Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MICHEL VAN DIJK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1950 - heden

Genre

gitaar, zang

Biografie Michel van Dijk

Michel van Dijk (Amsterdam, 1950) begint zijn carrière op 15 jarige leeftijd als zanger van het buurtbandje The Minds. Hij sluit zich aan bij het Amsterdamse popbandje Mads. Succes volgt met de Baarnse beatrock band Les Baroques. Deze band valt op door een gevarieerd repertoire van o.a. rhythm and blues, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Biografie Michel van Dijk

In bezetting van

Alquin   zang
Amsterdam   zang
Blues Power   zang
Brainbox   zang
Ekseption   zang
Gerritsen en Van Dijk   zang
James Mean   zang
Les Baroques   zang
Let's Stick Together   zang
Marc Klaassen   zang

1965 - 1969

Michel van Dijk (Amsterdam, 1950) begint zijn carrière op 15 jarige leeftijd als zanger van het buurtbandje The Minds. Hij sluit zich aan bij het Amsterdamse popbandje Mads. Succes volgt met de Baarnse beatrock band Les Baroques. Deze band valt op door een gevarieerd repertoire van o.a. rhythm and blues, folk, rock en pop. Ook op de plaat kenmerkt deze groep zich door veelzijdigheid vanwege het gebruik van onalledaagse instrumenten.

1970 - 1973

In 1970 zingt Michel mee op het tweede album van de symfonische rockband Ekseption; Beggar, Julia’s Timetrip, waarna hij In ’71 Kaz Lux vervangt als zanger van de rockband Brainbox. Rond diezelfde tijd is hij ook zanger en gitarist van de populaire psychedelische rockgroep Amsterdam.

1974 - 1977

Het grote succes komt in ’74 met Alquin. Deze Delftse band geniet midden jaren ‘70 grote bekendheid met een combinatie van pop, klassiek en jazz. Op het album Nobody Can Wait Forever, het sleutelalbum van de band, blijkt Michel niet alleen een uitstekend zanger maar ook begenadigd tekstschrijver te zijn. De plaat werd later door muziekkrant Oor uitgeroepen tot een van de beste rockplaten van de jaren ‘70. Het eveneens goed door pers en publiek gewaardeerde Best Kept Secrets en het live album On Tour volgt tot de band het in 1977 voor gezien houdt.

1978 - 1979

Met Rinus Gerritsen, bassist van de Golden Earring, maakt Michel in '79 het album Gerritsen en van Dijk, een plaat met internationale allure. Het album ontvangt lovende kritieken maar het project is helaas geen commercieel succes en de samenwerking krijgt geen vervolg.

1980 - 2002

In de jaren 80 zingt Michel in Blues Power en speelt hij met oud Kayak gitarist Johan Slager in de rockband Ravage. In die periode leert hij ook Marc Klaassen kennen. Met Klaassen en Slager vormt hij in de jaren 90 de Michel van Dijk band en toert hij met verschillende gelegenheidsformaties de kleine podia en muziekcafés.

2003 - 2009

In 2003 maakt de groep een comeback met vrijwel dezelfde bezetting. Onder de titel One More Night wordt een DVD en dubbel live cd met oud materiaal uitgebracht. Na positieve recensies en een uitverkochte theater tour verschijnen in 2006 Blue Planet en in 2009 Sailors and Sinners, beide met eigen nieuwe nummers. Op dit moment is de band voorlopig weer in ruste.

2013

Als in 2013 de activiteiten rond Alquin stil komen te liggen richt hij met Alquin collega Ferdinand Bakker het Lone Project op en brengen ze een gelijknamig album uit vol met experimentele pop/rock nummers. Michel treedt ook zo nu en dan op met de befaamde gitarist Erwin van Ligten in diens bluesrock formatie PAGE.
De afgelopen 4 jaar vormt Michel met Marc Klaassen het duo Klaassen & Van Dijk. Wanneer ze een keer voor de lol een aantal van hun favoriete Bob Dylan nummers opnemen in de studio van Marc ontstaat het idee om deze uit te werken tot een Dylan cover album waar uiteindelijk A Slice of Dylan het geslaagde resultaat van is.

Discografie Michel van Dijk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Michel van Dijk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer