Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MINNY POPS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Minny Pops

Periode

1978 - 1985

Genre

alternative, new wave, ultra

Online

Officiële website

Minny Pops

Amsterdamse avant-gardeformatie die door de sleutelrol van Wally van Middendorp de deur opent voor de Nederlandse Ultrabeweging. De muziek is geïnspireerd door onder meer het Amerikaanse duo Suicide, The Normal, Cabaret Voltaire en de samenwerking tussen Brian Eno en leden van het Duitse Cluster. Drastic Measures, Drastic Movement, het debuutalbum ...
Volledige biografie...

Bezetting

Wally van Middendorp   zang
Wim Dekker   synthesizer
Pieter Mulder   basgitaar

Overige muzikanten

Lion van Zoeren   basgitaar
Peter Mertens   gitaar
Frans Hagenaars   basgitaar
Rik Raap   gitaar
Dennis Duchhart   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1978   Frans Hagenaars
1979   Stephen Emmer
1979   The Tapes
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Minny Pops

Amsterdamse avant-gardeformatie die door de sleutelrol van Wally van Middendorp de deur opent voor de Nederlandse Ultrabeweging. De muziek is geïnspireerd door onder meer het Amerikaanse duo Suicide, The Normal, Cabaret Voltaire en de samenwerking tussen Brian Eno en leden van het Duitse Cluster. Drastic Measures, Drastic Movement, het debuutalbum van Minny Pops, staat met name in Engeland zeer hoog aangeschreven. Als vanaf de tweede langspeler de muziek minder confronterend en daardoor toegankelijker wordt, neemt ook in de Nederlandse muziekpers de waardering toe. In de loop der jaren zijn er talrijke bezettingswisselingen. De enige constante factor is Van Middendorp, maar Wim Dekker is eveneens lang van de partij.

1978

Als zijn punkproject Tits na het uitbrengen van de eerste single ophoudt te bestaan, start Wally van Middendorp aan het eind van het jaar vanuit zijn nieuwbouwflat in Slotermeer de Minny Pops. De band bestaat dan naast Van Middendorp uit Peter Mertens uit de Jan van de Grond Groep (gitaar) en Frans Hagenaars (bas). De drumpartijen komen uit een ritmebox van Korg, waarnaar de formatie ook vernoemd is. Optredens kenmerken zich door mechanische monotonie, zowel wat betreft muziek als wat betreft de performance; de leden staan bijna bewegingloos op het podium en gebruiken hun instrumenten niet op een traditionele manier. De gitaristen spelen niet zozeer gitaar, maar krassen en schuren tegen het ritme in. Wally draagt zijn Engelse teksten voor en schreeuwt, fluistert en krijst met een overdreven Nederlands accent. Minny Pops maken op 12 december hun podiumdebuut tijdens een feestje van de Amsterdamse platenzaak Boudisque in De Brakke Grond.

Frans Hagenaars Tits

1979

Minny Pops in 1979 Het tweede optreden is op 13 januari in Paradiso, samen met Ze Popes en de Tapes. Daarna nemen de muzikanten hun eerste plaatje op in de Ballad Sound Studio te Vuren. In maart verschijnt de eerste single Kojak op Van Middendorps eigen label Plurex. De teksten in het titelnummer zijn een aaneenschakeling van zinnen uit de gelijknamige populaire Amerikaanse politieserie met Telly Savalas. Met gitarist Rik Raap als extra bandlid doet Minny Pops vlak voor het verschijnen van de single een optreden tijdens een experimentele avond in de Effenaar te Eindhoven. Raap, die nog maar net Peter Mertens heeft vervangen, komt in juni kort na het behalen van zijn rijbewijs bij een verkeersongeval om het leven. Hij wordt vervangen door Dennis Duchhart die Stephen Emmer (zoon van NOS-journaallezer Fred Emmer) ook bij de band brengt. Op het podium wordt het kwartet aangevuld met dansers/achtergrondvocalisten Rob van Middendorp en Esther Laseur. Minny Pops brengen in november hun debuutalbum Drastic Measures, Drastic Movement uit. Zelden is er in Nederland zo'n compromisloze plaat uitgebracht. Het album staat vol vervreemdende geluiden, uit onder meer een Korg MS20 synthesizer, ontregelende muziek en maniakale vocalen. Ook aan de overkant van de Noordzee blijft de plaat niet onopgemerkt. ‘In terms of pure musical expression, it’s perhaps the liviest and, at the same time, the strangest album I’ve heard all year,’ schrijft het Britse popweekblad Sounds. In het najaar gaan Minny Pops door Nederland op tournee met Ze Popes en de Britse band The Comsat Angels.

Ze Popes

1980

Tijdens de optredens van Joy Division uit Manchester in januari in Den Haag en Eindhoven staan de Minny Pops in het voorprogramma. Het is het eerste contact met het Britse label Factory. Wim Dekker speelt op synthesizer voor het eerst met Minny Pops mee tijdens het optreden op 9 februari in So What te Gouda. Via Dekkers Haarlemconnectie maken meerdere muzikanten uit die stad deel uit van Minny Pops, zoals met Lion van Soeren op bas, Pim Scheelings op gitaar en geluidsman Klaas-Jan Boterbloem. In augustus doet de groep een paar optredens in Engeland. In de Melkweg wordt een live single opgenomen. In Engeland wordt met Joy Division-producer Martin Hannett de single Goddess/Dolphin's Spurt opgenomen. Als het plaatje uitkomt is de bezetting alweer veranderd: Dennis Duchhart vertrekt naar The Tapes/Mathilde Santing en Stephen Emmer begint een solo-carrière. Emmer presenteert een seizoen het VPRO-radioprogramma Radionome en zit in de redactie van muziekblad Vinyl. Samen met Harold Schellinx (The Young Lions) en Rob Scholte organiseert Van Middendorp vanaf eind september 1980 onder de noemer Ultra op de woensdagavonden concerten in jongerencentrum Oktopus op Keizersgracht 138 in Amsterdam. Het is het begin van de ultrabeweging die officieel slechts duurt tot half april 1981. Minny Pops speelt op de openingsavond. In het najaar neemt de band een John Peel Sessie op in Londen, met in de bezetting naast Van Middendorp, Dekker en Van Soeren ook Gerard J. Walhof (gitaar). De Britse muziekpers beschouwt de formatie als een van de meest toonaangevende bands van het continent. Het weekblad New Musical Express besteedt in hun editie van 22 november een hele pagina aan nieuwe Nederlandse muziek met een foto van Minny Pops genomen door Anton Corbijn.

Spijkers Stephen Emmer The Tapes The Young Lions

1981

Begin van het jaar gaat de groep voor een paar optredens naar Amerika en één optreden in Toronto, Canada. De bezetting is dezelfde als tijdens de BBC-sessie. Terug in Nederland staat de band in februari in Oktopus te Amsterdam In Nederland wordt niet veel live gespeeld. Bij enkele concerten neemt Stephen Emmer de bas voor zijn rekening. In mei wordt Lion van Soeren vervangen door Pieter Mulder. Aan het begin van de zomer maken zowel Emmer als Walhof geen onderdeel meer uit van de bezetting. Walhof wordt redactielid van muziekblad Vinyl en werkt vanaf eind jaren tachtig voor de VPRO-radio. Een tournee door Nederland samen met het Engelse Section 25 vindt in oktober plaats. Bij het novemberblad van Vinyl zit een flexi-disc met daarop het nummer Een Kus en de track Son staat op de Plurex-verzamelaar Hours. Beide nummers geven een koerswijziging aan richting meer melodie en iets rustigere ritmes. Drummer Orpheus Roovers (ex-Ze Popes) treedt tot de groep toe. Door zijn aanwezigheid wordt het aandeel van de ritmebox minder dominant. Voor Factory Benelux wordt de single Time/Lights en het album Sparks In A Dark Room opgenomen. Op kerstnacht treedt Minny Pops voorlopig voor het laatst op, in Paradiso.

1982

De in 1981 opgenomen single Time/Lights verschijnt in mei, vlak daarna gevolgd door Sparks In A Dark Room. Doordat het maniakale is ingedamd en variatie en melodie zijn toegenomen krijgt deze plaat ook in Nederland de nodige aandacht. Na de single Secret Story/Island last Van Middendorp een pauze in. In de tijd dat Minny Pops op non-actief staat, werken Wim Dekker, Pieter Mulder en drummer Rubin Ootes onder de naam Smalts aan ritmischer en speelser instrumentaaltjes. Er worden nummers bijgedragen aan de Studio 12 Cassette (een compilatie van Haarlemse bands) en de verzamelelpee van het VPRO programma Radionome. Aan het eind van het jaar komt de 12" Werktitels uit.

Smalts Ze Popes

1983

Orpheus Roovers houdt het voor gezien en Smalts drummer Rubin Ootes neemt zijn plaats in. De LP Poste Restante wordt bij Plurex uitgebracht. Het album is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van het Haarlemse gezelschap Exota waarin ook Wally optreedt. Op de plaat staan bijdragen van oudgediende Dennis Duchhart en Mathilde Santing. Door de wat vlakke productie stelt de elpee nogal teleur. Wally van Middendorp en Willem Dekker brengen onder de naam Streetlife hun eerste van twee EP's uit op het Britse label Factory. Op hun EP Act On Instinct staat een vroege vorm van electro. Pim Scheelings speelt in de band Honger en schrijft romans.

Mathilde Santing Streetlife (1)

1985 - 1989

Na een lange stilte verschijnt halverwege het jaar het album 4th Floor, met Mark Honingh en Andé Bach van Tox Modell en Tecnoville op gitaar. De lijn van Poste Restante zet zich door. De plaat klinkt gedateerd en wordt in de pers afgekraakt. Hoewel er in 1989 nog sprake is van een reünie, wordt na 4th Floor niets meer van Minny Pops vernomen. Van Middendorp wordt in de jaren tachtig en negentig achtereenvolgens labelbaas van Megadisc, Play It Again Sam en Columbia.

1999

Bassist Lion van Soeren speelt gitaar in The Cheerful Fruitflies, een groep met zanger P.P. Fisher (ex-Beatcream) die naar eigen zeggen madjazz maakt. Na tien jaar samenspelen brengt de groep de cd Volume 1 uit.

Cheerful Fruitflies

2002

In augustus verschijnt na twintig jaar een nieuwe cd van Smalts onder de titel It's Good To Be On A Well-Run Ship. De 13 nummers zijn geïnspireerd door de Russische atoomonderzeeër Koersk die twee jaar eerder verongelukte in de Barentszzee. Smalts neemt daarna muziek op van minimal composer Terry Riley en werkt ook aan een cd die is gebaseerd op de reine stemming van de Amerikaanse componist Harry Partch. Van Middendorp richt in december Jupiton op. Een van de activiteitenvan het bedrijf is het runnen van een label.

Smalts

2003

In februari verschijnt op het Britse label LTM de cd Sparks in a Dark Room Plus. De cd bevat niet alleen het volledige tweede album van Minny Pops uit 1982, maar ook de singles Time en Een Kus, de vier tracks van de EP van Smalts uit 1982 en demoversies van Kogel en Body Language. Tegelijkertijd verschijnt de compilatie Secret Stories met materiaal van diverse bezettingen van Minny Pops. De cd bevat de Factory singles Dolphin's Spurt en Secret Story, vier songs van een onuitgebrachte demo uit 1980, compilatiebijdragen en tracks van de albums Poste Restante en 4th Floor. Wally van Middendorp, Wim Dekker en Pieter Mulder werken voor het eerst in twintig jaar aan nieuwe nummers.

2004

Minny Pops Het debuutalbum Drastic Measures, Drastic Movements uit 1979 verschijnt op 14 september in gedigitaliseerde en geremasterde versie. De plaat bevat negen extra nummers waaronder de drie tracks van de EP Kojak en een twaalf minuten durende video die in 1979 is opgenomen tijdens een optreden in de Amsterdamse Filmacademie aan de Overtoom.

2005

Op 20 januari komt van Smalts het album Nevelglans uit. De plaat bevat zestien songs met Nederlandse-, Engelse en Russische teksten van o.a. Hugo Claus en Jan Hanlo. De eerste oplage bevat een DVD met de korte film Jan Hanlo, En Die Man Ben Ik Zelf van Barbara Hanlo.

2011 - 2012

Zeven bandleden van Minny Pops komen op 18 januari 2011 bij elkaar om plannen te smeden voor een eenmalige terugkeer op de podia vanaf december 2011. In 2012 volgen optredens in het Verenigd Koninkrijk (Sheffield, Leeds, Manchester en Londen samen met Rats On Rafts) en Nederland (Nijmegen, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam in maart in het kader van Ultra 2012). Het optreden op 11 maart bij Dansmakers in Amsterdam Noord is een uitvoering van het debuutalbum Drastic Measures, Drastic Movement in de vorm van een hedendaagse suite in samenwerking met de componisten Bart de Vrees, Wilbert Bulsink, Thomas van Myrmel en Jeroen Kimman. Op 7 april vindt in de Melkweg het laatste Nederlandse optreden plaats, met Mark Ritsema (Spasmodique) op gitaar en bijdragen van The Tapes, Truus de Groot en Liesbeth Esselink (als Plus Instruments) en Toon Bressers (Nasmak). De cd Standstill To Motion bevat een registratie van het optreden van Minny Pops op 19 maart 1981 in de Melkweg. Bij het album zit een dvd met beelden van optredens in Amsterdam (Melkweg, Oktopus en Filmacademie) en New York (Hurrah en Peppermint Lounge). De band speelt op 6 juni in Londen voor een uitverkochte HMV Hammersmith Apollo, als voorprogramma van Slash, de voormalige gitarist van Guns N' Roses die bevriend is met Minny Pops. Veel fans van Slash geven hardop blijk van hun kritiek op de band. Op uitnodiging van Tim Burgess (o.a. zanger van de Britse band The Charlatans) speelt Minny Pops tijdens het fesitval Kendal Calling, op 27 juli in het Lake District. Voor Burgess’ label O Genesis Recordings neemt de band in september de single Waiting For This To Happen/Glistering op in de EVE Studios te Stockport, Greater Manchester. De 7” wordt op 26 november gepresenteerd in The Lexington in Londen. Het is het allerlaatste optreden van Minny Pops.

Rats On Rafts Solex Spasmodique The Tapes

Discografie Minny Pops

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Minny Pops

Audio/Video Minny Pops

Video Minny Pops

Minny Pops @ Melkweg
Minny Pops @ Melkweg
MINNY POPS, live bij Ultr...
MINNY POPS, live bij Ultra's / live at Ultra's, Amsterdam (1981)
Minny Pops - Live at Hurr...
Minny Pops - Live at Hurrah 1980
MINNY POPS.
MINNY POPS.
Minny Pops - Dolphin's Sp...
Minny Pops - Dolphin's Spurt
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
MINNY POPS.

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer