Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NIEUW ENSEMBLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nieuw Ensemble

Periode

1980 - heden

Genre

hedendaags

Online

Officiële website

Nieuw Ensemble

Het Nieuw Ensemble heeft een basisbezetting van twaalf musici, waarbij tokkelinstrumenten tot de vaste kern behoren. Onder leiding van chef-dirigent Ed Spanjaard heeft het Nieuw Ensemble zich ontwikkeld tot een internationaal toonaangevend ensemble voor hedendaagse muziek, geprezen om zijn baanbrekend werk op het gebied van programmering en repertoirevernieuwing. De doelstelling ...
Volledige biografie...

Bezetting

Harrie Starreveld   fluit
Ernest Rombout   hobo
Arjan Kappers   klarinet
Hans Wesseling (3)   mandoline
Helenus de Rijke   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1980   Joël Bons
1993   Irene Maessen
2003   Ruud van Eeten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nieuw Ensemble

Het Nieuw Ensemble heeft een basisbezetting van twaalf musici, waarbij tokkelinstrumenten tot de vaste kern behoren. Onder leiding van chef-dirigent Ed Spanjaard heeft het Nieuw Ensemble zich ontwikkeld tot een internationaal toonaangevend ensemble voor hedendaagse muziek, geprezen om zijn baanbrekend werk op het gebied van programmering en repertoirevernieuwing. De doelstelling van het Nieuw Ensemble is het stimuleren en onder de aandacht brengen van muziek als levende kunstvorm. De bezetting is in de westerse kunstmuziek uniek, het ensemble stimuleert daarom componisten van over de hele wereld werken te schrijven. Zo heeft men een geheel eigen repertoire opgebouwd van ongeveer vijfhonderd stukken. Om nieuw publiek te bereiken speelt het ensemble bewust ook in andere dan de nieuwe muziekcircuits. "Dit ensemble kenmerkt zich door een uitgesproken avontuurlijke en speelse programmering die letterlijk en figuurlijk als grensoverschrijdend kan worden betiteld en caleidoscopisch van karakter is, terwijl men tegelijkertijd een heel duidelijk eigen karakter heeft weten te ontwikkelen" (uit het juryrapport van het Prins Bernhard Fonds Muziekprijs, 1998). Als 'ensemble in residence' van het Conservatorium van Amsterdam organiseert het Nieuw Ensemble jaarlijks een educatief componistenpracticum met jonge compositiestudenten van diverse conservatoria.

1980

Het Nieuw Ensemble wordt opgericht door Joël Bons en Arjan Kappers.

Arjan Kappers Joël Bons

1982

Ed Spanjaard wordt vaste dirigent van het Nieuw Ensemble.

Ed Spanjaard

1991 - 1993

De groep initieert dit jaar voor de eerste keer een thematisch festival 'Complexity?' in Rotterdam. Groot succes oogst de concertserie 'Nieuwe Muziek uit China'. Ed Spanjaard dirigeert in het Amsterdamse Concertgebouw, in het kader van het Holland Festival, het Nieuw Ensemble in de première van Ton de Leeuws 'Fauxbourdon' (1993). Cineast Frank Scheffer maakt samen met het Nieuw Ensemble een documentaire over Pierre Boulez' compositie 'Eclat'

Ton de Leeuw

1995

Opnieuw organiseert het ensemble een festival, dit keer rond het thema 'Regels & Spel'. Ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding voert het ensemble twee muziektheaterstukken uit: Hans Krasa's kinderopera 'Brundibár' en het door Viktor Ullmann in Theresienstadt geschreven 'Der Kaiser von Atlantis'.

1996 - 1997

Het ensemble organiseert het festival 'Improvisaties' in Amsterdam. In 1997 onderneemt het Nieuw Ensemble zijn eerste tournee naar China.

1998

Het Nieuw Ensemble en artistiek leider Joël Bons worden onderscheiden met de Prins Bernhard Fonds Muziekprijs. Het organiseert het 'Tokkelfestival' met westerse- en niet-westerse oude en nieuwe muziek. In het Holland Festival werkt het ensemble mee aan de opera 'Een ziel van hout' (1996) van Robert Heppener.

Robert Heppener

2000 - 2002

In samenwerking met de Nationale Reisopera speelt het Nieuw Ensemble de opera 'Alfred, Alfred' van Franco Donatoni. Tijdens het Holland Festival 2001 speelt het Nieuw Ensemble de kameropera 'Johnny & Jones' van Theo Loevendie en op de Berliner Festspiele 2002 gaat Loevendie's 'Seyir' (2001) voor 25 westerse en niet-westerse instrumenten in première.

Theo Loevendie

2003 - 2004

Het ensemble organiseert het festival 'Het verfijnde oor' over stemmingen en microtonen en het festival 'Bezielde tijd' dat over ritme gaat.

2004

Het Nieuw Ensemble participeert tijdens het Holland Festival in het spraakmakende Atlas Ensemble, dat dertig westerse en niet-westerse musici en hun instrumenten verenigt. Ook brengt het ensemble tijdens het Holland Festival de opera 'RAAFF' van Robin de Raaff in première, in samenwerking met De Nederlandse Opera.

Robin de Raaff

2005

Dit seizoen speelt het ensemble 'Shadowtime' van Brian Ferneyhough in München, Parijs, Londen en New York. In oktober vindt het Amsterdam China Festival plaats waarvoor het Nieuw Ensemble de Young Chinese Composers Competition heeft uitgeschreven.

2006 - 2007

Het festival 'OpenMusic' gaat over componeren met gebruikmaking van computers en het festival 'Orientations' combineert westerse en niet-westerse instrumenten.

2008

Opnieuw speelt het Nieuw Ensemble in samenwerking met de Nationale Reisopera, dit keer in de tragische operette 'Snow White' van Micha Hamel. Tijdens het Holland Festival speelt het ensemble de wereldpremière van de 'Lucas Passion' van Calliope Tsoupaki. In Beijing speelt het ensemble in november op het festival Close encounters; Dutch on Stage, samen met het Koninklijk Concertgebouworkest en het Orkest van de 18de Eeuw.

Calliope Tsoupaki Micha Hamel

2010 - 2011

Tijdens de Wereldtentoonstelling speelt het Nieuw Ensemble in Hong Kong en Shanghai. In november start het 'European Composers' Professional Development Programme', dat het Nieuw Ensemble samen met het Huddersfield Contemporary Music Festival, het Italiaanse Icarus Ensemble en het Britse Ensemble 10/10 heeft opgezet. Vierentwintig getalenteerde componisten werken in het voorjaar van 2011 samen met de ensembles in Amsterdam, Liverpool en Reggio Emilia. De resultaten worden gepresenteerd in concerten en op cd.

2012

In 2012 raken de bezuinigingen ook het Nieuw Ensemble: de Rijkssubsidie aan het Nieuw Ensemble is gestopt en de organisatie is opgedoekt. Het Nieuw Ensemble lijkt niet meer te bestaan maar weet, ondanks de geldnood, toch nog concerten te organiseren.

2013 - 2014

Met behulp van subsidie van de Gemeente Amsterdam is het mogelijk om het programma 'Soldaat op weg naar huis' te realiseren. Tijdens het eerste programma van het seizoen 2013-2014 worden twee speciaal voor het debuutprogramma in 1981 van het Nieuw Ensemble gecomponeerde stukken opnieuw tot leven gewekt: 'Departures', een werk van Rodney Sharman, en 'Histoire du soldat' van Igor Stravinsky. Daarnaast worden 'Acht miniaturen' van Tristan Keuris en de 'Venus and Adonis suite' van Theo Loevendie uitgevoerd.

Theo Loevendie Tristan Keuris

Discografie Nieuw Ensemble

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nieuw Ensemble

Audio/Video Nieuw Ensemble

Video Nieuw Ensemble

Nieuw Ensemble - "I hear ...
Nieuw Ensemble - "I hear the fragile beauty of mortal earth" (Emre Kaleli)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Nieuw Ensemble - "I hear the fragile beauty of mortal earth" (Emre Kaleli)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer