Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NICK & SIMON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Fier

Periode

2005 - heden

Genre

100% NL Awards, Buma NL Award, Edison, Gouden Harp, Nederlandstalig, pop, Zilveren Harp

Online

Officiële website

Nick & Simon

Nick & Simon is een Volendams duo dat met hun Nederlandstalige popliedjes in korte tijd erg popualir wordt. Hun titelloze debuutalbum verschijnt in mei 2006.
Volledige biografie...

Bezetting

Simon Keizer   componist, tekstschrijver, zang
Nick Schilder   componist, gitaar, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1985   Pearl Jozefzoon
1998   Edwin van Hoevelaak
2005   Jan Smit
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

2-2-22, Theater de Purmaryn, Purmerend
3-2-22, Theater aan de Schie, Schiedam
4-2-22, De Meenthe, Steenwijk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nick & Simon

Nick & Simon is een Volendams duo dat met hun Nederlandstalige popliedjes in korte tijd erg popualir wordt. Hun titelloze debuutalbum verschijnt in mei 2006.

2000 - 2005

Nick Schilder (6 november 1983) start op achtjarige leeftijd met gitaarspelen. Op zijn zeventiende studeert hij voor een kerstviering van de vierde klas van het VWO thuis in Volendam een Engelstalig duet in samen met klasgenoot Simon Keizer (16 mei 1984). Hun stemmen passen goed bij elkaar en meerdere optredens in het dorp volgen, met naast eigen repertoire ook liedjes van onder meer Simon & Garfunkel. Simon schrijft daarnaast samen met zijn maatje Jan Smit mee aan liedjes voor het album JanSmit.com. Als boezemvriend van Smit is Simon vanaf maart 2005 wekelijks te zien in Jan Smits reality soap bij de TROS. Tijdens concerten van Jan Smit verzorgt hij achtergrondzang. Nick doet mee aan de tweede editie van Idols en eindigt op de elfde plaats. Zijn deelname levert contact op met de Volendamse manager Jaap Buijs en een contract bij Artist & Company, dezelfde platenmaatschappij als Jan Smit. Met producers Edwin van Hoevelaak en Gordon Groothedde werken Nick & Simon aan Nederlandstalige nummers.

Gordon Groothedde Jan Smit

2006

Nick & Simon De debuutsingle Steeds Weer wordt direct opgepikt door de Nederlandse radiozenders en belandt in de tipparade van de Top 40. Het duo maakt het televisiedebuut in het programma van Paul de Leeuw. Daarna groeit de fanschare in rap tempo. Op 12 mei verschijnt het titelloze debuutalbum. De cd komt op de tiende plaats binnen in de Mega Album Top 100. De single Verloren bevat als extra akoestische versies van het titelnummer, De Stad Amsterdam (Jacques Brel) en Warme Winter. Van de ongeveer 140 optredens dit jaar zijn er tien in het voorprogramma tijdens Jan Smits tournee. Het album Nick & Simon krijgt een Originele Rembrandt, een prijs van Stichting Nederlandse Muziek voor albums die zich onderscheiden door oorspronkelijke Nederlandse composities en/of teksten.

Paul de Leeuw

2007

Nick & Simon winnen een Zilveren Harp, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovende scheppende en/of uitvoerende kunstenaars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse muziek. De prijs wordt 5 februari uitgereikt tijdens het Harpen Gala 2007 in Spant! te Bussum. Herwinnen, de vierde officiële single van het debuutalbum, verschijnt op 9 februari. Het duo is ook populair in Suriname. De single Steeds Weer behaalt er de eerste plaats van de hitparade. Op 4 mei doen Nick & Simon een uitverkocht optreden in Paramaribo, een week later gevolgd door een optreden op Curaçao. De single Kijk Omhoog is de voorloper van het tweede album Vandaag dat eind september uitkomt. De cd komt binnen op de eerste plaats van de Mega Album Top 100. Het debuutalbum haalt ondertussen de platinastatus met ruim 70.000 verkochte exemplaren. In oktober winnen Nick & Simon als eerste de TMF Borsato Award, een nieuwe prijs voor veelbelovend jong talent. Stichting Nederlandse Muziek beloont het album Vandaag met een Rembrandt. De single Pak Maar M'n Hand komt van niets binnen op de eerste plaats van de Mega Top 100. Het nummer is titeltrack van de speelfilm De Scheepsjongens Van Bontekoe die eind november in première gaat. Vanaf 25 november zendt de TROS een achtdelige reality soap uit over het duo.

Marco Borsato

2008

Voor de single Rosanne wordt in Florence een videoclip opgenomen. Vanaf mei gaat het duo twee maanden lang op theatertournee. Alle optredens zijn uitverkocht. De zomersingle Hoe Lang? bevat naast het titelnummer onder meer covers van Simon & Garfunkel en solotracks van zowel Nick (She's Always A Woman) als Simon (Still Searching). Samen met muzikale vrienden Jan Smit en 3js maken Nick & Simon met een boot een tournee langs de Spaanse Costa's. Hun belevenissen onderweg zijn te volgen in de televisieserie Jan Smit, De Zomer Voorbij. Voor de single Rosanne wordt in Florence een videoclip opgenomen. Vanaf mei gaat het duo twee maanden lang op theatertournee. Alle optredens zijn uitverkocht. De dvd Altijd Dichtbij - Live In Concert bevat een registratie van het optreden op 8 juli aan het eind van de Altijd Dichtbij theatertour, opgenomen in het openluchttheater Caprera te Bloemendaal. De dvd komt direct binnen op de eerste plaats van de DVD Music Top 30. Het duo bereidt zich voor op de tweede theatertournee die onder de naam Overal vanaf februari 2009 van start gaat.

2009

Het album Luister bereikt in februari op de dag van de release al de gouden status, wat betekent dat er in de voorverkoop meer dan dertigduizend exemplaren zijn verkocht. Tijdens de opnamen van de videoclip bij de single De Dag Dat Alles Beter Is raken Nick & Simon op 26 maart in het Zuid-Spaanse Andalusië betrokken bij een auto-ongeval. Nick loopt een hersenschudding op waardoor het duo enkele weken niet kan optreden.

2010

Nick & Simon in 2010 De titeltrack van het album Door Jou komt in België uit als single en komt daar in de eerste week binnen op de veertiende plaats in de Ultra Top 50, de officiële Belgische hitlijst. Na het uitverkochte concert op 27 februari in Antwerpen doet het duo met liveband op 17 april een volgend Belgisch optreden in het Capitole te Gent. Vanaf 17 september is elke vrijdagavond de talentenjacht The Voice Of Holland te zien op RTL4. Nick & Simon maken onderdeel uit van het team coaches. Bijzonder aan het programma is dat de coaches/juryleden tijdens de audities met de rug naar de talenten toe zitten. Het vierde album Fier (oktober) opent met de single Een Nieuwe Dag. Fier is na één dag met een verkoop van 50.000 exemplaren al platina.

2011

Fier Onder de titel 4 x Fier! geven Nick & Simon, begeleid door een uitgebreide liveband, vier concerten waarbij het album Fier centraal staat: in Groningen en Antwerpen (februari) en Eindhoven en Rotterdam (Ahoy') (april). Tijdens het Buma Harpen Gala 2011, op 3 maart in Hilversum, krijgt het duo een Gouden Harp, de hoogste onderscheiding die door Buma Cultuur wordt uitgereikt aan muziekauteurs en artiesten die zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek. Op 13 april doen de Votown Allstars (Nick & Simon, Jan Smit en 3JS) mee een benefietconcert in de Amsterdam ArenA voor het een aardbeving getroffen Japan. In april komt de single Wijzer (Dan Je Was) binnen op de 45ste plaats van de Ultratip 50 in Vlaanderen. Voor omroep de Tros reist het duo naar de Verenigde Staten, voor optredens in onder meer Memphis, New Orleans en Nashville. Speciaal voor de reis hebben de muzikanten Engelse versies gemaakt van Pak Maar M'n Hand en De Dag Dat Alles Beter Is. Een verslag van het Amerikaanse avontuur is vanaf mei te zien in de docusoap The American Dream. De zomersingle van het duo verschijnt op 17 juni en heeft de toepasselijke titel Een Zomer Lang. Tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards, op 29 september in Hilversum, winnen Nick & Simon in de categorieën Beste Groep en Beste Single (voor Vlinders). Een paar dagen later ontvangen ze in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center tijdens Edison Pop 2011 de publieksprijs voor hun album Fier. Het televisieprogramma Nick & Simon The American Dream wordt genomineerd voor een TelevisierRing. Na Marco Borsato, Paul de Leeuw, Lionel Richie, Diana Ross en Sting zijn Nick & Simon de hoofdartiesten van de zesde editie van Symphonica In Rosso. In oktober treedt het duo vier keer op in het Arnhemse GelreDome met hun grootste hits, het veertigkoppige symfonische orkest van Guido's Orchestra en gastoptredens van Acda en de Munnik, Pearl Jozefzoon en 3JS. Begin december komt de cd met een registratie van de optredens direct binnen op de eerste plaats van de GFK Dutch Charts Album Top 100.

Guido's Orchestra

2012

Het eenmalige, binnen een half uur uitverkochte concert van Nick & Simon in Koninklijk Theater Carré op 19 september staat onder meer in het teken van hun vijfde album Sterker dat twee dagen na het optreden uitkomt. Tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards, 20 september in Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch, worden de muzikanten uitgeroepen tot Beste Groep. Ze onthullen op 14 november hun wassen evenbeelden in Madame Tussauds Amsterdam. Het duo gebruikt het moment voor de lancering voor Ze Lijkt Net Niet Op Jou, de derde single van hun vijfde studioalbum Sterker. Het album is al voor de release goud waard dankzij een voorverkoop van 25.000 exemplaren. Nick & Simon spelen een gastrol in de Sinterklaasfilm Video Van Sint met Wim Rijken in de rol als goedheiligman. Na drie seizoenen The Voice Of Holland stoppen Nick en Simon als coach in het tv-programma.

Wim Rijken

2013

Op 9 januari worden de 100% NL Awards 2012 uitgereikt door de commerciële radiozender 100% NL. Nick & Simon ontvangen voor Sterker een beeldje in de categorie Album Van Het Jaar. Tijdens Edison POP 2013, op 11 februari in de Amsterdamse Heineken Music Hall, winnen ze in de categorie Beste Album voor de cd Sterker. Het televisieprogramma Die Suid-Afrikaanse Droom dat vanaf begin mei door de Tros wordt uitgezonden is een vervolg op The American Dream uit 2011. Ditmaal reizen de twee muzikanten door Zuid-Afrika waar ze optreden in cafés en op festivals, musiceren met straatmuzikanten en werken met Afrikaanse producers. Het Zuid-Afrikaanse avontuur leidt ook tot de uitgave van een single in dat land. Wat Een Nag is een bewerking van Wat Een Nacht, vertaald en geproduceerd door de Zuid-Afrikaanse bassist Schalk Joubert en volledig in het Afrikaans opgenomen met zangeres Simangele Mashazi. In het najaar komt het duo met een kerstalbum. Op het voornamelijk Engelstalige album staat een duet van Nick met de Britse zangeres Katie Melua en een duet van Simon met de Belgische zangeres Barbara Dex.

2014

Er verschijnt een Best Of-album met maar liefst 100 tracks. Aan het eind van het jaar brengt het duo ook een nieuwe versie van het kerstalbum uit.

2015

De liedjes van het nieuwe album 'Open' vormen het uitgangspunt van een tentoonstelling in Museum De Fundatie in Zwolle. Acht beeldend kunstenaars lieten zich door de nummers inspireren.

2016

Simon brengt een soloalbum uit met de titel 'Ik & Simon' en maakt een tournee langs de Nederlandse theaters. Het duo is samen te zien in de televisieserie 'Nick & Simon, The Dream' waarin ze samen met Kees Tol een muzikale reis door Zweden maken.

Discografie Nick & Simon

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nick & Simon

Audio/Video Nick & Simon

Video Nick & Simon

Nick & Simon - Ze Lijkt N...
Nick & Simon - Ze Lijkt Net Niet Op Jou (Official Music Video) HQ
Nick en Simon Rosanne
Nick en Simon  Rosanne
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Nick & Simon - Ze Lijkt Net Niet Op Jou (Official Music Video) HQ

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer