Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MOTEL BOKASSA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Motel Bokassa

Periode

1981 - 1993

Genre

percussie

Motel Bokassa

Na Slagerij van Kampen is Motel Bokassa in de tweede helft van de jaren tachtig en begin jaren negentig een van de bekendste percussiegroepen in Nederland met een zeer goede livereputatie. De band houdt abrupt op te bestaan als voorman Stefan van Campenhout in 1993 tijdens een vakantie in de ...
Volledige biografie...

Bezetting

Stefan Van Campenhout   componist, percussie
Frits Van Der Vlis   elektronica, percussie
Arend Niks   componist, drums

Overige muzikanten

Pierre Van De Winkel   drums
Joke Hamminga   percussie
Inigo Grimbergen   drums
Paul Gerrits   percussie
Jac Van Berkhoven   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1989   East Meets West

Biografie Motel Bokassa

Na Slagerij van Kampen is Motel Bokassa in de tweede helft van de jaren tachtig en begin jaren negentig een van de bekendste percussiegroepen in Nederland met een zeer goede livereputatie. De band houdt abrupt op te bestaan als voorman Stefan van Campenhout in 1993 tijdens een vakantie in de Zwitserse Alpen spoorloos verdwijnt. Het laatste album I Stop The Shadow Of The Moon verschijnt postuum in 1995.

1981

Motel Bokassa Motel Bokassa wordt opgericht door Stefan van Campenhout, geïnspireerd door een optreden dat hij heeft gezien van de Japanse slagwerkgroep Ondekoza. De provocerende bandnaam (verwijzend naar een Afrikaanse dictator) doet vermoeden dat de groep Afrikaanse percussie speelt, maar Motel Bokassa zoekt naar een breed geluid binnen de percussiemuziek. Het concept van de groep in de beginperiode is om liedjes te maken en die alleen met percussie uit te voeren, waaronder exotische instrumenten als de daiko, bedug, roto en dikke bertha. Motel Bokassa start als kwintet waarbij Van Campenhout aangevuld wordt door Jac van Berkhoven, Bob Langenberg, Dionys Breukers en Rob van der Plas. Om de eenheid van de band te uiten spelen de muzikanten live in het zwart gekleed en met natte haren

1982 - 1986

De groep wisselt regelmatig van bezetting. Eind 1986 is Motel Bokassa een trio met naast Van Campenhout Frits van der Vlis (bas- en syndrums) en Pierre van de Winkel (drums).

1987

Motel Bokassa neemt samen met geluidstechnici Michel van Schie en Tjeerd van Zanen het eerste, titelloze album op. Vanwege de speciale akoestiek wordt als locatie gekozen voor de Agnietenkapel te Gouda. Manager Wilfried Roest houdt zich niet alleen met de zakelijk kant van de band bezig, maar is ook verantwoordelijk voor het hoesontwerp. Het afwisselend klinkende debuut wordt enthousiast ontvangen. Muziekblad Oor prijst de discipline van de groep: 'Er moet minutieus pas- en meetwerk en een bovennatuurlijk gevoel voor timing aan te pas zijn gekomen om dit soort drumpuzzels te creëren, zonder te ontsporen in doelloos geneuzel of a-ritmisch ambientbehang'. In juli staat de groep op North Sea Jazz. Aan het eind van het jaar neemt Arend Niks de plaats in van drummer Pierre van de Winkel.

1989

Arend Niks is te horen op het tweede, eveneens titelloze album, dat wordt opgenomen in de Vuurlandstudio te Utrecht samen met geluidstechnicus Ward van Groenland. De mix is in handen van de Duitse avant-garde popmuzikant Holger Hiller. Na een try-out tijdens het Rotterdamse festival Poppark presenteert Motel Bokassa het album op 1 oktober in de Lantaren te Rotterdam. Na de opnamen van de plaat heeft Arend Niks de band alweer verlaten. De bezetting in deze periode bestaat naast Van Campenhout uit Joke Hamminga (conga's, timbales), Kim Weemhoff (drums) en Dionys Breukers (toetsen, sampler).

1992

Stefan van Campenhout staat aan het begin van het jaar met Motel Bokassa op het avant-gardefestival Tegentonen in Paradiso met het gesubsidieerde project De Bezetenen, een compositie voor drie percussionisten en acht vocalisten (waaronder Joop van Brakel van Nasmak).

Nasmak

1993

Stefan van Campenhout componeert de muziek voor het dansprogramma Beautiful People, in een choreografie van Feri de Geus. Motel Bokassa gaat de studio in voor de opnamen van een derde album. Direct na de opnamen vertrekt voorman Van Campenhout voor een vakantie naar de Zwitserse Alpen. Hij verdwijnt spoorloos.

1994 - 1995

Eind 1994 mixen de overgebleven bandleden het album af. Het titelnummer I Stop The Shadow Of The Moon is een compositie voor drie percussionisten (Van Campenhout, Inigo Grimbergen en Paul Gerrits) en drie vocalisten (Joop van Brakel, Christa Lips en Cas de Marez). De tweede track Ich Bin Ein Stein is geheel a capella en op tekst van de Duitse groep Abwärts. Choreograaf Feri de Geus maakt ter nagedachtenis en als requiem het dansstuk Echo.

Discografie Motel Bokassa

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Motel Bokassa

Audio/Video Motel Bokassa

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer