Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NEGATIV

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Negativ

Periode

1982 - heden

Genre

hiphop, Nederhop, Nederlandstalig, rap, rap, tekstschrijver

Pseudoniemen

Negativ

Negativ

Negativ is een Nederlandstalige rapper uit Amsterdam-Oost die landelijk doorbreekt met zijn debuutalbum Negativitijdperk en zijn hoofdrol in de speelfilm Bolletjes Blues. De grappige rapper is regelmatig te zien in Nederlandse televisieprogramma’s en speelfilms.
Volledige biografie...

Instrumenten

rap, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1996   THC
1997   D-Men
2003   Lange Frans & Baas B
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Negativ

Negativ is een Nederlandstalige rapper uit Amsterdam-Oost die landelijk doorbreekt met zijn debuutalbum Negativitijdperk en zijn hoofdrol in de speelfilm Bolletjes Blues. De grappige rapper is regelmatig te zien in Nederlandse televisieprogramma’s en speelfilms.

In bezetting van

D-Men   rap

1982 - 2003

Negativ (Maurits Delchot) wordt geboren in het Burgerziekenhuis te Amsterdam-Oost. Hij groeit op in de Transvaalbuurt, zit op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen en gaat daarna naar het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO). Hij hangt regelmatig met vrienden rond op het Krugerplein en lijkt op te groeien voor galg en rad - vechtend, stelend en dealend. Dankzij zijn neven komt Negativ in aanraking met de hiphop van 2Pac, The Notorious B.I.G. en Eminem. In die laatste vindt hij een zielsverwant en hij begint zijn eigen raps te schrijven. Samen met enkele vrienden start hij de rapgroep Rhymes Connekt. Samen met zijn bandlid Nally neemt hij vervolgens voor het label MasterMind Entertainment enkele tracks op onder de naam H.S.S. (Hinderlijke Straat Schoften). Negativ doet wekelijks succesvol mee aan battles bij The Comedy Lounge. Tijdens de Live On The Low-avonden in de Amsterdamse Winston ontmoet hij Lange Frans en wordt de rapper onderdeel van het hiphopcollectief D-Men.

D-Men

2004 - 2005

Negativ is te horen op het album De Gastenlijst, de in de hiphopunderground populaire mixtapes Straatremixes deel 1, 2 en 3 en de single Mijn Feestje. Op Juize FM heeft Negativ elke vrijdagavond zijn eigen programma dat hij presenteert samen met zijn maatjes Adam en Kimo.

2006

Samen met Kimo speelt hij een belangrijke rol in de speelfilm Bolletjes Blues (23 maart), waarin ook SugaCane, Raymzter, Derenzo, Berget Lewis, Mark Dakriet en volkszanger Peter Beense te zien zijn. Een week na de première van de film ligt Negativs debuutalbum Negativitijdperk in de winkels. Op de door Georgio Tuinfort (Re-Play, Brace, Raymzter) geproduceerde plaat verwerkt de rapper zijn roerige verleden. Negativ speelt een rol in de bloederige horrorfilm Complexx over zes computerspelfanaten die het op een verlaten amusementspark moeten opnemen tegen een psychopaat. Samen met volkszanger Peter Beense maakt Negativ een hiphopversie van Ze Zeggen, oorspronkelijk bekend geworden in de versie van Manke Nelis.

Berget Lewis Manke Nelis Mark Dakriet Peter Beense Raymzter

2008

Negativ is vanaf 30 december samen met onder anderen vocalisten Caprice en Senna en de rappers Salah Edin en GMB te zien in de negendelige televisieserie FLOW. De muzikale jeugdserie is een samenwerking tussen platenmaatschappij Top Notch, de NPS en film- en televisieproductiebedrijf Pupkin Film. Speciaal voor de serie wordt een videoclip gemaakt bij Edins track Nix Mee Te Maken. Eind september verschijnt via de radiozender Juize.FM de mixtape Hinderlijk met daarop onder meer de single Money Money Buit Buit. Negativ speelt de rol van Terrence in de speelfilm Skin (regie: Hanro Smitsman, hoofdrol: Robert de Hoog). Het verhaal van de film is losjes gebaseerd op de jongen die in 1983 Kerwin Duinmeijer vermoordde.

Salah Edin

2009 - 2010

In 2009 brengt Negativ de single Skud Skuddem met bijdragen van Yes-R, Ali B en Sjaak. Hij start zijn eigen platenlabel Nindo en brengt daarop ook muziek uit van rapper Keizer. De rapper is te zien in de speelfilms Gangsterboys (Paul Ruven, 2010). Hij brengt zijn tweede mixtape Hinderlijker uit op zijn eigen label.

Yes-R

2011

In 2011 doet Negativ mee aan het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren waar hij wordt gekoppeld aan tekstschrijver Stef Bos. Negativ maakt een persoonlijke bewerking van Bos’ klassieker Papa waarin hij samen met Ali B vertelt over hoe het is om zonder vader op te groeien en zelf vader te zijn. Ook doet hij mee aan het spelprogramma Fort Boyard.

Ali B Stef Bos

2012 - 2013

Negativ is veel op de Nederlandse televisie en het witte doek te zien. Hij speelt de broer van Rowanda in de film Alleen Maar Nette Mensen (Lodewijk Crijns, 2012) , een overvaller in Oom Henk (Egbert van Strijen, 2012) en is de verteller in At Your School (2012), een speelfilm van Dick van den Heuvel over een gijzeling op een middelbare school. Ook doet hij mee aan de televisieprogramma’s Rappers In De Sneeuw en De Invasie, een programma waarin hij samen met andere rappers een typisch Nederlands dorp bezoekt.

Discografie Negativ

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Negativ

Audio/Video Negativ

Video Negativ

Tantoe Hard - Negativ
Tantoe Hard - Negativ
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Tantoe Hard - Negativ

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer