Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MIRANDA VAN KRALINGEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

miranda van kralingen

Periode

05-01-1960 - heden

Genre

hedendaags, jazz, klassiek, musical, opera, sopraan

Online

Officiële website

Miranda van Kralingen

Miranda van Kralingen staat in eerste instantie bekend als operazangeres maar ze legt zich daarnaast ook toe op lichte muziek en kamermuziek. Critici laten zich zeer positief uit over haar imponerende theatrale uitstraling op het podium en haar acteertalenten. Zelf erkent Miranda van Kralingen dat ze muziek ondergeschikt acht aan ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Genoemd in de biografie van

2001   Bert van den Brink
2004   Judith van Wanroij
2004   Marco Bakker
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Miranda van Kralingen

Miranda van Kralingen staat in eerste instantie bekend als operazangeres maar ze legt zich daarnaast ook toe op lichte muziek en kamermuziek. Critici laten zich zeer positief uit over haar imponerende theatrale uitstraling op het podium en haar acteertalenten. Zelf erkent Miranda van Kralingen dat ze muziek ondergeschikt acht aan de theatrale kant van opera: "De muziek moet zich altijd aanpassen aan de handelingen op het podium." (NRC Handelsblad, 14 november 2005) Zowel in binnen- als buitenland heeft ze de reputatie van zingende actrice. Ze zingt ondermeer de Freundin in 'Von Heute auf Morgen' van Arnold Schönberg, Mimi in 'La Bohème' (Giacomo Puccini), Donna Anna in 'Don Giovanni' en Contessa in 'Le nozze di Figaro' (Wolfgang Amadeus Mozart), Fewronia in 'Die Legende von der unsichtbaren Stadt Kitesch' (Nikolaj Rimsky-Korsakov) en Leonore in Ludwig van Beethovens 'Fidelio'.

1960 - 1986

Liliane Miranda Nicolette van Kralingen is op 5 januari geboren in Oosterbeek. Op 15-jarige leeftijd treedt ze al op als jazz-zangeres en begint ze met zanglessen bij de Haagse pedagoge Ank Reinders. Vervolgens gaat ze naar het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam waar ze les krijgt van Erna Spoorenberg.

1987 - 1988

Miranda van Kralingen studeert cum laude af. Hierna volgt ze nog regelmatig lessen bij Aafje Heynis. Van Kralingen krijgt bekendheid bij een groot publiek door haar deelname aan de masterclass van Elisabeth Schwarzkopf. Tijdens het slotconcert, dat uitgezonden wordt op radio en televisie, zingt ze de 'Vier letzte Lieder' van Richard Strauss. Na deze uitzending breekt ze door in het oratoriumcircuit. Haar carrière ontwikkelt zich vooral in Duitsland; regisseur Harry Kupfer nodigt haar regelmatig uit om tal van rollen te zingen bij de Komische Oper in Berlijn, zoals Mimi in 'La Bohème' (Puccini) en de Marschallin in Der Rosenkavalier (Strauss). In 1988 maakt ze een concerttournee door Indonesië en Australië.

1989

Miranda van Kralingen krijgt haar eerste operarol in een voorstelling van het Amsterdamse conservatorium: ze zingt de gravin in Mozarts 'Le nozze di Figaro'. Dit is geen onverdeeld positieve ervaring, omdat ze teleurgesteld is over de toneelvoering. Ze benadrukt dat het theatrale aspect van een opera voor haar belangrijker is dan het muzikale aspect: "Ik vind het belangrijker om te werken met een goede regisseur dan met een goede dirigent. Muziek is vooral de basis om iets anders te creëren. Zingen is belangrijk, maar met lof voor acteren ben ik altijd het gelukkigst. Het gaat in opera om de rol, de uitbeelding van het hele personage." (NRC Handelsblad, 26 april 1996).

1994

Miranda trekt internationaal aandacht met haar "uitdagende, sexy" (NRC Handelsblad, 26 april 1996) optreden in de filmopera 'Rosa' van Louis Andriessen en Peter Greenaway. Ook maakt ze furore met haar Mimi in 'La Bohème' (Puccini) bij Opera Zuid.

1996 - 2000

Miranda van Kralingen zingt haar eerste grote Verdi-rol als Elisabeth in 'Don Carlo' bij de Nationale Reisopera op 13 september in Enschede onder leiding van dirigent Ed Spanjaard en regisseur Hans Croiset. Een recensent jubelt: "De rol paste haar werkelijk als een handschoen en allengs de lange avond vorderde, kreeg haar vocale en scenische interpretatie koninklijke allure." (Trouw, 16 september 1996) Van Kralingen geeft diverse masterclasses, onder andere duolessen voor zang en piano met pianiste Tan Crone op het Orlando Festival in Rolduc te Kerkrade.

2001 - 2002

Miranda van Kralingen vertolkt voor het eerst de rol van 'Tosca' in Puccini's opera bij de Welsh National Opera in Engeland. Met jazz-pianist Bert van den Brink treedt ze op in kleine theaters met een programma waarin ze jazz combineert met klassieke muziek. "Ik ben opgegroeid met mijn grote liefde jazz-zangeres Rita Reys. Dus ik wilde jazz-zangeres worden. Ik heb als tiener jaren in bandjes gezeten." (Algemeen Dagblad, 10 januari 2002) Op 2 februari 2002 zingt Miranda van Kralingen het 'Ave Maria' van Franz Schubert tijdens de huwelijksvoltrekking van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. In oktober ontvangt ze de José Carreras Diamond Tulip Award uit handen van de Spaanse tenor voor haar vocale prestaties in binnen- en buitenland.

Bert van den Brink

2004 - 2005

Dit seizoen brengt Miranda van Kralingen samen met pianist Gregor Bak haar theaterconcert 'Zangkoorts'. Sinds juni is Van Kralingen artistiek directeur van Opera Zuid. Ze wil bij dit kleine operagezelschap uit Maastricht een "zangersvriendelijk" podium bieden aan jong Nederlands zangtalent. De opera's moeten toegankelijk worden voor een breed publiek: "Ik wil opera's brengen voor het volk." (Algemeen Dagblad, 16 juni 2004). Op 14 november 2005 gaat 'De speler' van Sergej Prokofjev in première. Het is de eerste productie bij Opera Zuid die geheel door Miranda van Kralingen is opgezet.

2007

Voor haar rol als Bianca Castafiore in de musical 'Kuifje: De zonnetempel' wordt Miranda van Kralingen zowel in België als in Nederland genomineerd voor de beste vrouwelijke hoofdrol vanwege haar komisch talent.

2010 - 2011

Miranda van Kralingen speelt in de musical 'Crazy Shopping' van Henk van der Meyden. Vanaf september presenteert zij voor de Tros op radio vier het programma 'Verzoek op vier'. Tijdens het Orlando festival 2011 geeft zij samen met pianiste Reinhild Mees een masterclass voor zangers met hun pianist.

Discografie Miranda van Kralingen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Miranda van Kralingen

Audio/Video Miranda van Kralingen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer