Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MIST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mist

Periode

1997 - heden

Genre

alternative, indie

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Miss Superman, Miss Universe

Mist

Voortzetting van de Amsterdamse formatie Miss Universe die zich mag verheugen in een ruime belangstelling uit Spanje en met haar ingetogen gitaarpop ook langzamerhand in Nederland vaste voet aan de grond krijgt.
Volledige biografie...

Bezetting

Ivar Vermeulen (1)   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Rob Kloet   drums
Rick Treffers   gitaar, zang

Overige muzikanten

Jeroen Luttikhuis   basgitaar
Erik Verhoef   basgitaar, zang
Jaimy Quite   drums, zang
Dyrke Schaefer   drums
Arthur ten Cate   gitaar, sampler, toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1996   Girlfriend Misery
1998   Joep Pelt
2000   Bloem De Ligny
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Mist

Voortzetting van de Amsterdamse formatie Miss Universe die zich mag verheugen in een ruime belangstelling uit Spanje en met haar ingetogen gitaarpop ook langzamerhand in Nederland vaste voet aan de grond krijgt.

1997

Uit de band Girlfriend Misery ontstaat Miss Universe. De groep bestaat naast oudgedienden Rick Treffers (zang/gitaar) en toetsenist Ivar Vermeulen uit de nieuwkomers Eric Verhoef en de Amerikaanse drummer Dyrke Schaefer.

Girlfriend Misery

1998

Het eerste album, Club Tabu, dat op het eigen Skipping Records is uitgebracht, krijgt alom lovende recensies. De sfeer van het album komt het meest in de buurt van de langzame Radiohead-liedjes, door de groep zelf ook wel als 'mini-rock' omschreven. De bijdrage van Miss Universe aan de compilatie Death To The Pixies, een uitgave van de VRPO, is het nummer Where Is My Mind.

1999

Drummer Dyrke Schaefer wordt in juli vervangen door Jaimy Quite, die zijn sporen verdiend heeft in de Amsterdams alternatieve gitaarrockband Silkscreen. In februari en november toert Miss Universe door Spanje, waar de groep in de tijd van Girlfriend Misery al grote populariteit heeft opgebouwd en derhalve nog veel contacten heeft. Het eerste album komt in de lente van '99 uit op Astro Records. Op de single The Belong Song wordt de bas gehanteerd door invaller Stefan de Prie (ex-Julia P. Hersheimer).

Julia P. Silkscreen

2000

Op het Amsterdamse Paradiso-label (PAR Records) verschijnt in januari de single The Belong Song/Welcome To The Show 2. In maart wordt Miss Universe uitgezonden naar het prestigieuze South By Southwest festival (SXSW) in Austin, Texas, om daar een showcase te doen. Zanger/gitarist Treffers deelt ook regelmatig het podium met zangeres Bloem met wie hij ook samen nummers uitvoert.

Bloem De Ligny

2001

Where Is My Mind?, dat twee jaar eerder op de VRPO-compilatie Death To The Pixies verscheen, is het openingsnummer van de gelijknamige nieuwe EP op het eigen label Skipping Records.

2002

De Amerikaanse organisatie achter de Miss Universe-verkiezingen dwingt de Nederlandse band Miss Universe haar naam te wijzigen. De organisatie van de miss-verkiezingen baseert zich op de Benelux Merken Wet. Na maanden van overleg met advocaten besluit het Amsterdamse viertal eieren voor z'n geld te kiezen en de naam te wijzigen. Na een paar maanden door het leven te gaan als Miss Superman kiest de groep aan het eind van de zomer voor de naam Mist. Mist brengt in het najaar een nieuw album uit. Het nummer We Should Have Been Stars verschijnt als voorproefje op de DEMOntage-cd bij muziekblad FRET. Zanger/gitarist Rick Treffers doet enkele optredens in Nederland en Spanje.

2003

Mist Rick Treffers is mede-organisator van Live In The Living Room, een serie laagdrempelige popmuziekconcerten die plaatsvinden in huiskamers. Daarnaast werkt hij verder aan zijn Nederlandstalige repertoire waarmee later in het jaar solo mee gaat optreden. We Should Have Been Stars verschijnt op het vaste Spaanse label Astro Discos en krijgt in maart een lovende recensie in het Spaanse dagblad El Pais. "De nachtelijke, weemoedige en ironische pop van Mist kun je beluisteren tot in het oneindige: als een kauwgumpje dat nooit zijn smaak zal verliezen," schrijft de Spaanse recensent. Mist tourt in april en mei 18 dagen door Spanje. Mist staat in juli op Metropolis te Rotterdam. Het Chileense platenlabel Quemasucabeza brengt het album We Should Have Been Stars officieel uit in Chili. De cd bevat speciaal voor de Zuid-Amerikaanse markt een extra track. De band werkt aan de productie en muzikale invulling van de debuutplaat van de Spaanse zangeres Una (echte naam: Isabel López).

2004

Mist De huiskamerconcerten van Live In The Living Room vinden in januari ook plaats tijdens het weekend Euronic/Noorderslag in Groningen. Mist neemt een eigen versie op van At Seventeen (Janis Ian) voor de compilatie-cd More Than A Woman. Op 9 februari speelt Mist voor het eerst live met het nieuwe bandlid Arthur ten Cate (The White Broncos) die de band versterkt met gitaar, toetsen en samples. De EP Dangerous Words, die verschijnt op 9 februari, bevat naast het titelnummer nog twee nieuwe nummers en twee remixen van oudere liedjes door Freiband (Frans de Waard) en Noizlabs (Robert Moorman, ex-Grumpyhead). Op 1 april speelt Mist in het voorprogramma van de Nits in het Franse Straatsburg. Aan het eind van april doet de band optredens in enkele grote zalen in Spanje samen met Spaanse labelgenoten Lansbury. Deze inmiddels vijfde Spaanse tournee wordt gesponsord door Heineken. Begin mei gaat Mist op tournee door Argentinië, Chili en Mexico. Terug in Europa verzorgt Mist in het Pinksterweekend drie akoestische optredens in Oslo ter promotie van de Noorse release van We Should Have Been Stars op Osito Records. De band speelt op 6 augustus aan het begin van de middag op de Terratec Talent Truck tijdens het Duitse festival Haldern Pop. In het najaar gaat Mist de Mailman Studio van Martijn Groeneveld in voor het album Bye Bye.

Frans de Waard Grumpyhead Martijn Groeneveld Nits

2005

Mist Ondanks een ontploffende harddiskrecorder en een onherstelbaar beschadigde back-upschijf komen de opnamesessies tot een goed einde en ligt Bye Bye eind april in de winkels. Op de cd staan gastbijdragen van zangeressen Lydia Wever (Brown Feather Sparrow, this beautiful mess) en Marijn Wijnands en de violisten Hester Mobach, Tido Visser en Constantijn van de Wetering. Na optredens tijdens Popkomm in Berlijn (september), en het CEIBA Festival in het Mexicaanse Villahermosa (oktober) gaat Mist in november op tournee door Spanje en staat de band in december in het Mains d'Oeuvres te Parijs. Bart van Kuijk neemt ondertussen de opengevallen plaats in na het vertrek van bassist Jeroen Luttikhuis.

Brown Feather Sparrow this beautiful mess

2006

Mist Een van de optredens van Mist is op 25 maart tijdens de 26e Nacht van de Poëzie in het Utrechtse Vredenburg. Het album Bye Bye wordt officieel uitgebracht in Duitsland (31 maart) en Frankrijk (april). Op 20 mei is Mist een van de bands tijdens het Pop Up Festival te Leipzig. Voorafgaand aan het optreden speelt voorman Rick Treffers op 17 en 18 mei solo tijdens speciale huiskamerconcerten in Saarbrücken en Leipzig. Het album MIST:PERIOD wordt vanaf september uitsluitend via internet uitgebracht. Verspreid over twaalf maanden biedt de band iedere maand een nieuwe track aan die een maand lang gratis gedownload kan worden via diverse websites. De première van de eerste nieuwe albumtrack vindt op vrijdag 8 september plaats tijdens de radio-uitzending van Dolf Jansens Leuk Is Anders op 3FM. De tracks die in 2006 als download verschijnen zijn Healthy Man (september), Subliminal (oktober), Escape Lane (november) en Christmas Day (december). Arthur ten Cate en Jaimy Quite vormen samen het zijproject The New.

The New

2007

Het vijfde liedje in de serie Mist:Period is eind januari het liedje Surrender. In februari gevolgd door Going On. Naar aanleiding van het nummer Red Car (maart) doet Mist op zondag 18 maart zeven optredens in 1 dag bij fans thuis in Amersfoort, Apeldoorn, Nijmegen, Arnhem, Utrecht, Haarlem en Amsterdam. Track nummer acht is het vrolijke, dansbare liedje You Blew My Mind gevolgd door het nummer Cruising en het zomerliedje Born In The Summer Of Love. Rick Treffers vertrekt in augustus met Paulusma en Theo Sieben (Lambert) naar Duitsland voor enkele akoestische concerten te Berlijn, Hann Münden en Kassel. Aan het eind van de maand verzorgt Treffers in samenwerking met Nits-voorman Henk Hofstede drie huiskamerconcerten in Wenen. Op 23 oktober verschijnt Het Heeft Niets Met Jou Te Maken, het twaalf liedjes tellende, Nederlandstalig solodebuut van Rick Treffers. Ter promotie van deze plaat bezoekt Treffers in het najaar met zijn camper binnen twaalf dagen de twaalf Nederlandse provincies voor optredens. De tracks Grand and Humble en The Sun Ain't Gonna Shine Anymore zijn de laatste bijdragen in de serie Mist:Period. Arthur ten Cate verlaat in mei de band en brengt onder de naam Arthur Adam het soloalbum In A Cabin With uit. Bassist Bart van Kuijk maakt ondertussen ook deel uit van The New.

Arthur Adam Jelle Paulusma Rick Treffers

2008

Op 29 mei speelt Rick Treffers in Paradiso songs van zijn solodebuut. Hij wordt daarbij begeleid door slagwerker Rob Kloet (Nits), Arwen Linnemann (Avalanche Quartet, ex-Nits), gitarist Theo Sieben (Orkater, Paulusma) en gitarist/toetsenist Ivar Vermeulen. In dezelfde maand komt Ook Jij Moet Sterven uit op single. In oktober verschijnt het album Period op cd. De cd bevat twaalf volledig nieuwe en vernieuwde tracks, gemixt en gemasterd met Martijn Groeneveld in de Utrechtse Mailmen Studios. Het album verschijnt in Spanje, Frankrijk en Mexico op Astro Discos en in Nederland en België op Rick Treffers' eigen Skipping Records. Rob Kloet, gitarist/zanger Theo Sieben, bassist Gerco Aerts en toetsenist/zangeres Lotte van Dijck voegen zich bij de live-bezetting van de band. Het kenmerkende melancholieke geluid van Mist wordt aangevuld met samples en beats. Op 2 november staat de band in de bovenzaal van Paradiso. Tussen 15 december en 30 januari vertrekt Mist voor optredens naar Spanje.

Jelle Paulusma Nits Orkater

2009

Rick Treffers maakt samen met Rob Kloet de mini-cd Mara. De liedjes op de plaat vormen een integraal onderdeel van de gelijknamige voorstelling van kunstenaars/theatercollectief De Maan. Begin juli speelt het duo de voorstelling Mara negen keer op het Over Het IJ Festival te Amsterdam-Noord. In september wordt Mara zes keer uitgevoerd op boerderij RoodINoot te Utrecht.

Discografie Mist

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mist

Audio/Video Mist

Video Mist

Mist - We Should Have Bee...
Mist - We Should Have Been Stars (20-02-2004)
We Should Have Been Stars
We Should Have Been Stars
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Mist - We Should Have Been Stars (20-02-2004)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer