Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MICHEL SCHOOTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

21-11-1960 - heden

Genre

drums, producer, producers, sessiemuzikanten

Pseudoniemen

Magic Stick

Michel Schoots

Het specifieke drumgeluid van Michel Schoots is te horen in zijn bands de Div en Urban Dance Squad. Hij levert daarnaast bijdragen op platen van Ellen ten Damme, Quazar, Jah Wobble's Invaders of the Heart, Arno en Soulwax. Als producer werkt hij samen met onbekende nieuwe groepen en grote Nederlandse ...
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, producer

Genoemd in de biografie van

1989   Paradogs
1990   Burma Shave
1990   Frank van der Weij
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Michel Schoots

Het specifieke drumgeluid van Michel Schoots is te horen in zijn bands de Div en Urban Dance Squad. Hij levert daarnaast bijdragen op platen van Ellen ten Damme, Quazar, Jah Wobble's Invaders of the Heart, Arno en Soulwax. Als producer werkt hij samen met onbekende nieuwe groepen en grote Nederlandse acts als Kane, Racoon, Beef! en Ilse Delange.

In bezetting van

Baron   drums
Div   drums
Jah Wobble's Invaders Of The Heart   drums
Mala Vita   drums
One Cent People   drums
Urban Dance Squad   drums

1978 - 1988

Michel Schoots (Amersfoort, 21 november 1960) studeert Grafische Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, de opleiding waar ook andere Nederlandse muzikanten als Herman Brood en leden van Bettie Serveert hebben gestudeerd. Hij krijgt daar o.a. les van Simeon Ten Holt (Canto Ostinato) die er hedendaagse muziek doceert. De eerste band waar drummer Michel 'Magic Stick' Schoots platen mee uitbrengt is de Div uit Delft. Op het podium trekt Schoots de aandacht met een door de vorige Div-drummer Peter de Wolf ontworpen 'Unit Drumkit'. Dit bijzondere drumstel heeft een onderstel dat dient als flightcase, drumpodium en horizontale bassdrum, inclusief kruk en microfoonstandaards. De drummer is te horen op de Div-albums In Front (1985), Twist and Turn (1986) en Jam (1988).

Div

1989 - 1999

De drummer maakt onderdeel uit van de invloedrijke Utrechtse formatie Urban Dance Squad die internationaal doorbreekt met de single Deeper Shade Of Soul en het debuutalbum Mental Floss for the Globe. Op dat album verzorgt Schoots de mix van Deeper Shade Of Soul en Fast Lane. De overige nummers op de plaat worden gemixt door de Belgische producer Jean-Marie Aerts. De productie van het debuut van Jean Marie Aerts samen met de band. Op latere platen levert de drummer ook productionele bijdragen. Naast Urban Dance Squad is Schoots ook actief als gastmuzikant en producer. Hij maakt deel uit van de internationale formatie Jah Wobble's Invaders of the Heart met onder meer bassist Jah Wobble (PIL). Op hun tweede album Rising Above Bedlam (1991) staat een gastbijdrage van zangeres Sinéad O'Connor. Zijn eerste productiewerk is voor het album Stash (1991) van Burma Shave, gevolgd door Claw Boys Claw (Sugar, 1992), de Belgische band Soapstone (Soapstone in 1993 en Nature Will Provide in 1995) en Van Dik Hout (Kopstoot van een Vlinder, 1997). Hij drumt mee op platen van Quazar (Here and Now, 1993), de Belgische zanger Arno (A la Francaise, 1995) en de in New York woonachtige Amerikaanse zangeres Beverly Jo Scott (Amnesty for Eve, 1999).

Burma Shave Claw Boys Claw Jah Wobble's Invaders Of The Heart Quazar Urban Dance Squad Van Dik Hout

2000

Als de Urban Dance Squad uit elkaar gaat, heeft Michel Schoots meer ruimte voor sessie- en productiewerk. In 2000 produceert hij albums voor Racoon en Billy the Kid. Hij levert een gastbijdrage op de cd I Am Here van Ellen ten Damme.

Billy The Kid Ellen ten Damme Racoon

2001

Schoots werkt regelmatig met bands in de preproductiefase zoals bij Di-rect (Discover) en Racoon (Here We Go Stereo!). Hij is ook verantwoordelijk voor de preproductie van Ballerina Liberation Front en hun cd Autopilots, een album dat ondanks het sterke songmateriaal niet wordt opgepikt door platenmaatschappijen. De producer staat in de studio tijdens plaatopnamen van Green Lizard (voor hun single Down 2K1 samen met Brainpower), Cooper en Kane.

Ballerina Liberation Front Cooper Di-Rect Green Lizard Kane

2002

De drummer wordt door het Belgische Soulwax uitgenodigd mee te spelen op hun mixen van internationale uitgaven. Zo is hij te horen op hun remixen van de hitsingle Can't Get You Out Of My Head van Kylie Minogue en het nummer Seventeen van de Britse elektronische formatie Ladytron. Schoots verzorgt de mix van het titelloze album van Beef! en doet de preproductie voor de Selling The Vibe EP van Wealthy Beggar.

Beef! Wealthy Beggar

2003

Michel Schoots drumt in de Soulwax Mix van het nummer Round Round van de Britse meidengroep Sugababes.Halverwege het jaar treedt hij tijdelijk toe tot het improvisatiegezelschap One Cent People waar ook Silvano Matadin deel van uitmaakt. Naast de voormalige ritmesectie van Urban Dance Squad bestaat deze groep uit dichter/zanger Femi Dawkins aka Jimmy Rage, toetsenist Hanyo van Oosterom en trompetist Arthur Flink. Als producer werkt hij mee aan het album Smile City van Burma Shave en aan de single Wouldn't That Be Something van Ilse Delange.

Ilse DeLange

2004

Schoots zit achter de knoppen tijdens de opnamen van Kane's album What If en speelt drums op het album van Karen Mulder en de cd Any Minute Now van Soulwax. Ook speelt Schoots veelvuldig met Once Cent People.

2005

2005 is een druk jaar voor Michel Schoots. Hij produceert albums van bekende bands als Beef! (Last Rudy Standing) en Racoon (Another Day), maar produceert ook het minder bekende State Of Monc en levert (pre)productionele bijdragen aan het Belgische Janez Detd. Op het debuutalbum My World Electric van de groep Branko verzorgt hij zowel de productie als de drumpartijen.

Branko

2006

In januari gaat Schoots de studio in voor de opnamen van het debuutalbum van Members Of Marvelas, een jonge zevenkoppige hiphopgroep uit Gent. Hij is medeverantwoordelijk voor de productie van het album Clippertron (september) van State Of Monc en zit achter de knoppen tijdens de opnamen van het zesde album van Van Dik Hout.

Van Dik Hout

2007 - 2008

Het nieuwe album Alles Waar Ik Nooit Aan Begon van Van Dik Hout wordt in maart 2007 gepresenteerd. Michel Schoots produceert vervolgens Before You Leave, het vierde album van Racoon dat maart 2008 wordt uitgebracht. De muzikant verzorgt eind 2007 de drumpartijen voor de cd Et Parfois C'est Comme Ça (2008) van de Franstalige Belgische singer/songwriter Jeff Bodart. Op het album spelen verder Belgische muzikanten mee uit de band van An Pierlé en de band Sioen. De opnamen vinden plaats in de oudste opnamestudio van de Benelux: de Jet Studio te Brussel, onder leiding van producer Denis Moulin, zoon van de legendarische producer Marc Moulin (Telex).

2009

Schoots speelt drums op zeven songs van het album Sisters And Empathy (special edition) van de Belgische zangeres Axelle Red. Op een van die songs spelen ook Mauro Pawlowski en Tom Barman (dEUS) mee. Als producer werkt hij samen met Anneke van Giersbergen aan In Your Room, het tweede album van Agua de Annique. In november en december gaat hij met Axelle Red op tournee door Frankrijk, België en Luxemburg en speelt hij als drummer in haar live-band die verder bestaat uit onder anderen toetsenist Lester Snell, gitarist Michael Toles (o.a. Isaac Hayes) en bassist Jeff Anderson.

Agua de Annique

2010

Michel Schoots doet de preproductie voor Liverpool Rain, het vijfde studioalbum van Racoon dat in 2011 uitkomt en de hit No Mercy oplevert. Ook doet hij de preproductie voor hun nummer Oceaan dat uiteindelijk in 2012 verschijnt bij de film Alles Is Familie. Hij verzorgt de mastering en werkt mee aan de reconstructie van het originele artwork voor Mental Floss For The Globe van Urban Dance Squad, een plaat die later dat jaar door Music On Vinyl op vinyl wordt uitgebracht. Als producer werkt hij mee aan Phantom Speaker, het derde album van de groep State Of Monc. Schoots begeleidt Jasper Erkens, een Vlaamse singer-songwriter met het maken van songs voor zijn tweede album en werkt intensief aan het inventariseren en digitaliseren van het omvangrijke beeldarchief van Urban Dance Squad.

Racoon

2011

De producer begint 2011 met de preproductie voor het derde album van de mestizo-band Mala Vita en wordt halverwege dat jaar voorlopig ook hun drummer. Hij werkt mee aan de preproductie van het eerste solo album van Hanyo van Oosterom aka White Eagle Jones die hij nog kent van One Cent People. Dit album, New Beginnings, zal eind 2011 in eigen beheer uitkomen. In de zomer begint Michel Schoots aan de preproductie voor het tweede studioalbum van Jasper Erkens dat uiteindelijk in de herfst van 2013 als Altrego zal uitkomen.

Mala Vita

2012

Schoots besteed samen met de andere vier leden van Mala Vita het grootste deel van het jaar aan het schrijven van songs voor het nieuwe album. Veel van deze songs worden live uitgeprobeerd tijdens hun Europese concerten. Schoots doet in het najaar de preproductie voor Princeton.
Ook produceert hij het debuutalbum van de Eindhovense garagerockband Mozes and the Firstborn dat in maart 2013 uitkomt. De plaat wordt opgenomen in de kelder van het ouderlijk huis van zanger/gitarist Melle Dielesen.

Mozes and the Firstborn

2013

De producer neemt met Alderliefste, de band waarmee Ramses Shaffy de laatste jaren van zijn leven live optrad een nummer op ter nagedachtenis aan hem. Ik Laat Jou Niet Voor De Poort verschijnt op de cd Ramses Shaffy Leef!
In de herfst produceert hij ook het nieuwe album van Alderliefste (Trois) dat in 2014 uitkomt. Als drummer neemt hij in het oude Kytopia samen met DJ DNA en de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow in een sessie van vier uur het nummer Sick Of It All op. Ook besteed Schoots in 2013 veel tijd aan het schrijven van songs en de preproductie voor het nieuwe album van Mala Vita, So Far So Good. Hij speelt mee met het grootste deel van de live-concerten en legt voor hen contact met producer Mario Caldato die hij nog kent uit zijn Urban Dance Squad tijd. Mario Caldato (o.a. Beastie Boys en Jack Johnson) komt uiteindelijk in 2015 naar Nederland om deze songs op te nemen in studio Audioworkx. De mix wordt gedaan in zijn studio in Los Angeles. So Far So Good komt begin 2016 uit op Global Roots Music, het eigen label van Mala Vita.

Alderliefste DJ DNA Mala Vita

2014

Michel Schoots produceert het debuutalbum van de zeer jonge Amsterdamse band Palio SuperSpeed Donkey. De plaat wordt volkomen live en zonder overdubs opgenomen in een schoolvakantie van zeven dagen en verschijnt op het hiphop label Top Notch.
Als drummer krijgt de samenwerking met DJ DNA en Jack Parow halverwege het jaar een vervolg en levert opnieuw drie nieuwe songs op. Dit keer opgenomen in het nieuwe Kytopia (voorheen Tivoli) aan de Oude Gracht in Utrecht. In het najaar begint Schoots aan de preproductie van het tweede album van Mozes and the Firstborn.

Palio Superspeed Donkey

2015

Samen met met DJ DNA werkt Schoots als producer/drummer aan het derde album van de Zuid-Afrikaanse zangeres EJ Von Lyric. In oktober komt Autumn Skies van Princeton uit op Marista Records. Verder werkt Schoots mee aan de reconstructie van het originele artwork en de re-mastering van de volledige Urban Dance Squad catalogus. Deze wordt eind 2015 zowel op vinyl als op cd opnieuw uitgebracht door het label Music On Vinyl.

Urban Dance Squad

Discografie Michel Schoots

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Michel Schoots

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer