Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NEDERLANDS KAMERKOOR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

nederlands kamerkoor

Periode

1937 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, vocalen

Online

Officiële website

Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor, opgericht door Felix de Nobel in 1937, is een fulltime en zelfstandig professioneel vocaal ensemble dat zich richt op repertoire van de vroege Middeleeuwen tot heden. Het werkt samen met dirigenten die gespecialiseerd zijn in verschillende muziekperioden. Het koor is in staat werk te zingen dat als ...
Volledige biografie...

Instrumenten

vocalen

Genoemd in de biografie van

1907   Felix de Nobel
1952   Jos van Veldhoven
1956   Sophia van Sante
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor, opgericht door Felix de Nobel in 1937, is een fulltime en zelfstandig professioneel vocaal ensemble dat zich richt op repertoire van de vroege Middeleeuwen tot heden. Het werkt samen met dirigenten die gespecialiseerd zijn in verschillende muziekperioden. Het koor is in staat werk te zingen dat als onuitvoerbaar te boek staat, zoals de 'Lamentatio Jeremiae Prophetae Secundum' (1942) van Ernst Krenek. Het Nederlands Kamerkoor verleent veelvuldig opdrachten aan componisten.

1937

Felix de Nobel richt op aanbeveling van Rutger Schouten (VARA) het koor Pro Musica op om voor de radio enkele Bach-cantates te kunnen uitvoeren.

Felix de Nobel

1939

Het koor Pro Musica geeft, inmiddels onder de naam Nederlandsch Kamerkoor, op 9 januari de eerste openbare uitvoering in de concertzaal van Hotel De Leeuwerik in Haarlem.

1946 - 1948

Na de Tweede Wereldoorlog begint dirigent Felix de Nobel met een nieuwe formatie. Het koor weet snel in een breed repertoire een hoog niveau te bereiken en maakt in 1948 de eerste buitenlandse tournee naar Engeland.

1950

Het Nederlands Kamerkoor geeft in het kader van het Holland Festival vier concerten met onder meer de première van de aan hen opgedragen 'Partita Piccola' (1949) van Lex van Delden en Luigi Dallapiccola's 'Canti di Prigionia' (1941). Van dit concert wordt een opname gemaakt die op de allereerste lp die Philips uitbrengt is vastgelegd. Later geeft het koor in Bayonne de Franse première van de 'Mass' (1948) van Igor Stravinsky.

Lex van Delden

1951

Het Nederlands Kamerkoor treedt op tijdens het beroemde festival van Edinburgh. Tijdens het Holland Festival verzorgt het koor de Nederlandse première van de 'Mass' (1948) van Stravinsky en van de 'Mariavespers' (1610) van Claudio Monteverdi. Zij voeren dit werk meerdere keren met succes uit en geven daarmee een aanzet tot de revival van Monteverdi in Nederland.

1952

Op 1 november geeft het Nederlands Kamerkoor in Madrid de eerste uitvoering van de 'Quatre motets pour le temps de Noël' (1952) van Francis Poulenc.

1953

Het Nederlands Kamerkoor ontvangt voor het eerst subsidie. Rudolf Escher draagt zijn 'Le vrai visage de la paix' (1953) op aan Felix de Nobel en het Nederlands Kamerkoor. Tijdens het slotconcert van het Internationale Congres voor Kerkmuziek, op 13 juli in 's-Hertogenbosch, zingt het koor de Nederlandse première van Stravinsky's 'Cantata' (1952).

1954

Het Nederlands Kamerkoor treedt voortaan ook op als operakoor in producties van het Holland Festival. Dirigent is Carlo Maria Giulini.

1957

Het koor krijgt door Walter Legge een platencontract aangeboden van de Amerikaanse Columbia Gramophone Company.

1965

De subsidie die het Nederlands Kamerkoor van overheidswege ontvangt wordt structureel. Het koor geeft de eerste Nederlandse uitvoering van het 'Canticum sacrum ad honorem Sancti Marci Nominis' (1955) van Igor Stravinsky samen met solisten en het Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink.

1966

Het Nederlands Kamerkoor en het Nederlands Operakoor werken voortaan samen onder de naam Nederlands Filharmonisch Koor. Bekend wordt deze samenwerking door de jaarlijkse uitvoering op 4 mei van 'Bericht aan de levenden' van Hans Henkemans (1965).

1972

Felix de Nobel neemt op 1 september afscheid van het koor. Hans van den Hombergh volgt hem op en verjongt het koor.

1974

Op 1 maart geeft het koor met Hans van den Hombergh de première van 'The Fall' (1960) van Peter Schat en de Nederlandse première van 'Christian Wolff in Cambridge' (1963) en 'Chorus and Instruments II' (1967), beide van Morton Feldman. Samen met Concentus Musicus Wien voert het koor onder leiding van Nikolaus Harnoncourt Monteverdi's 'Mariavespers' uit.

1975

Hans van den Hombergh legt het dirigeerstokje neer. Het koor werkt met gastdirigenten verder. Het Nederlands Kamerkoor werkt mee aan de uitvoering van Bachs 'Johannes-Passion' met het Concertgebouworkest en Nikolaus Harnoncourt in Amsterdam.

1977

Kerry Woodward wordt de nieuwe vaste dirigent en artistiek leider. Met hem komt veel Engels repertoire op de lessenaars te staan. Op 19 juni geeft het koor onder de nieuwe dirigent de première van Robert Heppeners 'Nachklänge' (1977).

1981

Het Nederlands Kamerkoor brengt tijdens het Holland Festival een 'Hommage aan Rudolf Escher' die in 1980 is overleden.

Rudolf Escher

1982

Eric Ericson leidt het koor tijdens het Holland Festival in twee uitvoeringen van 'Lamentatio Jeremiae Prophetae' (1942) van Ernst Krenek. Tijdens de Gaudeaumus Muziekweek brengt het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Marinus Voorberg de Nederlandse première van 'Car nos vignes sont en fleur' (1981) van Ton de Leeuw.

1984

De Vlaamse dirigent Paul Van Nevel maakt zijn debuut bij het koor en zal een graag geziene gast worden voor het vertolken van oude polyfone muziek.

1985

Op 20 december geeft het Nederlands Kamerkoor in de Oud-Katholieke Kerk te Den Haag de eerste uitvoering van 'Adem' (1984) van Peter Schat.

1986

Het koor geeft de eerste integrale opvoering van Philip Glass' 'The CIVIL WarS' (1984). Het Nederlands Kamerkoor verzorgt het Koninginnedagconcert in de Balzaal van Paleis Noordeinde in Den Haag. Het is de laatste gastdirectie van Hans van den Hombergh.

1987 - 1988

Uwe Gronostay wordt chef-dirigent en artistiek leider van het Nederlands Kamerkoor. Het accent komt op laatromantische koormuziek te liggen. Onder leiding van Ton Koopman maakt het koor een cd-opname van de zes 'Motetten' van Bach die regelmatig op concerten terugkeren. Het koor bestaat 50 jaar en viert dit met een jubileumconcert samen met La Petite Bande en Sigiswald Kuijken. De vriendenvereniging Cantus Nobilitas wordt opgericht.

1990

Het Nederlands Kamerkoor vraagt Robert Heppener een stuk te schrijven. Dit wordt 'Bruchstücke eines alten Textes' (1990) en Louis Andriessen draagt zijn 'Flora Tristan' (1990) op aan het kamerkoor.

1993

Op 27 mei verzorgt het koor met Uwe Gronostay in Parijs de wereldpremière van het 'Requiem' (1868) van Daniël de Lange. Tijdens het Holland Festival geeft het koor met het Schönberg Ensemble en Reinbert de Leeuw de wereldpremière van 'Jetzt immer Schnee …' (1993) van Sofia Gubaidulina.

Daniël de Lange

1995

Het Nederlands Kamerkoor ontvangt de Prijs Nederlandse Koormuziek en de cd met het 'Requiem' van Daniël de Lange krijgt een Edison.

1997 - 1998

Het Nederlands Kamerkoor werkt in het kader van 50 jaar Holland Festival mee aan een uitvoering van 'Aus Deutschland' (1981) van Mauricio Kagel. De Deen Ivar Munk volgt als eerste niet-dirigerende artistiek leider Uwe Gronostay op en de Est Tŏnu Kaljuste wordt de nieuwe chef-dirigent. Het koor zet zich in voor eigentijdse muziek uit Oost- en Noord-Europa.

2001

Samen met het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Simon Rattle gaat het Nederlands Kamerkoor op tournee met Joseph Haydns 'Die Jahreszeiten' (1801).

2002

Op 14 november vindt in de Doelen te Rotterdam de première plaats van de aan het Nederlands Kamerkoor opgedragen complete cyclus 'Harmony of the Spheres' (2002) van Joep Franssens. Stephen Layton wordt chef-dirigent en de programmering schuift op richting Engelse muziek.

2005 - 2006

In januari gaat in première 'Close to you', een avondvullend semi-scenisch programma met liederen van Burt Bacharach, bewerkt voor a cappella koor en instrumentaal combo door Bob Zimmerman. Peter Dijkstra wordt vaste gastdirigent en Klaas Stok koorleider. Paul Van Nevel wordt benoemd tot ere-gastdirigent. Het Nederlands kamerkoor maakt samen met Cappella Amsterdam deel uit van het Europese netwerk voor professionele kamerkoren Tenso.

2007 - 2008

Tijdens de Tenso Days in Parijs brengt het Nederlands Kamerkoor de wereldpremière van de in opdracht gecomponeerde 'Mallarmé liederen' van Peter-Jan Wagemans. Het koor krijgt dit seizoen een eigen concertserie in het Concertgebouw van Amsterdam.

2009

In juni werkt het Nederlands Kamerkoor mee aan opvoeringen van de opera 'Aquarius' van de Belgische componist Karel Goeyvaerts in Antwerpen en Amsterdam. Het koor organiseert samen met Cappella Amsterdam de Tenso Days 2009 in het Muziekgebouw aan 't IJ.

2010

In november viert het Nederlands Kamerkoor zijn 25-jarige samenwerking met dirigent Paul Van Nevel met het programma 'Het verloren land van Henegouwen'.

2011

Met ingang van het nieuwe seizoen is Risto Joost uit Estland de nieuwe chef-dirigent.

2012

Het Nederlands Kamerkoor bestaat 75 jaar. Dit wordt gevierd met een Jubileum Treinreis. Onder het motto ‘zingen doe je samen’ reist het koor per trein in 75 uur door Nederland en zingt op ieder station met lokale koren. In oktober volgt het Jubileumweekend in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

2013

Het Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw voeren op 8 november in de Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch de wereldpremière uit van Bosch Requiem. Robert Zuidam heeft het stuk geschreven in opdracht van stichting Jheronimus Bosch 500.

Asko|Schönberg Robert Zuidam

2015

Het koor maakt bekend te gaan verhuizen van Amsterdam naar Utrecht. Per 1 augustus is Peter Dijkstra de nieuwe chef-dirigent. In de zomer is het Nederlands Kamerkoor 'special guest' tijdens Europa Cantat, het grootste korenfestival van Europa.

Discografie Nederlands Kamerkoor

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nederlands Kamerkoor

Audio/Video Nederlands Kamerkoor

Video Nederlands Kamerkoor

NKK-75:Het Jubileum weekend
NKK-75:Het Jubileum weekend
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
NKK-75:Het Jubileum weekend

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer