Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NICO BRANDSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1960 - heden

Genre

componist, componisten, draaitafels, orgel, producer, producers, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten, zang

Nico Brandsen

Nico Brandsen is een van de beste organisten van Nederland met als specialiteit de hammond-orgel. Hij speelt in verschillende bands en staat als sessiemuzikant op het podium met grote namen als Van Dik Hout, Ilse DeLange, Jan Akkerman, Marco Borsato en Kane. Brandsen is naast sessiemuzikant ook producer en componist ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, draaitafels, orgel, producer, toetsinstrumenten, zang

Biografie Nico Brandsen

Nico Brandsen is een van de beste organisten van Nederland met als specialiteit de hammond-orgel. Hij speelt in verschillende bands en staat als sessiemuzikant op het podium met grote namen als Van Dik Hout, Ilse DeLange, Jan Akkerman, Marco Borsato en Kane. Brandsen is naast sessiemuzikant ook producer en componist en schrijft muziek voor diverse tv-programma's.

In bezetting van

Bob Fosko   toetsinstrumenten
De Grote Muf   toetsinstrumenten
De Raskals   draaitafels, toetsinstrumenten
Fishpot   orgel
Ilse DeLange   orgel
In De Steen   orgel, toetsinstrumenten, zang
Jan Akkerman   orgel
Kane   toetsinstrumenten
KOR & de Amigo's  
Ma Rain   orgel, toetsinstrumenten
Maarten van Roozendaal   orgel
Marco Borsato   orgel
OLaBOLA   orgel
Ro & Paradise Funk   toetsinstrumenten
Ta'e Music   toetsinstrumenten
The Feel   orgel, toetsinstrumenten
The Official Tribute To The Blues Brothers   orgel

1960

Nico Brandsen wordt geboren op 7 augustus 1960 in de kaasstad Alkmaar.

1968 - 1972

In 1968 speelt hij in het Trompettenkorps Alkmaar. Op 12-jarige leeftijd krijgt hij orgelles.

1978 - 1981

De eerste serieuze band waar Nico Brandsen in gaat spelen is Ta'e Music. De organist is dan achttien jaar oud. Een aantal nummers van deze groep verschijnen in 1981 op de plaa tA Rits of Potential Hits uitgegeven door jongerencentrum BukBuk in Heiloo. In 1981 begint Brandsen met een studie Engels aan de Universiteit van Amsterdam.

Ta'e Music

1983 - 1984

Platenmaatschappij Red Bullet brengt in 1983 de single Nightdream uit. Brandsen groeit als muzikant, maar commercieel succes is voor Ta'e Music niet weggelegd. In 1983 houdt Brandsen het voor gezien en sluit zich aan bij de groep The Packman. In 1984 wordt in eigenbeheer de plaat De Vestibule uitgebracht. Een van zijn eerste opdrachten als sessiemuzikant is het meespelen op het nummer I Save The Day van Roberto Jacketti & The Scooters. De jonge popgroep scoort een grote hit met de single.

Roberto Jacketti & The Scooters

1985 - 1986

In 1985 studeert hij af, maar met zijn studie heeft hij verder geen plannen en Brandsen richt zich volledig op een carrière in de muziek. Naast The Packman gaat hij ook spelen in de groep One Fine Day. Van deze band verschijnt de single Standing In Your Shadow. In 1986 neemt hij afscheid van The Packman.

1987 - 1993

Ook One Fine Day is geen lang leven beschoren en houdt in 1987 op te bestaan. Eind jaren tachtig is De Grote Meneer Kaktus Show met Peter Jan Rens een populair tv-programma. In 1987 verschijnt er een album van het programma met gesproken tekst en verschillende liedjes. Nico Brandsen speelt orgel op de plaat. Na het mislukken van One Fine Day richt Brandsen de band The Feel op waarin hij veel ruimte reserveert voor zijn kenmerkende hammond-geluid. Het gelijknamige album verschijnt in 1991. Hij arrangeert en componeert alle nummers en is ook producer van het album. Begin jaren negentig komen er nog enkele singles uit van The Feel, maar Brandsen houdt er na zes jaar mee op.

The Feel

1994

In 1994 maakt hij deel uit van de gelegenheidsformatie In De Steen. De groep wordtopgericht door sessiemuzikanten. Angela Groothuizen trekt de theaters langs met het muziekprogramma Spelen. Nico Brandsen is de muzikaal leider van haar band. Hij is gastmuzikant op het gelijknamige debuut van Van Dik Hout.

Angela Groothuizen In De Steen Van Dik Hout

1995

Midden jaren negentig is Peter Jan Rens bij de VARA te zien met het tv-programma Doet-ie 't Of Doet-ie 't Niet? Brandsen componeert verschillende tunes voor de show. Daarnaast componeert hij de leader voor het tv-programma Geef Nooit Op en produceert hij de tunes voor de quiz Per Seconde Wijzer. Hij speelt mee op het album Als Geen Ander van Marco Borsato. Brandsen is niet alleen te horen op de plaat, maar is ook de toetsenist in zijn band.

Marco Borsato

1996

In 1996 verschijnt het gelijknamige debuutalbum van In De Steen. Hij speelt mee op het gelijknamige album van Angela Groothuizen die langs de theaters trekt met het programma Wegwijs In Ikea. Brandsen is wederom van de partij als muzikaal leider. Hij is er bij als Marco Borsato op Parkpop staat en doet een Europese tournee met Jan Akkerman. Brandsen is ook als gastmuzikant te horen op het album Focus In Time van de gitarist. In 1996 voegt hij zich bij de band Ro & Paradise Funk, opgericht door Ronald Krom. In deze funkband zitten verder drummer Martijn Bosman (Kane) en bassist Manuel Hugas, die dan ook in Candy Dulfer's Funky Stuff speelt. Met deze groep speelt Brandsen op Lowlands. De organist componeert liedjes voor het satirische programma Ik Zie Een Ster van Bavo Galema en voor de kinderserie Captain Cockpit. Daarnaast produceert hij verschillende tunes voor het programma Borreltijd van Tosca Niterink en Arjan Ederveen.

Candy Dulfer Jan Akkerman Kane Manuel Hugas Ro Krom Ro & Paradise Funk

1997

In 1997 is hij op tournee met Jan Akkerman en met de gitarist staat hij ook op Parkpop. Omdat Nico Brandsen een eigen studio heeft speelt hij een belangrijke rol bij het tot stand komen van het tweede album van Ro & Paradise Funk: Baby. Die plaat wordt positief ontvangen, maar door ziekte van Krom ligt de band een tijdje stil. In 1997 verschijnt Together Alone, het succesvolle debuut van Anouk. Brandsen speelt als sessiemuzikant mee op dit album. Daarnaast is hij te horen op 10.000 Clowns On A Rainy Day van Jan Akkerman en Kopstoot Van Een Vlinder van Van Dik Hout. Voor het satirisch tv-programma Aardige Mensen van Bavo Galema en Jeroen van Merwijk schrijft hij diverse muziekstukjes.

Anouk

1998

In 1998 verschijnt er nog een single van Ro & Paradise Funk, maar daarna is het gedaan met de groep. Door gezondheidsproblemen van Krom heeft de band geen toekomst meer. Nico Brandsen speelt mee op het debuut World Of Hurt van Ilse DeLange waarmee de zangeres een landelijk bekende zangeres wordt. Brandsen maakt deel uit van haar band en doet in het najaar een clubtour met DeLange. Hij doet verder ook een reeks optredens onder de naam A Tribute To Otis Redding en later A Tribute To Curtis Mayfield. Brandsen speelt met Van Dik Hout op Pinkpop en met Jan Akkerman is hij in de theaters te zien met de show Jan Akkerman Plays Focus. Daarnaast maakt hij deel uit van de gelegenheidsformatie De Raskals met zanger Bob Fosko (ex-Raggende Manne) en muzikanten van Ro & Paradise Funk in de gelederen. Met De Raskals maakt hij nog de single Je Staat In M'n Schaduw, maar daarna is de groep weer snel van het toneel verdwenen. Zijn orgelpartijen zijn te horen op de plaat De Bestemming van Marco Borsato.

Bob Fosko De Raskals Ilse DeLange

1999

In 1999 is Brandsen weer op verschillende grote festivals te zien. Met Ilse DeLange speelt hij op Noorderslag, Parkpop en Pinkpop en doet verschillende zalen aan met Jan Akkerman. Als sessiemuzikant doet hij mee op de albums Paradise In Distress van de Golden Earring en Wakker van Volumia!

Golden Earring Volumia!

2000

Ilse DeLange heeft meningsverschillen met haar band en om die reden stapt ook Nico Brandsen op. De Haagse rockgroep Kane debuteert in 2000 met het album As Long As You Want This en Brandsen is een van muzikanten die de plaat inspeelt. Met Kane staat hij op de Koninginnenach in Den Haag, Pinkpop en Parkpop. Met muzikanten als Bob Fosko, Martijn Bosman, Rudi de Graaff en zangeres Beatrice van der Poel (o.a. ex-Beeswamp, ex-Fish Hospital) speelt hij in de band De Grote Muf. Een hobbyband die levensliederen, maar ook rocknummers op het repertoire heeft staan. Brandsen speelt mee op de platen Luid En Duidelijk van Marco Borsato en Ik Jou & Jij Mij van Van Dik Hout.

De Grote Muf

2001

In de zomer van 2001 wordt tijdens een jamsessie OLaBOLA geboren. De oprichters Nico Brandsen en Ro Krom noemen de stijl van OLaBOLA breakbeatsoul. Daarnaast richt Brandsen de band Fishpot op. Een funkband met verder onder andere Ro Krom, Martijn Bosman en Rudi de Graaff. In 2001 verschijnt het album 14 Favorites From The Fishpot Café. Brandsen heeft vanwege zijn drukke agenda weinig tijd om veel te investeren in de band.

Fishpot OLaBOLA

2002

Met OLaBOLA staat hij in januari op Noorderslag. Voor de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezing vraagt de SP Nico Brandsen en Bob Fosko een lied te schrijven. Het duo componeert het nummer Een Mens Is Meer op tekst van schrijver Karel Glastra van Loon. Fosko en Brandsen produceren ook samen het nummer. Brandsen wint een Duiveltje. Deze prijs wordt in 2002 in het leven geroepen door het Nationaal Pop Instituut. Het zijn de muzikanten zelf die hun stem uitbrengen. Brandsen wordt door Kane als gastmuzikant gevraagd als de rockgroep twee keer in Ahoy' optreedt. In 2002 draait het theaterstukThe Officical Tribute To The Bluesbrothers met Bob Fosko en Frans van Deursen in de hoofdrollen. Brandsen heeft de muzikale leiding van een zeskoppige band.

2003

Met OLaBOLA wint hij in 2003 een Essent Award en in januari speelt hij met deze band wederom op Noorderslag. In de zomer doet hij met OLaBOLA een festivaltour en eind augustus treedt hij met de band op tijdens Lowands. Van de band verschijnt in eigen beheer het debuutalbum Breakbeat Soul Vol.1 en Pick-a-Finga Records brengt de single Problems uit. Met Kane speelt hij in de Pepsi Stage, Heineken Music Hall en de Amsterdam Arena. Ook duikt hij in 2003 weer in de theaters op met The Officical Tribute To The Bluesbrothers.

2004

Met Kane doet hij verschillende optredens in Duitsland en Engeland. De rockgroep brengt in mei de dubbel-cd en dvd February uit, opgenomen in 2003 in de Pepsi Stage. Zowel op de cd als op de dvd is Brandsen van de partij. In 2004 komt Marco Borsato met zijn nieuwe album Zien die op dvd wordt uitgebracht. Brandsen is niet te zien in de clips, maar speelt wel enkele partijen in. Met OLaBOLA doet hij een zomertournee, wat inhoudt dat hij voornamelijk op festivals speelt.

2005

In januari komt het bericht naar buiten dat OLaBOLA er meer ophoudt. Nico Brandsen en Ro Krom hebben ruzie en band is geschiedenis. In 2005 is zijn vizier voornamelijk gericht op Kane. Hij is dan wel officieel geen lid van de band, maar wordt wel voor elk optreden opgetrommeld. Naar aanleiding van de zeebeving in Azië vindt er op de Dam in Amsterdam een benefietconcert plaats. Verschillende artiesten, waaronder Dinand Woesthoff van Kane, geven acte de presance en Brandsen maakt deel uit van de begeleidingsband. Met Kane treedt hij op tijdens Pinkpop. In de zomer reist hij met een paar bevriende muzikanten af naar Chauffailles in Frankrijk om een album op te nemen met muzikale vrienden als Bob Fosko, Rudi de Graaff, Wouter Planteijdt (Sjako!) en Martijn Bosman. In 2006 verschijnt er een cd en dvd. Tijdens de Parade in Amsterdam treedt hij op met Bob Fosko, Maarten van Roozendaal en Pierre van Duyl (ex-Gorelev). In augustus staat hij met Kane op het Almere Strand. In december geeft Kane twee uitverkochte concerten in het Rotterdamse Ahoy'. Nico Brandsen is ook bij deze concerten aanwezig als gastmuzikant.

Sjako!

2006

De toetsenist speelt mee op A New Day, het debuutalbum van singer/songwriter Sonny Griffin.

2007

Brandsen is gastmuzikant op de cd Alles Waar Ik Nooit Aan Begon (februari) van Van Dik Hout. Hij zit in de begeleidingsband van singer/songwriter Marijn Wijnands die onder de naam Ma Rain in juni haar album Harbour uitbrengt en is ook te horen op het album Vrij! van cabaretier Jeroen van Merwijk.

Ma Rain Van Dik Hout

2008

Na de uitgave van Bob Fosko's album Een Gat In De Markt in januari speelt Brandsen vanaf 2 februari mee tijdens de theatertournee Fosko Fume Une Pipe. De première vindt plaats in de Kleine Komedie in Amsterdam op 5 februari. In de boerderijstudio van engineer Frans Hendriks produceert Nico Brandsen het dertien nummers tellende, Nederlandstalige album Melk En Honing (maart) van Angela Groothuizen.

Angela Groothuizen Bob Fosko

2009

Brandsen speelt in de zomer mee tijdens de opnamesessies in Brussel voor het album No Surrender van Kane. Van oktober tot en met december maakt hij deel uit van de begeleidingsband tijdens het theatertournee Maarten Van Roozendaal En Noem Het Maar Vrienden.

Maarten van Roozendaal

2011 - 2013

De toetsenist werkt met Angela Groothuizen aan haar album Ik Verdedig. In de periode januari 2012 tot half april 2012 begeleidt hij de zangeres tijdens de tournee Angela en de Optigan. Op de cd en tijdens de tournee voeren ze onder meer het lied Vinkeveen uit dat ze samen met tekstschrijver Jan Beuving hebben geschreven. In april wint Vinkeveen de Annie M.G. Schmidtprijs. De jury spreekt over een 'prachtige lied met een sterke melodie, een modern chanson met een schitterende tekst'. Brandsen werkt mee aan het album Turn van Street & Stone, het project van multi-instrumentalist Peter 'Street' van Straten.

Street & Stone

Discografie Nico Brandsen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nico Brandsen

Audio/Video Nico Brandsen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer