Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NEDERLANDS SYMFONIE ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

nederlands symfonie orkest

Periode

1933 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Orkest van het Oosten

Nederlands Symfonie Orkest

Het Nederlands Symfonie Orkest (Orkest van het Oosten) is het symfonieorkest in de provincie Overijssel. De wortels gaan terug tot 1933 met de oprichting van het Twents Kamerorkest. Het orkest heeft zijn thuisbasis in het Nationaal Muziekkwartier in Enschede. Het concentreert zijn series in Enschede, Hengelo, Zwolle en Deventer. Daarnaast ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jan Willem de Vriend   dirigent

Genoemd in de biografie van

1996   Jaap Van Zweden
2000   Jaap Van Zweden
2001   Hannes Minnaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nederlands Symfonie Orkest

Het Nederlands Symfonie Orkest (Orkest van het Oosten) is het symfonieorkest in de provincie Overijssel. De wortels gaan terug tot 1933 met de oprichting van het Twents Kamerorkest. Het orkest heeft zijn thuisbasis in het Nationaal Muziekkwartier in Enschede. Het concentreert zijn series in Enschede, Hengelo, Zwolle en Deventer. Daarnaast treedt het orkest aan in producties van de Nationale Reisopera en begeleidt het Overijsselse koren. Het Nederlands Symfonie Orkest speelt ook geregeld in de Randstad. Buitenlandse tournees maakt het orkest onder de naam The Netherlands Symphony Orchestra. Tot de dirigenten die het orkest hebben geleid behoren Gabriele Bellini, Alun Francis, Roberto Benzi, Hans Vonk, Edo de Waart en Jaap van Zweden. Het orkest speelt met grote solisten, onder wie Gidon Kremer, Natalia Gutman, Heinrich Schiff, Jean-Yves Thibaudet en Charlotte Margiono.

1933 - 1947

Klaas de Rook richt het Twents Kamerorkest op. In 1947 zet het zijn activiteiten voort als Twents Philharmonisch Orkest.

1951 - 1971

Het Twents Philharmonisch Orkest wordt geprofessionaliseerd en krijgt de naam Overijssels Philharmonisch Orkest. De eerste chef-dirigent is Yvon Baarspul. Hij wordt in 1960 opgevolgd door Jan Brussen. Er groeit een nauwe samenwerking met het in 1955 opgerichte gezelschap Opera Forum.

1972 - 1982

Jan Willem Loot treedt aan als directeur. Hij trekt gastdirigenten aan als André Vandernoot, Libor Pesek en de jonge Nederlanders Hans Vonk en Lucas Vis.

Hans Vonk

1983 - 1992

Het Overijssels Philharmonisch Orkest fuseert met Opera Forum tot Opera Forum Filharmonisch. Elyakum Shapirra wordt de eerste chef-dirigent van het nieuwe gezelschap. In 1988 wordt het Muziekcentrum Enschede geopend, de nieuwe thuisbasis.

1993 - 1994

Opera Forum Filharmonisch wordt gesplitst. Het orkest gaat vanaf 1994 verder als Orkest van het Oosten, onder leiding van chef-dirigent Gabriele Bellini. Voor de operataken wordt de Nationale Reisopera opgericht.

1995 - 2005

Jaap van Zweden wordt aangesteld als vaste gastdirigent. Korte tijd later tekent hij een contract als chef-dirigent voor de periode 1997-2000. Van Zweden begint aan een Mahlercyclus en maakt met het orkest onder meer een tournee naar de Verenigde Staten. In 2000 stapt hij over naar het Residentie Orkest. Als vaste dirigent blijft Jaap van Zweden tot 2005 aan het Orkest van het Oosten verbonden.

2006 - 2007

Jan Willem de Vriend treedt aan als chef-dirigent. Het Orkest van het Oosten begint aan een Beethovencyclus die op cd wordt uitgebracht door het Nederlandse label Challenge Classics. De blazers maken deels gebruik van historische instrumenten. Voor het Duitse label CPO neemt het Orkest van het Oosten met dirigent David Porcelijn cd's op met werk van de Nederlandse componisten Julius Röntgen, Jan van Gilse en Hendrik Andriessen.

Jan Willem de Vriend

2008

Het Orkest van het Oosten neemt zijn intrek in het Nationaal Muziekkwartier, een samenwerking met de Stadsschouwburg, Muziekcentrum Enschede, poppodium Atak, de Nationale Reisopera, ArtEZ Conservatorium en De Muziekschool Twente. Bij de opening in november begeleidt het orkest de wereldpremière van Willem Jeths' opera 'Hôtel de Pékin'.

2009

Met het Orkest van het Oosten in de orkestbak begint de Nationale Reisopera aan Richard Wagners vierluik 'Der Ring des Nibelungen'.

2010

Op Challenge Classics verschijnen de vioolconcerten van Niccolò Paganini, met als solist Rudolf Koelman. Deze cd wint de Edison Klassiek Luister Publieksprijs 2010. De opname van Ludwig van Beethovens Vierde en Zesde symfonie is genomineerd voor de International Classical Music Award 2011.

2011

Vanaf oktober heet het orkest Nederlands Symfonie Orkest. De naam Orkest van het Oosten blijft als ondertitel bestaan. Met deze nieuwe naam wil het orkest duidelijk maken dat het niet alleen regionaal georiënteerd is.

2013

Het album Evensong is een samenwerking van trompettist Eric Vloeimans met het Nederlands Symfonie Orkest onder leiding van Jurjen Hempel.

Eric Vloeimans

2014

Met ingang van het seizoen 2014-2015 gebruikt het Nederlands Symfonie Orkest binnen Nederland de naam HET Symfonieorkest. HET is niet alleen een lidwoord, maar verwijst ook naar de marketingbegrippen Herkenbaar Eigentijds Toekomstgericht.

Discografie Nederlands Symfonie Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nederlands Symfonie Orkest

Audio/Video Nederlands Symfonie Orkest

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer