Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NUEVA MANTECA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nueva Manteca

Periode

1982 - heden

Genre

jazz, salsa

Online

Officiële website

Nueva Manteca

Afro-Cuban jazz formatie die voortbouwt op muziek van grote pioniers van de Cubop muziek. Nueva Manteca breidt het originele Cubop concept uit, zonder daarbij het historische aspect van deze muziekstroom uit het oog te verliezen.
Volledige biografie...

Bezetting

Nils Fischer   percussie
Jan Laurens Hartong   piano
Jeroen Vierdag   basgitaar
Ben van den Dungen   saxofoon
Lucas van Merwijk   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Wim Both   trompet
Rini Swinkels   trompet
Nicky Marrero   percussie
Claus Tofft   percussie
Leslie López   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1978   Samba Salad
1979   Toon de Gouw
1987   Lucas van Merwijk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nueva Manteca

Afro-Cuban jazz formatie die voortbouwt op muziek van grote pioniers van de Cubop muziek. Nueva Manteca breidt het originele Cubop concept uit, zonder daarbij het historische aspect van deze muziekstroom uit het oog te verliezen.

1982

In de jaren '70 wordt met name salsa een rage. Die ontwikkeling inspireert een aantal Nederlandse muzikanten om de latin-jazz groep Manteca op te richten, genoemd naar een bekende Cu-Bop-compositie van Dizzy Gillespie. Het voornaamste doel is het stimuleren van de latin-jazz muziek in Nederland, waarbij voortgebouwd wordt op muziek van de grote pioneers van Cubop-muziek.

1987

De artistieke leider van Manteca, de pianist Jan Laurens Hartong, vertrekt naar Cuba om daar nieuwe muzikale inspiraties op te doen. Bij terugkomst besluit hij af te stappen van de salsa-achtige dansmuziek en voortaan in vernieuwende arrangementen het originele Cubop concept uit te breiden. Bij deze wisseling van stijl behoort een nieuwe naam: Nueva Manteca.

1989

De debuut CD Varadero Blues wordt uitgebracht. Tijdens het NOS International Jazz Festival voegt meesterpercussionist Nicky Marrero zich bij Nueva Manteca en maakt tot 1993 deel uit van de band.

1992

Percussionist Giovanni Hidalgo en salsa trompettist Juancito Torres touren mee met Nueva Manteca in het kader van het project 'Nueva Manteca meets the legends in latin-jazz'.

1994

Nueva Manteca Nueva Manteca maakt als eerste een Afro-Cubaanse bewerking van Gershwin's beroemde opera Porgy & Bess. Tijdens de 18 succesvolle uitvoeringen van dit unieke projekt fungeert zanger, danser en acteur Donald Jones als verteller. De percussionisten Armando Peraza en Orestes Vilato touren mee met Nueva Manteca in het kader van het project 'Nueva Manteca meets the legends in Latin-jazz'.

Donald Jones

1995

De CD Bluesongo wordt in Japan uitgebracht.

1996

Nueva Manteca mag als eerste Europese latin-jazz groep een CD uitbrengen op een label van de befaamde platenmaatschappij Blue Note Records. Dat is het album Let's face the Music and Dance, dat ook wereldwijd gereleased wordt.

1997

De band tourt met de Braziliaanse trompettist Claudio Roditi. Vanaf september 1997 zal Nueva Manteca een tournee verzorgen in het kader van het projekt Afro Cuban Sanctus. Voor dit speciale projekt wordt de groep uitgebreid met vier vocalisten en een fluitist. Het Afro Cuban Sanctus is een op de mis gebaseerde compositie die een synthese is van Afro Cubaanse muziek en traditionele Europese muziek. Het projekt wordt op CD uitgebrachtonder de titel Noctambulos.

1998

Nueva Manteca gaat een tour verzorgen met Luis Conte, bekend als latin percussionist, maar ook werkend voor Madonna, Guns 'n Roses, Phil Collins en Jackson Brown. Ook verschijnt er een nieuw album getiteld Night People. Ook verschijnt er een nieuw album getiteld Night People.

1999

Hartong werkt mee aan een radioprogramma van de NPS over Cuba. Daarnaast blijft de band regelmatig optreden.

2000

In januari doet Nueva Manteca een reeks concerten met Papo Vazquez.

2002

Op het album Congo Square - Tribute To New Orleans mengt Nueva Manteca het geluid van New Orleans met Afro-Cubaanse muziek. De composities zijn gearrangeerd door bandlid Jan Laurens Hartog en Willem Friede (New Cool Collective). Speciale gast Antoon Aukes bespeelt de New Orleans bass drum.

New Cool Collective

2003

Het album Latin Tribute To West Side Story is een ode aan de musical van Leonard Bernstein. De plaat bevat latinbewerkingen van klassiekers als Maria en I Feel Pretty. Op de plaat staan bijdragen van recente bandleden Jeroen Rol (trombone) en Jeroen Vierdag (akoestische en elektronische basgitaar).

2004

Tijdens de Giant Latin Percussion Show die eind 2004 door Nederland trekt wordt de groep versterkt door drie gastpercussionisten: Gerardo Rosales uit Venezuela, Armando Vidal Sanchez uit Cuba en Martin Verdonk uit Curaçao. De arrangementen en composities zijn van artistiek leider en pianist Jan Laurens Hartong. Ilja Rijngoud (The Houdini's) neemt de trombone over van Jeroen Rol. Aan het eind van het jaar vieren Ben van den Dungen en Jarmo Hoogendijk met hun quintet het twintigjarig jubileum. Deze groep bestaat op dat moment naast Van den Dungen en Hoogendijk uit Juraj Stanik (piano), Marius Beets (bas) en de Amerikaan Owen Hart jr.(drums).

The Houdini's

2006

Jeroen Vierdag speelt ook in de vergelijkbare latinjazzgroep Panchito waarvan in de zomer van 2006 het album Resurrección verschijnt.

Panchito

2007 - 2010

Tijdens een tournee door Latijns-Amerika in 2008 speelt Nueva Manteca onder meer tijdens het festival Ollin Kan in Mexico en in de Colombiaanse steden Bogota, Medellín en Cali. In het progamma Tango Con Clave combineert de groep, met onder meer Matias Pedrana (bandoneon), Tanya Schaap (viool) en Alinda Meertins (contrabas), de Argentijnse tango met Cubaanse clave en staat het werk van Ástor Piazzolla centraal. Een ander project is Requiem Para El Mundo waarbij Nueva Manteca Gregoriaanse requiems plaats in de context van Latin jazz en salsa gecombineerd met traditionele Afro-Cubaanse religieuze liederen, gezongen door Bart de Win, Gabrielle Kozyra, Kristina Fuchs en Alberto Caicedo en begeleid door Hartong, Van den Dungen, Van Merwijk, Fischer, Vierdag, trompettisten Rik Mol en Wim Both en trombonist Ilja Reijngoud.

Bart de Win

2011 - 2012

Het concertseizoen 2011-2012 staat in het teken van Chicano Rock, een ode aan de Latin popmuziek uit de jaren zestig zoals die indertijd onder meer door gitarist Carlos Santana gespeeld werd in Los Angeles. De bezetting bestaat in deze periode naast Hartong, Van den Dungen, Van Merwijk, Fischer, Vierdag en Reijngoud uit Ed Verhoeff (gitaar) en Arno Krijger (Hammond). Nueva Manteca speelt 6, 7 en 8 september op het Gwangju Worldmusic Festival in Zuid Korea.

2013

Ter ere van het 25-jarig bestaan van Nueva Manteca brengt JWAJazz in november een dubbelalbum uit van de band. Op de eerste cd staat een registratie van het jubieumconcert in het BIMhuis in Amsterdam van 5 januari 2013. De tweede cd bevat een twintig jaar oud radio-optreden opgenomen tijdens TROS Sesjun. Nueva Manteca gaat het nieuwe theaterseizoen in met het programma Crime met bewerkingen van bekende thema’s uit misdaadseries en gangsterfilms.

2014 - 2015

De opnamen voor het twaalfde album Crime! (2015) zijn gemaakt op 21 maart 2014. Jan Laurens Hartong heeft voor deze plaat elf arrangementen geschreven van beroemde melodieën uit misdaadfilms en –series, waaronder The Godfather, Baantjer en Mulholland Falls. Op 1 mei 2016 overlijdt Jan Laurens Hartong 74-jarige leeftijd. Hij wordt herinnerd als een pionier van de Nederlandse latin jazzscene.

Discografie Nueva Manteca

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nueva Manteca

Audio/Video Nueva Manteca

Video Nueva Manteca

Nueva Manteca: Chicano Ro...
Nueva Manteca: Chicano Rock Trailer
Toon de Gouw - Nueva Mant...
Toon de Gouw - Nueva Manteca - It aint necessarily so
Nueva Manteca - Manteca
Nueva Manteca - Manteca
Nueva Manteca - Afrodisia
Nueva Manteca - Afrodisia
Nueva Manteca Requiem Tra...
Nueva Manteca Requiem Trailer
Nueva Manteca: Tango con ...
Nueva Manteca: Tango con Clave Trailer
Nueva Manteca - Chicano R...
Nueva Manteca - Chicano Rock
Lucas van Merwijk-Caravan...
Lucas van Merwijk-Caravan-Nueva Manteca
Lucas van Merwijk with Nu...
Lucas van Merwijk with Nueva Manteca
Nueva Manteca @ the Puert...
Nueva Manteca @ the Puerto Rico jazz festival
Nueva Manteca - Descarga ...
Nueva Manteca - Descarga @ Puerto Rico Jazzfest

Audio Nueva Manteca

06 When the Saints Go Marching In (Cuban Comparsa)
07 Bess, Oh Where's My Bess
04 My Man's Gone Now
Infant Eyes - Nueva Manteca
Fly With The Wind - Nueva Manteca
A Boy Like That - Nueva Manteca
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Lucas van Merwijk with Nueva Manteca

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer