Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NITS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

AVRO's TopPop, 1983 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1974 - heden

Genre

new wave, pop

Online

Officiële website

Pseudoniemen

The Nits

Nits

Amsterdamse popgroep die als geen andere Nederlandse band het typisch Hollandse gevoel weet te vertalen naar Angelsaksische popmuziek. In de tweede helft van de jaren tachtig zowel nationaal als internationaal de meest succesvolle Nederlandse band.
Volledige biografie...

Bezetting

Rob Kloet   drums, zang
Robert Jan Stips   toetsinstrumenten, zang
Henk Hofstede   gitaar, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Joke Geraets   basgitaar
Alex Roelofs   basgitaar, zang
Michiel Peters   gitaar, zang
Petra Lugtenburg   achtergrondzang
Peter Meuris   percussie, viool
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1977   Ccc Inc.
1978   Joep Bruijnjé
1978   The Tapes
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nits

Amsterdamse popgroep die als geen andere Nederlandse band het typisch Hollandse gevoel weet te vertalen naar Angelsaksische popmuziek. In de tweede helft van de jaren tachtig zowel nationaal als internationaal de meest succesvolle Nederlandse band.

1974

The Nits worden opgericht door Henk Hofstede en Alex Roelofs, die beiden aan de Rietveld Kunstacademie studeren. Hofstede speelt dan al geruime tijd samen met Michiel Peters, die Rob Kloet aantrekt. De naam is een vinding van Kloet. 'Nit' staat voor 'neet, luizeëi, imbeciel en uilskuiken'. De muzikale invloeden lopen uiteen van countryrock tot merseybeat en resulteren in korte melodieuze popsongs. De eerste jaren besteedt de groep vooral aan het maken van vele demotapes.

1977

Op 12 maart verschijnt de eerste single Yes Or No, die de groep veelvuldig op de radio brengt en de tipparade haalt.

1978

Met een vertraging van anderhalf jaar verschijnt in september het album The Nits, dat in Engeland in de roemruchte Rockfield Studio is opgenomen. The Nits figureren ook op de punk- en new wave-verzamelelpee Keihard en Swingend.

1979

Samen met de muzikaal verwante Amsterdamse new wave-groep The Tapes doen The Nits in januari en februari een tournee onder de noemer Elfstedentocht. Het springerige, ietwat intellectuele Nits-geluid krijgt vaste vorm op het in december verschijnende tweede album Tent, dat wordt geproduceerd door Robert-Jan Stips (bekend als muzikant van Supersister, Golden Earring en Sweet d'Buster en als producer van de hitelpees van Gruppo Sportivo). De plaat levert met Tutti Ragazzi een hit op en krijgt ook in de andere Westeuropese landen goede kritieken. Het Britse toonaangevende muziekblad NME kiest de plaat tot het op één na beste Europese album van dat jaar.

Gruppo Sportivo Supersister Sweet d'Buster The Tapes

1980

In januari besluiten de bandleden hun banen op te zeggen en beroepsmuzikant te worden. In november verschijnt het album New Flat, dat de lijn van de vorige plaat doortrekt. Hiermee weet de groep haar status in het internationale clubcircuit te consolideren.

1981

In november verschijnt het album Work, dat met Red Tape weer een hit oplevert. Diezelfde maand neemt producer Robert-Jan Stips (ex-Transister) als toetsenist de plaats in van bassist Alex Roelofs. Stips brengt onder de naam S.T.I.P.S. zijn eerste solo plaat uit.

Transister

1983

Stips brengt een rijkdom aan (gesamplede) klanken mee, waardoor het in maart verschijnende Omsk veel voller klinkt. Met Nescio hebben The Nits hun eerste Top 10 hit en voor het album ontvangen ze hun eerste Edison. Aangemoedigd door dit succes brengen The Nits in november al een opvolger uit, het mini-album Kilo, dat met Sketches Of Spain opnieuw een hit oplevert. De groep staat voor het eerst op het Deense festival Roskilde.

1984

In september verschijnt het album Adieu, Sweet Bahnhof, opgenomen met hulp van Stars On 45-producer Jaap Eggermont, die de groep net iets te vaak met andermans sounds probeert te verrijken.

Jaap Eggermont

1985

Adieu, Sweet Bahnhof brengt niet het gewenste succes. In de zomer van 1985, na afloop van de promotietournee, verkiest gitarist Michiel Peters een maatschappelijke carrière als milieujurist boven het spelen in The Nits. Zijn plaats wordt ingenomen door twee gastmuzikanten, Petra Lugtenburg (achtergrondzang) en Joke Geraets (bas).

1986

In mei verschijnt Henk, een ingetogen en soms wat gekunsteld klinkende plaat. In het najaar presenteert de groep haar eigen platenlabel Werf Records met het project La Grande Parade, waarvoor 39 Nederlandse muzikanten uit groepen als W.A.T., MAM, Tent, The Dutch en 5 Slag 1 Wijd zich laten inspireren door schilderijen uit de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

5 Slag 1 Wijd MAM Tent The Dutch W.A.T.

1987

Op het in oktober verschijnende album In The Dutch Mountains weten The Nits, met Geraets inmiddels als permanent groepslid, zich te hervinden. Het titelnummer is in veel Europese landen een hit en in eigen land ontvangt de groep opnieuw een Edison.

1988

De Nits winnen de BV Popprijs 1987. Het somber getinte mini-album Hat en de single The Dream consolideren het succes, dat getuige internationale tournees door Europa, de Sovjet Unie en de Verenigde Staten ook ver over de landsgrenzen vorm krijgt.

1989

In eigen land beleeft de groep haar commerciële hoogtepunt met de in oktober verschijnende driedubbele live-elpee Urk (hit: Adieu, Sweet Bahnhof). De video Urk bevat een registratie van een optreden in de Amsterdamse Stadsschouwburg. In '89 ontvangen Nits (zoals de groep zich voortaan noemt) zowel een Gouden Harp als een Edison voor Urk.

1990

Het album Giant Normal Dwarf levert met Radio Shoes en Giant Normal Dwarf weliswaar twee tipparadenoteringen op, maar valt zowel in artistiek als commercieel opzicht tegen.

1991

Begin '91 gaan de Nits op tournee zonder de zieke Geraets, die korte tijd later definitief afhaakt. Tijdens de tour speelt de groep in juli als openingsact van het prestigieuze New Music Seminar in New York en staat Nits voor de tweede keer op het Deense festival Roskilde.

1992

In opdracht van de omroep Veronica schrijft Robert-Jan Stips de symfonische compositie Hjuvi, A Rhapsody In Time. In juni voeren de Nits en het Radio Symfonie Orkest onder leiding van Jan Stulen dit stuk enkele malen uit in het Amsterdamse Concertgebouw. De registratie ervan wordt eind '92 door Veronica uitgezonden op televisie en verschijnt ook op cd. In oktober verschijnt Ting, een melancholiek en vrij experimenteel getint album waarop de wisselwerking tussen twee piano's en een klassiek slagwerk centraal staat. Op dit album spelen ook Martin Bakker (bas) en Peter Meuris (percussie, viool, ex-Tapes) mee. Soap Bubble Box is een klein hitje.

1993

De Nits schrijven de muziek voor de Nederlandse en Franse aflevering van het BBC tv-reisprogramma Rough Guide.

1994

In de zomer verschijnt dAdAdA, een voor Nits-begrippen luchtige popplaat met makkelijk in het gehoor liggende melodieën die echter zoals altijd doordrenkt zijn van melancholie. In de laatste week van '94 doen Nits samen met Freek de Jonge een aantal optredens onder de naam Frits. Het repertoire bestaat uit oude nummers van Freeks vroegere cabaretduo Neerlands Hoop en Nederlandstalige bewerkingen van Nits-klassiekers. Zo wordt In The Dutch Mountains omgedoopt in Dankzij De Dijken.

Freek de Jonge Frits (1)

1995

Dankzij De Dijken resulteert in een album en een video met dezelfde titel, die mede dankzij een televisieuitzending in maart 1995 zeer succesvol zijn. In dezelfde periode verzorgen de Nits de muziek voor Bedlam Brittanica, een docudrama van de BBC. In oktober verzamelt de band haar grootste hits en enkele nieuwe nummers op het compilatiealbum Nest, de zelf opgenomen en geregisseerde clips op de video Vest en restmateriaal uit de studio op de cd Quest; tezamen vormen ze de box Nits. De van Nest afkomstige single Broken Wing heeft als extraatje een gratis cd met drie Beatlescovers, waarmee de groep slim inhaakt op de dan door het Anthology project herlevende Beatlemanie. Voor de Boudewijn de Groot-tribute Als De Rook Is Verdwenen... covert de groep het nummer Een Meisje Van 16.

1996

Tijdens de promotietournee voor Nest, waarbij Nits nog één keer al hun hits spelen, kondigt Robert-Jan Stips aan de groep te verlaten. Op 24 augustus nemen Nits (vooralsnog?) afscheid van hun publiek met een live op televisie uitgezonden indrukwekkend optreden tijdens de Uitmarkt in Amsterdam. Een maand later staat Stips al op de planken met zijn nieuwe groep Stips. Kloet begint aan de verbouwing van de Amsterdamse Werf-studio en Hofstede gaat op toernee met de Zwitserse band Stop The Shoppers.

1997

Robert Jan Stips krijgt samen met Roy Bakker, Martin Bakker en Hella de Jonge de Scheveningen Begeleidersprijs in ontvangst voor de muzikale ondersteuning van Freeks liedjesprogramma Gemeen Goed. Het programma wordt in oktober ook uitgevoerd in poptempel Paradiso. Kloet en Hofstede doen onder de naam Nits één optreden op een festival in Helsinki. Tegelijkertijd zijn ze begonnen aan de opnames van het nieuwe album in de Werf-studio. Robert-Jan Stips brengt onder de naam S.T.I.P.S. meer solowerk uit.

S.T.I.P.S.

1998 - 1999

Hofstede en Kloet nemen het album Alankomaat op. De titel is Fins voor Nederland. Naast Finse gastmuzikanten als Kimmo Kajasto, Wimme, Ursula Länsman en Tuuni Länsman zijn op de plaat ook nieuwe Nits-leden Arwen Linnemann (bas, achtergrondzang) en Laetitia van Krieken (toetsen, achtergrondzang, ex-Soft Parade). In 1998 en 1999 doen de Nits een uitgebreide theatertoernee door Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en natuurlijk Finland.

Robert Jan Stips Soft Parade

2000

Robert-Jan Stips maakt de muziek voor de expositie Rembrant 2000. Het album Wool verschijnt bij Play It Again Sam. Na twintig jaar heeft de band afscheid genomen van het label Columbia. De single Ivory Boy handelt over een fan van de Nits die overleden is aan kanker. Zijn laatste wens was om een plaat te maken met de Nits. De band heeft een album met een aantal Nederlandstalige nummers van de hand van de fan opgenomen voor de familiekring. Tijdens de sessies voor het album Wool maakt Henk Hofstede een Zweedstalige discoplaat met teksten uit het boekje Hoe & Wat In Het Zweeds. Sony Music brengt de verzamelaar Nits Hits uit, waarop geremasterde versies van al hun singles staan. De eerste oplage heeft als bonus cd het live album Urk. Nits nemen in de Lichthal in Haarlem een TV-special op. De groep heeft hiervoor een aantal gasten uitgenodigd, zoals Ibenise McBean (zang), het Zapp stringquartet, The Stylus Horns, Leona Philippo (zang) en Peter Meuris (marimba). Er zullen voornamelijk nummers van het pas verschenen album Wool worden gespeeld, aangevuld met bekende hits. Nits wil de registratie wereldwijd aan diverse TV-stations verkopen. In het kader van de viering van vierhonderd jaar ononderbroken betrekkingen tussen Nederland en Japan gaat Nits samen met Junkie XL en Arling & Cameron voor een aantal optredens naar Japan. In café Stairway To Heaven in Utrecht wordt een fandag gehouden ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de band. Hierbij zijn veel oud leden van de groep aanwezig. Eén van de hoogtepunten van de dag is een optreden van de Lice, een voor de gelegenheid samengestelde groep die bestaat uit Nits-fans uit verschillende landen.

Arling & Cameron Junkie XL Leona Philippo Peter Meuris The Stylus Horns Zapp 4

2001

Vera van der Poel (Mimezine) vervangt Leona Philippo, die de band verruild voor de Joop van den Ende-musical Aida. De single 26A Clouds In The Sky bevat een remix door de Fin Kimmo Kajasto.

Mimezine

2002

Nits-voorman Henk Hofstede werkt aan een soloproject. Hij neemt nummers op die zijn gebaseerd op de video-installatie die hij heeft gemaakt voor het Museum of Contemporary Arts in Lyon.

2003

Robert-Jan Stips keert in het najaar tijdelijk terug bij Nits. De toetsenist doet mee aan een uitgebreide tournee ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de groep. Ook andere oud-bandleden zijn tijdens deze jubileumconcerten van de partij. Daarnaast bestaat het plan om gezamenlijk nieuwe nummers op te nemen voor een cd en een dvd. In korte tijd worden twaalf nieuwe nummers opgenomen in de eigen studio Werf te Amsterdam. Het achttiende album 1974 gaat vergezeld van een dvd met opnamen van optredens in de periode 1981-2000. Eind juni verschijnt Het Draagbare Huis, de eerste, Nederlandstalige soloplaat van Henk Hofstede. De zanger treedt met de liedjes op deze plaat ook solo op in verschillende theaters in Nederland.

Henk Hofstede

2004

Nits bezoeken met hun tournee fans in landen als Finland, België, Frankrijk en Zwitserland. In juni vertrekt de band naar Duitsland en staan ze op het programma van Parkpop in Den Haag. De band reist vervolgens naar Spanje voor de allereerste optredens aldaar. In Canada worden de muzikanten vergezeld door hun grote fans Bare Naked Ladies die een verrassingsoptreden verzorgen. Na zes en een half jaar verlaat Laetitia van Krieken de Nits. De dvd 2004 bevat een registratie van het optreden op 20 maart in Paradiso te Amsterdam.

2005

Op 8 september staan de Nits samen met het Residentie Orkest onder leiding van dirigent Hans Leenders voor een exclusief optreden in het Paard van Troje te Den Haag. Aangevuld met zangeres Vera van der Poel (Mimezine) speelt de groep nieuwe en bestaande arrangementen door arrangeurs Peter Fondse, Henk Huizinga en Herman Jeurissen van klassiekers als Crime and Punishment, In the Dutch Mountains, Giant Normal Dwarf en Sketches of Spain. Op 9 december treden de Nits voor het eerst in hun bestaan op in Londen. Het concert in Bush Hall, Sheperds Bush maakt deel uit van de Les Nuits Tour, die de Nits vanaf oktober 2005 tot mei 2006 langs theaters in Nederland, België, Duitsland, Finland en Zwitserland voert. Les Nuits is tevens de titel van het studioalbum dat eind oktober uitkomt. De Nits bestaat op de plaat uit Hofstede, Kloet en Stips. De gastbijdragen zijn van het Mondriaan Quartet en de zangeressen Marjolein van der Klauw (Powderblue) en Ciska Ruitenberg. Het boek Yesterday's Tomorrow, een persoonlijk verslag van de Belgische auteur Marc Hendrickx over zanger Leonard Cohen, verscheen al in 2002 met een cd van de Belgische zangeres Yasmine. De heruitgave eind 2005 bevat ditmaal een begeleidende cd met negen Cohen-covers door Henk Hofstede samen met toetsenist Pim Kops en zangeres Marjolein van de Klauw. Onder de naam Avalanche Quartet volgt ook een tournee.

Avalanche Quartet Powderblue

2006

Henk Hofstede en Rob Kloet spelen in januari mee in het Simon Ho Orchestra tijdens enkele shows in Zwitserland ter promotie van diens cd A Normal Sunday LIVE. De cd bevat naast bijdragen uit Zwitserland, Finland, Ierland en Duitsland ook enkele liedjes van de Nits. Henk Hofstede is verantwoordelijk voor de beelden bij de cd/dvd Nacht, De Soundtrack (november) van Henny Vrienten. Hij is ook te horen in het nummer Nachtzwemmen.

Henny Vrienten

2007

Henk Hofstede levert een bijdrage aan Eilandskind, het eerste soloalbum van Ad Grooten (Pater Moeskroen). In de zomer zit de band in de studio voor opnamen van een volgend album. Op 16 oktober is er een speciale, extra muzikale voorstelling van Freek de Jonge's De Toeschouwer in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam met aanvullende bijdragen van de Nits en Ocobar.

Ad Grooten

2008

Doing The Dishes (januari), het negentiende studioalbum van de Nits, bevat vijftien, voornamelijk uptempo liedjes. De wintertournee van de Nits gaat op 9 januari van start in het Oude Luxor Theater te Rotterdam en brengt de band in maart naar België, Finland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland. Henk Hofstede, Henny Vrienten en Frank Boeijen slaan voor het eerst de handen ineen voor een gezamenlijke tournee door Nederland en België. Vanaf september brengen ze vijf maanden lang een liedjesprogramma in de theaters, met als afsluiter een concert in het Amsterdamse theater Carré. De drie muzikanten brengen tevens een gezamenlijk album uit: Aardige Jongens. Drummer Rob Kloet speelt in deze periode in de live-bezetting van de band Mist.

Frank Boeijen Henny Vrienten Mist

2009

In januari brengt Robert Jan Stips zijn soloalbum Rond uit. De plaat is in een middag opgenomen met enkel Stips op toetsen en zang en bevat voornamelijk bewerkingen uit het oeuvre van de muzikant, waaronder de Nits-nummers Memories Are New III, The House en The River. De Doing The Dishes Tour wordt afgesloten tijdens Oerol op Terschelling. Op dit festival doet Rob Kloet meerdere optredens op een geheime locatie voor een publiek van maximaal vier personen per optreden. Kloet is samen met Rick Treffers verantwoordelijk voor de muziek in Mara, een theaterstuk van kunstenaarsinitiatief De Maan, geïnspireerd door het leven en werk van de Franse schrijfster Marguerite Duras. Hij levert ook bijdragen op het album van The Woodwards, het alter ego van singer-songwriter en kunstenaar Peter Schuyff. In het najaar verschijnt van de Nits het volgende, melancholiek getinte studioalbum Strawberry Wood. De gelijknamige tournee start in Nederland en wordt in november en oktober voortgezet met optredens in Zwitserland, Finland, Duitsland, Frankrijk (Parijs) en België (Brussel) om op 20 december voorlopig te eindigen in Paradiso, Amsterdam.

2010

Het Engelstalige boek Nits File van Dennis Versteeg is een encyclopedie over de Nits waarvan driekwart is geweid aan de liedjes van de band. Nits tourt in maart verder door Frankrijk, in april door Duitsland en speelt in mei onder meer tijdens het festival Europavox in Clermont Ferrand. Begin september doen Henk Hofstede en Rob Kloet mee in het internationale project The HO Orchestra met een programma dat is gebaseerd op de Spoon River Anthology van Edgar Lee Masters. De vier optredens vinden plaats in de Zwitserse steden St. Gallen, Schaffhausen, Bern en Zürich. Henk Hofstede levert een vocale bijdrage aan het eerste soloalbum van Perquisite.

Perquisite

2012

Op 9 maart verschijnt Malpensa, het 25ste album van de Nits. De plaat is opgenomen in de Utrechtse Kytopia studio van Colin ‘Kyteman’ Benders (die ook een bijdrage levert), in Castel Burio in Piemonte (Italië) en in de eigen studio De Werf in Amsterdam. In veel liedjes komt de liefde voor reizen tot uiting met verwijzingen naar Keulen, Bern, Berlijn, New York en het Tahrir-plein in Caïro. De Europese tournee van de Nits start op 8 maart in Den Bosch en brengt de band ook in Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk.

Kyteman

2013

Henk Hofstede brengt met het Avalanche Quartet het tweede album Rainy Night House uit. Hij gaat vanaf september met het kwartet op tournee. De Nits maken de 7 nummers tellende soundtrack van de documentairefilm De Koning van Mont Ventoux van regisseur Fons Feyaerts. De 7 tracks komen uit op iTunes en zijn te beluisteren op Spotify.

2014

2014 staat in het teken van het 40-jarig bestaan van de Nits. Ze brengen enkele albums opnieuw uit en het verzamelalbum Nits? (3CD + DVD). Op 2 oktober 2014 zend de NTR in Het uur van de wolf de documentaire 'Over Grenzen - 40 jaar Nits' uit,

2015

In maart verschijnt Hotel Europa, een 2CD of 2LP met live-opnames gemaakt tussen 1990 en 2014. In september doen de Nits drie reünie-optredens met Freek de Jonge als gelegenheidsformatie Frits.

Frits (1)

Discografie Nits

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nits

Audio/Video Nits

Video Nits

Het begin
Het begin
Van speels van streng
Van speels van streng
Nescio
Nescio
Gouden bergen
Gouden bergen
Adieu Sweet Bahnhof
Adieu Sweet Bahnhof
Roem
Roem
Complete Interview
Complete Interview
Nits - Man on a Wire
Nits - Man on a Wire
The Nits - In the Dutch M...
The Nits - In the Dutch Mountains (live 1988)
Nits - Nescio (live)
Nits - Nescio (live)
The Nits - JOS Days (live...
The Nits - JOS Days (live 1988)
love locks
love locks
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Nits - Man on a Wire

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer