstenaar en producer. Vanaf de eerste helft van de jaren tachtig maakt hij kwalitatief hoogstaande, experimentele ambient, waarin invloeden uit de wereldmuziek zitten verweven. Zijn pionierswerk in het genre bevat samenwerkingen met talloze musici uit diverse stijlen.

In bezetting van

Banabila/Saka   componist, elektronica, producer
Byzantium   componist, elektronica, producer
Chi   componist, elektronica, producer
East Meets West   toetsinstrumenten, zang

1983

Michel Banabila, geboren te Amsterdam op 14 april 1961 en werkzaam in Rotterdam, brengt in eigen beheer het album Marilli uit. VPRO-radio zendt een special uit over de muziek die Banabila maakte voor het programma Spleen.

1984

Samen met componist, producer en multi-instrumentalist Hanyo van Oosterom (Paleis van Boem, The Frog), gitarist Willem Cramer en producer Jurgen Brouwer vormt Banabila de ambient-formatie CHI. De groep maakt muziek voor audio-visuele voorstellingen van kunstenaars.

Chi

1985

Des Traces Retrouvees is een eerste in een reeks van twee solo-platen en een -cassette met filmische ambientmuziek.

1986

Het tweede deel van Des Traces Retrouvees verschijnt. Net als het eerste deel op 12" vinyl. CHI verzorgt enkele multi-mediaconcerten waaronder een op het Tegentonen Festival.

1987

De activiteiten van CHI komen tot een eind. In tegenstelling tot de eerste twee delen van Des Traces Retrouvees verschijnt deel drie op cassette.

Chi

1989

Banabila is mede-oprichter van de invloedrijke wereldmuziek-formatie East Meets West.

East Meets West

1992

Na het artistieke succes van East Meets West maakt Banabila met de Turkse multi-instrumentalist Yasar Saka onder de naam Banabila/Saka het album Nightmirror. Hierop gaan ambient-klanken moeiteloos samen met wereldmuziek op Nightmirror.

Banabila/Saka East Meets West Yasar Saka

1994

Het tweede album samen met Yasar Saka heet The Dreamfields.

Banabila/Saka Yasar Saka

1996

Tien jaar na de opheffing verschijnt The Original Recordings, een album met remixen van het project CHI.

Chi

1997

In januari ontmoet Hanyo van Oosterom de kunstschilder Frits Jansen. Geïnspireerd door elkaars werk starten ze samen met Banabila een muziek-/kunstwerk onder werktitel Travelling Through Forgotten Worlds. De opnamen hiervan verschijnen onder de naam Byzantium op het album Forgotten Worlds dat wordt uitgegeven door het kersverse Steamin' Soundworks. Op dat label komt ook de cd uit van de Afrikaanse Fulani zanger Omar Ka, waarmee Banabila enkele malen optreedt. Van Oosterom verzorgt de productie van deze plaat, bijgestaan door ondermeer de Turkse zanger Tanar Catalpinar (East Meets West) en co-producer Jurgen Brouwer. Banabila, zijn oude East Meets West-maatje Willem Cramer en Chris Grem (Cobraz, Fay Lovsky) maken muziek voor de dansvoorstelling Lieber Gorilla.

Chris Grem Cobraz East Meets West Fay Lovsky Willem Cramer

1998

Van Byzantium verschijnt de cd-single Byzantium die remixen bevat door Orlando Voorn en Hanyo van Oosterom (onder de naam The Flying Dutchman). Op A Living Thing staat een verzameling oud werk van Banabila/Saka aangevuld met nieuwe nummers.

Banabila/Saka Byzantium

1999

Desert Dreamfields is een compilatie van de twee platen die Banabila met Yasar Saka heeft gemaakt in 1992 en 1994. De plaat is bedoeld voor de Europese markt. Juni: Voiznoiz is het eerste solo-album van Banabila sinds het laatste deel van Des Traces Retrouvees uit 1987. Het is zijn meest ambitieuze album tot nu toe. Centraal staan de in Rotterdam en Sana'a (Jemen) opgenomen stemmen die met hulp van de sampler tot Babylonische muziekwerkjes worden verwerkt. Onder de vele gastmuzikanten vinden we ondermeer Hanyo van Oosterom, Hans Greeve (Rick DeVito), Remko Deijl (Omar Ka) en Ali Bahia El Idrissi. Laatstgenoemde vocalist is ook al te horen op platen van Banabila/Saka. Banabila verzorgt de productie voor zijn solo-album en doet ook productiewerk voor de bands die deelnemen aan de cd Kawakib Al Maghreb, een initatief van de Zuidhollandse Popunie.

Bahia El Idrissi Banabila/Saka Hans Greeve Hanyo van Oosterom Omar Ka Rick DeVito Yasar Saka

2000

Michel Banabila Van Bahia El Idrissi verschijnt het album Arhil waarvoor Banabila de productie heeft gedaan. Het album VoizNoiz wordt in geremasterde versie met aangepast artwork en 4 extra nummers in Engeland en Amerika uitgebracht. In december verschijnt via Staalplaat een mini-cd met 28 korte experimentele collages die hij heeft gemaakt samen met de muzikant Hannes Vennik en een zekere Bobby.

Bahia El Idrissi

2001

Banabila werkt samen met de Duitse muzikant Holger Czukay (bekend van de groep Can en bijdragen op platen van o.a. David Sylvian) via internet aan de track 10 Steps To Heaven dat eind januari verschijnt op de compilatie Linear City (Internet Audio Collabs). De 12" Milos Came By komt uit op het Britse Pork Recordings en bevat ondermeer remixes en de nieuwe track Speak. Enkele nummers van de ambient cd Spherics (release: 23 augustus) worden gebruikt als soundtrack bij het openlucht-theater-spektakel Dante, La Divina Commedia dat in de zomer plaatsvindt in Almere. Begin oktober brengt het Amerikaanse label Tone Casualties de cd VoizNoiz part 2 uit.

2002

Op 30 oktober speelt Banabila live in Paradiso tijdens de presentatie van de compilatie X-Rated waarop ook een bijdrage van de muzikant te vinden is. Challenge Records brengt in december het album VoizNoiz 3 uit. Op het album wordt Banabila terzijde gestaan door trompetist Eric Vloeimans. het album wordt bekroond met een Edison Jazz.

Eric Vloeimans

2003

Op het tweede deel van Spherics, dat in februari verschijnt, zijn negen donkere, filmische soundscapes te horen. Op de cd staan gastbijdragen van Ruben van Rompaey (drums in het openingsnummer) en Yasar Saka. Het album VoizNoiz 3 van Michel Banabila en Eric Vloeimans krijgt een Edison Jazz Award. De prijs wordt in juli uitgereikt tijdens het North Sea Jazz Festival.

2005

In maart verschijnt Hilarious Expedition, een dubbele cd met onder meer muziek voor Beam Me Up (een multimediashow van Angelika Oei), en Eiland (muziektheater van Orkater) en Mamma Please Call Me, een Tegenlicht-documentaire van Marije Meerman. De plaat bevat gastbijdragen van o.a. Yasar Saka (fluit, ud), Eric Vloeimans (trompet), Ernst Reyseger (cello), Hannes Vennik (sampler), Robin Schaeverbeke (Rotterdamse Improvisatie Poel, trompet) en Michel van Schie (basgitaar). In juni reist Banabila naar Zuid-Afrika om opnames te maken samen met Fihli Malatji, Menzi Biyela, Pops Mohammed, McCoy Mrubata, Jeanett Ratlabjana, Dumisile Mqadi, Meriam Nkwinika en Onica Mashatola. Hij gebruikt de resultaten voor een soundscape bij Vuka Vuka!, een theater-productie over straatkinderen door Het Waterhuis. Muziek van Banabila is te horen in de dansvoorstellingen Rebound van Conny Janssen en September van Annabelle Lopez Ochoa, en de film Stroom van Jord den Hollander.

Michel van Schie Orkater

2006

Michel Banabila componeert de muziek voor de video The Eye Of The Beholder van Geert Mul en de film Samual van Tami Ravid. Hij verzorgt het geluid voor het audiovisuele kunstobject Remscapes (concept: Mia Makela). Naar aanleiding van de tentoonstelling Transmit in MU te Eindhoven treedt Michel Banabila in september samen met VJ Oxygen op in zaal de Effenaar.

2007

Michel Banabila De cd Traces heeft als ondertitel: Music For Films & Documentaries. De compilatie verschijnt in het voorjaar bij Tapu Records.

2008

Banabila is verantwoordelijk voor de soundtrack bij Satellite Queens van Bregtje van der Haak, een documentair over de Arabische talkshow Kalam Nawaem. Van VoizNoiz belanden drie composities in de soundtrack van de speelfilm Het Echte Leven (Robert Jan Westdijk) die in september in première gaat tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De componist maakt muziek bij de video A Moody Guy's Audible Dream van regisseur Geert Mul. Hij is ook verantwoordelijk voor de muziek in Het HuisKamerOnweer van Orkater en De Grote Verkiezingsshow van Het Zuidelijk Toneel. Voor de installatie van kunstenares Silvia B maakt Banabila een soundscape. Het dubbelalbum Precious Images komt in oktober uit bij Steamin' Soundworks. De eerste cd bevat hoogtepunten uit Banabila's werk dat vanaf 1999 verschenen op Steamin' Soundworks. Op de tweede cd staat nieuw, niet eerder op plaat uitgebracht materiaal dat hij heeft opgenomen in 2008, voornamelijk voor theater en televisie.

Orkater

2009 - 2010

Banabila verzorgt de soundtracks voor onder meer de documentaires I Am Gurgaon (Marije Meerman), Grand Paris (Bregtje van der Haak) en The Perfume Route (Maher Al Sabbagh) en de korte film Abu Birth van Tommy Pallotta. Hij componeert muziek voor het humoristische toneelstuk Stand Up van Het Zuidelijk Toneel (première: 29 januari 2010 in Eindhoven), Alice In Wonderland van het Noord Nederlands Toneel (tournee: september tot en met december 2010) en de familievoorstelling Twist (vrij naar Charles Dickens) van Theatergroep Siberia (december 2010 en januari 2011). Daarnaast is Banabila verantwoordelijk voor de soundscape bij de choreografie Common Ground van Conny Janssen (ook met saxofonist Mete Erker). De muzikant neemt muziek op met onder anderen Anton Goudsmit, Mehmet Polat, Anne Bakker en Eric Vloeimans, doet de mix van het album Random Acces Melodies van Sandhya Sanjana uit India en treedt op met videokunstenaar Geert Mul. De dertig minuten durende video Vocal Void van Geert Mul, met muziek van Banabila, is in maart te zien tijdens het International Film Festival Breda. In een oplage van 300 verschijnt een 10” EP met remixen van tracks die Banabila samen met de Britse producer Scanner (Robin Rimbaud) heeft opgenomen.

Anton Goudsmit

2011

Na Common Ground vervolgen Michel Banabila en Mete Erker hun samenwerking met een optreden als onderdeel van de theatervoorstelling Future Vodka Show, uitgevoerd door studenten van de ArtEZ Toneelschool in Arnhem onder leiding van theatermaakster Ria Marks. De gelimiteerde cd The Latest Research From The Department Of Electrical Engineering (oplage: 300) heeft als thema elektriciteit, het werk van Nicolai Tesla en de wereld van de cybergames. De basis van de tracks komt voort uit de opnamen die zijn gemaakt voor de dansvoorstelling Zout van Conny Janssen Danst en Anne Soldaat. Geluidskunstenaar/performer Zenial (Lukasz Szalankiewicz) levert een bijdrage in het intro van het nummer More Signals From KrakRot. In tegenstelling tot eerder werk is de muziek deze keer volledig elektronisch. Via iTunes verschijnt in juni het minialbum Fields Of Flowers, een serie van zes filmische opnames met een mix van ambient jazz en wereldmuziek. Het album bevat bijdragen van Mete Erker (saxofoon, basklarinet), Eric Vloeimans (trompet), Joshua Samson (percussie) en Jasper Soffers (piano). Samson is ook te horen op Route Planner, het gezamenlijke album van Michel Banabila en Mete Erker met filmische ambient jazz en elektronica.

2012

Op het International Film Festival Rotterdam gaat de korte film Letting Go van Gerco de Ruijter in première. In film wordt Rotterdam bekeken vanuit de ogen van een duif. De soundtrack is van Banabila. Hij maakt ook muziek voor onder meer de stopmotionfilm Crops (Gerco de Ruijter). Hij geeft in mei een gastcollege op de Shanghai Conservatory Of Music over het onderwerp ‘The Mixture / music & places ; an exploration between sound & location’. Opnamen van zijn optreden in juli tijdens het festival Summer Darkness 2012 in Utrecht worden uitgezonden op de Concertzender. De producer levert bijdragen op de cd SS De Liefde van acteur, muzikant en theatermaker John Buijsman. Hij werkt met Rutger Zuydervelt van Machinefabriek in september aan een gezamenlijk album.

2013

Banabila 2013- Frans van Vliegen Travelog (september) is het tweede album samen met Machinefabriek. De plaat is iets minder abstract en klinkt lichter, speelser en ritmischer dan de voorganger. In september treedt Banabila op in het Hirshhorn Museum in Washington, Eind 2013 opent Banabila samen met mediakunstenaar Geert Mul het State X New Forms Festival in Den Haag met hun live act Big Data Poetry. Ook verschijnt het album Gardening met gelaagde composities waarvoor hij natuurlijke geluiden (veldopnamen) electronisch heeft bewerkt.

Machinefabriek

Discografie Michel Banabila

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Michel Banabila

Audio/Video Michel Banabila

Video Michel Banabila

TENT Rotterdam 2012 : Gee...
TENT Rotterdam 2012 : Geert Mul & Michel Banabila
Crops (Gerco de Ruijter)
Crops (Gerco de Ruijter)
... In A Language I Can U...
... In A Language I Can Understand ...
Voice print
Voice print
Something Unspoken
Something Unspoken
Zip Zap Zoom : BJM-Danse
Zip Zap Zoom :  BJM-Danse
Banabila & Mul ; Harbour ...
Banabila & Mul ; Harbour set (excerpt)
Eiland
Eiland
Banabila & Vloeimans live
Banabila & Vloeimans live
Michel Banabila - Speech
Michel Banabila - Speech
Banabila - Low pulse and ...
Banabila - Low pulse and high noiz (2004)

Audio Michel Banabila

With Mete Erker & Eric Vloeimans ; Trial & Error
With Joshua Samson ; Big Sky
Voltage Voltage
Future Vodka
Ears Tell Us Where We Are In Space
Vreemd Gesprek 1, 2 & 3
Lapidarium
Fragments Of Memory
The Court
Sana'a
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Michel Banabila - Speech

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer