Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MICHEL VAN DER PLAS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

23-10-1927 - 21-07-2013

Genre

cabaret, Gouden Harp, tekstdichters, tekstschrijver

Michel van der Plas

Michel van der Plas is journalist bij Elsevier, dichter, schrijver van romans en biografieën en tekstschrijver van cabaret- en liedteksten. Hij schrijft bekende stukken voor onder andere Wim Sonneveld. Een van de bekendste typetjes van Sonneveld, Frater Venantius, komt uit zijn koker. Ook voor Gerard Cox en Frans Halsema schrijft ...
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver

Biografie Michel van der Plas

Michel van der Plas is journalist bij Elsevier, dichter, schrijver van romans en biografieën en tekstschrijver van cabaret- en liedteksten. Hij schrijft bekende stukken voor onder andere Wim Sonneveld. Een van de bekendste typetjes van Sonneveld, Frater Venantius, komt uit zijn koker. Ook voor Gerard Cox en Frans Halsema schrijft hij sketches. Michel van der Plas schrijft naast sketches ook liedteksten voor verschillende kleinkunstenaars. Hij wint verschillende prijzen, waaronder een Gouden Harp.

1927 - 1949

Michel van der Plas wordt geboren op 23 oktober 1927 in Den Haag. Zijn echte naam is voluit Bernardus Gerhardus Franciscus Brinkel. Hij is amper twintig jaar als hij naar Amsterdam verhuist en gaat werken voor het opinietijdschrift Elsevier. Van der Plas is niet alleen journalist, maar ook romanschrijver en dichter. In 1949 wint hij de Jan Campertprijs voor het gedicht Going My Way.

1950 - 1959

Zijn schrijverstalent dringt eind jaren veertig, begin jaren vijftig ook door in de cabaretwereld. Het is Wim Sonneveld die Van der Plas vraagt teksten voor hem te schrijven. Niet alleen liedjes, maar ook sketches. In 1954 draait het programma Waar De Blanke Top Der Duinen van Wim Sonneveld in de Nederlandse theaters. Dit is de eerste show met tekstbijdragen van Michel van der Plas.

Wim Sonneveld

1960 - 1969

Michel van der Plas is in het dagelijkse leven nog steeds journalist. In 1960 verschijnt er een verzameluitgave van zijn hand. Zijn journalistieke documentaires Uit Het Rijke Roomsche Leven (1963) en Mooie Vrede (1966) worden goed ontvangen. Na de theatershow Waar De Blanke Top Der Duinen volgen er meer programma's van Sonneveld waar Michel van der Plas teksten voor schrijft. Het typetje Frater Venantius komt uit de koker van Van der Plas. Hij schrijft ook het bekende liedje Tearoom Tango. In 1968 wint Van der Plas een Gouden Harp. Wim Sonneveld is niet de enige cabaretier die dankbaar gebruik maakt van Michel van der Plas. De schrijver levert ook teksten aan voor Jasperina de Jong, Henk Elsink en Frans Halsema. Voor Halsema schrijft hij de tekst van het lied Zondagmiddag Buitenveldert. Een bekend nummer van Halsema, afkomstig van het album Tour de Frans uit 1969.

Frans Halsema Jasperina de Jong

1970 - 1974

In de jaren zeventig gaat hij ook schrijven voor cabaretiers en chansonniers als Adèle Bloemendaal, Rudi Carell en Willem Nijholt en het cabaretduo Gerard Cox & Frans Halsema.Michel van der Plas en Godfried Bomans zijn al jaren goed bevriend. In december '71 overlijdt Bomans en Van der Plas schrijft later een biografie over zijn collega en vriend. Gerard Cox en Frans Halsema spelen in 1973 het cabaretprogramma Wat Je Zegt Dat Ben Je Zelf. Van der Plas schrijft enkele stukken voor het duo, waaronder de populaire sketch Raden Maar. Voor Wim Sonneveld schrijft hij de conference De Stalmeester. Het wordt een van de bekendste conferences van Sonneveld. Cabaretier en zanger Henk Elsink treedt begin jaren zeventig op in de Koopermoolen, een theaterrestaurant in de Amsterdamse Warmoesstraat. Daar vertolkt hij ook liedjes als De Laatste Wagen en Wat Ik Bedoel. De teksten zijn van Van der Plas.

Adèle Bloemendaal Gerard Cox Rudi Carrell

1979

In 1979 is Willem Nijholt te zien in het theaterstuk Alle Laatjes Open. Michel van der Plas levert, net zo als Annie. M.G. Schmidt en Guus Vleugel, teksten voor deze show, waarin ook Conny Stuart en Gerrie van der Klei in spelen. In 1979 wordt zijn gehele oeuvre als dichter bekroond met de Tollensprijs, de oudste literaire prijs van Nederland.

Annie M.G. Schmidt Guus Vleugel

1980 - 1990

In de jaren tachtig komt er eigenlijk nog maar sporadisch werk uit zijn handen als het gaat om lied- of cabaretteksten. Liedjes uit de oude doos met teksten van Van der Plas worden weer opnieuw uitgebracht. Hij gaat ijverig door als dichter en wordt Erelid Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

1991

In 1991 wordt hij genomineerd voor de AKO Literatuur Prijs, maar wint niet.

1993

In 1993 wordt er een Kleinkunstfestival gehouden in Amsterdam. Tijdens het festival is er een eerbetoon voor Michel Van der Plas. Liedjes met zijn teksten worden gezongen door onder andere Albert Verlinde en Martine Bijl.

1998

In 1998 krijgt Michel van der Plas een eredoctoraat in de Letteren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De universiteit wil zo haar waardering uitspreken voor de bijdrage die Van der Plas heeft geleverd aan de emancipatie van het katholieke volksdeel.

2000

In 2000 verschijnt Vic van de Reijt's Top-100 van de Nederlandstalige Singles. In de lijst komt Van der Plas een keer voor als tekstschrijver van Tearoom Tango van Sonneveld.

2001

In 2000 verschijnt het vervolg: Vic van de Reijt's Cover Top-100 van de Nederlandstalige Singles. In die lijst is Van der Plas drie keer terug te vinden: Schuld Van Het Kapitaal van Leen Jongewaard en Voor Haar en De Training van Frans Halsema. In 2001 gaat Sonneveld De Musical in première met in de hoofdrollen Jos Brink, Frans Mulder en Gerrie van der Klei. In de musical worden ook liedjes gezongen van Michel Van der Plas.

2003

In 2003 verzorgt Frank Boeijen samen met cartoonist Stefan Verwey een licht literair gelegenheidsprogramma. Voor dit programma gebruikt het duo ook teksten van Michel van der Plas.

Frank Boeijen

2004 - 2006

In 2004 wordt Van der Plas voor zijn biografieën en zijn religieuze poëzie benoemd tot lid van de pauselijke orde van de H. Gregorius de Grote. Vandaag de dag verschijnen er nog (verzamel)albums waarop liedteksten van Michel van der Plas terug te vinden zijn. Nieuwe liedjes schrijft hij echter al lang niet meer. Hij brengt nog dichtbundels uit, geeft lezingen en geniet verder van zijn oude dag.

2013

Michel van der Plas overlijdt op 21 juli thuis in Leidschendam op 85-jarige
leeftijd.

Overzicht van tekstbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
1969 - Henk Elsink 'Henk Elsink Ontvangt Wim Sonneveld'
1969 - Diverse uitvoerenden 'Met Blijdschap Geven Wij Kennis'
1970 - Diverse uitvoerenden 'Holland Festival Music Hall'
1975 - Diverse uitvoerenden 'Dan Liever De Lucht In'
1992 - Einar Been 'Kind Aan Huis'
1994 - Henk Elsink 'Ontvangt In Vrij Entree'

Discografie Michel van der Plas

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Michel van der Plas

Audio/Video Michel van der Plas

Video Michel van der Plas

Komende zondag in RKK Kru...
Komende zondag in RKK Kruispunt TV: Michel van der Plas, schrijver in de schaduw
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Komende zondag in RKK Kruispunt TV: Michel van der Plas, schrijver in de schaduw

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer