Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ONNO VANDELAAK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1954 - heden

Genre

producer, producers

Pseudoniemen

Bruno Woolf

Onno Vandelaak

Onno Vandelaak doet producerservaring op onder hoede van Peter Koelewijn. In de jaren tachtig en negentig produceert hij platen van o.a. Alfred Martens en Dennis Jones en is hij betrokken bij de opnamen van meidengroepen Centerfold en Star Sisters.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer

Biografie Onno Vandelaak

Onno Vandelaak doet producerservaring op onder hoede van Peter Koelewijn. In de jaren tachtig en negentig produceert hij platen van o.a. Alfred Martens en Dennis Jones en is hij betrokken bij de opnamen van meidengroepen Centerfold en Star Sisters.

1954

Onno Vandelaak wordt op 5 mei 1954 geboren te Vught.

1977 - 1982

Vandelaak start zijn muziekcarrière eind jaren zeventig in de Poockelband. Hij wordt geluidsman bij Peter en zijn Rockets en leert van Peter Koelewijn de eerste kneepjes van het producersvak.

Peter Koelewijn

1983 - 1986

Hoe Doet Ie Dat Nou van Alfred Martens is de eerste productie van Onno Vandelaak. De single haalt in december 1983 de tipparade. Dat Moet Je Leren, zijn volgende productie en tevens compositie voor Martens, wordt in 1984 een bescheiden hit. Eind 1984 ontdekt Vandelaak de zanger Tommy Foster uit Oss (echte naam Casper Janssen en later actief onder de artiestennaam Dennis Jones). In de zomer van het daaropvolgende jaar neemt hij met Tommy Foster de single Every Night And Day op. Begin 1986 verschijnt de opvolger You're Mine Tonight. Vandelaak produceert in deze periode ook platen van o.a. René Simons, Crown en Jennifer King. Willem van Kooten benadert Vandelaak met de vraag of hij het damestrio Centerfold wil produceren. De samen met co-producer René Meister opgenomen single Dictator belandt in de top 10 van de hitparade. Ook de opvolgers Up & Coming en Radar Love worden grote hits.

Alfred Martens Centerfold Dennis Jones

1987

Het Centerfoldalbum Man's Ruin blijkt een schot in de roos en ook de single Intimate Climate, geschreven door Peter de Wijn, wordt een hit. Onno Vandelaak produceert platen van Ten Sharp (Way Of The West), Sander (These Tears) en Dana Gillespie (Did He Fall Or Was He Pushed). Laatstgenoemde heeft ook succes in Engeland en Oostenrijk. In datzelfde jaar wordt Vandelaak gevraagd om de Star Sisters onder zijn hoede te nemen. Bad Girls Medley is het resultaat. In de herfst produceert Vandelaak de single Stop Me van Star Sister Patricia Paay. Het is haar laatste single voordat ze met haar partner Adam Curry naar de Verenigde Staten vertrekt. Aan het eind van het jaar neemt Vandelaak een eigen single op onder het pseudoniem Bruno Woolf. Forgotten Time verschijnt op het label A.A&A Records van Frits Hirschland.

Patricia Paay Ten Sharp The Star Sisters

1989

Onno Vandelaak produceert de single Tell Me Why van Jimi Bellmartin.

Jimmy Bellmartin

1991

De producer neemt een single op met zanger Casper Janssen die onder de naam Dennis Jones in 1988 een hit heeft gehad met Don't Wanna Give Up. Hun reggaeversie van Neil Youngs Heart Of Gold staat drie weken in de Top 40.

1992

In het voorjaar verschijnt de opvolger van Jones' Heart Of Gold. De single Colours is een compositie van Vandelaak. Ook de single Ma Belle Amie (een Tee Set-cover) is een productie van Vandelaak. Jaren later noemt Tee Set zanger Peter Tetteroo in het NOS-programma Single Luck deze uitvoering een van de beste covers van Ma Belle Amie.

2000

Vandelaak verlaat Nederland om zich in Ierland te vestigen.

Discografie Onno Vandelaak

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Onno Vandelaak

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer