Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NYNKE LAVERMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nynke Laverman

Periode

14-04-1980 - heden

Genre

fado, Friestalig, muziektheater, zang

Online

Officiële website

Nynke Laverman

Actrice en zangeres Nynke Laverman geniet na haar studie aan de Akademie voor Kleinkunst snel bekendheid als vertolkster van de Friestalige fado.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Carel van Leeuwen   cello
Wytze Van Der Meer   contrabas
Herman Woltman   gitaar
Sytze Pruiksma   drums, percussie
Maarten Helsloot   elektronica, harmonium
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2003   Jacob Slagter
2004   Wende
2005   SoulDada
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nynke Laverman

Actrice en zangeres Nynke Laverman geniet na haar studie aan de Akademie voor Kleinkunst snel bekendheid als vertolkster van de Friestalige fado.

In bezetting van

Fado Blue   zang

1980 - 2001

Nynke Laverman (14 april 1980) groeit op in het Friese Weidum, een dorpje tussen Leeuwarden en Sneek. Op haar vijftiende hoort ze bij het zien van de speelfilm Primal Fear voor het eerst de Portugese fado, gezongen door zangeres Dulce Pontes. Na een auditie in 1998 wordt ze aangenomen op de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam waar ze les krijgt van onder andere Jenny Arean en Mathilde Santing en waar ze zich specialiseert in muziektheater. Tijdens haar stage bij Tryater speelt ze de rol van Angelique in de voorstelling De Ynbylde Sike.

Jenny Arean Mathilde Santing

2002

Ook na haar afstuderen speelt Laverman bij Tryater. Ze zingt in de producties Een Koning Van Niks en Het Mirakel Van Hansje Brinker. De zangeres wordt veejay bij het tv-programma No Nynke bij Omrop Fryslân.

2003

De muziektheatervoorstelling Angela Vicario is een vrije bewerking van Kroniek Van Een Aangekondigde Dood, de roman van Colombiaanse schrijver Gabriël García Márquez. Het stuk is te zien tijdens Oerol op Terschelling. Het is de eerste keer dat Laverman de fado zingt. Speciaal voor de fado reist de zangeres naar Lissabon waar ze bij toeval moderne fadogrootheid Mariza ontmoet. In oktober speelt Laverman tijdens het Wolkomfestival van Tryater onder de titel Sielesâlt (Fries voor zielenzout) een theaterconcert met Friese fado's. De voorstelling is geïnspireerd door het album Cristina Branco Canta Slauerhoff en bevat Friese bewerkingen van gedichten van Slauerhoff. De zangeres wordt begeleid door slagwerker Sytze Pruiksma, gitarist Herman Woltman (Souldada, Halfasoul), cellist Carel van Leeuwen ((Remoly, Frysk Csardás) en contrabassist Wytze van der Meer. Pers en publiek reageren enthousiast en de uitnodigingen voor optredens in en buiten Friesland stromen binnen.

SoulDada

2004

Nynke Laverman De Friestalige fado's van Laverman krijgen nationale belangstelling. De zangeres is in maart te gast in het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland, een maand later zingt ze live in het tv-programma Barend & Van Dorp en in juni staat ze op de voorpagina van de zaterdagbijlage van het Algemeen Dagblad. In april worden met Harry Zwerver en Rein Zwerver in de Rinkelbom te Heerenveen opnamen gemaakt voor het debuutalbum. Op 5 juni presenteert Laverman in Leeuwarden haar eerste cd Sielesâlt. De plaat bevat acht nummers uit de gelijknamige voorstelling. De teksten van zeven nummers zijn in het Fries vertaalde gedichten van Slauerhoff op muziek van Custódio Castelo. De plaat bevat ook een nummer van Waldemar Bastos met een tekst van de zangeres. In juli stopt ze met het presenteren van het programma No Nynke om zich te concentreren op haar carrière als zangeres en actrice. Laverman werkt aan een liederenreeks op basis van teksten van de Friese dichteres Albertina Soepboer. Ze start in oktober een tournee langs Friese theaters en staat op 13 november in Theater Bellevue te Amsterdam. Daarnaast is ze te zien in het filmgedeelte van de kindervoorstelling Het Experiment Van De Heer Borgers van Tryater en in de korte speelfilm Omke Jan.

2005

Nynke Laverman speelt in maart de Tryaterproductie Lytse Fûgel (een vertaling van het stuk Little Voice). De zangeres doet op 30 april mee aan Dit Is Een Land Om Lief Te Hebben, een show op het Haagse Malieveld ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Beatrix, in aanwezigheid van de jubilerende koningin. Vanaf eind oktober staat Nynke Laverman op het podium met De Maisfrou. Haar tweede voorstelling is geïnspireerd door de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo en een reis door Mexico die de zangeres samen met dichteres Albertina Soepboer maakte. Net als in Mexico is in De Maisfrou maïs het symbool voor de cycli in het leven. Met hulp van veel percussie benadrukt Laverman in haar programma de levenskracht van mensen in Midden-Amerika. De muziek is voor het merendeel van de hand van Zuid-Europese muzikanten.

2006

Eind maart draait Het Zwijgen in de Nederlandse bioscoop. De film gaat over een werknemer van het Amsterdamse Meertens Instituut die in Drenthe onderzoek doet naar plaatselijke moordliederen. Nynke Laverman zingt een moordlied en heeft een bijrol als slagersvrouw. De Maisfrou verschijnt op cd. De zangeres krijgt van de gemeente Leeuwarden de Piter Jellespriis 2005 (een literaire prijs) voor Sielesâlt. Laverman zingt een Fries-Limburgs duet met zanger Jack Poels op het album Rodus & Lucius van Rowwen Hèze. Op 28 en 29 december staat ze met Fernando Lameirinhas en JW Roy in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Speciaal voor het concert schrijft Laverman de tekst Geen heimwee, met muziek van Lameirinhas en Roy. Het nummer is te horen op de mini-cd Fado Blue.

Fernando Lameirinhas JW Roy Rowwen Hèze

2007

Nynke Laverman speelt vanaf januari de titelrol in het muziektheaterstuk Cecilia van Orkater. De zangeres is te horen op de single Droemvlucht (april) van Rowwen Hèze waarop ze een duet is te horen in het Limburgs en in het Fries met zanger/gitarist Jack Poels. Ze is ook verantwoordelijk voor het liedje Syn Brief op de B-kant van de single. Een registratie van De Maisfrou verschijnt in het najaar zowel op cd als op dvd.

Orkater

2008

Nynke Laverman is een van de uitvoerenden tijdens In De Ban Van Bannink, een eerbetoon aan componist Harry Bannink dat vanaf 19 januari samen met het Holland Symfonia wordt uitgevoerd in muziekcentra te Haarlem, Amsterdam, Enschede en Alkmaar. Ze levert ook een bijdrage aan een cd en dvd met daarop Friese bewerkingen uit het repertoire van Leonard Cohen.

Harry Bannink

2009

Voor het album Nomade (maart) haalt Nynke Laverman haar inspiratie uit Mongolië waar ze een maand verblijft bij een nomadenfamilie op de steppe. Voor het eerst schrijft de zangeres alle teksten zelf en componeert ze samen met gitarist Ward Veenstra de meeste nummers. Slagwerker Sytze Pruiksma en arrangeur Sebastiaan Koolhoven leveren ook bijdragen. De muziek is in vergelijking met de eerdere albums ruiger en meer ritmegeoriënteerde, onder meer vanwege het gebruik van elektronica. Laverman zingt op de plaat enkele nummers met The City Of Prague Philharmonic Orchestra. Vijf nummers zijn gemixt door de IJslandse Valgeir Sigurdsson. Op 14 maart gaat het theaterprogramma Nomade in première in het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam. Naast Veenstra en Pruiksma wordt ze op het podium bijgestaan door Reyer Zwart (gitaar, basgitaar), Maarten Helsloot (harmonium, elektronica) en Jan Roel Hamersma (slagwerk).

2010

Nynke Laverman in 2010 Op 3 oktober, tijdens een gala in het Beurs-World Trade Center Rotterdam, wint Nynke Laverman voor haar album Nomade een Edison in de categorie Theater.

2012 - 2013

Een jaar nadat ze moeder is geworden, werkt de zangeres met Javier Limón aan haar volgende album. De Spaanse producer en gitarist is bekend van zijn bijdragen aan platen van Portugese fadozangeres Mariza, de Spaanse zangeres Concha Buika en flamencoartiesten als gitarist Paco de Lucía en zanger Diego El Cigala. De titel Alter verwijst naar het Friese woord voor altaar, het Engelse woord voor veranderen en het Latijnse woord voor ander. Naast eigen teksten bevat de plaat een vertaling van een gedicht van Rutger Kopland (Foarfjersfers) en een vrije bewerking van een gedicht van Lhasa de Sela (De Brulloft). Naast Spaanse gastmuzikanten bevat de cd bijdragen van dichter Tsjêbbe Hettinga (15 januari 1949-7 maart 2013) en vaste muzikant Sytze Pruiksma. Alter komt in 2013 onder de naam Nynke uit bij het Belgische label Crammed Discs.

2014

In het voorjaar toert de zangeres langs theaters in Nederland en Duitsland. Ze wordt begeleidt door Sytze Pruiksma (percussie), Jan Roel Hamersma (marimba), Marieke Grotenhuis (accordeon) en flamencogitarist Edsart Udo de Haes. Ze zingt materiaal van het album Alter en vertelt het verhaal achter het album.

Discografie Nynke Laverman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nynke Laverman

Audio/Video Nynke Laverman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer