Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NORMAAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Drummer Jan Manschot

Periode

1975 - 2015

Genre

dialectpop, Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

Normaal

Succesvolle Achterhoeks(talig)e rock & lolband met een hoog no nonsense-plattelandskarakter en een markante voorbeeldfunctie.
Volledige biografie...

Bezetting

Willem Terhorst   basgitaar, zang
Roel Spanjers   accordeon, toetsinstrumenten, zang
Jan Manschot   drums
Jan Willem Tolkamp   gitaar
Jan de Ligt   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Fokke de Jong   drums, percussie
Paul Kemper   gitaar
Jan Kolkman   gitaar
Arend Bouwmeester   klarinet, percussie, saxofoon
Tessa Boomkamp   drums, gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1947   Adri-jan Hoes
1971   Dick Kemper
1975   John Sonneveld
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Normaal

Succesvolle Achterhoeks(talig)e rock & lolband met een hoog no nonsense-plattelandskarakter en een markante voorbeeldfunctie.

1975

Hemelvaartsdag. Normaal maakt, in pakken van het Leger Des Heils, zijn live-debuut op het Lochemse popfestival en de Nederlandse rock (& roll) heeft er een kleurrijk fenomeen bij. De band bestaat aanvankelijk uit drummer Jan Manschot, bassist Willem van Dijk, gitarist Jan Kolkman en zanger/gitarist Bennie Jolink. Willem ter Horst is de vervanger van Van Dijk. Ferdi Joly (Zieuwent, 1949) treedt aan als gitarist en is in de beginperiode van Normaal met Jolink verantwoordelijk voor de composities. Op het repertoire van Normaal staan aangepaste composities van Rolling Stones, Hank Williams en Chuck Berry. Veelzeggende titels van nummers: Het Is Kloten Hier, Oerend Hard, Høken en Drieterije Blues. Jolink zingt in Achterhoeks dialect, omdat hij in deze taal zijn gevoelens het best onder woorden kan brengen. Uit Klare taal: 15 Jaar Nederlandstalige Rock (Erik van den Berg e.a. Groningen, 1994 p.15): "Dialect, dat was tot dan toe altijd de accordeon, met Driekusman ern Klumkes Klepperen. Maar wij waren een op blues georiënteerde rockband die godverdomme in het Achterhoeks zong! Ik kan niet beschrijven wat er door het publiek (in Lochem, red.) heenging toen ik, na een bluesintro, 'Ik zat laatst te drieten op de plee', begon te zingen." Van meet af aan laat Normaal er geen twijfel over bestaan dat de band het hart voor op de tong heeft liggen. Jolink zegt, in teksten en interviews, waar het volgens hem op staat. Hij schrikt ook niet terug voor clichés. Vrouwen, feesten en drank zijn vaak terugkomende fenomenen in zijn teksten. Recht voor de raap klinkt de rock & roll-ode van Normaal aan het plattelandsleven. De identificatie van de plattelandsjeugd met het soms chargerende Normaal is groot. Normaal propageert het Achterhoekse zelfbewustzijn en weet het Achterhoeks te verrijken met nieuwe Normaal-termen als høken (ruig doen), brekken, daldeejen en angoan (lol maken). De tournees van Normaal heten veldtochten. Het repertoire is, zoals de Twentse journalist Dolf Ruesink het typeert, opgetrokken uit Britse rhythm & blues (in het spoor van Rolling Stones en Pretty Things) en Achterhoekse folklore, die sterke verwantschap heeft met Duitse hoempa. Ruesink (co-auteur van het boek Wat Is Normaal?): 'Feestmuziek in rock & roll-bezetting.' Ook cajun blijkt een belangrijke inspiratiebron.

1976

Met Peter Koelewijn als producer neemt Normaal haar eerste single op. Hels As 'N Jagdhond.

Peter Koelewijn

1977

Door middel van stunts, veelal bedacht door manager Joost Carlier, en een geslaagde videoclip van Oerend Hard weet Normaal veel aandacht te genereren. Oerend Hard is in de lente de eerste grote hit van de Achterhoekers. Vele zullen volgen. In augustus hebben de Normaal-muzikanten de beroepsstatus. Kop uit een krantenartikel: 'Normaal is geen groep, maar een levenshouding'. Subkop: 'Wij zijn boerenhufters uit de Achterhoek en geen gladde stoepenboys uit de grote stad'. Het album Oerend Hard, in één keer opgenomen, schopt het bijna tot de album top 10. Normaal slaagt er in om de fans niet alleen middels muziek aan zich te verplichten. De boerenslimme groep weet ook door een aantal randverschijnselen mensen aan zich te binden. Eén daarvan is het Anhangerschap. Uitvloeisel van dit 'Normale lidmaatschap' is de Anhangerschapbode. In dit veredelde fanclubblad met een eigen 'sproake' komen aanvankelijk ook Achterhoekse items aan bod, maar richt zich vanaf 1978 specifiek op Normaal. In dit jaar telt het kwartaaltijdschrift tweeduizend 'abonnees'. Jolink (in Wat Is Normaal?) over de trouw van zijn als hokers bekende staande fans: 'Onze fanclub is zeldzaam trouw. Daar kunnen we bijna van leven. Al laat ik een scheet op een single, dan nog worden er 10.000 van verkocht.'

1978

Ojadasawa verschijnt, maar is, qua verkoopcijfers, aanzienlijk minder succesvol dan zijn voorganger. Een poging om de Engelse markt te veroveren mislukt, aangezien een tournee door Engeland wordt afgelast. Normaal verlaat uit onvrede met de door Johnny Hoes c.s. ontplooide activiteiten het Limburgse label Telstar. Hoes reageert op dit vertrek, tot ongenoegen van Normaal, met het uitbrengen van het album Het Allerbeste Van Normaal. Op tv is Normaal te zien in Wonderland (VARA). Normaal-anhangers kunnen zich van hun sportieve kant laten zien tijdens het eerste høkers-voetbaltoernooi in Wehl.

Johnny Hoes

1979

Normaal tekent een contract bij WEA en is te zien in de film Andy, Bloed En Blond Haar. Alan Gascoigne treedt aan als vijfde groepslid. Hij krijgt van Buizen Beernd, Frederik Puntdroad, Wimke van Diene en Brekken Jan Schampschot de bijnaam Gaspiepe mee. De single Hendrik Haverkamp wordt een hit. Henk Wolters uit Hummelo personificeert Haverkamp op het podium. Ook zet Normaal striptease-danseressen in. Niet iedere magistraat ziet Normaal graag komen. De burgemeester van Hoogeveen verbiedt een optreden van de Achterhoekers in zijn plaats. Die laten het er niet bij zitten en kaarten de zaak aan bij Raad van State, die de band in het gelijk stelt.

1980

Frederik Puntdroad, met Jolink verantwoordelijk voor de composities, verlaat Normaal. Zijn nieuwe dialectband SSST sterft een zachte dood.

1981

De Duitse singer/songwriter Udo Lindenberg vertaalt teksten van Normaal. Drie keer brengt WEA een single uit in het land dat door Normaal weinig subtiel Mofrika wordt genoemd: Was War Gestern Los? ('81), Mama Wo Ist Mein Pils? ('82) en De bur is trumf ('84). Vanaf dit jaar schrijft Jolink alle liedjes samen met tekstschrijver Bennie Migchelbrink. Normaal heeft veel zaken in eigen hand. Dit jaar schaffen de Achterhoekers een pers aan voor het drukken van T-shirts. Normaal begrijpt goed hoe verstandig het is om de merchandising goed in orde te hebben. Het schept een band met de anhangers en legt de groep geen windeieren, gezien de hoeveelheid t-shirts die de fans in de loop der jaren showen tijdens optredens.

1982

Normaal treedt in het voetspoor van buitenlandse mega-acts door vanaf dit jaar zijn tournees alias veldtochten een naam te geven. De eerste is Deurdonderen. Later zullen o.a. Kiek Uut (1986) en Noar de kermis (1988) volgen. Gitarist Paul Kemper (20-10-53), die eerder een Normaal-aanbod af slaat, is de vervanger van Gascoigne. Deze laatste start White Heat. Bennie Migchelbrink levert teksten aan voor de Normaal-liedjes. Normaal treedt alsnog in Hoogeveen op, maar zal slechts met afgrijzen terugkijken op dit optreden aangezien na afloop ervan een steekpartij met dodelijke afloop plaatsvindt. Normaal Pilsener heet het eigen biermerk van Normaal, die in 1983 ook een kalender op de markt brengt. Manager Froeling bouwt Normaal uit tot een conglomeraat van bv's. Ruesink: 'In de periode 1982-1985 draait de machine op volle toeren. De jaarlijkse Veldtocht met 80 tot 120 optredens per seizoen, elpees, single's, cassettes, Buma/Stemrarechten en de merchandising (petjes, kleding, posters) brengen miljoenen binnen.'

1983

Start De Boer Is Troef-veldtocht. Als voorprogramma van Rod Stewart treedt Normaal aan in De Kuip te Rotterdam. Ook geen alledaagse optredens zijn de muziekfeesten die Normaal vergezeld laat gaan door topless boksshows. Voor hoofse handelingen moet je niet bij Normaal zijn.

1984

Het zal de musici een zorg zijn. Normaal is succesvol en een begrip. De band krijgt ook een gouden plaat voor De Boer Is Troef. Aan dit album werken Mickey Gee (gitaar) en Geraint Watkins (piano en accordeon) mee. De single Politiek, waarin Normaal zijn weinig positieve visie geeft op politici, wordt getroffen door een boycot van Frits Spits. De NOS-diskjockey noemt de succesvolle single een 'vorm van botte grappenmakerij'. Normaal neemt haar eigen opname-studio in gebruik.

1985

Steen Stoal En Sentiment wordt in de eigen studio opgenomen. Manschot raakt zwaargewond bij een motorongeluk. Nico Groen is zijn tijdelijke vervanger. Een van de opvallende Normaal-types heet Hendrik Haverkamp. Deze Achterhoeker debuteert dit jaar met de door Jolinkg geschreven single Haverkamptango.

Haverkamp Nico Groen

1986

Drummer Jan Manschot Normaal brengt het Normaal Potjesbier op de markt en treedt aan tijdens het Los Vast Spektakel in De Kuip. De Achterhoekers doen ook aan charitas. Voor een missiepost in Tanzania zamelen ze terreinmotoren in. Ook spelen Jolink, Kemper, Terhorst en Manschot in Tanzania.

1987

Problemen aan het management-front trekken een zware wissel op Normaal. De band raakt verstrikt in een rechtszaak met ex-manager Mick Froeling. De modder vliegt door de Achterhoek. Met een schuld van enkele tonnen zet Normaal zijn werkzaamheden voort. Jolink raakt gewond tijdens Atlas Rally Marokko. Jan Akkerman en recidivist Alan Gascoigne treden aan als tijdelijke snarenplukkers.

Jan Akkerman

1988

De nieuwe lp Da's Normaal wordt gepresenteerd met een speciale show in het Amsterdamse Paradiso. Het decor dat de Noar De Kermis-veldtocht opsiert, is vanwege de aanwezigheid van kermisattributen het duurste uit de Normaal-geschiedenis tot dan toe. Manschot stapt uit Normaal.

1989

Fokke 'Bartje' de Jong neemt de drumstokken van Manschot over. Manschot zal later met Joly opduiken in Boh Foi Toch. Dit jaar richt de charitas van Normaal zich op hartapparatuur voor het ziekenhuis in Winterswijk. Jolink, Kemper en Hendrik Haverkamp testen de kwaliteit van hun hart tijdens de New York Marathon. De kersttournee wordt opgesierd door een strippende kerstvrouw.

Boh Foi Toch

1990

Met Jan Manschot schrijft Dolf Ruesink het boek Wat Is Normaal?

1992

Jolink krijgt een ernstig auto-ongeluk. Hij wordt tijdelijk vervangen door Willem Duyn. Jolinks gitaarpartijen worden verzorgd door Robert Colenbrander.

Willem Duyn

1993

Voormalige Normaal-gitarist Gascoigne is te horen op het album Struck By Lightning van de Tim Disney Band.

Tim Disney Band

1994

In het boek Klare Taal gaat Jolink in op zijn sympathie voor de Achterhoek en de boeren. 'Ik kan je brieven laten zien vanuit de agrarische hoek, van oudere mensen, waarin staat dat wij de enigen, maar dan ook echt de enigen zijn die het voor hen opnemen. Want de boeren worden op een afschuwelijke manier afgeslacht. Eerst worden ze geholpen om iets aan te schaffen, daarna mag het ineens niet meer. En de milieuwetgeving –hoezeer ik ook voor een schoon milieu ben- lijkt helemaal nergens op; als een kip zonder kop worden daar (in Den Haag, red.) beslissingen genomen.' In de bluesrock-hit Doe Effe Normaal verhaalt Jolink als een echte protestzanger over discriminatie. Voor het album Gas D'r Bi-j reist de band naar de New River Studio van producer Erwin Musper in Fort Lauderdale, Florida. De plaat bevat gastbijdragen van de Amerikaanse muzikanten Paul Harris (arrangeur, toetsen), Kevin Williams (trombone), Tony Conception (trompet), Neal Bonsanti en achtergrondvocalisten Monica Crosby, Wanda Mobley en Michael Welch.

1995

Now En wordt geen nr. 1 hit, maar uit het boek 500 Nr. 1 Hits Uit De Top 40 (1995) blijkt dat Normaal tot en met 1995 de meeste keren van alle Top 40-acts een hit heeft zonder de toppositie ooit in handen gehad te hebben. Maar liefst 42 hits scoort de Achterhoekse formatie. Runners up: Corry Konings (31), Status Quo (23) en Jack Jersey (23). Normaal-mascotte Henk Wolters maakt in de huid van Hendrik Haverkamp samen met de groep Haverkamp een eigen album.

Corry Konings Haverkamp Jack Jersey

1996

De single Wat Mot Ik Doen is een bewerking van Norwegian Wood, geschreven door Lennon en McCartney. De totaal uitgewoonde Jolink geeft er de brui aan, maar gaat toch door met Normaal als blijkt hoe teleurgesteld de vele fans van de Achterhoekse feestband zijn. Het aantal optreden wordt evenwel verlaagd.

1997

Normaal zet zich middels optredens in voor boeren die te kampen hebben met de gevolgen van de varkenspest. Het album Onwies Høken verschijnt op de markt in twee versies: 2CD en 4CD. Live trekt Normaal in '97 meer dan 120.000 mensen. Tijdens de supertent-shows worden twee miljoen glazen bier geschonken. Hoeveel er in de kelen van de anhangers verdwijnt valt vanwege de biergooi-traditie niet te achterhalen.

1998

Jolink begint het jaar spectaculair. Hij opereert als navigator in de rally Parijs-Dakar en raakt zoek. In het Achterhoekse Velswijk start de Krachttour '98. In de supertent is voor het eerst een høkvrije zone ingericht voor mensen die wat minder fanatiek willen daldeejen. In mei zorgt Jolink voor de nodige ophef door een Amsterdamse tram te beschilderen. De 2CD Kriebel In De Konte (Normaal in levende lijve) biedt live-opnamen, die afkomstig zijn van het concert op 21 januari 1980 in Dorpshuis te Ruinerwold. Oktober: Vanwege een in Polen opgelopen virusinfectie ligt Jolink in het ziekenhuis.

1999

Wimken van Diene, Bartje en Ketsen Jan treden ook op als de Knasters. Het trio speelt werk van Normaal en nog niet op plaat verschenen materiaal van Wimken van Diene. De stem van Jolink duikt op in een radiospotje voor de Gouden Gids. In de nacht van 22 op 23 mei rijdt Jolink in de buurt van zijn woonplaats Hummelo tegen een boom. Hij neemt de titel van de 1999-veldtocht 't Bos In wat al te letterlijk. Een aantal optredens moet worden afgelast of verzet. Reismaatschappij Holland International verwerkt het ongeluk in een radiospotje dat wordt ingesproken door een imitatie-Jolink. Ook dit jaar is Normaal met zijn rode supertent (capaciteit: 6000 høkers) op pad. Met het Volendamse kindsterretje Jantje Smit neemt Normaal hun versie op van de Zuiderzeeballade. Titel: Puik Idee Ballade. Op 16, 17 en 18 juli vindt in Lichtenvoorde het kampeerfestival Oerkracht plaats. Op de affiche staan behalve Normaal o.a. Gascoigne & Co en Status Quo. Ook geprogrammeerd staat de met Normaal verwante groep Jovink & The Voederbietels. Bassist van deze band is Bennie Jolinks zoon Gijs. Bennie Jolink brengt in samenwerking met Antonie Broek en Pim Kops, respectievelijk drummer en toetsenist/gitarist van De Dijk, het solo-album Howling At The Moon. De cd is sterk country-georiënteerd en wordt door Jolink dan ook in het Engels ingezongen. De voorliefde voor rootsmuziek als country soul en rhythm & blues is het bindmiddel tussen het drietal Jolink, Broek en Kops. Op Howling At The Moon zijn vier covers van Jolinks favoriete cowboy aller tijden, Hank Williams, te vinden. Op vijf tracks covert Jolink zichzelf, dat wil zeggen Normaal-nummers. Drie nummers zijn geheel nieuw. Gastrollen zijn weggelegd voor onder andere Fréderique Spigt en Arthur Ebeling. Aan het eind van het jaar doen Jolink, Broek en Kops een Howlin' At The Moon tournee. Ook Frédérique Spigt is hierbij van de partij. Na onenigheid met zijn collega-bandleden verlaat gitarist Kempers na 16 jaar Normaal.

Antonie Broek Arthur Ebeling Bennie Jolink De Dijk Frédérique Spigt Jan Smit Jovink & The Voederbietels Pim Kops

2000

Het vijfentwintig jarig jubileum wordt gevierd met de Supertententoer. Deze bestaat uit acht optredens. Het eerste vind plaats op Hemelvaartsdag in Lochum. Het eerste optreden van Normaal vond hier ook plaats, eveneens op Hemelvaartsdag. Vele gasten maken hun opwachting tijdens deze show, o.a. Marcel de Groot, Maja van den Broeke, Henk Westbroek, Boh Foi Toch, Jan van der Mey, Mieke Stemerdink, Daniel Lohues, Sieb van der Ploeg, Jan Smit, Thé Lau en enkele leden van De Dijk. Op 1 april in Winterswijk doet de band één optreden in de oorspronkelijke bezetting. Op die datum treedt ook voor het eerst Old Ni-js op, de hobbyband van het trio Willem Terhorst, Jan Manschot en Ferdi Joly. Tijdens de toer zullen deze leden regelmatig meespelen. Er wordt een bloem naar Bennie Jolink vernoemt. De chrysant blijkt zo populair dat er een tweede variatie naar de zanger wordt vernoemd. Tevens wordt Jolink door de Universiteit van Wageningen gevraagd een lezing te houden over plattelandscultuur. Ex-gitarist Kemper claimt bij de rechtbank in Zutphen 1,4 miljoen aan goodwill en salaris en legt beslag op de bankrekeningen van de band. De rechter stelt hem niet in het gelijk en de beslaglegging wordt opgeheven. De band geeft een benefietconcert voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. De akoestische plaat Effe Zitten verschijnt. Gastmuzikanten zijn o.a. Pim Kops, Rens van der Zalm en Jammah Tammah. Normaal gaat de theaters in voor een akoestische toer met de naam Effe Zitten.

Boh Foi Toch Henk Westbroek Jammah Tammah Marcel de Groot Old Ni-js Pim Kops Rens van der Zalm

2001

In het voorjaar wordt Europa geteisterd door Mond- & Klauwzeer (MKZ). Als steunbetuiging bezingt Normaal het boerenleed in het nummer 't Is Stil Op De Boerderij. De band moet een deel van de Supertent-tournee afzeggen in verband met de MKZ-crisis. In augustus beslist de rechter dat Bennie Jolink in het blad Samsonic zijn uitspraken over zijn voormalig manager A. Froeling moet rectificeren. Bovendien mag Jolink Froeling in het openbaar niet meer 'Frauding' noemen. In november gaat de film Ik Kom Altied Weer Terug in premiere. De documentaire, gemaakt door hetzelfde productieteam dat de Hazes-film maakte, geeft een portret van Normaal-voorman Bennie Jolink. In het kielzog van de documentaire verschijnt een album met dezelfde titel.

2002

Op 20 juli krijgt Jolink een ongeluk tijdens een training voor een motorcrosswedstrijd. Hij wordt met een klaplong en een gebroken rib opgenomen in het ziekenhuis. Terwijl de zanger/gitarist herstelt, valt Hendrik-Jan Lovink van Jovink en de Voederbietels live voor hem in. In december krijgt astmapatient Jolink problemen aan de luchtwegen en wordt hij enkele weken opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem.

Jovink & The Voederbietels

2003

Op 31 januari sluit Normaal in Doetinchem de theatertournee af. Het is het laatste optreden met drummer Fokke de Jong. De Jong verhuist naar De Kast waar hij de stokken overneemt van Nico Oudhuijse. Een van de redenen voor zijn vertrek is het feit dat De Kast vaker optreedt dan Normaal. Ook Alan Gascoigne en Jan Kolkman verlaten de groep. Normaal speelt in de oerbezetting (Jolink, Terhorst, Manschot en Joly) in feesttenten, maar doet dat minder dan voorheen. Normaal wil zich meer gaan toeleggen op concerten in het theater. Het album Vernemstig Te Passe wordt in eigen beheer uitgebracht. De live-cd bevat een registratie van het concert dat de band op 10 mei gaf in het Vereenigingsgebouw Juliana in 't Woold. Op de liveregistratie staan vooral nummers uit de beginjaren van Normaal. De bezetting is precies dezelfde als in de periode 1975-1978. Op 14 november gaat de Høk & Swing Tournee 2 van start in de Nederlandse theaters. De basisbezetting van Bennie Jolink, Willem Terhorst en Alan Gascoigne wordt aangevuld met Roel Spanjers (accordeon/toetsen/zang), Tessa Boomkamp (drums) en Arend Bouwmeester (saxofoon, klarinet, percussie).

De Kast Roel Spanjers Tessa Boomkamp

2004

Bennie Jolink is een van de gastvocalisten op het duettenalbum Vuur van Frédérique Spigt. Hij levert ook een bijdrage aan What A Difference A Day Makes, een muzikaal project van Unicef waarbij een groot aantal Nederlandse artiesten en acteurs nummers uit het repertoire van het American Songbook zingt. Van elke verkochte cd gaat 6,50 Euro naar een Unicef-project. Normaal verruilt in oktober de Achterhoek voor Twente aangezien de eigenaar van het Industriepark in Zelhem andere plannen heeft met het gebouw waar de band oefent en opneemt. In Haaksbergen is zowel plek voor een oefenruimte en studio als een atelier voor Bennie Jolink. Vanaf 30 oktober trekt de band langs de Nederlandse theaters met het nieuwe programma Da's O.k. Normaal.

Frédérique Spigt

2005

Normaal brengt eind april in beperkte oplage het liedjesboek Deur De Joaren Hen uit. In het geïllustreerde boek staat de complete discografie van de groep. Bennie Jolink breekt op zondag 18 april tijdens een motorcross in Emmen twee middenvoetsbeentjes als hij met zijn voet in het wiel van een tegenstander terechtkomt. Het staat zijn optreden tijdens het 30jarig jubileum van Normaal op 5 mei (05-05-05) in Lochem niet in de weg. Gastartiesten tijdens deze show zijn o.a. van drummer Antonie Broek, Pim Kops (De Dijk) op accordeon en Frédérique Spigt. De registratie van het optreden wordt in het najaar uitgebracht op de dvd 30 Jaar Høken. Een van de extra nummers op de zomersingle Rennen Of Stilstoan is M'n Opa, gezongen door 3FM DJ Giel Beelen. Op de single staat ook een nieuwe versie van De Boer Dat Is De Keerl waarvan het origineel terug te vinden is op het album Deurdonderen uit 1982. Op 10 september speelt de band in Holsted te Denemarken, op uitnodiging van een groep Nederlandse boeren die in Holsted woont. In het boek Oerend Hard beschrijft historicus en journalist Jos Palm 'het onmogelijke høkersleven van Ben Jolink'. Het boek komt uit in november.

De Dijk

2006

Bennie Jolink ontvangt op 10 maart de Johanna van Buren Cultuurprijs, een onderscheiding genoemd naar een streektaaldichteres uit de 19e eeuw en om de drie jaar uitgereikt aan iemand die veel heeft betekend voor de streekcultuur van Oost-Nederland. Tijdens de Edison Music Awards op 15 maart in de Melkweg te Amsterdam krijgt Normaal de Edison Oeuvreprijs uitgereikt. Tekenaar Henk Kuijpers maakt een stripversie van het nummer D'n Poot Op Het Gas. De strip maakt onderdeel uit van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006. De band gaat in april van start met een tournee van ongeveer zestien optredens in het theater. Naast Bennie Jolink bestaat de bezetting uit Willem Terhorst (bas), Ferdi Joly (gitaar), Fokke de Jong (drums), Jan de Ligt (saxofoon) en Jan-Willem Tolkamp (gitaar). Vanaf mei gaat Normaal weer uitgebreid spelen in feesttenten. In juni staat de band op Parkpop in Den Haag. Het album Hier Is Normaal (september) is een dubbelalbum met zowel akoestische tracks als stevige rocknummers. De plaat is opgenomen door Bert Lok en Jan Wilm Tolkamp in de Commodore Studio te Haaksbergen. Bennie Jolink gaat in november vijf dagen op tournee langs de Nederlandse militairen in Afghanistan. Tijdens de tour wordt op de melodie van Oerend Hard een toepasselijke nieuwe tekst geschreven: Oe-oe-Oeroezgan. Uit solidariteit met de gelegerde troepen laat de zanger voor het eerst in zijn carrière zijn wilde haren afknippen.

2007

Tijdens een Johnny Cash Tribute in 2004 merkt Bennie Jolink dat de lage toonhoogte van de Amerikaanse countryzanger hem zeer goed past. Met deze kennis neemt hij zijn tweede soloalbum Opa, Vertel (februari) op met daarop eigen countryrepertoire gezongen in het Achterhoekse dialect. Tijdens de 35 theatershows dit jaar speelt Normaal ook een geheel à capella uitgevoerd nummer. In de periode mei/september is de groep traditiegetrouw weer te zien in feesttenten tijdens de zogenaamde veldtocht 2007, niet alleen in eigen land, maar ook in Holsted te Denemarken. Het verzamelbox 100x Normaal bevat alle hits van Normaal aangevuld met de beste albumtracks uit de carrière van de band. De hits uit de tijd bij het label Telstar staan op deze cd enkel in de liveuitvoering. De band neemt in het stadion de Vijverberg een single op met de selectie van voetbalclub De Graafschap naar aanleiding van het kampioenschap in de eerste divisie.

Bennie Jolink

2008

Tijdens de theatertournees en veldtochten speelt Normaal veel nieuwe nummers. Deze verschijnen eind mei op de toepasselijk getitelde cd Ni-je Nrs ('nieuwe nummers'). Omdat verschillende bandleden voor songmateriaal zorgen, klinkt de plaat zeer gevarieerd met naast de stevige rocknummers ook ballades en nummers met invloeden uit calypso en reggae.

PBII

2009

De Blues eLPee (juni) bevat blues in de breedste zin van het woord. Het album is analoog opgenomen op een 24-sporenrecorder en verschijnt zowel op cd als op vinyl, waarbij de cd vier tracks bevat die niet op de plaat staan, en de plaat twee tracks die niet op de cd staan. In dezelfde periode brengt de VPRO de livesessies uit die ze van Normaal hebben opgenomen tijdens de uitzending van Piet Ponskaart Presenteert op 19 september 1977. Bassist Willem Terhorst brengt zijn eerste soloalbum Krek Wak Wol uit met muziek in de stijl van zijn favoriete bands: The Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd en andere Amerikaanse Southern rockbands. Enkele leden van Normaal leveren gastbijdragen.

2010

Normaal viert 13 mei de 35ste verjaardag in het openluchttheater van Lochem. Tijdens dit evenement wordt het boek Ik Zeg Oeh…! 35 Jaar Deurdonderen van auteur Jan Colijn gepresenteerd. Colijn heeft de band als verslaggever van De Telegraaf ruim twintig jaar op de voet gevolgd. In het boek gaat popprofessor Tom ter Bogt in op de cultuurhistorische waarde van Normaal en schrijft cabaretier en Normaalfan Herman Finkers over de prominente rol die de band heeft gespeeld bij de emancipatie van het platteland. Tijdens de NorMAXImaal tournee heeft Bennie Jolink steeds meer last van benauwdheid. Hij wordt 13 september na een longonderzoek korte tijd opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem en moet daardoor enkele optredens missen. Hij is 26 september weer van de partij voor het uitverkochte jubileumconcert Høken In Hummelo op Landgoed Enghuizen te Hummelo met gastoptredens van Ilse DeLange, Miss Montreal en Jovink & The Voederbietels.

Herman Finkers

2012

Tijdens het bluesfestival Groeten Uit Grolloo, op 15 juni, is drummer Fokke de Jong te zien in King Of The World, de bluesband van gitarist Erwin Java (o.a. Cuby + Blizzards). Voor de binnenhoes van het volgende album maakt Bennie Jolink een schilderij waarop hij als protest tegen populisme PVV-leider Geert Wilders afbeeldt naast Hitler en de rechts-extreme Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik. De originele versie van het schilderij bevat ook een hakenkruis, reden voor de Duitse drukker van het cd-boekje om de eerste druk in zijn geheel te vernietigen, omdat de Duitse wet het weergeven van swastika's verbiedt. De teksten op Halve Soul Helemoal Høken gaan onder meer over de Nederlandse politiek en over de rol van media en platenmaatschappijen. Het album is gemixt in de Little Big Room studio in Los Angeles door Brad Gilderman (o.a. Britney Spears, Tom Jones en Eric Clapton). Tijdens de theatertournee wordt de band terzijde gestaan door een blazerssectie onder leiding van tenorsaxofonist Jan de Ligt en verder bestaand uit Jelle Schouten (trompet), Joppe Bestevaar (baritonsaxofoon) en Peter Delannoye (trombone).

King Of The World

2013

Op 25 februari treedt Normaal op in Carré. Tijdens een koffieconcert van in Toldijk op 30 juni neemt Timo Kelder de drumstokken over van Fokke de Jong. De Jong, die vanaf 1989 deel heeft uitgemaakt van Normaal, richt zich volledig op zijn band King Of The World. De vader van Timo Kelder (Ja Dat Zal, Backcorner Boogie Band) is voorzitter van Het Anhangerschap, de fanclub van Normaal. In september vertelt de 67-jarige Bennie Jolink in een interview bij Radio Middelsé dat hij minstens tot en met het optreden op Hemelvaartsdag 2015 met Normaal door zal gaan, ‘zolang de gezondheid het toelaat. Ik wil in ieder geval 40 jaar Normaal volmaken en daarna zien we wel verder’.

The Backcorner Boogie Band

2014

Jan Manschot, mede-oprichter en voormalig drummer van de groep, overlijdt op 20 januari.

2015

Op 15 mei wordt het 40 jarig bestaan van Normaal gevierd met een jubileumfestival in Lochem, de plek waar de band begon. Het markeert de start van de laatse veldtocht (concertreeks). Bennie Jolink geeft in interviews aan dat hij het optreden en touren fysiek niet meer volhoudt. In mei verschijnt ook een 4CD box met niet eerder verschenen nummers. Het echte afscheidsconcert vindt op 19 december 2015 plaats in het Gelredome in Arnhem.

Discografie Normaal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Normaal

Audio/Video Normaal

Video Normaal

Het begin
Het begin
Oerend Hard
Oerend Hard
De media
De media
Høken
Høken
Uithuilen en opnieuw begi...
Uithuilen en opnieuw beginnen
Politiek
Politiek
Complete Interview
Complete Interview
Het eerste optreden
Het eerste optreden
de platenkast van Bennie ...
de platenkast van Bennie Jolink (jr, music scene 8, 1993)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Het begin

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer