Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OENE VAN GEEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Oene van Geel

Periode

1973 - heden

Genre

altviool, Boy Edgar Prijs, componisten, hedendaags, jazz, viool

Online

Officiële website

Oene van Geel

De in Amsterdam woonachtige violist en componist Oene van Geel is een muzikale avonturier die is geïnspireerd door jazz, muziek uit India, kamermuziek en vrije improvisatie. Hij speelt onder meer in Zapp 4, Estafest, The Nordanians en OOOO en treedt regelmatig op als gastsolist. Van Geel schrijft tientallen composities voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altviool, viool

Genoemd in de biografie van

1979   Lavalu
1995   Zapp 4
1999   Albert van Veenendaal
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

24-9-22, Tobacco Theater, Amsterdam

Biografie Oene van Geel

De in Amsterdam woonachtige violist en componist Oene van Geel is een muzikale avonturier die is geïnspireerd door jazz, muziek uit India, kamermuziek en vrije improvisatie. Hij speelt onder meer in Zapp 4, Estafest, The Nordanians en OOOO en treedt regelmatig op als gastsolist. Van Geel schrijft tientallen composities voor diverse bezettingen. Naast werk voor zijn eigen groepen componeert hij voor onder anderen de David Kweksilber Bigband, Amstel Quartet, Amsterdam Sinfonietta, Matangi Quartet, Calefax, Tetzepi Bigtet, Ricciotti Ensemble, Duo Eva Tebbe en Merel Junge (harp en viool) en muziektheatergroepen als Schweigman&, Theater Sonnevanck (jeugdtheater) en Orkest Max Tak. Als componist en/of muzikant is hij ook betrokken bij (theater)producties van Theun Mosk, Saartje van Camp, Herman van Baar en Marcel Sijm. In 2013 wint hij de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs.

In bezetting van

De Wereldband   viool
Estafest   percussie, viool
Mosaïc   viool
Nikitov   altviool
OOOO   elektronica, viool
Oruga   altviool, viool
The Nordanians   altviool
Voer   viool
Xam Xam   viool
Zapp 4   viool

1973 - 1994

Oene van Geel (1973) uit Oostzaan groeit op met klassieke en Balkanmuziek en luistert ook naar popmuziek. Hij valt op zijn zevende voor de viool. 'Het was Roemeense zigeunermuziek, geloof ik,' vertelt hij in 2002 in een interview met het Noordhollands Dagblad. 'Toen ik het voor het eerst hoorde, was ik helemaal onder de indruk'. Hij krijgt privéles van Jan Henrichs in Landsmeer en is een van de eersten die afstuderen aan de vioolopleiding voor lichte muziek van het Rotterdamse Conservatorium. Aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam verdiept hij zich in moderne muziek en technieken uit de Zuid-Indiase muziek. Van Geels grote jazzvoorbeelden zijn onder meer de saxofonisten Joe Henderson en Lee Konitz.

1995 - 2001

Van Geel maakt deel uit van vele verschillende groepen, soms twaalf tegelijk. In 1995 voegt hij zich als violist en componist bij wat dan nog het Pop Strijk Kwartet heet. In 1997 wint het kwartet de Anova Jazz Competition. Een jaar later wordt de groepsnaam gewijzigd in Zapp! String Quartet, omdat de groep steeds minder popnummers op het repertoire heeft staan en graag langs verschillende genres zapt. De band speelt nu meer jazz, wereldmuziek en improvisaties. In zijn band Mosaïc, samen met onder meer bassist Mark Haanstra, combineert hij kamermuziek met jazz. Mosaïc wint in 2000 de Jur Naessens Muziekprijs, de tweejaarlijkse prijs ter stimulering van jonge musici in hun streven naar het maken en ten uitvoer brengen van vernieuwende muziek. De violist zit daarnaast in het trio On The Line van pianist Albert van Veenendaal waar ook gitarist Timuç Sahin deel van uitmaakt. Het trio doet in 2001 mee aan de tweede editie van de Dutch Jazz Competition en wint de eerste prijs. Van Geel wint ook in de categorie Beste Solist. Tijdens de Marathon in de Groningse Oosterpoort is hij in 2001 een van de vier Nederlandse solisten in een project van gitarist Mike Keneally (ex-Frank Zappa). Hij speelt naast het Zapp! String Quartet, Mosaïc en On The Line in deze periode ook nog in het Jeffrey Bruinsma Syndicaat, de Wereldband, het trio Pavlov en Bhedam (Sanskriet voor 'verandering'). Met Bhedam reist hij naar India om er te repeteren en te spelen met plaatselijke musici.

De Wereldband Jeffrey Bruinsma Mosaïc Zapp 4

2002 - 2004

Het Zapp! String Quartet debuteert in 2002 met het album Dextro. In april van dat jaar strijdt Oene van Geel in het Concertgebouw in Amsterdam met Francien van Tuinen en Randal Corsen om de Andersen Jazz Award, begeleid door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. De violist wint de hoofdprijs van 20.000 Euro. Van het prijsgeld koopt hij een andere viool en financiert hij het volgende album van het Zapp! String Quartet. De groep staat in dat jaar maar liefst veertien keer in Vredenburg, Utrecht en speelt ook op North Sea Jazz. De componist schrijft voor het ensemble Calefax het stuk Salto (2002). Enkele andere stukken in deze periode zijn Gopala (2002) voor viool, altsaxofoon, piano, bas en drums, en Turbulence (2002) voor cello en marimba. In opdracht van NPS Radio 4FM componeert hij werk voor de Groningse Jazzmarathon. Het VPRO-radioprogramma Jazz Op 4 nodigt hem uit om composities te schrijven voor het SJU Jazzfestival in Utrecht. Het Zapp! String Quartet speelt zelf ook op het festival, met gastmuzikanten David Kweksilber (klarinet) en de Belg Jozef Dumoulin (piano). De composities die Van Geel schrijft voor het festival bevallen hem zo goed, dat hij ze als basis gebruikt voor Chamber Grooves (2003), het tweede album van Zapp! String Quartet. Met de band Bhedam, samen met bassist Mark Haanstra en twee percussionisten, doet hij in januari 2003 een tournee door Zuid-India. Voor het Saxkartel schrijft hij in 2004 de saxofoonkwartetten De Donder Komt en Velocipede.

Calefax Rietkwintet David Kweksilber Francien van Tuinen Randal Corsen

2005 - 2006

Het Zapp! String Quartet ontvangt de Kersjes van de Groenekan Prijs 2005 voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek, uitgereikt door het Kersjes Fonds, op dat moment een van de grootste particuliere stimuleringsfondsen in Nederland. Naast composities in opdracht voor de festivals North Sea Jazz (2005) en November Music (2006) schrijft Oene van Geel onder meer Kilometers (2005) voor klassiek gitaar, bas en percussie, Laksh (2005) voor viool, altsaxofoon, piano, bas en drums, en Northern Lights (2006) viool en piano. Hij maakt enige tijd als gastviolist deel uit van popjazzband Lavalu.

Lavalu

2007 - 2008

Voor het Tetzepi Bigtet componeert Van Geel de stukken Lesterag, Soil en De Hamer, voor het Ricciotti Ensemble het stuk Cirkels en voor De Jongens Driest het stuk Driest voor fanfareorkest, drie blazers en drums. Lamento (2007), voor harp en sopraan, bevat teksten van Remco Campert. Van Geel en Mark Haanstra zijn de bandleiders van het Oxymore Quintet dat verder bestaat uit pianist Harmen Fraanje, drummer Chander Sardjoe en saxofonist Guillaume Orti. De groep komt voort uit de band Bhedam. Het kwintet haalt inspiratie uit de complexe ritmes van Zuid-Indiase muziek, aangevuld met invloeden uit funk en pop (o.a. Radiohead). Het Oxymore Quintet staat in juli 2008 op North Sea Jazz. In dat jaar componeert hij ook in opdracht van The Amsterdam Cello Biënnale het stuk Three Dances For Cello Solo. Voor strijkorkest schrijft hij Dada en Grun. Autumn Rain en Winter Dance zijn composities voor gitaar en bandoneon. Het Matangi Quartet heeft een eigen serie in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Tijdens hun concert op 4 december spelen ze de wereldpremière van Oene van Geels Brazilian Heroes, een ode aan Latijns-Amerikaanse muziek.

De Jongens Driest Harmen Fraanje Matangi Quartet Ricciotti Ensemble Tetzepi

2009 - 2010

Muziek van Oene van Geel is te horen in de muzikale kindervoorstelling Ik En De Koningin van Orkest Max Tak samen met Lottie Hellingman die in het seizoen 2009-2010 in Nederland en België is te zien. Karmatikka (2009) is geschreven voor saxofoonkwartet en uitgevoerd door het Amstel Quartet samen met Niti Ranjan Biswas (tabla). Het Amsterdam Sinfonietta voert Van Geels compositie Atlas (2009) uit. Enkele composities voor kleine ensembles zijn North Adams (2009) voor cello en vibrafoon, De Gang (2010) voor piano, contrabasfluit, trompet en sopraanblokfluit, en Perry's Grunt (2010) voor piano, contrabasfluit, trompet en altblokfluit. In het voorjaar 2010 speelt Oene van Geel op altviool mee in het danstheaterstuk Tussen van het gezelschap Schweigman& waar hij ook de muziek voor schrijft. Eind november 2010 maakt het Zapp! String Quartet bekend voortaan onder de naam Zapp 4 actief te zijn. Tekstschrijver Ted van Lieshout wint in november de eerste Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied. De muziek van het winnende lied Onberispelijk is van Oene van Geel.

Amstel Quartet Amsterdam Sinfonietta Willem Wilmink

2011

Zapp 4 voert van februari tot en met april samen met Holland Opera, gitarist Andreas Suntrop en de solisten Leonie van Veen, Marielle Woltring, Niek Idelenburg, Florian Just en Sinan Vural de jazzopera Feeks uit, gebaseerd op De Getemde Feeks van Shakespeare. De muziek is geschreven door Oene van Geel samen met Jasper le Clercq. Van Geel is verantwoordelijk voor de muziek bij Lucky Track, een muziektheatervoorstelling voor jongeren van Theater Sonnevanck. Hij arrangeert de muziek voor de flamenco-opera El Greco De Toledo (2011) van Eric Vaarzon Morel. Een van Oene van Geels composities voor een groot ensemble is het stuk Pack Of Cards (2011) voor de David Kweksilber Bigband. Voor klein ensemble schrijft hij September (2011) voor harp en viool of piano en strijkkwartet met vioolsolo.

2012

persfoto1 Zapp 4 wint in juni de Sena Performers Toonzetters Prijs 2012. Het multimediaproject OOOO bestaat uit geïmproviseerde muziek, dans en film. Het kwartet onderzoekt waar de verschillende disciplines elkaar treffen en met elkaar in botsing komen. OOOO bestaat uit naast violist Van Geel uit toetsenist Tony Roe en moderne danser Kenzo Kusuda. De uit Turkije afkomstige klarinettist Oğuz Büyükberber verzorgt tevens de visuals. Andere groepen waar de violist in deze periode in speelt zijn Estafest en The Nordanians. Een van Oene van Geels composities dit jaar is Mesecincko Maximo voor klarinet, basklarinet en Bulgaars vocaal trio.

Estafest OOOO The Nordanians

2013

Op 9 juni krijgt Oene van Geel de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek. Voor het muziektheatergezelschap Tafel Van Vijf onder leiding van Herman van Baar componeert hij de muziek bij de jeugdvoorstelling Mama Moesa over het mythische verhaal van Mozes. Tijdens voorstelling speelt hij de muziek live, samen met zijn trio The Nordanians, bassist Marko Bonarius en actrice/zangeres Nadia Amin. Mama Moesa gaat 27 oktober in première in de Toneelschuur te Haarlem.

2014 - 2015

Oene van Geel neemt een tweede album op met Michel Banabila (elektronica), speelt samen met Tony Roe en Maarten Ornstein in Ultra High Flamenco, treedt op en maakt cd-opnamen als onderdeel van Art Of The Eyebrow van pianist Tony Roe en doet mee aan experimentele muziekprojecten van componist en organist Jacob Lekkerkerker in de Oude Kerk in Amsterdam. Hij doet in deze periode ook zijn eerste, geïmproviseerde solo-optreden. De muzikant werkt aan zijn eerste solo- en duo-cd’s en wordt daarbij terzijde gestaan door Oğuz Büyükberber (basklarinet), Miriam Overlach (harp), Matteo Mijderwijk (piano), Robin Block (stem, poëzie) en Mark Haanstra (bas). Met Haanstra vormt hij een duo waarmee hij ook optreedt. Van Geels band The Nordanians doet een showcase op WOMEX 2015 in Boedapest. Zapp4 vertolkt op het album We Suck Young Blood muziek van Nirvana en benadrukt daarbij vooral de poëtische en lyrische kant van de Amerikaanse grungeband. Het strijkkwartet speelt enkele nummers tijdens het Koningsdagconcert 2015 in het bijzijn van de koning en koningin. Een tournee volgt in voorjaar 2016.

Maarten Ornstein Michel Banabila

2016

Oene van Geel is een van de vele muzikanten die betrokken is bij Splendor, een ontmoetingsplek, club, werkplek en muzikaal laboratorium aan de Nieuwe Uilenburgerstraat in Amsterdam. Splendor is winnaar van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015. Een van de Splendor-activiteiten waar Van Geel als muzikant en arrangeur in 2016 bij is betrokken is een concert op 19 april met Syrische vluchtelingen in samenwerking met de Global Week For Syria. Zapp4 en Kapok bundelen hun krachten in de groep Meestervervalsers. De muzikanten putten uit de meest uiteenlopende muziekgenres. Met improvisatiekwartet Estafest neemt de violist in de zomer in Boedapest het derde album op. Hij schrijft composities voor het Nederlandse Vioolconcours 2016 en voor harpist Remy van Kesteren en trompettist Eric Vloeimans. Later in het jaar componeert hij zijn eerste concert voor altviool dat voor het eerst zal worden uitgevoerd door Emlyn Stam begeleid door het New European Ensemble.

Eric Vloeimans Remy van Kesteren

Discografie Oene van Geel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Oene van Geel

Audio/Video Oene van Geel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer