Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NICK MACKENZIE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nick Mackenzie

Periode

1950 - heden

Genre

pop, zang

Nick Mackenzie

Uit Nederlands-Indië afkomstige zanger die, door toedoen van producer Jack de Nijs, in het midden van de jaren zeventig enkele grote hits scoort met goed in het gehoor liggende meezing-pop. Na 1974 verwatert zijn populariteit, hoewel hij in België en Duitsland een graag geziene gast blijft. In de jaren negentig ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1973   Jack Jersey
1980   John Spencer

Biografie Nick Mackenzie

Uit Nederlands-Indië afkomstige zanger die, door toedoen van producer Jack de Nijs, in het midden van de jaren zeventig enkele grote hits scoort met goed in het gehoor liggende meezing-pop. Na 1974 verwatert zijn populariteit, hoewel hij in België en Duitsland een graag geziene gast blijft. In de jaren negentig werkt hij aan een Nederlandse comeback.

1950

Op 2 maart wordt Nick van den Broeke geboren in Bandoeng op het eiland Java in Nederlands-Indië als zoon van een politie-agent. Aangezien zijn ouders niet met elkaar getrouwd zijn, krijgt Nick de achternaam van zijn moeder.

1958

Nick komt met zijn moeder en oma naar Nederland. Ze vestigen zich in het Brabantse Bergen Op Zoom.

1965 - 1969

Nick zet zijn eerste stappen op het muzikale pad in groepen als The Secrets en The Comets, coverbands die voornamelijk repertoire van The Beatles en Procol Harum ten gehore brengen.

1970

Samen met Lutje Leemans (gitaar) en Bobo James (drums) richt hij in Roosendaal de groep Road op. De groep komt onder contract te staan bij JR Productions, de productie-firma van, de eveneens uit Nederlands-Indië afkomstige Jack de Nijs (later bekend als Jack Jersey).

Jack de Nijs

1971

Road debuteert met de single Never Leave Me Lonely (een compositie van Jack de Nijs en Lutje Leemans). Het nummer bereikt de vijftiende plaats in de hitlijsten. De opvolger Sweet Little Sixteen flopt echter. De groep valt aan het eind van het jaar uiteen omdat er grote onenigheid ontstaat over de te varen muzikale koers.

Jack de Nijs

1973

Jack de Nijs neemt opnieuw contact op met Nick MacKenzie om een solo-carrière van de grond te krijgen. De Nijs is als producer al zeer succesvol geweest met Nederlandstalige acts als Leo den Hop (Antoinette), Tony Bass (Gina Lollobrigida), Sjakie Schram (Zuster O Zuster), Jan Boezeroen (De Fles) en Ria Valk (Met Iwan Op De Divan). Met Nick MacKenzie scoort De Nijs zijn eerste Engelstalige hits. De singles One Is One en Juanita bereiken beide de top tien.

Jack de Nijs Leo de Hop Ria Valk Sjakie Schram Tony Bass

1974

Nick Mackenzie De singles Peaches On A Tree, In Old Mexico en Hug Me brengen MacKenzie opnieuw hitsucces. Optredens verzorgt hij vooral in discotheken in België en Duitsland. In Nederland is hij vooral geliefd bij het single-kopend hitparadepubliek.

1975 - 1979

Na twee topjaren verdwijnt MacKenzie langzaam weer in de anonimiteit. De singles Please Let Me Come On Board, Tell The World en Lovely Lady Woman bereiken nog wel de tipparade maar daaropvolgende singles floppen volkomen.

1980 - 1982

Met de door Henk van Broekhoven geschreven compositie Hello Good Morning is MacKenzie na jaren weer terug in de hitparade. In Duitsland is hij nog steeds onverminderd populair. Zijn singles worden daar uitgebracht door Telefunken.

Henk Van Broekhoven

1995

Met het album The Best And More Today, een album met oude hits in een nieuw jasje gestoken, werkt MacKenzie aan een come-back. Op deze compilatie laat MacKenzie zich bijstaan door bekende namen als Ton Masseurs (ex-Tumbleweeds), Julia Lo'ko, Jan Hollestelle en Joost van Es.

Jan Hollestelle Joost van Es Ton Masseurs Tumbleweeds

1996

Het opnieuw uitgebrachte Hello Good Morning bereikt de tipparade, maar van een echt geslaagde comeback is geen sprake. Het gelijknamige album verkoopt nauwelijks. En ook de singles Long Distance Heartbreak en Lembo Tree doen hier te lande niets.

1997

De cd Saved By The Grace verschijnt bij Koch.

2013

In een interview op de website van Omroep Brabant kijkt Nick MacKenzie in november 2012 terug op zijn carrière. ‘Ik moest commercieel zijn en kon niet mijn eigen muziek maken. Nu doe ik dat wel. Die vrijheid die ik nu heb, is echt ongelooflijk. Ik ben niet meer gebonden aan contracten. De zanger maakt nog steeds muziek en zingt vooral popcountry.

Discografie Nick Mackenzie

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nick Mackenzie

Audio/Video Nick Mackenzie

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer