Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NICO HAAK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nico Haak

Periode

1939 - 1990

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

Pseudoniemen

Paniekzaaiers

Nico Haak

Nicolaas Olivier Haak, voormalig autospuiter uit Delft, weet in de jaren zeventig vele Nederlandstalige hits te scoren. Later gaat hij meer de kant op van de betere carnavalsmuziek. In de jaren tachtig komt Haak bij steeds wisselende platenmaatschappijen meestal niet verder dan de tipparade. Haak overlijdt op 13 november 1990.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Jan Eland  
Gerard Romeyn   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1966   Peter Koelewijn
1973   Polle Eduard
1978   Polle Eduard
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nico Haak

Nicolaas Olivier Haak, voormalig autospuiter uit Delft, weet in de jaren zeventig vele Nederlandstalige hits te scoren. Later gaat hij meer de kant op van de betere carnavalsmuziek. In de jaren tachtig komt Haak bij steeds wisselende platenmaatschappijen meestal niet verder dan de tipparade. Haak overlijdt op 13 november 1990.

1970

Martin Stoelinga, manager van de band After Tea, brengt Nico Haak (Delft, 16 oktober 1939) in contact met Polle Eduard, gitarist van dezelfde band. After Tea heeft eind jaren zestig onder de naam De Martino's een behoorlijke hit gescoord met een parodie op de Heikrekels. Eduard, ook afkomstig uit Delft, ziet wel wat in de samenwerking en begint met het schrijven van nummers onder de schuilnaam A. Lopikerwaard. Het eerste resultaat is het liedje Ik Wil Zo Graag In Mijn Leven en wordt geproduceerd door Han Grevelt. Het nummer wordt geen succes, maar het duo heeft de smaak te pakken. Eduard schrijft de muziek, waarna ze samen bij Haak thuis de teksten verzinnen. Met de eerste demo gaan ze leuren in Hilversum.

After Tea De Heikrekels De Martino's Polle Eduard

1972

Onder de naam De Paniekzaaiers gaan Haak en Eduard de studio in. Peter Koelewijn fungeert als producer en medecomponist. Het eerste resultaat is Het Whiskeylied, het nummer komt uit in januari en wordt de eerste hit. De naam verandert in Nico Haak & De Paniekzaaiers en de single Tango Johnny doet het in augustus wederom goed. Haak blijft z'n kop laten zien in Hilversum en groeit gestaag uit tot een landelijke bekendheid.

Peter Koelewijn Polle Eduard

1973

De eerste top tien hit: Joekelille, een compositie van Haak/Koelewijn /Eduard, bereikt in november de zevende positie. Oorspronkelijk heet het liedje Joekelulle ('Wij spelen zo graag op de Joekelulle/Wij grote knullen'), maar daar spreekt Phonogram-directeur Jack Hasselinghuis zijn veto over uit.

1974

Samen met Boudewijn De Groot vertolkt Haak een Nijgh/De Groot-compositie: Tante Julia. Het nummer komt niet verder dan de tipparade. Met z'n Paniekzaaiers lukt het wel: Honkie Tonkie Pianissie en Sokkies Stoppen worden in datzelfde jaar grote hits. Haak is inmiddels overgestapt van Fontana naar Philips.

Boudewijn de Groot Lennaert Nijgh

1975

Terwijl Eduard zich richt op een solocarrière scoort Haak een enorme hit met de Haak/Koelewijn-compositie Foxie Foxtrot. Ook opvolgers Doedelzakkie Pakkie en Een Heel Gelukkig Kerstfeest waar Haak aan meewerkt halen de Top Tien.

1976 - 1977

Haak en Koelewijn besluiten om nummers in het Duits te vertalen en een gooi te doen naar de Duitse markt. Schmidtchen Scheichler, een vertaling van Foxie Foxtrot, wordt ook daar een hit. Er volgt een album met dezelfde titel. In Nederland zijn Laame Damma Doen en Moe Zijn de laatste singles met de Paniekzaaiers. Vanaf het nummer Ted De Tapper verschijnen de singles en albums onder de naam Nico Haak. Twee albums zien het licht: Haak Gevraagd Feest Geslaagd uit 1976 en Haak Is De Naam uit 1977.

1978

Eduard is weer van de partij: samen met Haak schrijft hij het lied Is Je Moeder Niet Thuis. Ook dit nummer wordt een hit. Het zal de laatste grote hit voor Haak blijken te zijn.

1979

Haak krijgt als eerste Nederlandse artiest de Gulden Vedel uitgereikt, een prijs in het leven geroepen door de Nederlandse Vereniging van Dansleraren (NVD). De samenwerking tussen Nico Haak en Peter Koelewijn stopt aan het eind van het jaar. De twee gaan als vrienden uit elkaar. Nico Haak verzorgt nu zelf zijn produkties.

1980

Met een keur aan collega-artiesten heeft Haak een hitje met Het Grote Sprookjeslied.

1982

Niet Geschoten Altijd Mis is een hernieuwde, eenmalige samenwerking met Peter Koelewijn. De single bereikt nummer 27 in de Top 40.

1984

Als Ze Me Missen wordt een bescheiden hitje, niet lang daarna zegt Philips het vertrouwen in Haak op en moet hij op zoek naar een nieuwe platenmaatschappij.

1985 - 1986

Inmiddels bij CNR wil het ook niet echt lukken: Haak staat twee keer in de tipparade.

1987 - 1988

Bij Red Bullet, het label van Willem van Kooten, komt Haak wederom niet verder dan de tipparade.

Willem van Kooten

1990

Bij Telstar brengt Haak de single Er Valt Een Traan In M'n Bier uit; alweer een tipparadenotering. Op 13 november, inmiddels 51 jaar oud, overlijdt Nico Haak. Postuum verschijnen nog een aantal verzamelalbums.

Discografie Nico Haak

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nico Haak

Audio/Video Nico Haak

Video Nico Haak

Nico Haak - Honkie Tonkie...
Nico Haak - Honkie Tonkie Pianissie ��� TopPop
Nico Haak ♪ Nou moe, Oh g...
Nico Haak ♪ Nou moe, Oh gut ♫
Nico haak, een bult van h...
Nico haak, een bult van het sjouwen
Foxie Foxtrot van Nico Haak
Foxie Foxtrot van Nico Haak
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Nico haak, een bult van het sjouwen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer