Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MONDRIAAN KWARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mondriaan Kwartet

Periode

1982 - heden

Genre

elektronische muziek en computermuziek, hedendaags, klassiek, muziektheater, strijkkwartet

Online

Officiële website

Mondriaan Kwartet

Het Mondriaan Kwartet start officieel in 1982 en legt zich vooral toe op het strijkkwartetrepertoire van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Het gezelschap verzorgt meer dan honderd wereldpremières, veelal van Nederlandse componisten. Daarnaast werkt het gezelschap veelvuldig mee aan theater- en balletvoorstellingen.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Prunella Pacey   altviool

Genoemd in de biografie van

1991   Wiek Hijmans
1993   Irene Maessen
2001   Denise Jannah
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Mondriaan Kwartet

Het Mondriaan Kwartet start officieel in 1982 en legt zich vooral toe op het strijkkwartetrepertoire van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Het gezelschap verzorgt meer dan honderd wereldpremières, veelal van Nederlandse componisten. Daarnaast werkt het gezelschap veelvuldig mee aan theater- en balletvoorstellingen.

1981

De contouren van het Mondriaan Kwartet tekenen zich af. Jan Erik en zijn broer Eduard van Regteren Altena doen met Laurian Bos (viool) en Peter Hans Keunig (altviool) onder de naam Mondriaan Kwartet mee aan het Willem Pijper Concours. Ze spelen het 'Eerste Strijkkwartet' van Willem Pijper en winnen de derde prijs. Later dat jaar spelen de broers met violist Edwin Blankenstijn en altiste Prunella Pacey onder andere 'Streepjes' van Guus Janssen, een stuk dat de componist op verzoek van Jan Erik van Regteren Altena had geschreven. De wereldpremière van dit werk wordt goed ontvangen. 'Streepjes' groeit uit tot het meest uitgevoerde stuk op het repertoire van het Mondriaan Kwartet.

Guus Janssen

1982

Het kwartet treedt officieel onder de naam Mondriaan Kwartet naar buiten tijdens een huisconcert in Bilthoven. Van meet af aan concentreert het kwartet zich op theatermuziek en op hedendaagse muziek in de breedste zin des woords.

1987

Het Mondriaan Kwartet werkt samen met de dansgroep van Anne Teresa De Keersmaeker voor de productie 'Microkosmos', een voorstelling met dans op muziek van Béla Bartók en György Ligeti. Het kwartet speelt Bartóks 'Vierde Strijkkwartet'. In 1989 legt Wolfgang Kolb, wederom met medewerking van het Mondriaan Kwartet, onder andere de choreografie op dit strijkkwartet vast voor de film 'Hoppla'. Later volgen samenwerkingen met onder andere het Nationaal Ballet, het Nederlands Danstheater, Scapino en Introdans, maar de focus blijft op het moderne kwartetrepertoire. "We moeten niet doen of we een begeleidingskwartet zijn", zo onderstreept het viertal de prioriteiten.

1990

Prunella Pacey wordt vervangen door Annette Bergman die daarnaast in het Combattimento Consort speelt. Het is de enige personele wisseling in het bestaan van het kwartet. Het Mondriaan Kwartet werkt samen met componist Alfred Schnittke voor de uitvoering van zijn 'Pianokwintet' in Huddersfield. Zijn vrouw Irina Schnittke verzorgt bij deze gelegenheid de pianopartij.

1992

Ter gelegenheid van het Verdrag van Maastricht, dat de oprichting van de Europese Unie markeert, schrijft John Paul Jones, de bassist van de rockformatie Led Zeppelin, een werk voor het Mondriaan Kwartet. 'Maastricht Time' voor strijkkwartet en trombone gaat datzelfde jaar in première. Tijdens hetzelfde concert gaat 'Five 3' voor strijkkwartet en trombone in première. John Cage voltooit deze opdracht van het kwartet vlak voor zijn dood in 1991.

1994

Om de opening van een grote Mondriaantentoonstelling in Den Haag luister bij te zetten kan het Mondriaan Kwartet de "ultieme opdracht" geven. Het viertal wil een prestigieus stuk in première brengen en vraagt uiteindelijk Iannis Xenakis een werk te schrijven. 'Ergma' voor strijkkwartet is een typerend en ondoordringbaar Xenakiswerk dat het viertal meteen op cd zet zodat het bij de opening uitgereikt kan worden. Koningin Beatrix noemt het werk in een onderonsje met het Mondriaan Kwartet een "verschrikkelijk stuk". Het Mondriaan Kwartet werkt mee aan de opera 'Noach' van Guus Janssen en Friso Haverkamp.

1996

Het Mondriaan Kwartet treedt tijdens het Crossing Borders Festival in Den Haag op met Van Dyke Parks en Brian Wilson, de motor achter The Beach Boys. Het kwartet werkt mee aan de uitvoering van het theaterdebuut van componist, auteur en musicoloog Elmer Schönberger. 'Kwartetten' is een toneelstuk over de verhoudingen binnen een strijkkwartet. Het Mondriaan Kwartet zorgt voor de muziek, Toneelgroep Amsterdam voor de acteurs.

Elmer Schönberger

1998 - 1999

Op aanraden van musicoloog Gert Jan Blom gaat het Mondriaan Kwartet op zoek naar muziek van de vergeten Spaanse componist Jesús García Leoz (1904-1953). In 1998 vindt het viertal bij de erven het 'Eerste Strijkkwartet' van deze leerling van Joaquin Turina. Het Mondriaan Kwartet brengt het werk op 4 februari in première. Sindsdien is het een terugkerend repertoirestuk.

Gert-Jan Blom

2002

Het Mondriaan Kwartet viert het 20-jarig jubileum. Het viertal voert het speciaal voor hen geschreven 'The Girlssss Collection' (2000-2002) van Chiel Meijering uit in het Amsterdams Concertgebouw en brengt de verzameling korte strijkkwartetten geënt op ikonen uit de popmuziek uit op cd. Ook gaat het werk mee op een jubileumtournee door Europa. Naar aanleiding van een succesvolle uitvoering van 'Black Angels' van George Crumb besluit het kwartet tot de aanschaf van een set elektronische strijkinstrumenten.

Chiel Meijering

2004

Op uitnodiging van het Engelse Contemporary Music Network maakt het kwartet in februari een zesdaagse tournee door Engeland. Blikvanger op het programma is een nieuw werk van John de Simone, 'Deus ex Machina' voor strijkkwartet en octachord, een akoestisch instrument met acht lange snaren die door een elektromotor in trilling worden gebracht. Het instrument is ontworpen door Robert Pravda. In samenwerking met Orkater speelt het Mondriaan Kwartet tijdens de Orkaterweken in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam de voorstelling 'Over de Duivel en de Dood', een theaterconcert in drie delen met onder andere muziek van Chiel Meijering. In april gaat in Théâtre Vidy in het Zwitserse Lausanne 'Eraritjaritjaka' in première, een nieuw muziektheaterstuk van Heiner Goebbels op basis van teksten van de schrijver Elias Canetti met medewerking van acteur André Wilms. Het werk gaat de hele wereld over en beleeft meer dan honderd uitvoeringen. Het Mondriaan Kwartet ontvangt in Edinburgh de Herald Angel Award.

Orkater

2006

De Amerikaanse onderzoekers Nancy A. Lynch en Persi Diaconis ontvangen de Van Wijngaarden Award 2006. Deze prijs wordt voor de eerste keer uitgereikt ter markering van het 60-jarig bestaan van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) te Amsterdam. Tijdens de feestelijke uitreiking speelt het Mondriaan Kwartet het in 1968 door een computer gecomponeerde 'Strijkkwartet nr. 1 in C groot'.

2007

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan geeft het Mondriaan Kwartet twee concerten in het Amsterdamse Bimhuis. Onder de titel 'Electricity' speelt het viertal op elektrische strijkinstrumenten nieuwe werken van Huba de Graaff en David Dramm en 'Black Angels' van George Crumb. Het kwartet brengt een jubileumboek uit met veel foto's en een cd.

David Dramm Huba de Graaff

2009

Het Mondriaan Kwartet werkt mee aan de opera 'El Gato con Botas' van de Spaanse componist Xavier Montsalvatge. De productie van Opera Trionfo staat onder regie van de Duitse regisseuse Susanne Knapp.

2010 - 2011

Het Mondriaan Kwartet bereidt zich voor op 'Red, Yellow & Boogie Woogie', een kwartetprogramma over de muzikale voorkeuren van de naamgever van het kwartet Piet Mondriaan, dat in het voorjaar van 2011 in première gaat. Guus Janssen schrijft een nieuw werk voor dit programma: 'Blue, Yellow and Red Notes' voor strijkkwartet en piano met projecties van het schilderij 'Victory Boogie Woogie'.

Discografie Mondriaan Kwartet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mondriaan Kwartet

Audio/Video Mondriaan Kwartet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer