Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MICHEL VAN DER AA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

10-03-1970 - heden

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags

Online

www.vanderaa.net

Michel van der Aa

Michel van der Aa groeit in de jaren na 2000 snel uit tot een componist met een internationale reputatie. Kenmerkend voor zijn werk zijn een constructivistische benadering van de muziek en de doordachte integratie van elektronische klanken, visuele, theatrale en/of filmische elementen. In filosofische zin belichaamt dit de gedachte van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

2005   De Nationale Opera
2006   Margriet van Reisen
2011   Amsterdam Sinfonietta

Biografie Michel van der Aa

Michel van der Aa groeit in de jaren na 2000 snel uit tot een componist met een internationale reputatie. Kenmerkend voor zijn werk zijn een constructivistische benadering van de muziek en de doordachte integratie van elektronische klanken, visuele, theatrale en/of filmische elementen. In filosofische zin belichaamt dit de gedachte van meervoudige werelden, identiteiten of werkelijkheden.

1970 - 1998

Michel van der Aa wordt op 10 maart geboren in Oss. Hij studeert muziekregistratie en compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en compositie bij Diderik Wagenaar, Louis Andriessen en Gilius van Bergeijk. Hij volgt korte film- en regisseursopleidingen aan de New York Film Academy en het Lincoln Center Theater Director's Lab.

1999 - 2000

Van der Aa werkt samen met Louis Andriessen aan diens opera Writing To Vermeer en de soundtrack van de film The New Math(s) (Hal Hartley, 2000). Hij behaalt de Gaudeamus Prijs met Between (1997).

2001

Van der Aa voltooit de trilogie Between - Above - Attach (1997/2001).

2002

Première van One, een opera voor een sopraan, video en soundtrack, met sopraan Barbara Hannigan in de hoofdrol.

2003

Van der Aa voltooit de Here trilogie (2001/2003).

2004

Van der Aa tekent een contract met uitgeverij Boosey & Hawkes. Hij krijgt de Matthijs Vermeulenprijs voor de kameropera One (2002).

2005

In juni ontvangt Van der Aa de Ernst von Siemens-Förderpreis tijdens de Kammerspielen in München. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent hem de Charlotte Köhler-prijs toe voor zijn werk als regisseur en het interdisciplinaire karakter van zijn werk.

2006

Van der Aa wordt de Paul Hindemith-prijs van het muziekfestival van Schleswig-Holstein toegekend. De Nederlandse Opera brengt de eerste uitvoering van After Life, een opera naar de gelijknamige film van Hirokazu Kore-Eda. Van der Aa is tevens regisseur. Het werk wordt in de pers uitbundig geprezen. "Zo kan opera de eenentwintigste eeuw in," schrijft Jochem Valkenburg in NRC/Handelsblad. En de Financial Times spreekt over de 'Gesamkunst van de toekomst'.

De Nationale Opera

2009

Het multimediawerk The Book Of Disquiet (2008) beleeft zijn eerste uitvoering in Linz, de Europese cultuurhoofstad van 2009, met acteur Klaus Maria Brandauer. Op 19 maart vindt de première plaats van Spaces Of Blank (2007) met mezzosopraan Christianne Stotijn en het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Ed Spanjaard in Amsterdam. After Life (2006) wordt opnieuw opgevoerd bij de Nederlandse Opera.

2010

After Life (2006) wordt opgevoerd in Lyon en Londen. Michel van der Aa komt met zijn eigen multimedia label Disquiet Media. In dit seizoen is hij compososer-in-residence bij ensemble Klang! in Hamburg.

2011

Michel van der Aa is samen met Richard Rijnvos en de Duitser Detlev Glanert benoemd tot huiscomponist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Speciaal voor het programma Liebestod, waarmee Amsterdam Sinfonietta tussen 10 en 20 maart op tournee gaat langs zes gerenommeerde, Europese concertzalen, componeert Van der Aa het werk Up-close, met een hoofdrol voor de Argentijnse celliste Sol Gabetta.

Amsterdam Sinfonietta

2012 - 2013

Michel van der Aa werkt aan de 3D filmopera Sunken Garden op een libretto van de Engelse schrijver David Mitchell (Cloud Atlas). De première vindt plaats op 12 april 2013 in Londen; de Nederlandse première volgt in juni tijdens het Holland Festival in Amsterdam. Voor Up-close (2011), geschreven voor Amsterdam Sinfonietta en de Argentijnse celliste Sol Gabetta, ontvangt Michel van der Aa de Grawemeyer Award 2013 van de University of Louisville. In 2012 gaat tijdens het Prinsengrachtfestival in Amsterdam zijn compositie ‘And how are we today?’ in première. Het werk is speciaal geschreven voor mezzosopraan Christianne Stotijn en haar broer, contrabassist Rick Stotijn. Van der Aa ontvangt op 28 april 2013 de Mauricio-Kagel-Muziekprijs in de plaats Witten, bij Dortmund. Deze prijs is genoemd naar de in 2008 overleden Argentijns-Duitse componist en dirigent Mauricio Kagel, die wordt gerekend tot de belangrijkste 20e-eeuwse componisten.

Christianne Stotijn Rick Stotijn

2014 - 2015

In november 2014 gaat zijn eerste vioolconcert in première. Hij schrijft het als huiscomponist van het Concertgebouwborkest voor solist Janine Jansen. Voor het Holland Festival 2015 ontwikkelt Van der Aa de digitale liedcyclus The Book Of Sand, uitgevoerd door de Australische pop- en operazangeres Kate Miller-Heidke en het Nederlands Kamerkoor. Het interactieve werk is alleen online te beluisteren en te bekijken via een website of app. In juli 2015 wordt de Johannes Vermeerprijs aan Michel van der Aa toegekend. De jury roemt "de baanbrekende rol die hij speelt in het muziekleven, zowel in Nederland als internationaal, en de vanzelfsprekendheid waarmee de componist zijn muzikale idioom weet te combineren met beweging, film, internet, theater, elektronica en visuele elementen".

Janine Jansen Koninklijk Concertgebouworkest Nederlands Kamerkoor

Discografie Michel van der Aa

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Michel van der Aa

Audio/Video Michel van der Aa

Video Michel van der Aa

Sunken Garden - teaser 2
Sunken Garden - teaser 2
First teaser of Sunken Ga...
First teaser of Sunken Garden
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
First teaser of Sunken Garden

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer