Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NASMAK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nasmak in 1979

Periode

1978 - 1984

Genre

new wave

Nasmak

Eigengereide, uit Nuenen afkomstige, experimentele new wave-formatie die zowel nationaal als internationaal succes oogt met een combinatie van het traditionele gitaar-bassdrums-concept en experimenten met geluid, zoals het gebruik van een kraakdoos en tapes.
Volledige biografie...

Bezetting

Henk Janssen (1)   gitaar, zang
Toon Bressers   drums
Joop van Brakel   gitaar
Theo van Eenbergen   basgitaar

Overige muzikanten

Aad van Vught   basgitaar
Koen Ankers   basgitaar
Milco Bogard   gitaar
Truus   zang

Genoemd in de biografie van

1978   Doe Maar
1978   Theo van Eenbergen
1980   Remko Scha
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nasmak

Eigengereide, uit Nuenen afkomstige, experimentele new wave-formatie die zowel nationaal als internationaal succes oogt met een combinatie van het traditionele gitaar-bassdrums-concept en experimenten met geluid, zoals het gebruik van een kraakdoos en tapes.

1978

De groep Nasmaak wordt opgericht door ex-Common Staircase leden Koen Ankers (bas), Toon Bressers en Joop van Brakel , aangevuld met ex-Flying Spiderz bassist Aad van Vught en zangeres Truus de Groot, die al ervaring heeft opgedaan in Fool's Gold (de voorloper van Doe Maar).Van Vught verlaat de groep al snel en wordt vervangen door Henk Janssen (ex-Deirdre en Poemfield). De groep woont samen onder een dak in een groot vrijstaand huis en repeteert in het kippenhok erachter. Tijdens hun eerste optreden, op tweede kerstdag in Deurne, wordt er op het podium ook gebruik gemaakt van een clown.

Deirdre Doe Maar Flyin’ Spiderz

1979

Nasmak in 1979 Nasmaak is met het nummer Hondepoep vertegenwoordigd op de compilatie Uitholling Overdwars, een verzamelaar uitgegeven door de Stichting Popmuziek Nederland. Later dat jaar wordt de bandnaam omgedoopt tot Nasmak, omdat er geen Nederlandstalige nummers meer op het repertoire staan. Nasmak treedt zowel in binnen- als buitenland veel op en geen enkel concert is hetzelfde. Op het podium is de band vooral door toedoen van Truus de Groot, die een onberekenbare kraakdoos speelt, een rare mix van heavy muziek, vreemde teksten, verkleedpartijen en veel show.

1980

De eerste elpee Nasmak Plus Instruments/Instruments Plus Nasmak, waarop Koen Ankers vervangen is door bassist Theo van Eenbergen, telt twee in opzet afwijkende plaatkanten. Op de eerste fungeert het klassieke gitaar-bassdrums-concept als vertrekpunt, terwijl de achterkant vooral experimenten met geluid laat horen, met een opvallende rol voor de kraakdoos. De elpee, die klinkt als een gestoorde variant op The B-52's, wordt door een groot aantal insiders met gejuich ontvangen. De gezaghebbende Engelse discjockey John Peel noemt het zelfs de beste plaat van het continent in jaren en is zo enthousiast dat Nasmak de eerste Nederlandse band is die in Londen een John Peel-sessie doet. Met het zeer trendy Deutsch Amerikanische Freundschaft (DAF) onderneemt Nasmak in december een gezamenlijke Nederlandse en Duitse tournee.

1981

Zangeres Truus de Groot vertrekt naar New York, waar ze met drummer David Linton en gitarist Lee Ranaldo (later in Sonic Youth) de band Plus Instruments opstart en de mini-elpee Februari-April '81 maakt. Nasmak gaat verder als viertal, waarbij Joop van Brakel de zangpartijen overneemt. Het nieuwe repertoire klinkt aanzienlijk extremer dan de Nasmak oude-stijl. Ook Nasmak maakt tegenwoordig gebruik van tapes, die voorgespeelde synthesizer-partijen bevatten. De nieuwe samenstelling speelt sterk ritmische muziek, waarin het slagwerk op onconventionele wijze wordt gebruikt, getuige de twee dubbelcassettes Indecent Exposure 1 & 2 (Music For Brass, Woodwinds, Drums & Violins) en Indecent Exposure 3 & 4 (The Smell Remains) die in dat jaar verschijnen. Nasmak is, samen met + Instruments, te horen op de ep Vaseline Des Artistes en tevens met twee live-nummers vertegenwoordigd op de vinyl flexi-disc.

Plus Instruments

1982

De maxi-single I Bespot/ My Weak Spot/Cracks In Our Love alsmede de cassette Indecent Exposure 5 & 6 (Only This Day & 77 Others) verschijnen op Wally van Middendorp's Plurex label. Maar de meeste aandacht gaat uit naar de tweede plaat die Nasmak uitbrengt. Op 4Our Clicks staan opnieuw zeer originele nummers met een sterk hypnotiserend karakter. Geen imitaties van buitenlandse voorbeelden, maar hoogst oorspronkelijke en inventieve klanken die zich aan ieder hokjesdenken onttrekken. De plaat geldt dan ook als een klassieker.

Wally van Middendorp

1983

De derde elpee Duel krijgt een minder goede ontvangst. De bas en de basdrum zijn hier en daar geheel weggelaten en de melodie komt meer aan bod. Volgens de critici komt de plaat 'te geforceerd' over. Kort voor het uitbrengen van Duel verlaat Joop van Brakel de band. Hij stort zich op uiteenlopende projecten, die meestal betrekking hebben op beeldende muziek. Milco Bogard (ex-Flux In 3D) is zijn vervanger. Zijn verblijf is in verband met een afwijkende muziekvoorkeur (Simple Minds) evenwel van korte duur. Nasmak bezint zich op de te volgen koers en komt eind '83 met de elpee Silhouette, een plaat die commercieler klinkt dan ooit, omdat de repetitieve dance en trance stukken plaats hebben gemaakt voor nummers met een duidelijke songstructuur.

1984

Na haar vijfde clubtournee besluit Nasmak in mei van dat jaar de handdoek in de ring te werpen. De afzonderlijke leden gaan ieder hun eigen weg. Zo zullen Janssen en Bressers terug te vinden zijn in Borzoi en werkt Van Eenbergen samen met de Rollins Band en is hij mede- eigenaar van de Tango-studio in Eindhoven.

2001

Van Brakel en Bressers werken samen met de Friese muzikant Peter Sijbenga onder de naam Dish Hunt aan nieuw materiaal. Hun try-out vindt op 1 juni plaats in Eindhoven. Van Brakel zingt ook mee in de muzikale voorstelling Henry van de groep Palinckx.

Dish Hunt Palinckx Peter Sijbenga

2009

Na haar soloplaten Muzotica (2000) en Rancho Exotica (2005) brengt voormalige Nasmak-zangeres Truus de Groot vanuit haar woonplaats Escondido in Californië haar derde album Ritualis uit. De platen bevatten exotica geïnspireerd door popmuziek uit de eilandengroep Polynesië.

2012

De Groot (samen met Liesbeth Esselink van Solex) en Toon Bressers doen mee aan de slotavond van het festival ULTRA2012, op 7 april in de Melkweg.

Solex

Discografie Nasmak

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nasmak

Audio/Video Nasmak

Video Nasmak

Nasmak - This spot
Nasmak -  This spot
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Nasmak -  This spot

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer