Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NERVE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1992 - 1996

Genre

industrial

Nerve

Vanuit Friesland opererend duo dat als een van de weinige Nederlandse industriële metal-acts internationaal succesvol is.
Volledige biografie...

Bezetting

Tom Holkenborg   gitaar, producer, toetsinstrumenten, zang
Phil Mills   gitaar, producer, zang

Genoemd in de biografie van

1990   Metropole Orkest
1992   Dandruff!!
1992   Kong
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nerve

Vanuit Friesland opererend duo dat als een van de weinige Nederlandse industriële metal-acts internationaal succesvol is.

1988

Tom Holkenborg wordt drummer van de Friese groep Weekend at Waikiki die net daarvoor haar laatste album heeft uitgebracht. Hij werkt daarnaast in een muziekwinkel en bouwt samen met de band een eigen studio. Hij reist mee tijdens de Wolga-tournee door de Sovjet Unie. Na drie jaar verlaat Holkenborg de band.

Weekend at Waikiki

1992

Holkenborg duikt vervolgens op in Mambo Jambo, een band die voor elk instrument een dubbele bezetting kent. Dit avontuur is van korte duur. Met de Engelsman Phil Mills, zet Holkenborg in 1992 een demo in elkaar onder de naam Nerve. Live spelen de muzikanten gitaar terwijl een tape meedraait waarop de begeleiding staat.

Mambo Jambo

1993

Het derde optreden van het duo tijdens het Noorderslagfestival betekent de doorbraak van Nerve’s industriële metal. Binnen een half jaar speelt Nerve op alle grote festivals in Europa en krijgt de band waardering van buitenlandse genregenoten zoals Front 242 en Nine Inch Nails. Van de laatstgenoemde band krijgt Nerve zelfs het aanbod om voor hun label TVT in Amerika opnames te maken, wat wegens budgetproblemen niet doorgaat. De eerste cd Cancer Of Choice wordt lovend ontvangen, hoewel de band achteraf ontevreden is over de productie van Paul Kendall. De Britse producer is door de platenmaatschappij ingehuurd omdat men niet gelooft dat Holkenborg de productie zelf aankan.

Paul Kendall

1994

Dat Tom Holkenborg wel degelijk productietalent heeft bewijst hij met zijn werk voor onder andere Kong, Cooper, Deinum, Dandruff!!, The Gathering en zijn oude band Weekend At Waikiki.

Cooper Dandruff!! Kong The Gathering Weekend at Waikiki

1995

De opnames beginnen voor de tweede en laatste Nerve-cd Blood & Gold. Tot Holkenborgs verrassing gaat Rage Against The Machine-producer Randall Wine in op het verzoek om het album te produceren. De cd wordt in de Telesound-studio te Leeuwarden opgenomen en komt in de zomer uit.

Randall Wine

1996

Twee nummers van Nerve worden voor het Metropole Orkest gearrangeerd voor het project With A Little Help From My Friends. Holkenborg en Mills zingen de nummers live mee tijdens een opvoering in Paradiso die door de NPS-televisie wordt opgenomen. Door muzikale meningsverschillen gaat het duo uiteindelijk uit elkaar. Holkenborg houdt zich bezig met solo-projecten waaronder het succesvolle Junkie XL.

Junkie XL

1998

Mills maakt arrangementen voor de opening van het popfestival Frozen Sun dat in juni te Leeuwarden plaatsvindt in het kader van de manifestatie Fryslân 500. De muziek wordt uitgevoerd door vier Friese bands en het Frysk Jeugdorkest. Het Nationaal Pop Instituut vraagt hem de produktie te verzorgen van de cd Origin, de derde cd van het Unsigned projekt. De groepen combineren wereldmuziek met dance. Mills zet er ook een eigen bijdrage op onder de naam Project Entropy.

2008

Phil Mills brengt samen met Joost Brouwer onder de naam Tickets Go Past het experimentele popalbum Twelve Songs About Numbers uit.

Tickets Go Past

Discografie Nerve

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Nerve

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer