Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NACHROAF F. THEUNISZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1946 - heden

Genre

amusementsmuziek, dialectpop, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Nachroaf F. Theunisz

Limburgse zanger van gezellige meezingers, gebaseerd op Oostenrijkse oberkrainermuziek.
Volledige biografie...

Bezetting

Frans Theunisz   zang

Genoemd in de biografie van

1976   The Walkers
1987   Beppie Kraft
2004   Volumia!

Biografie Nachroaf F. Theunisz

Limburgse zanger van gezellige meezingers, gebaseerd op Oostenrijkse oberkrainermuziek.

1968

Eind jaren zestig drumt ras-Limburger Frans Theunisz (Maastricht, 1946) in de Engelstalige popgroep Opus, die bij platenmaatschappij Bovema twee singles uitbrengt.

1970

Opus staat op de allereerste editie in 1970 van Pinkpop (in Gulpen) en toert ook door België, Duitsland en Engeland. Nog in hetzelfde jaar geeft de groep er echter de brui aan. De nog jonge bandleden willen een regelmatiger bestaan opbouwen.

1978

Frans Theunisz werkt inmiddels als logistiek medewerker bij een firma in luchtafzuigers. Zijn vrije tijd heeft hij tot dan toe aan het Limburgse verenigingsleven gewijd. Zo instrueert hij bijvoorbeeld trommelkorpsen. De baas van volleybalclub Sutherland vraagt Theunisz op een dag of hij een clublied kan schrijven voor een single. De carnavalstijd komt er namelijk aan. Theunisz stemt er mee in en neemt op de b-kant het liedje Sjokkel op. De Limburgse platenmaatschappij Marlstone toont zich enthousiast gaat daarop met Theunisz in zee. Hij formeert de zanggroep De Nachroave (Nachroaf betekent 'nachtbraker' in het Limburgse dialect), waarmee hij in de jaren tachtig het feestzalencircuit in de provincie afschuimt. De Nachroave is een groep die alleen zingt. De muziek is opgenomen op band en gebaseerd op de gezellige Oostenrijkse oberkrainermuziek. Theunisz beweert deze soort muziek als eerste in Nederland te hebben geïntroduceerd.

1995

De Nachroave scoren voor het eerst landelijk met Sjeng Aon De Geng, een monsterhit die 21 weken in de Nederlandse Top 40 staat. Er gaan 68000 singles en 40000 albums van Aon de Geng over de toonbank.

1996

Aanvragen voor optredens in heel Nederland en België stromen binnen, met als uiteindelijk gevolg dat de groep ophoudt te bestaan. Op zanger Frans Theunisz na zien de andere leden het niet zitten hun vaste banen op te geven. Er ontstaat wrijving in de groep. Onder de naam Nachroaf F. Theunisz vervolgt Theunisz zijn weg solo. Met succes. Hij doet veel optredens in samenwerking met het Sheila Showballet uit Alkmaar. Hoogtepunten: de langste polonaise ooit op het Vrijthof in Maastricht, een optreden in het MVV-voetbalstadion en een acte de présence op het schlagerfestival in Kerkrade.

1997

Theunisz komt met de cd Hei Is Get Loos en brengt los daarvan de single De Boerinnekesdans uit. De single Zing 'ns Eve Spring 'ns Eve wordt een bescheiden nationale hit. Theunisz staat gemiddeld zo'n 10 keer per week op de bühne, terwijl hij ook nog zijn baan als logistiek medewerker aanhoudt. Vrije tijd heeft Theunisz weinig. Gelukkig is zijn vriendin Monique al vanaf het begin een groot fan van 'het feestbeest van Maastricht', zoals hij in de Limburgse volksmond wordt genoemd.

1998

Bij Marlstone komt de single De Boerinnekesdans uit onder Frans Theunisz’ eigen naam.

2003

Frans Theunisz is een van de geïnterviewden in het boek Maastricht Bevalt! (idee, samenstelling en interviews: Martijn Jas), waarin zevenentwintig bekende Nederlanders vertellen over de band met hun geboortestad.

2004

Theunisz brengt ook platen uit met zangeres Tamara Hoekwater (Volumia!) onder de naam Frans & Tamara, waaronder de single Die Zomeravond. Zijn eigen album heet Es Iech Druim.

Volumia!

2006

De zanger presenteert op TV Limburg wekelijks zijn programma Aon De Geng. De compilatie Het Beste Van.... is de laatste plaat van Theunisz voor het label Telstar.

2008

Via het label Limbo verschijnt Theunisz' album Geneet Met Miech.

Discografie Nachroaf F. Theunisz

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Nachroaf F. Theunisz

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer