Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NICOLAS VALLET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1583 - 1645

Genre

barok, componist, luit, renaissance

Pseudoniemen

Nicolaes Valet

Nicolas Vallet

Componist en luitist Nicolas Vallet ontvlucht Frankrijk, waar Lodewijk XIV het Edict van Nantes heeft herroepen waardoor het leven voor protestanten onhoudbaar is geworden. Vallet komt naar Amsterdam, sticht er een dansschool en publiceert vier luitboeken. Als hommage aan zijn nieuwe thuisland componeert hij variaties op de populaire melodie 'Onder ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, luit

Genoemd in de biografie van

2012   Musica Amphion

Biografie Nicolas Vallet

Componist en luitist Nicolas Vallet ontvlucht Frankrijk, waar Lodewijk XIV het Edict van Nantes heeft herroepen waardoor het leven voor protestanten onhoudbaar is geworden. Vallet komt naar Amsterdam, sticht er een dansschool en publiceert vier luitboeken. Als hommage aan zijn nieuwe thuisland componeert hij variaties op de populaire melodie 'Onder de Lindengroene'.

1583 - 1612

Nicolas Vallet wordt rond 1583 te Corbény, in Frankrijk, geboren. Wanneer het Edict van Nantes, op 13 april 1598 door de Franse koning Hendrik IV uitgevaardigd, door Lodewijk de XIV weer wordt ingetrokken, vluchten de hugenoten, waaronder Nicolas Vallet, o.a. naar de Nederlanden.

1613 - 1619

Vallet vestigt zich rond 1613 in Amsterdam, voorziet in zijn levensonderhoud als vrij gevestigd musicus en publiceert vier luitboeken met Nederlandse, Franse en Latijnse titels. De bundel 'Secretum Musarum, in quo vera et genuina testudinem dextre simul et prompte pulsandi ratio ad amussim proponitur', gepubliceerd in 1615, bevat naast wereldlijke muziek Calvinistische psalmzettingen voor zangstem en luit.

1620 - 1625

In 1620 publiceert Vallet zijn ambitieuze 'Regia pietas', gesponsord door rijke Amsterdamse kooplieden. Deze bundel bevat alle 150 psalmen van David in een zetting voor luit. Vallet concentreert zich op optreden en lesgeven. Het verschil met andere musici in Amsterdam is dat Vallet bij verschillende gelegenheden een mede musicus inhuurt om hem zodoende bij te staan in zijn muzikale verplichtingen. Deze gastmusicus krijgt, naast fooien, kost en inwoning bij Vallet.

1626 - 1632

Op 12 november 1626 tekent Nicolas Vallet een contract met de Engelse luitisten Richard Swift, Edward Hancock en Robert Tindel, allen woonachtig in Amsterdam, en richt zo een ensemble op waarmee hij op bruiloften en partijen speelt. Naast allerlei afspraken over onderlinge verplichtingen, loon en lesgeld, wordt er zo ook door Vallet en Hancock het begin gelegd voor een dansschool. De danslessen worden bij Vallet thuis gegeven.

1633 - 1641

Ondanks dat Vallet contacten met hooggeplaatste personen in binnen- en buitenland onderhoudt komt hij in 1633 toch in ernstige financiële problemen. Omdat hij zijn huur niet meer kan betalen verliest Nicolas Vallet al zijn bezittingen, inboedel en kleren.

1642 - 1644

Rond 1642 publiceert Vallet twee collecties met populaire Franse en Engelse dansen voor bruiloften, feesten en andere partijen. Samen met Emmanuel Adriaenssen en Joachim van den Hove kan Vallet gezien worden als een van de belangrijkste luitcomponisten ten tijde van Sweelinck.

Emmanuel Adriaenssen Jan Pieterszoon Sweelinck Joachim van den Hove

1645

Nicolas Vallet overlijdt te Amsterdam.

Discografie Nicolas Vallet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nicolas Vallet

Audio/Video Nicolas Vallet

Video Nicolas Vallet

Delight in Disorder playi...
Delight in Disorder playing Nicholas Vallet: A Suite for four lutes
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Delight in Disorder playing Nicholas Vallet: A Suite for four lutes

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer