Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MONICA GERMINO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

monica germino

Genre

hedendaags, viool

Online

Officiële website

Monica Germino

Monica Germino is een Amerikaans-Nederlandse violist, gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Ze bespeelt onder andere de Violectra, een door haar ontwikkelde elektrische viool. Ook ontwikkelt ze een techniek om te spelen en te zingen tegelijk. In haar carrière vormt de muziek van Louis Andriessen een rode draad.
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Genoemd in de biografie van

2011   Louis Andriessen

Biografie Monica Germino

Monica Germino is een Amerikaans-Nederlandse violist, gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Ze bespeelt onder andere de Violectra, een door haar ontwikkelde elektrische viool. Ook ontwikkelt ze een techniek om te spelen en te zingen tegelijk. In haar carrière vormt de muziek van Louis Andriessen een rode draad.

1993

Monica Germino studeert aan het New England Conservatory en Yale University, waar zij de Charles Ives Beurs wint voor bijzonder vioolspel. In de Verenigde Staten studeert zij bij Syoko Aki, James Buswell en het Tokyo String Quartet. Zij krijgt de Frank Huntington Beebe Beurs waarmee ze in 1993 verder studeert bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze verhuist naar Nederland in eerste instantie voor een jaar, maar het bloeiende klimaat voor hedendaagse muziek houdt haar in Nederland. Ze zegt hierover: "The things that were going on there just blew my mind, and I had to stay for another year, and that became another year and another year. I ended up staying for good. So now I'm Dutch and American with a passport for both countries."

Vera Beths

1999

Monica Germino richt samen met Tatiana Koleva ELECTRA op, een vierkoppig hedendaags muziekensemble dat samenwerkt met en compositieopdrachten verstrekt aan componisten over de hele wereld.

2002

In Londen speelt Germino de première van 'La passione' van Louis Andriessen. London Sinfonietta is de opdrachtgever van het werk. De première vindt plaats in de Queen Elisabeth Hall onder leiding van Oliver Knussen. De Britse krant Independent schrijft: "...an astoundingly good performance (from London Sinfonietta and director Oliver Knussen). Guest violinist Monica Germino excelled...". In oktober speelt ze de compositie op de Berliner Festwochen met MusikFabrik onder leiding van Stefan Asbury.

Louis Andriessen

2003

Monica Germino schaft een handgemaakte 'Violectra' aan, een elektrische viool. Ze werkt samen met productiehuis Grand Theatre Groningen. In de loop van de tijd maakt ze daar soloshows en producties in samenwerking met Alvin Curran, ELECTRA, Club Guy & Roni, Heiner Goebbels, Tomoko Mukaiyama en David Kweksilber. Germino speelt Louis Andriessens 'La passione', nu met Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw.

David Kweksilber Tomoko Mukaiyama

2004

ELECTRA maakt zijn debuut in New York in de Great Performers Series van het festival Sonic Evolutions, in het Lincoln Center for the Performing Arts. In de herfst speelt Germino in Sint Petersburg, in Leuven op het Transit Festival (België) met Orkest de Volharding onder leiding van Jurjen Hempel en in het Lincoln Centre in New York in programma's met muziek van Louis Andriessen. Germino speelt delen uit 'Suites of Lux' van Jacob ter Veldhuis in Ho Chi Min in Vietnam, samen met het Vietnam National Symphony Orchestra. Het volledige werk gaat later pas in première, met een ballet van Nanine Linning uitgevoerd door het Scapino ballet.

Jacob ter Veldhuis

2006

Monica Germino begint een samenwerking met sound engineer Frank van der Weij, waarmee ze multimediaprogramma's maakt. Een voorbeeld hiervan is het programma 'Plugged & Unplugged' dat in première gaat op het Huddersfield Contemporary Music Festival. Met zangeres Cristina Zavalloni en Andrea Rebaudengo maakt ze een tournee door de Verenigde Staten, waar ze muziek van Louis Andriessen speelt. In het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam brengt ze 'Bagatellen' van Heiner Goebbels in première, met Tomoko Mukaiyama (piano) en David Kweksilber (klarinet).

Cristina Zavalloni Frank van der Weij

2008

Germino speelt met de Ostrava band op het Prague Spring Festival, onder meer 'La passione' van Louis Andriessen.

2009

Monica Germino wordt benoemd als gastdocent viool aan de University of South Florida's School of Music. Met Cristina Zavalloni en Andrea Rebaudengo speelt ze op het Music on Main Festival, dat draait om de 70e verjaardag van Louis Andriessen.

2010

Germino brengt 'Deviation' in première, een programma dat zij maakt samen met Frank van der Weij. Tijdens de Internationale Gaudeamus Muziekweek speelt ze een late-night concert in het Bimhuis, met muziek van Julia Wolfe, David Dramm, Donnacha Dennehy, Catherine Kontz en Arnoud Noordegraaf. Monica Germino speelt haar soloprogramma 'Plugged and Unplugged' op de University of South Texas, waar zij gastdocent is. In een interview met de Petersburg Times zegt Germino: "I think it's hard to watch a solo violinist for an hour. I want to make it so people are taken on a journey and they aren't necessarily staring at a violinist for the whole time."

David Dramm

Discografie Monica Germino

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Monica Germino

Audio/Video Monica Germino

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer