Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NRA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

NRA

Periode

1989 - heden

Genre

hardcore

Online

Officiële website

NRA

Productieve Amsterdamse hardcore punkband die mede door veel op te treden in korte tijd naam maakt als hét voorbeeld van een groep die het ver kan brengen door zo dicht mogelijk bij het DIY-principe te blijven, zonder dogmatisch te zijn en zonder haar integriteit te verliezen.
Volledige biografie...

Bezetting

Dr. Feaver   drums
Aziz Badrane   zang
Jean Morreau   gitaar
Gwynn ten Boske   basgitaar

Overige muzikanten

Tjeerd Broere   drums
Sven Korvemaker   gitaar
Pepijn Teunissen   drums

Genoemd in de biografie van

1993   Human Alert
1994   The Obnoxious
1996   Human Alert
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie NRA

Productieve Amsterdamse hardcore punkband die mede door veel op te treden in korte tijd naam maakt als hét voorbeeld van een groep die het ver kan brengen door zo dicht mogelijk bij het DIY-principe te blijven, zonder dogmatisch te zijn en zonder haar integriteit te verliezen.

1989

NRA (National Rifle Association, soms ook wel Not Really Anything) wordt in de herfst opgericht door de Amsterdammers Aziz, Jean, Gwynn en Pepijn. Optredens in Amsterdam en omstreken bezorgen de NRA al gauw een goede naam. De hardcore punk van het kwartet is geënt op Amerikaanse voorbeelden zoals Descendents, Black Flag en Articles Of Faith. Nog hetzelfde jaar wordt de demo Their First Session opgenomen door God-drummer Daan van der Elsken. De zes nummers tellende tape krijgt positive kritieken.

Daan van der Elsken

1990

Door de demo en de daarmee groeiende faam speelt het viertal zeer regelmatig en altijd weer met volle overgave in zalen, jongerencentra en kraakpanden, onder meer in het voorprogramma van bands als All en Snuff.

1991

De groep trekt de aandacht van het Duitse label Smash Hit Records. In september duikt men voor de opnamen van het eerste album Is This For Real? de Haarlemse Bananas Studio in, alwaar de toevallig aanwezige Bill Stevenson (Black Flag, Descendents, All) en Stephen Egerton (All) als producers optreden, een jongensdroom voor de leden van NRA, die deze heren als voorbeelden zien. In twee dagen wordt het materiaal (veertien nummers) opgenomen en gemixt.

1992

Na enig uitstel komt Is This For Real? halverwege het jaar uit. De plaat krijgt meestentijds goede kritieken, ook buiten Nederland. Later in het jaar vertoeft de groep, met voormalig Articles Of Faith-frontman/gitarist Vic Bondi als producer, in de studio om drie nummers op te nemen voor een EP die NRA voor het Amsterdamse GAP-label mag maken.

1993

De Don't Know EP komt uit en krijgt weer prima recensies, hoewel het toonaangevende Amerikaanse punkblad Maximumrocknroll niet zo erg gecharmeerd is: "Sounds like Naked Raygun with a singer who can't sing." Ter promotie van de plaat gaat de groep op tournee met Alloy (waar Vic Bondi op dat moment in speelt) door Nederland en Duitsland. Begin juni treedt de in het bevriende Human Alert spelende Sven toe als extra gitarist. Wederom met Vic Bondi achter de knoppen gaat het vijftal de Beach-House Bunt's studio in. Het resultaat: zeventien nummers die tezamen Surf City Amsterdam vormen, waarop Bondi hier en daar wat gitaar speelt. Het album verschijnt op het nieuwe Nederlandse Ignition-label. De stijl is iets breder geworden, het surfpunk-aandeel is toegenomen, en het geheel is iets meer poppy. De meeste recensies zijn uiterst positief, hetgeen de groep veel aandacht en optredens oplevert, alsmede een livesessie voor AVRO's Forza Radio. Voor WRF Recordings wordt een splitsingle met Human Alert opgenomen, welk plaatje aan het eind van het jaar uitkomt.

Human Alert

1994

Een druk jaar voor NRA, met veel optredens in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, niet alleen op normale plaatsen maar tevens bij skateboard-demonstraties en de open Nederlandse kampioenschappen langplanksurfen. Ook doet het vijftal radio-optredens voor onder meer VPRO's Villa 65 en is de band op tv te zien in VPRO’s Lola da Musica. Tussendoor verschijnen nummers op de covercompilaties Strange Notes! (Germs-covers) en Case Closed,? (Hüsker Dü-covers). Daarnaast zet de band een eigen lijn in skateboards en skatekleding op. Menno Bakker treedt als producer op bij de opnamen van acht nieuwe nummers. Aangevuld met de tracks van de eerste twee EP's en van de Case Closed,?-cd komt dit materiaal uit als Access Only bij de Duitse maatschappij Bitzcore. De formatie is op Access Only opvallend gegroeid, een stuk strakker, maar een rustiger tempo wordt soms ook niet geschuwd. Ter promotie gaat NRA maar weer op stap in Nederland en omringende landen.

Menno Bakker

1996

In januari wordt de cd-single Fuel opgenomen. NRA is ook weer te vinden op een compilatie, Cheap Thrills, een samenwerking tussen Bitzcore en We Bite Records. Eind maart komt Fuel uit. Off Time Records brengt Access To Surf City Amsterdam Only uit, een speciaal voor de Amerikaanse markt samengesteld Best Of-album. Om deze release te promoten gaat NRA in mei in de Verenigde Staten op tournee met Horace Pinker. Door de release van de cd Bravo Boys van Human Alert (waarin naast Sven ook Jean speelt) is er even een adempauze voor NRA. Hierna verschijnt de verzamel-EP Chicago Vs Amsterdam op Hopeless Records. Eind van het jaar brengt Bitzcore het al jaren uitverkochte Is This For Real? opnieuw uit. Het geeft het flink gegroeide aantal fans de gelegenheid het oude werk alsnog te bemachtigen.

1997

Na al die jaren in de independent-scene, nadelen zoals gebrekkige distributie en promotie op de koop toenemend, tekent men bij het grote Virgin Records. De band behoudt artistieke vrijheid. In januari neemt NRA met producer Menno Bakker het album Leaded op, dat begin mei in een flink aantal Europese landen wordt uitgebracht. De plaat bewijst dat de balans tussen up-tempo, mid-tempo en traag gevonden is. Van Leaded verschijnt de single Room For You. In de tussentijd toert de groep weer uitgebreid door Nederland, Duitsland en Frankrijk, in laatstgenoemd land weer in combinatie met Burning Heads. De groep wil ook per sé een vinylversie van Leaded uitbrengen. Deze verschijnt niet bij Virgin, maar op een klein label.

Menno Bakker

1999

NRA NRA speelt op het Tibetan Freedom concert, op uitnodiging van de Beastie Boys.Kort voordat NRA zijn tienjarig bestaan viert, verlaat drummer Pepijn de band. Hij kan zijn werkzaamheden voor zowel NRA als Hi-Dramatic moeilijk combineren en kiest voor de laatste band. Pepijn wordt opgevolgd door Tjeerd Broere. Hij drumt tevens in het Rotterdamse Beaver Feaver. In oktober komt met New Recovery een nieuw album van NRA uit. Het label Flight 13 brengt New Recovery op vinyl uit. De cd wordt gevolgd door een tournee door Nederland, Frankrijk, België, Spanje, Zwitserland en Duitsland met de band Blue Tip. Van gitarist Jean (a.k.a. Orange) verschijnt onder de naam Copy Master! de solo-7" Five By X.

Copy Master! Hi-dramatic

2001

Het album New Recovery wordt in Amerika (Gearhead Records) en Brazilië (Peculio Discos) uitgebracht. De groep tourt in oktober vier dagen door Zwitserland en speelt in november vier weken in Frankrijk samen met de Franse punkband The Burning Heads. In december beginnen de opnamen voor de nieuwe plaat.

2002

NRA speelt in eind augustus tijdens een door hun label georganiseerd festival in Austin Texas samen met onder meer New Bomb Turks. Na het festival toert de band in september door de Verenigde Staten. In oktober leggen de muzikanten de laatste hand aan het album Machine dat in 2003 uitkomt.

2003

Met het zesde album Machine keert NRA terug naar de wortels van de punkrock. Op de plaat is nieuwe drummer Dr. Feaver te horen.

2005

NRA Machine verschijnt op 18 januari in Amerika bij Gearhead Records, bekend van o.a. The Hives, The Hellacopters en The Riverboat Gamblers. De cd komt daar uit met een alternatieve hoes en geremasterd door John Golden.. Om de release te ondersteunen speelt NRA op SXSW 2005 in Austin en tourt de band daarna door de Verenigde Staten. Machine verschijnt ook in Frankrijk en Spanje, gevolgd door een tournee van 15 optredens door deze landen in november.

2006

Na de succesvolle Franse tournee in 2005 reist NRA in mei opnieuw naar Frankrijk voor optredens in Lyon, Montpellier, Toulouse, Nantes, Douarnenez en Parijs.

2007

Het laatste optreden van NRA met drummer Dr, Feaver is op 11 oktober in Paradiso, als voorprogramma van de Amerikaanse hardcore/reggaeband Bad Brains.

Discografie NRA

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's NRA

Audio/Video NRA

Video NRA

Rock Rock Rock 2 part 6
Rock Rock Rock 2 part 6
NRA Live in Spain!
NRA Live in Spain!

Audio NRA

12 - Nitrominds - NRA - Too Far Gone
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
NRA Live in Spain!

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer