Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MINYESHU

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1970 - heden

Genre

Afro-pop, wereldmuziek, zang

Online

Officiële website

Minyeshu

Minyeshy is een Ethiopische zangeres en danseres. Zij ontvlucht eind jaren '90 haar geboorteland om uiteindelijk in Nederland terecht te komen.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Zoumana Diarra   gitaar, kora, ngoni
Donnie DuVall   gitaar
Osama Mileegi   percussie
Eric van der Lest   drums
Shihab Sharhabil   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2004   Angela Groothuizen
2010   Zoumana Diarra

Biografie Minyeshu

Minyeshy is een Ethiopische zangeres en danseres. Zij ontvlucht eind jaren '90 haar geboorteland om uiteindelijk in Nederland terecht te komen.

In bezetting van

Clashing Egos   zang
She Got Game   zang

1970 - 1996

Minyeshu Kifle Tedla is geboren in Ethiopië, tijdens haar jeugd verhuist ze naar de hoofdstad Addis Ababa. Op haar zeventiende wordt ze toegelaten bij het Nationaal Theater van Ethiopië en richt haar eigen band Ambassel op. Na een Europese tournee met Ambassel in 1996 kan ze niet meer terug naar haar geboorteland, omdat ze weigert nationalistische liederen te zingen en in de ogen van de Ethiopische overheid te vrijgevochten is.

1997 - 2007

Naar een paar jaar in België gewoond te hebben vertrekt Minyeshu naar Nederland. Ze trouwt met drummer Eric van de Lest en woont in Noord-Brabant. Van de Lest maakt deel uit van Minyeshu's internationale begeleidingsband Chewata waarmee ze in 2002 het album Meba (Geschenk) uitbrengt. Opvallend op de cd zijn de vijftoonsmelodieën met grote intervalsprongen in de zang- en baspartij. Het album krijgt goede recensies en Minyeshu ontwikkelt zich tot een populaire zangeres, mede dankzij samenwerkingsverbanden met onder meer Marco Borsato (Friends For War Child), Leoni Jansen (Made In Holland, She Got Game).

Leoni Jansen Marco Borsato

2008 - 2010

De zangeres werkt mee aan het project Maliblu van Anton Goudsmit en Zoumana Diarra . Ze opent samen met de New Cool Collective de Uitmarkt 2008. Op haar album Dire Dawa uit 2008 (vernoemd naar haar geboorteplaats in de Harari-regio in het oosten van Ethiopië) verloochent zij haar Ethiopische roots niet. Sobere en indringende luisterliedjes en opzwepende dansbare songs wisselen elkaar af. Met Chewata treedt de zangeres ook op in het buitenland, zoals in Portugal (juli 2010) en de Verenigde Staten (september 2010).

Anton Goudsmit Zoumana Diarra

2013 - 2014

Minyeshu komt met haar derde album Black Ink. Het is onder anderen geproduceerd door Stefan Kruger en Stefan Schmid (Zuco 103). Op het album wordt Ethiopische muziek vermengt met funky grooves en electrobeats. In 2014 doet de zangeres een uitgebreide tour door Nederland.

Zuco 103

Discografie Minyeshu

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Minyeshu

Audio/Video Minyeshu

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer