Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NICO SCHUYT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

nico schuyt

Periode

02-01-1922 - 25-01-1992

Genre

componist, dirigent, hedendaags

Nico Schuyt

Nico Schuyt is vooral bekend als vechter voor de erkenning van het beroep van componist. Hij is lid van een groot aantal commissies en besturen met als doel bij de overheid erkenning te krijgen voor het beroep van componist. Dit resulteert in de oprichting van het Fonds voor de Scheppende ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Genoemd in de biografie van

1920   Jakob van Domselaer

Biografie Nico Schuyt

Nico Schuyt is vooral bekend als vechter voor de erkenning van het beroep van componist. Hij is lid van een groot aantal commissies en besturen met als doel bij de overheid erkenning te krijgen voor het beroep van componist. Dit resulteert in de oprichting van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst in 1982. Vóór alles is Nico Schuyt componist. Hij componeert in een toegankelijk, veelal figuratief modern idioom. Zijn oeuvre omvat orkest- en koorcomposities, kamermuziek, liederen en balletten, en een aantal werken voor amateurmusici. Daarnaast is hij dirigent van het arbeiderskoor 'Zingend ten Strijde' in Wormerveer, waarmee hij - zonder dat de koorleden noten kunnen lezen- een breed repertoire opbouwt van de polyfonisten tot de meest modernen.

1922 - 1940

Nico Schuyt wordt op 2 januari in Alkmaar geboren, aan de voet van de Grote Kerk. De orgelbespelingen in de Grote Kerk maken grote indruk op de jonge Nico, vooral wanneer het werken van Johann Sebastian Bach betreft. Nico Schuyt krijgt samen met Simeon ten Holt privéles piano en harmonieleer van Jakob van Domselaer.

Jakob van Domselaer Simeon ten Holt

1945 - 1952

Na de Tweede Wereldoorlog studeert Nico Schuyt piano bij Eberhard Rebling, muziektheorie bij Willem Hijstek en vanaf 1949 compositie bij Bertus van Lier. Hij krijgt zijn eerste compositie-opdracht van Kunstmaand Amsterdam voor 'Sonate a tre' voor hobo, fagot en piano.

Bertus van Lier

1951 - 1966

Onder het pseudoniem Adriaan Hollander schrijft Nico Schuyt muziekkritieken voor de communistische krant De Waarheid.

1964 - 1971

Schuyt wordt benoemd tot hoofd van de afdeling documentatie van de Stichting Donemus. In deze functie bewijst hij collega-componisten met praktische adviezen, hulp en steun grote diensten. Hij wordt op handen gedragen en krijgt van Willem Breuker de bijnaam 'Jan Donemus'.

1972 - 1978

Nico Schuyt is tot 1975 voorzitter van het Genootschap van Nederlandse Componisten (GeNeCo). Om gezondheidsredenen moet Schuyt zijn werkzaamheden bij Donemus staken.

1992

Nico Schuyt overlijdt op 25 januari in Amsterdam.

Discografie Nico Schuyt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nico Schuyt

Audio/Video Nico Schuyt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer