NEDERLANDS KAMERKOOR
Nederlands Kamerkoor
Het Nederlands Kamerkoor, opgericht door Felix de Nobel in 1937, is een fulltime en zelfstandig professioneel vocaal ensemble dat zich richt op repertoire van de vroege Middeleeuwen tot heden. Het werkt samen met dirigenten die gespecialiseerd zijn in verschillende muziekperioden. Het koor is in staat werk te zingen dat als ...
Instrumenten
vocalen
Genoemd in de biografie van
1907
Felix de Nobel
1952
Jos van Veldhoven
1956
Sophia van Sante
1992
Aventure Ensemble
1992
Rudolf Jansen
1995
Margriet van Reisen
2000
Joep Franssens
2003
Leo Samama
2004
Peter Dijkstra (3)
2010
Ernst Reijseger
2010
Mike Fentross
2011
Huba de Graaff
2013
Asko|Schönberg
2013
Robert Zuidam
2014
Lucas Wiegerink
2014
Michel van der Aa
Biografie Nederlands Kamerkoor
Het Nederlands Kamerkoor, opgericht door Felix de Nobel in 1937, is een fulltime en zelfstandig professioneel vocaal ensemble dat zich richt op repertoire van de vroege Middeleeuwen tot heden. Het werkt samen met dirigenten die gespecialiseerd zijn in verschillende muziekperioden. Het koor is in staat werk te zingen dat als onuitvoerbaar te boek staat, zoals de 'Lamentatio Jeremiae Prophetae Secundum' (1942) van Ernst Krenek. Het Nederlands Kamerkoor verleent veelvuldig opdrachten aan componisten.
1937
Felix de Nobel richt op aanbeveling van Rutger Schouten (VARA) het koor Pro Musica op om voor de radio enkele Bach-cantates te kunnen uitvoeren.
1939
Het koor Pro Musica geeft, inmiddels onder de naam Nederlandsch Kamerkoor, op 9 januari de eerste openbare uitvoering in de concertzaal van Hotel De Leeuwerik in Haarlem.
1946 - 1948
Na de Tweede Wereldoorlog begint dirigent Felix de Nobel met een nieuwe formatie. Het koor weet snel in een breed repertoire een hoog niveau te bereiken en maakt in 1948 de eerste buitenlandse tournee naar Engeland.
1950
Het Nederlands Kamerkoor geeft in het kader van het Holland Festival vier concerten met onder meer de première van de aan hen opgedragen 'Partita Piccola' (1949) van Lex van Delden en Luigi Dallapiccola's 'Canti di Prigionia' (1941). Van dit concert wordt een opname gemaakt die op de allereerste lp die Philips uitbrengt is vastgelegd. Later geeft het koor in Bayonne de Franse première van de 'Mass' (1948) van Igor Stravinsky.
1951
Het Nederlands Kamerkoor treedt op tijdens het beroemde festival van Edinburgh. Tijdens het Holland Festival verzorgt het koor de Nederlandse première van de 'Mass' (1948) van Stravinsky en van de 'Mariavespers' (1610) van Claudio Monteverdi. Zij voeren dit werk meerdere keren met succes uit en geven daarmee een aanzet tot de revival van Monteverdi in Nederland.
1952
Op 1 november geeft het Nederlands Kamerkoor in Madrid de eerste uitvoering van de 'Quatre motets pour le temps de Noël' (1952) van Francis Poulenc.
1953
Het Nederlands Kamerkoor ontvangt voor het eerst subsidie. Rudolf Escher draagt zijn 'Le vrai visage de la paix' (1953) op aan Felix de Nobel en het Nederlands Kamerkoor. Tijdens het slotconcert van het Internationale Congres voor Kerkmuziek, op 13 juli in 's-Hertogenbosch, zingt het koor de Nederlandse première van Stravinsky's 'Cantata' (1952).
1954
Het Nederlands Kamerkoor treedt voortaan ook op als operakoor in producties van het Holland Festival. Dirigent is Carlo Maria Giulini.
1957
Het koor krijgt door Walter Legge een platencontract aangeboden van de Amerikaanse Columbia Gramophone Company.
1965
De subsidie die het Nederlands Kamerkoor van overheidswege ontvangt wordt structureel. Het koor geeft de eerste Nederlandse uitvoering van het 'Canticum sacrum ad honorem Sancti Marci Nominis' (1955) van Igor Stravinsky samen met solisten en het Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink.
1966
Het Nederlands Kamerkoor en het Nederlands Operakoor werken voortaan samen onder de naam Nederlands Filharmonisch Koor. Bekend wordt deze samenwerking door de jaarlijkse uitvoering op 4 mei van 'Bericht aan de levenden' van Hans Henkemans (1965).
1972
Felix de Nobel neemt op 1 september afscheid van het koor. Hans van den Hombergh volgt hem op en verjongt het koor.
1974
Op 1 maart geeft het koor met Hans van den Hombergh de première van 'The Fall' (1960) van Peter Schat en de Nederlandse première van 'Christian Wolff in Cambridge' (1963) en 'Chorus and Instruments II' (1967), beide van Morton Feldman. Samen met Concentus Musicus Wien voert het koor onder leiding van Nikolaus Harnoncourt Monteverdi's 'Mariavespers' uit.
1975
Hans van den Hombergh legt het dirigeerstokje neer. Het koor werkt met gastdirigenten verder. Het Nederlands Kamerkoor werkt mee aan de uitvoering van Bachs 'Johannes-Passion' met het Concertgebouworkest en Nikolaus Harnoncourt in Amsterdam.
1977
Kerry Woodward wordt de nieuwe vaste dirigent en artistiek leider. Met hem komt veel Engels repertoire op de lessenaars te staan. Op 19 juni geeft het koor onder de nieuwe dirigent de première van Robert Heppeners 'Nachklänge' (1977).
1981
Het Nederlands Kamerkoor brengt tijdens het Holland Festival een 'Hommage aan Rudolf Escher' die in 1980 is overleden.
1982
Eric Ericson leidt het koor tijdens het Holland Festival in twee uitvoeringen van 'Lamentatio Jeremiae Prophetae' (1942) van Ernst Krenek. Tijdens de Gaudeaumus Muziekweek brengt het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Marinus Voorberg de Nederlandse première van 'Car nos vignes sont en fleur' (1981) van Ton de Leeuw.
1984
De Vlaamse dirigent Paul Van Nevel maakt zijn debuut bij het koor en zal een graag geziene gast worden voor het vertolken van oude polyfone muziek.
1985
Op 20 december geeft het Nederlands Kamerkoor in de Oud-Katholieke Kerk te Den Haag de eerste uitvoering van 'Adem' (1984) van Peter Schat.
1986
Het koor geeft de eerste integrale opvoering van Philip Glass' 'The CIVIL WarS' (1984). Het Nederlands Kamerkoor verzorgt het Koninginnedagconcert in de Balzaal van Paleis Noordeinde in Den Haag. Het is de laatste gastdirectie van Hans van den Hombergh.
1987 - 1988
Uwe Gronostay wordt chef-dirigent en artistiek leider van het Nederlands Kamerkoor. Het accent komt op laatromantische koormuziek te liggen. Onder leiding van Ton Koopman maakt het koor een cd-opname van de zes 'Motetten' van Bach die regelmatig op concerten terugkeren. Het koor bestaat 50 jaar en viert dit met een jubileumconcert samen met La Petite Bande en Sigiswald Kuijken. De vriendenvereniging Cantus Nobilitas wordt opgericht.
1990
Het Nederlands Kamerkoor vraagt Robert Heppener een stuk te schrijven. Dit wordt 'Bruchstücke eines alten Textes' (1990) en Louis Andriessen draagt zijn 'Flora Tristan' (1990) op aan het kamerkoor.
1993
Op 27 mei verzorgt het koor met Uwe Gronostay in Parijs de wereldpremière van het 'Requiem' (1868) van Daniël de Lange. Tijdens het Holland Festival geeft het koor met het Schönberg Ensemble en Reinbert de Leeuw de wereldpremière van 'Jetzt immer Schnee …' (1993) van Sofia Gubaidulina.
1995
Het Nederlands Kamerkoor ontvangt de Prijs Nederlandse Koormuziek en de cd met het 'Requiem' van Daniël de Lange krijgt een Edison.
1997 - 1998
Het Nederlands Kamerkoor werkt in het kader van 50 jaar Holland Festival mee aan een uitvoering van 'Aus Deutschland' (1981) van Mauricio Kagel. De Deen Ivar Munk volgt als eerste niet-dirigerende artistiek leider Uwe Gronostay op en de Est Tŏnu Kaljuste wordt de nieuwe chef-dirigent. Het koor zet zich in voor eigentijdse muziek uit Oost- en Noord-Europa.
2001
Samen met het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Simon Rattle gaat het Nederlands Kamerkoor op tournee met Joseph Haydns 'Die Jahreszeiten' (1801).
2002
Op 14 november vindt in de Doelen te Rotterdam de première plaats van de aan het Nederlands Kamerkoor opgedragen complete cyclus 'Harmony of the Spheres' (2002) van Joep Franssens. Stephen Layton wordt chef-dirigent en de programmering schuift op richting Engelse muziek.
2005 - 2006
In januari gaat in première 'Close to you', een avondvullend semi-scenisch programma met liederen van Burt Bacharach, bewerkt voor a cappella koor en instrumentaal combo door Bob Zimmerman. Peter Dijkstra wordt vaste gastdirigent en Klaas Stok koorleider. Paul Van Nevel wordt benoemd tot ere-gastdirigent. Het Nederlands kamerkoor maakt samen met Cappella Amsterdam deel uit van het Europese netwerk voor professionele kamerkoren Tenso.
2007 - 2008
Tijdens de Tenso Days in Parijs brengt het Nederlands Kamerkoor de wereldpremière van de in opdracht gecomponeerde 'Mallarmé liederen' van Peter-Jan Wagemans. Het koor krijgt dit seizoen een eigen concertserie in het Concertgebouw van Amsterdam.
2009
In juni werkt het Nederlands Kamerkoor mee aan opvoeringen van de opera 'Aquarius' van de Belgische componist Karel Goeyvaerts in Antwerpen en Amsterdam. Het koor organiseert samen met Cappella Amsterdam de Tenso Days 2009 in het Muziekgebouw aan 't IJ.
2010
In november viert het Nederlands Kamerkoor zijn 25-jarige samenwerking met dirigent Paul Van Nevel met het programma 'Het verloren land van Henegouwen'.
2011
Met ingang van het nieuwe seizoen is Risto Joost uit Estland de nieuwe chef-dirigent.
2012
Het Nederlands Kamerkoor bestaat 75 jaar. Dit wordt gevierd met een Jubileum Treinreis. Onder het motto ‘zingen doe je samen’ reist het koor per trein in 75 uur door Nederland en zingt op ieder station met lokale koren. In oktober volgt het Jubileumweekend in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.
2013
Het Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw voeren op 8 november in de Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch de wereldpremière uit van Bosch Requiem. Robert Zuidam heeft het stuk geschreven in opdracht van stichting Jheronimus Bosch 500.
2015
Het koor maakt bekend te gaan verhuizen van Amsterdam naar Utrecht. Per 1 augustus is Peter Dijkstra de nieuwe chef-dirigent. In de zomer is het Nederlands Kamerkoor 'special guest' tijdens Europa Cantat, het grootste korenfestival van Europa.
Discografie Nederlands Kamerkoor
Albums | Singles | Compilaties | Overig | Gastbijdragen
French Choral Music
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2002 |
Label | Globe Records, GLO 5215 |
dirigent | Ed Spanjaard |
Milhaud - Choral Works
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2004 |
Label | Globe Records, GLO 5206 |
Bijzonderheden | dirigent Stephen Layton |
Mirabile Mysterium - Christmas Music through the ages
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2004 |
Label | Challenge Classics, CC72135 |
Bijzonderheden | dirigent Paul Van Nevel |
Penderecki - Miserere
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2004 |
Label | Globe Records, GLO 5207 |
Bijzonderheden | dirigent Toňu Kaljuste |
French Choral Music 2
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2007 |
Label | Globe Records, GLO 5216 |
muzikant | Amsterdam Sinfonietta |
Bijzonderheden | dirigent Toňu Kaljuste |
Martinu - Choral Works
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2007 |
Label | Globe Records, GLO 5208 |
Bijzonderheden | dirigent Stephen Layton |
Bach - Motets BWV 225-230
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | Compilatie-2CD, 2008 |
Label | Channel Classics, CCS SA 27108 |
dirigent | Peter Dijkstra (3) |
French Choral Music 3
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2009 |
Label | Globe Records, GLO 5229 |
Bijzonderheden | dirigent Roland Hayrabedian |
Alessandro Scarlatti - Vespro della Beata Vergine
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2010 |
Label | ATMA Classique, ACD 2 2533 |
dirigent | Harry van der Kamp |
muzikant | Menno van Delft |
Bijzonderheden | met violist Roberto Fernández de Larrinoa |
Pärt - Palestrina
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2011 |
Label | Globe Records, GLO 5240 |
Bijzonderheden | dirigent Risto Joost |
Leve de koning! - De muziek van de inhuldigingsceremonie van koning Willem-Alexander 30 april 2013
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2013 |
Label | Universal, 002894810379 |
Händel: Israel in Egypt
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | Album, 2014 |
Label | Etcetera |
Bijzonderheden | Händel's oratorium Israel in Egypt, door het Nederlands Kamerkoor en het Franse ensemble Le Concert Lorrain o.l.v. Roy Goodman. |
Louis Andriessen - De Tijd
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 1993 |
Label | Nonesuch, 7559-792912 |
muzikant | Asko|Schönberg |
muzikant | Nederlands Kamerkoor |
muzikant | Slagwerk Den Haag |
dirigent | Reinbert de Leeuw |
Rudolf Jansen - The choruses
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 1993 |
Label | Globe, GLO 5105 |
gastmuzikant | Nederlands Kamerkoor |
Louis Andriessen - De Materie
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | 2CD, 1997 |
Label | Nonesuch, 75559-79367-2 |
muzikant | Nederlands Kamerkoor |
dirigent | Reinbert de Leeuw |
muzikant | Asko|Schönberg |
Robert Heppener - Robert Heppener - Netherlands Chamber Choir
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 1999 |
Label | Composers' Voice, Jubilee CVCD 78 |
muzikant | Nederlands Kamerkoor |
Bijzonderheden | met Canti carnascialeschi, Del iubilo del core che esce in voce, Nachklänge, Bruchstücke eines alten Textes. Edison 2000 |
Ton de Leeuw - Choral Works
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2000 |
Label | NM Classics, 92102 |
muzikant | Nederlands Kamerkoor |
dirigent | Ed Spanjaard |
Bijzonderheden | Prière, A cette heure du jour, Cloudy Forms, Car nos vignes sont en fleur, Transparance (Edison Award) |
Joep Franssens - Harmony of the Spheres
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2004 |
Label | Composers' Voice, CV 133 |
muzikant | Nederlands Kamerkoor |
Bijzonderheden | met het Tallinn Chamber Orchestra o.l.v. Tõnu Kaljuste. Klassieke Top Tien van januari 2004 |
Joep Franssens - Works for Orchestra & Choir
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2008 |
Label | Etcetera, KTC 1321 |
muzikant | Nederlands Kamerkoor |
muzikant | Radio Filharmonisch Orkest |
Bijzonderheden | Roaring Rotterdam, Magnificat, Harmony of the Spheres, deel 1 |
Bram Stadhouders & Netherlands Chamber Choir - Henosis
Act | Nederlands Kamerkoor |
Type en jaar | CD, 2013 |
Label | GP Music |
(onbekend) | Nederlands Kamerkoor |
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Audio/Video Nederlands Kamerkoor
