Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NADIEH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nadieh in 1991

Periode

1958 - 1996

Genre

gitaar, pop, toetsinstrumenten, zang

Online

Fansite

Pseudoniemen

Nadieh

Nadieh

Nederlandse zangeres/componiste die in 1986 bekendheid verwerft met het album Land Of Ta, goed voor zowel een Zilver Harp als een Edison. De single Windforce 11 is een hit. Daaropvolgende platen zijn minder succesvol. Ze legt zich toe op het schrijven van teksten voor o.a. Paul de Leeuw en Marco ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Skip van Rooy   achtergrondzang, toetsinstrumenten
Lené te Voortwis   basgitaar
Hans Eijkenaar   drums, percussie, vibrafoon
Bert Meulendijk   gitaar

Genoemd in de biografie van

1983   Hans Vermeulen
1985   Edward Reekers
1985   Marcel Schimscheimer
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nadieh

Nederlandse zangeres/componiste die in 1986 bekendheid verwerft met het album Land Of Ta, goed voor zowel een Zilver Harp als een Edison. De single Windforce 11 is een hit. Daaropvolgende platen zijn minder succesvol. Ze legt zich toe op het schrijven van teksten voor o.a. Paul de Leeuw en Marco Borsato. Op 5 april 1996 overlijdt ze op 37-jarige leeftijd aan longembolie.

In bezetting van

The Bill Bradley Band   zang

1958 - 1982

Nadieh (Arabisch voor 'roepster') wordt op 7 september 1958 in Den Haag geboren en is dochter van Indonesische vader en een Hollandse moeder. Vanaf haar elfde leert ze zichzelf gitaar spelen. Daarnaast ontwikkelt ze haar poëtische gaven. Na niet-afgemaakte studies Arabische talen en psychologie verhuist ze op 21-jarige leeftijd naar Den Bosch waar ze in een band gaat spelen (The Bill Bradley Band) en ook solo optreedt.

The Bill Bradley Band

1983

Nadieh start studio-opnamen met onder meer Hans Vermeulen en Cees Buenen. Deze resulteren uiteindelijk in het album Land Of Tá.

Hans Vermeulen Kees Buenen

1986

Land Of Tá verschijnt. Een opvallende plaat met een voor Nederlandse begrippen ongewone combinatie van muziekstijlen waarbij naast westerse technologie volksinvloeden uit verre landen een dominante rol spelen. Verrassen doet ook de stem van Nadieh zelf, die nu eens vol en krachtig klinkt en dan weer dromerig melancholiek, sereen soms, lyrisch als in de beste folktradities.

1987

Nadieh scoort een hit met Windforce 11, dat stilistisch nogal wat overeenkomsten vertoont met Moonlight Shadow van Mike Oldfield. Het album Land Of Tá wordt onderscheiden met een Zilveren Harp en een Edison in de categorie Pop Nederlandse Herkomst. Ondanks het succes besluit Nadieh het aantal optredens beperkt te houden. Ze steekt al haar energie in het schrijven van nieuw materiaal.

1988

In Tokio wordt Nadieh uitgeroepen tot de beste zangeres tijdens het Yamaha World Song Festival. Enkele maanden later gaat ze opnieuw naar Japan voor een optreden tijdens het Lake Biwa Water Festival in Kyoto voor maar liefst 12.000 bezoekers. Ondertussen verschijnt het album Company Of Fools, een wat directer album waarop de wereldmuziek-invloeden van het debuutalbum naar de achtergrond zijn gedrongen. Ze formeert een eigen band (bassist Lené te Voortwis, drummer/percussionist Hans Eijkenaar, toetsenist Skip van Rooy) waarmee ze tourt in het clubcircuit in Nederland, België en Duitsland.

1989

Nadieh in 1989 Met de Nadieh Band en producer Larry Lee wordt een derde meer rock-georiënteerde elpee opgenomen: No Way Back. De plaat bevat een gastbijdrage van de Britse zangeres Colin Blunstone. Hitsucces blijft echter uit.

Larry Lee

1991

Nadieh in 1991 Op het door Joey Balin geproduceerde album Eye On The Waves keert Nadieh terug naar het vertrouwde folky geluid. Als gastmuzikant is onder andere Pino Palladino op bas te horen. Maar wederom blijft commercieel succes uit.

1992 - 1994

Nadieh legt zich toe op haar gezin en op het schrijven van teksten voor o.a. Paul de Leeuw en Marco Borsato. Ze neemt in haar eigen studio de cd On My Own op. Deze verschijnt op een klein label. Ze gaat ook weer optreden, maar nu solo, waarbij ze zichzelf op gitaar begeleidt.

Marco Borsato Paul de Leeuw

1996

Op 5 april 1996 overlijdt Nadieh op 37-jarige leeftijd aan longembolie.

1999

Posthuum verschijnt het album Leef Me. Het bevat Nederlandstalig werk dat ze in de periode 1993-1994 heeft opgenomen.

2005

Nadie Reyhani, de dochter van Nadieh, treedt ook op als muzikant, eerst solo in haar woonplaats Maastricht, waar ze in 2005 haar eerste EP uitbrengt op het kleine Triskell-label, en daarna in een bandje met onder meer gitarist Bart Oostindie.

Bart Oostindie Nadie Reyhani

2007 - 2012

Begin 2007 verschijnt van Nadieh postuum het album Go Stand met niet eerder uitgebrachte live- en studio-opnamen. In hetzelfde jaar produceert Bart Oostindie de tweede, titelloze EP van Nadie Reyhani. Na haar verhuizing naar Amsterdam speelt de dochter van Nadieh in het akoestische trio Travlin’ Tunes (met miRco Haarmans en de Brit Luke Nyman) en neemt ze met producer Roeland Jacobs voor het label Wedgeview haar soloalbum Soon op. De cd verschijnt begin 2012, laat invloeden horen van singer-songwriters als Suzanne Vega, Joni Mitchell, Sinéad O’Connor en Tracy Chapman en bevat onder meer een versie van Windforce 11.

Discografie Nadieh

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nadieh

Audio/Video Nadieh

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer