Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NICO VAN DER LINDEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

07-02-1950 - 07-10-2021

Genre

arrangeur, componist, componisten, piano, producers, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten

Nico van der Linden

Pianist en keyboardspeler Nico van der Linden stort zich na zijn studie in de theaterwereld waar hij een grote naam opbouwt. Hij begeleidt grote theaterpersoonlijkheden als Ramses Shaffy, Liesbeth List, Karin Bloemen en Mathilde Santing.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, piano, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1976   Thérèse Steinmetz
1977   Heddy Lester
1997   Lenny Kuhr
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nico van der Linden

Pianist en keyboardspeler Nico van der Linden stort zich na zijn studie in de theaterwereld waar hij een grote naam opbouwt. Hij begeleidt grote theaterpersoonlijkheden als Ramses Shaffy, Liesbeth List, Karin Bloemen en Mathilde Santing.

In bezetting van

The InCrowd   toetsinstrumenten, zang

1950

Nico van der Linden wordt geboren op 4 februari in 1950 in Amsterdam.

1965

Op de middelbare school leert hij Sylvia Alberts kennen. De zangeres vraagt hem later om piano te spelen bij de cabaretgroep Tekstpierement.

1969

Van der Linden gaat studeren aan het Muzieklyceum in Amsterdam.

1972 - 1974

In 1972 vraagt Sylvia Alberts hem om Tekstpierement muzikaal te begeleiden. De groep bestaat uit naast Alberts uit Frank Sanders en Lia Caron en speelt het stuk Uit! Cabaret Goed Voor U. Zangeres Marjol Flore heeft ook een pianist nodig en komt via Sylvia Alberts bij Van der Linden terecht. De pianist begeleidt haar tijdens de Marjol Flore Show waarmee ze in 1973 langs de theaters trekt. Hij is ook te horen op haar titelloze album. Naast pianist is hij tevens orkestleider. Tijdens een KRO-special leert hij Ramses Shaffy kennen. Van der Linden wordt gevraagd om Louis van Dijk te vervangen in het theaterprogramma Shaffy & List. Het begin van een langdurige samenwerking met Shaffy. Van der Linden levert een gastbijdrage op het album Wat Geeft 't Dat 't Leven Kort Is van Cabaret Honoloeloe (Elf Provincien, 1975).

Ramses Shaffy Ramses Shaffy & Liesbeth List

1975 - 1980

In 1975 gaat hij wederom met Marjol Flore op pad als zij haar programma Marjol Flore Show 2 speelt. Daarnaast begeleidt hij Josine van Dalsum, Riet Henius en Thérèse Steinmetz. In 1978 componeert en arrangeert hij de muziek voor de NCRV-serie Laden Maar. Hij speelt ook de pianopartijen in. In 1980 speelt hij mee op het album Opus 1 Plus 3 van Thérèse Steinmetz. In dat jaar tourt hij met het Trio Nico van der Linden en Thijs van Leer (Focus) door België.

Thérèse Steinmetz Thijs van Leer

1981

In 1981 laat Van der Linden een ander kant van zich zien. Hij heeft een rolletje in de speelfilm Hoge Hakken, Echte Liefde. In deze komedie van Dimitri Frenkel Frank spelen Moniqu van der Ven en Rijk de Gooyer de hoofdrollen.

1982 - 1985

In 1982 brengen Lori Spee, Henk Elsink en het Brabants Orkest het theaterconcert Behind Those Eyes. Van der Linden speelt in het combo. In 1983 gaat hij weer samenwerken metThérèse Steinmetz. De zangeres brengt de plaat Met De Zon Mee uit. In 1985 gaat hij met de zangeres op tournee. In datzelfde jaar begeleidt hij het soloprogramma van Gerrie van der Kei.

Lori Spee

1986 - 1987

In het seizoen 1986/1987 speelt hij piano in het theaterconcert Kussen van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Van der Linden speelt ook mee op het album Sterven Van Geluk van Shaffy dat in 1987 uitkomt.

1988

Als tiener was Van der Linden fan van de Haagse beatgroep The InCrowd. In 1988 haalt hij de band weer bij elkaar. Met de band schrijft hij nieuwe nummers die echter niet worden uitgebracht.

The InCrowd

1990

Van der Linden gaat op tournee met Liesbeth List voor haar soloprogramma List Nu. Naast het spelen met List doet hij een aantal concerten in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Daar vertolken artiesten liedjes van wereldsterren. Zo zingt Mathilde Santing werk van Randy Newman, Frank Groothof van John Lennon, Ramses Shaffy van Frank Sinatra en laat Margriet Eshuijs nummers horen van Burt Bacharach. Van der Linden speelt niet alleen piano, maar schrijft ook de arrangementen voor deze speciale optredens.

Liesbeth List Margriet Eshuijs Mathilde Santing

1991

Mathilde Santing tourt langs de theaters met haar programma Carried Away en Van der Linden is de pianist in haar band. Vanaf 1991 duikt hij de musicalwereld in. Joop van den Ende komt met de musical Funny Girl met onder meer Simone Kleinsma in de hoofdrol. Van der Linden is muzikaal leider van het orkest.

1993

Hij speelt mee op het album Texas Girl & Pretty Boy van Mathilde Santing. Ook tekent hij voor de arrangementen. De plaat wordt beloond met een Edison.

1994

In 1994 speelt hij mee op het album Alleen Als Jij Me Verleidt van Ramses Shaffy en Denk Je Dat Het Goed Komt? van Lennette van Dongen. In 1994 is hij ook uitvoerend muzikant bij het theaterstuk We Zullen Doorgaan - Kraait Het Oproer Nog? Het concert is een hommage aan Ramses Shaffy en Jaap van de Merwe.

1995

In 1995 is de voorstelling Niet Gesnoeid te zien met onder meer Karin Bloemen, Adelheid Roosen en Leoni Jansen. Van der Linden speelt piano en krijgt hiervoor de begeleiderprijs.

Karin Bloemen

1996

Rob van de Meeberg vertolkt Wim Kan in het stuk Ken Kan. Van der Linden vertolktt tijdens de voorstelling verschillende figuren uit het leven van Kan. Zo speelt hij niet alleen de vaste pianist van Wim Kan, maar ook de vrouw van de beroemde conferencier.

1998

Twee jaar later volgt er een hommage aan Wim Ibo met onder meer Ramses Shaffy, Donald Jones, Fred Florusse en Albert Verlinde. Van der Linden is als begeleidend muzikant bij het stuk betrokken. In het seizoen 1998/1999 wordt de musical Joe opgevoerd. Van der Linden is verantwoordelijk voor de geluidseffecten van het vliegtuig.

2000 - 2001

In 2000 speelt hij als invaller in het orkest van de musical Tsjechov en is hij vaste begeleider bij de musical A Chorus Line. Daarnaast begeleidt hij Lenny Kuhr tijdens haar concerten. In 2001 zit hij in het orkest bij de musical Diana.

Lenny Kuhr

2002 - 2003

In 2002 en 2003 valt hij af en toe in als keyboardspeler bij Jan Akkerman. In 2002 speelt hij in de begeleidingsband van Astrid Seriese die haar programma Wereldwijven speelt. Als pianist en accordeonist is hij op televisie te zien tijdens zeven afleveringen van Una Voce Particulare dat wordt uitgezonden door de TROS.

Astrid Seriese Jan Akkerman

2004

Van der Linden begeleidt Astrid Seriese tijdens haar Out Of The Blues tour.

2006

Nico van der Linden is vanaf oktober orkestleider en pianist tijdens de theatervoorstelling Liedjes Van Toon met liedjes van Toon Hermans, gezongen door Ellen Evers, Richard Groenendijk en Lone van Roosendaal. De theatervoorstelling gaat op 2 oktober in première in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen.

Toon Hermans

2009

De toetsenist maakt korte tijd deel uit van de heropgerichte sixtiesband The InCrowd.

The InCrowd

2016

In april is Nico van der Linden te zien in het dagelijkse spelprogramma 'Met het mes op tafel' van Omroep Max. Hij vervangt huispianist Martin van Dijk die wegens ziekte afwezig is.

Martin van Dijk

Discografie Nico van der Linden

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Nico van der Linden

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer