Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NEDERLANDS JEUGD STRIJK ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Nederlands Jeugd Strijk Orkest

Periode

1986 - heden

Genre

klassiek

Online

Facebook
Officiële website

Nederlands Jeugd Strijk Orkest

Het Nederlands Jeugd Strijk Orkest is een strijkorkest voor talentvolle strijkers tussen de twaalf en eenentwintig jaar. Naast vergevorderde leerlingen van jong-talentklassen of vooropleidingen van de conservatoria, bevinden zich onder de leden ook leerlingen van privédocenten en muziekscholen. Het doel van het orkest is de jonge professionals in de dop ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1986   Roland Kieft

Biografie Nederlands Jeugd Strijk Orkest

Het Nederlands Jeugd Strijk Orkest is een strijkorkest voor talentvolle strijkers tussen de twaalf en eenentwintig jaar. Naast vergevorderde leerlingen van jong-talentklassen of vooropleidingen van de conservatoria, bevinden zich onder de leden ook leerlingen van privédocenten en muziekscholen. Het doel van het orkest is de jonge professionals in de dop op te leiden en concerten te geven op topniveau. Hiermee is het orkest een leerschool voor strijktalent op het hoogste niveau. Het orkest studeert drie programma's per jaar in. Elk project wordt afgesloten met een reeks concerten op belangrijke podia in Nederland en daarbuiten.

1986

Het Nederlands Jeugd Strijk Orkest (NJSO) wordt opgericht, met als dirigent Roland Kieft.

Roland Kieft

1988

Het NJSO werkt op 31 december mee aan een opname van de opera 'De naam van de maan' van Kees Olthuis. De solisten in deze jeugdopera, op een libretto van Annie M.G. Schmidt en haar zoon Flip van Duyn, zijn onder andere de bas Lieuwe Visser, zangers Marlies Somers en Mario Raadwijk, en acteur Jelle de Jong. Solisten en orkest staan onder leiding van de dirigent Roland Kieft.

Annie M.G. Schmidt Flip van Duyn Kees Olthuis Lieuwe Visser Mario Raadwijk Marlies Somers

1993

De cd 'Live from St. Peterburg' van het NJSO komt uit met werken van Hendrik Andriessen, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Josef Suk. De solist in de stukken voor cello en orkest van Tsjaikovski is de cellist Jeroen den Herder. Ook dit jaar komt de cd 'Serenade for string orchestra' uit met daarop, naast de serenades voor strijkorkest van Tsjaikovski en Kees Olthuis, het 'Concerto accademico' van Ralph Vaughan Williams (met medewerking van de Brits-Nederlandse violist Daniel Rowland). De directie ligt bij beide cd's in handen van Roland Kieft.

Hendrik Andriessen Jeroen den Herder

1998

Violist en dirigent Johannes Leertouwer wordt aangesteld als artistiek leider en dirigent van het Nederlands Jeugd Strijk Orkest.

Johannes Leertouwer

2007

Samen met de Nederlandse Harp Vereniging brengt het NJSO in januari een cd uit met werken van George Frederick Handel, Claude Debussy, Johann Christian Bach en de Poolse componist Maciej Malecki. Onder leiding van Johannes Leertouwer soleren de harpistes Gwyneth Wentink, Lavinia Meijer, Giselle Boeters, Marianne Smits en Miriam Overlach. Bas Wiegers wordt aangesteld als dirigent van het orkest.

Bas Wiegers Gwyneth Wentink Lavinia Meijer Miriam Overlach

2013

Het NJSO presenteert op 7 en 8 december haar nieuwe cd 'Nostalgia and humility'. Op de cd staan werken van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Hendrik Andriessen en Toru Takemitsu en zijn solisten mezzosopraan Cora Burggraaf en violiste Liza Ferschtman te horen. Dit alles onder de directie van Bas Wiegers.

Cora Burggraaf Liza Ferschtman

2014

Carel den Hertog is per 1 januari dirigent en artistiek leider van het Nederlands Jeugd Strijk Orkest. Hij neemt het stokje over van Bas Wiegers, die na zeven jaar het NJSO verlaat. Het programma voor de zomer is getiteld 'High tea' en bevat werken van de Engelse componisten Henry Purcell, Edward Elgar, Gustav Holst en Benjamin Britten.

Carel den Hartog

Discografie Nederlands Jeugd Strijk Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nederlands Jeugd Strijk Orkest

Audio/Video Nederlands Jeugd Strijk Orkest

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer