Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MOUTH & MACNEAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1971 - 1994

Genre

MOR, pop, songfestival

Mouth & MacNeal

Duo dat in vier jaar tijd nationaal en internationaal negen grote hits scoort en op het hoogtepunt van de roem uit elkaar gaat. Maggie MacNeal bouwt daarna een succesvolle solo-carrière op dat door haar ex-partner Willem Duyn met zijn carnavalesque repertoire niet wordt geëvenaard.
Volledige biografie...

Bezetting

Sjoukje Smit-van 't Spijker   zang
Willem Duyn   zang

Overige muzikanten

Ron Meyjes   gitaar
Ger Veldhuijsen   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1967   Jay-Jays
1968   Hans Hollestelle
1969   Hans van Hemert
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Mouth & MacNeal

Duo dat in vier jaar tijd nationaal en internationaal negen grote hits scoort en op het hoogtepunt van de roem uit elkaar gaat. Maggie MacNeal bouwt daarna een succesvolle solo-carrière op dat door haar ex-partner Willem Duyn met zijn carnavalesque repertoire niet wordt geëvenaard.

1960 - 1970

Willem Duyn is drummer bij het Holland Kwartet, maar is opgeleid tot constructiebankwerker. In de jaren '60 treedt hij op met allerlei groepen, waaronder Les Etoiles, Speedway en de Jayjays als opvolger van Johnny Lion. Wanneer de band wordt opgeheven vindt Duyn werk als DJ en als leider van een band in een nachtclub.

Holland Kwartet Jay-Jays Les Etoiles Speedway

1971

Maggie MacNeal uit Krabbendam brengt haar eerste solo-plaat uit, I Heard It Through The Grapevine. Componist/producer Hans van Hemert ruikt talent en brengt Maggie en Willem bij elkaar. De eerste single van Mouth & MacNeal, Hey You Love, scoort meteen goed en belandt in de top 5. In november bereikt How Do You Do? de eerste plaats van de Nederlandse hitlijst en ook internationaal verkoopt de single erg goed. Er gaan ruim vijf miljoen exemplaren van de single over de toonbank.

Hans van Hemert Maggie MacNeal

1972

In mei wordt Hello-A opnieuw een grote hit voor Mouth & MacNeal en ook de opvolger You-koula-le-loupi haalt in november de top 10. In de zomer beklimt How Do You Do? de Amerikaanse hitlijsten om uiteindelijk een 8ste plaats (Billboard) te scoren. De groep ontvangt de Exportprijs.

1973

Het succes houdt aan. De singles Batte-ring-ram, Minnie Minnie en Do You Wanna Do It worden grote hits. Drummer Frans Smit (ex-September, ex-Brainbox) treedt op 21 maart 1973 in het huwelijk met Maggie MacNeal. Smit is dan ook drummer bij de begeleidingsband van Mouth & MacNeal.

Brainbox

1974

In maart vertegenwoordigen Mouth & MacNeal Nederland op het Eurovisie Songfestival in Brighton en behalen een derde plaats met Ik Zie Een Ster. De eerste prijs is voor Abba met Waterloo. In Nederland wordt Ik Zie Een Ster een grote hit en blijft de single veertien weken in de hitparade staan. Het duo wordt uitgenodigd om in het buitenland te spelen, maar de meeste van die optredens vinden geen doorgang vanwege de vliegangst van Willem Duyn. Mouth & MacNeal missen daardoor o.a. een optreden in Ed Sullivanshow. Ondanks het aanhoudend succes van het duo, wordt Maggie op Sinterklaasavond aan de kant gezet voor Little Eve (Ingrid Kup).

1975

Maggie MacNeal start een solocarrière en bewijst dat ze ook zonder Mouth goed op eigen benen kan staan. De singles Nothing Else To Do en When You're Gone halen beiden de hitlijsten. Daarna gaat de zangeres op tournee door Brazilië. Het kersverse duo Big Mouth & Little Eve scoren in mei een hit met de single Uncle, een succes dat zij later niet meer zullen evenaren.

Big Mouth & Little Eve Maggie MacNeal

1978

Big Mouth verlaat Little Eve inmiddels en gaat solo verder.

Big Mouth & Little Eve Willem Duyn

2004

In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 december overlijdt Willem Duyn op 67-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

2009

Tijdens The Winners: Songfestival In Concert, in april in de Brabanthallen te Den Bosch, treedt Maggie MacNeal op onder de naam Mouth & MacNeal, ditmaal samen met Arie Ribbens in plaats van Willem Duyn.

Arie Ribbens

2012

Roel Smit, voorzitter van de fanclub van Mouth & MacNeal, verwerkt zijn plakboeken en herinneringen tot de biografie Mouth & MacNeal: Duo Tegen Wil En Dank.

Discografie Mouth & MacNeal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mouth & MacNeal

Audio/Video Mouth & MacNeal

Video Mouth & MacNeal

Mouth and MacNeal (1972)
Mouth and MacNeal (1972)
Mouth & MacNeal - How do ...
Mouth & MacNeal - How do you do
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Mouth and MacNeal (1972)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer