Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NO BLUES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

NO Blues

Periode

2005 - heden

Genre

blues, wereldmuziek

Online

Officiële website

NO Blues

NO blues speelt een combinatie van folk-blues en traditionele Arabische muziek (taqsim) door de band zelf omschreven als Arabicana.
Volledige biografie...

Bezetting

Haytham Safia   ud
Anne-Maarten Van Heuvelen   contrabas
Ad van Meurs   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2001   Haytham Safia
2005   The Watchman

Biografie NO Blues

NO blues speelt een combinatie van folk-blues en traditionele Arabische muziek (taqsim) door de band zelf omschreven als Arabicana.

2005

NO Blues Ad van Meurs (The Watchman) wordt door het productiehuis Oost-Nederland uitgenodigd voor het project NO blues. Samen met Haytham Safia (u'd) en Anne-Maarten van Heuvelen (contrabas) onderzoekt hij in een driedaagse sessie de combinatie van folk-blues en traditionele Arabische muziek (taqsim). Enthousiast geworden door de resultaten biedt Rounder Records een platencontract aan en verschijnt muziek van NO blues op de cd Farewell Shalabiye (met gastbijdragen van o.a. Ankie Keultjes en Eric van der Lest). Tijdens de tournee die vanaf september door Nederland trekt wordt de band versterkt door Ankie Keultjes (zang) en Osama Mileegi (percussie). Op 7 en 8 november staat NO blues in Charlie Birdy te Parijs.

The Watchman

2006

NO blues staat onder meer op Dunya te Rotterdam en het Naked Song Festival in Eindhoven (28 mei) en Elastiek Muziek te Hilvarenbeek (5 juni). NO Blues verzorgt de muziek bij de dansvoorstelling U’d, Us and Hiccups van de Galili Dance Company, gechoreografeerd door Itzik Galili.

2007

NO Blues Het tweede album Ya Dunya ('In Hemelsnaam') wordt op 8 februari officieel uitgebracht bij Rounder Records. Tracy Bonham levert een bijdrage aan drie van de tien nummers op de plaat. Ya Dunya wordt door Radio 1 verkozen tot Album van de Week.

2008

NO Blues in 2008 NO Blues gaat in mei de studio in voor de opnamen van het derde album Lumen (vernoemd naar de eenheid voor lichtstroom). In juni reist de band naar Tsjechië voor optredens in Valasske Mezrici, Praag en Ostrava. Eind augustus, op het 3daysOn-festival in het Burgerweeshuis te Deventer, is Tracy Bonham gastmuzikant tijdens een concert van NO Blues. Andere gastmuzikanten bij op het optreden van NO Blues zijn René van Barneveld op pedal steel en Sophie Cavez op accordeon. Lumen wordt uitgebracht door CRS (voorheenn Rounder Europe) en bevat gastbijdragen van Sophie Cavez uit België op de diatonische harmonica en Raphaela Danksagmüller uit Oostenrijk op duduk (Armeense hobo). De cd wordt door de band omschreven als het meest intieme album van NO Blues.

2009

Lezers van het wereldmuziekblad Mixed kiezen NO Blues uit tien Nederlandse en Belgische genomineerden tot beste band van het jaar. De Mixed Publieksprijs 2009 wordt op zaterdag 14 februari uitgereikt tijdens het festival Amsterdam World. Als winnaar verzorgt NO Blues daar een speciaal optreden. Theatertoer NO blues eind 2009. Vanaf november tot en met februari 2010 gaat NO Blues op theatertournee.

2010 - 2012

NO Blues gaat in februari op tournee door Luxemburg en Zweden. Na een optreden op 5 februari in Casino 2000 Mondorf les Bains te Luxemburg, reist de band door naar het Noorden voor optredens in Trollhattan, Uppsalla, Stockholm en Göthenburg. NO Blues werkt aan het vierde album Hela Hela waarop naast de combinatie van Arabische en Amerikaanse muziek ook Noord-Afrikaanse invloeden zijn te horen. Naast vaste gastvocalist, geluidsvrouw en producent Ankie Keultjes bevat de cd bijdragen van de Palestijnse gastmuzikanten Morad Khoury (viool) en zangeres Shereene Danial (zang) en de Soedanees Osama Maleegi (U'd en zang). De uitgave wordt gevolgd door een uitgebreide tournee die 17 december officieel van start gaat Frits Philips in Eindhoven en doorgaat tot in 2012. Bij de optredens wordt NO Blues vergezeld door Osama Maleegi (percussie, U'd en zang) en Ankie Keultjes (zang). Bij de vier cd-presentaties in Eindhoven, Amsterdam, Deventer en Oentjerk zijn ook Mourad Khoury en Shareen Danial te gast. In december 2012 treedt de groep op in Turkije: in Ankara en twee keer in Istanbul. Het tweede optreden in Istanbul, op 19 december, is als begeleiding tijdens de uitvoering van de dansvoorstelling U'd, Us and Hiccups door het Istanbul Modern Dance Theatre.

2013

Omdat de uitgave van het dubbelalbum Kind Of NO Blues vertraging oploopt en pas op 15 september uitkomt, stelt de band ter compensatie vanaf 6 juni om de week een nieuw nummer als gratis download beschikbaar. Het eerste nummer is The Waterpipe samen met de Amerikaanse bluesmuzikant Andre Williams. In september komt het dubbelalbum uit. Op de nieuwe nummers doen o.a. de dichters Vrouwkje Tuinman en Al Galidi mee.

Discografie NO Blues

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's NO Blues

Audio/Video NO Blues

Video NO Blues

NO Blues Tes Yeux.wmv
NO Blues Tes Yeux.wmv
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
NO Blues Tes Yeux.wmv

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer